Dodaj do ulubionych

Dziwne miasto Zgierz

19.06.06, 13:21
Spedzilam przymusowo kilka dni w Zgierzu. Z radoscia opuszczalam to miasto.
Czulam sie jak na ukrainsko/rumunskiej prowincji. A to centrum Polski, miasto
z dobrym potencjalem intelektualno-gospodarczym, ponad 60 tysiecy mieszkancow.
Kto rzadzi tym miastem? Dworzec - czy nie mozna pomalowac, wstawic okien,
ustawic kilka lawek, utrzymac czystosc, straz miejska zobowiazac do
patrolowania? Sklep spozywczy zwany przez miejscowych blaszakiem - wrak auta
parkujacy na wieki przed wejsciem niemalze, urzadzanie pasazu w poblizu
parku - proponuje aby na obu koncach tego pasazu ustawic punkt pucybutow, bo
dotarcie z jakiejkolwiek strony przez ulice brudne i zakurzone to koniec
spacerowej elegancji i przyjemnosci.
Przede wszystkim dobrych, stabilnych, nowych i utrzymanych w czystosci
chodnikow potrzebuje to miasto, zdrowych nawierzchni na jezdni, czytelnych
znakow i konsekwencji w ograniczeniu szybkosci samochodow, stalej dbalosci o
trawniki. Szybko tutaj nie wrocimy. To pewne i radosne. Ale dobrze byloby,
aby wladze miasta uporaly sie z tymi prostymi i banalnymi problemami, ktore
odstrasza innych potencjalnych turystow i partnerow.
Obserwuj wątek
    • grzala Re: Dziwne miasto Zgierz 19.06.06, 18:02
      o ja turystów mieliśmy w mieście. skąd? z bajki. tak pięknie narzekali.
      • bubliczka Re: Dziwne miasto Zgierz 19.06.06, 20:06
        www.nowa-gdynia.pl/
        Z zadnej bajki z tych turystycznych realiow. I nie rozumiem Twojej reakcji,
        chyba, ze jestes bezposrednio winny temu, co to miasto przyjezdnym-obcym-
        turystom, nazywaj jak sobie zyczysz, prezentuje.
        • grzala Re: Dziwne miasto Zgierz 19.06.06, 21:31
          przeczytaj ponownie mój post a dojdziesz do wniosku... odwrotnego. tylko w bajkach cuda sie zdarzają.
    • leslaw_m Re: Dziwne miasto Zgierz 19.06.06, 23:30
      na placu przed urzędem miasta(obok kościoła) stały wiele lat tak zwane ogródki
      (piwne) i spotykało się w nich mnóstwo ludzi,miejsce to tętniło zyciem.
      tymczasem plac oszpecono wycinając stare topole,a ogródki zlikwidowano, a w
      zamian nie pojawiło się nic już od dwóch lat co najmniej(choc są projekty-które
      nawet wygrywały nagrody na jakichs konkursach-inna sprawa,ze dla większosci
      zgierzan irracjonalne-wyrównanie placu-przecież istniejących obok kamienic nie
      da się wyrównać).
      dlatego zgierz wieczorem wygląda smutno.

inna sprawa jest z parkiem,gdybyście uważnie się przyjżeli,docenili byście
      walor tego miejsca(duzy i piękny niegdyś staw otoczony alejkami-kiedyś
      siedzieli nad nim nawet wędkarze) które po wielu latach w koncu zostało
      przywrócone nieco do życia,gdyż dotychczas było to miejsce spotkan miejscowej
      żulii i nawet w dzien nikt się tam nie zapuszczał.mam nadzieję,ze stan który
      tam zobaczyliscie jest stanem przejsciowym i uda się wreszcie tchnąć zycie w to
      miejsce.
      jesli uda się wprowadzić zycie do parku,wkrótce zniknie i blaszak,a zastąpią go
      kafejki i butiki na całym pasie ziