Gość: Teo IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.01.03, 19:00 Wreszcie konkrety,działać i jeszce raz działać, sama idea doskonała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: łażej Re: Szybka kolej IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.103.* 19.01.03, 19:48 Idea doskonała. Władze miasta i województwa powinny stanąć na rzęsach by linia Wrocław-Wawa poszła przez Łódź a nie przez Piotrków. Bo jeśli tak się stanie, to szybkiej kolei do wawy nie doczekamy się nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
janior Re: Szybka kolej 19.01.03, 20:23 Żeby tylko wypaliło, było by genialnie :-) Będzie to bardzo dobre wykorzystanie amerykańskiego offsetu Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szybka kolej 20.01.03, 00:58 Trzymajmy kciuki aby ta inwestycja się powiodła! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Szybka kolej 19.01.03, 22:54 ech... ja cały czas staram się myśleć pozytywnie, ale jeżeli to nie wyjdzie....ech... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Szybka kolej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.03, 22:59 geograf napisał: > ech... > ja cały czas staram się myśleć pozytywnie, ale jeżeli to nie wyjdzie....ech... > > :(( > > BĄDZ OPTYMISTĄ,TERAZ SA WIEKSZE SZNASE NIZ KIEDYKOLWIEK.SWOJA DROGA NIE WIEM SKAD POMYSŁU ŻEBY OMIJAC ŁÓDZ? PRZECIEZ TO DRUGIE CO DO WIELKOSCI MIASTO W POLSCE.TRZYMAM KCIUKI :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Szybka kolej IP: *.zapora / 126.102.21.* 20.01.03, 16:14 I dodma, że najkrótsza droga Warszawa-Wrocław idzie przez Łódź, a nie jak sądzi PKP przez Poznań. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4a Re: Szybka kolej IP: *.sfpl.org 20.01.03, 00:40 oj dzieci dzieci. offset juz byl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Szybka kolej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.03, 01:02 Gość portalu: 4a napisał(a): > > oj dzieci dzieci. offset juz byl zajmij sie lepiej tym co potrafisz najlepiej :) czyli wypisywaniem bzdur o wrocławskim sporciw w rok po wyborach buhahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4a Re: Szybka kolej IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 20.01.03, 02:38 masz pewnie tyle lat co ja, a wipisujesz glupoty. czekam na odpowiedz, moze sie nie doczekam ? Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: Szybka kolej 20.01.03, 09:03 Ech, dobrze by było. Ale jakoś nie wierzę. Niestety, ale i tym razem jestem pesymistą. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Szybka kolej IP: *.p.lodz.pl 20.01.03, 16:03 Zupelnie nie rozumiemy dlaczego nie chca tej linii polaczyc z warszawsko- poznanska tak daleko jak sie da. Przeciez to raczej oczywiste, ze tak to powinno byc budowane. A da sie polaczyc znacznie dalej niz tylko do Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Szybka kolej IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.01.03, 23:28 Fantastyczny pomysl!!! Bradzo mi sie podoba jak przez dziesiec lat nie potrafiono zbudowac szybkiej kolei na 130 km odcinku, a teraz ja budowac na kilkakrotnie wiekszym. Co ma offset do tego to ja nie wiem. Amerykanie raczej nie zainwestuja w kolei szczegolnie ze maja zle doswiadczenia ze swoim przewoznikiem (Amtrakiem dla niewtajemniczonych). Nich na poczatek cos zrobia na lini Lodz-Wa-wa, najlepiej przez Okecie i skoncza gadac glupoty o jakims superlotnisku kolo Skierniewic (bedzie stalo sobie puste). Wiec zamiast sobie marzyc i czekac na cudowna linie Wa-wa Wroclaw, zrobcie chociaz troche w strone Wa-wa Lodz. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Szybka kolej IP: *.kielce.tpsa.pl 21.01.03, 11:15 Ale brednie ... aż słabo sie robi. przecież z tego nic nie będzie - od razu wiadomo. ten kto to pisal, nie zdaje sobie sprawy z kosztów takiej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teo Re: Szybka kolej IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 21.01.03, 13:45 Chyba ktoś jednak wie co pisze. Wojewoda łódzki Krzysztof Makowski wraz z wojewodami mazowieckim i dolnośląskim chcą zdobyć fundusze z offsetu na budowę szybkiej kolei między Łodzią, Warszawą i Wrocławiem. Amerykanie, którzy wygrali przetarg na samoloty F-16, w kontrakcie mają zapisane przeznaczenie sumy 3,5 mld dolarów na inwestycje w Polsce. Właśnie z tych pieniędzy planują uczknąć wojewodowie. Z pomysłem wystąpiła firma Concordia. Przedstawiła projekt budowy szybkiej kolei z Warszawy, przez Łowicz, Łódź-Kaliską, Sieradz do Wrocławia. W przyszłości linia mogłaby być przedłużona do granicy niemieckiej i na Wschód. Aby pomysł zrealizować, należałoby położyć torowisko z Sieradza do Wrocławia i zmodernizować istniejące między Warszawą do Łodzią. - Wszyscy są za budową kolei, zwłaszcza wojewoda dolnośląski. Szybka kolej poprawiłaby komunikację z Wrocławia do stolicy. Teraz podróż pociągiem na tej trasie trwa osiem godzin - mówi Krzysztof Makowski, wojewoda łódzki. - Fundusze chcemy pozyskać w ramach offsetu. Projekt został przedstawiony w Pałacu Prezydenckim. Bredniami bym tego nie nazwał a przy okazji nadal nadal piździ jak w kieleckim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Szybka kolej IP: *.kielce.tpsa.pl 21.01.03, 13:56 > Bredniami bym tego nie nazwał to jeszcze raz przeczytaj ten tekst, OK-ej ? od razu widać, że to bujda na resorach a wierzą w ją tylko Ci co sie na tym nie znają. a zresztą ... sam się przekonasz - takich projektów było już sporo i wszystkie rozchodziły się po kosciach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teo Re: Szybka kolej IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 21.01.03, 19:02 Projektów było sporo tylko nie było filantropa co by chciał to zbudować a teraz pierwszy raz jest szansa na casch z offsetu a jedynym problemem jest to by inne miasta nie wyciągnęły szybciej rączek po te fundusze. Po zatym to pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake jest nadzieja... IP: proxy / 200.174.158.* 21.01.03, 15:57 No moze teraz cos sie ruszy... To dramat - w malenkim kraju podrozowac 8 godzin na malenkiej odleglosci... Ostatnio musialem dostac sie z Sao Paulo do Manaus (to w Brazylii...) - zabralo mi to 4 godz. ... samolotem... ale to ... 2600 km... A podroz z Lodzi do Warszawy nie ma sensu samolotem, skoro szybki pociag pokona ten dystans w 45 minut... i to bedzie dla nas rewolucja... A Lodz musi miec takie polaczenie ze stolica!!! I to powinien byc priorytet wszystkich lodzian, ktorzy moga cokolwiek z tym zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator Czy aby na pewno? 23.01.03, 19:04 W ogólnopolskiej Gazecie z dnia 18.01.2003 (sobota) ukazało się ogłoszenie PKP odwołujace przetarg na wykonanie studium wykonalności projektu szybkiej kolei Łódź-Warszawa. Czy aby nie oznacza to, że "szanowna" PKP ma pomysły wojewodów GDZIEŚ ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szybka kolej IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.01.03, 13:56 Może chodzi o to że to nie PKP bezpośrednio tylko urzędy miast Łodzi i W-wy zajmą się tym bezpośrednio i będą czerpać z tego zyski.Słyszy się bowiem,że część tras dochodowych będzie przechodziła pod zarządy inne niż PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
depeche Gdzie dalej 26.01.03, 15:47 To moze sie udac , rzeczywiscie z Wroclawia jedzie sie dluzej do stolicy niz , z kazdego innego duzego miasta w Polsce . Nawet ze Szczecina , ktory jest bardziej oddalony - jedzie sie krocej , bo 5 a nie 8 godzin. A linia nie powinna omijac Łodzi , jezli ma byc dochodowa. Odpowiedz Link Zgłoś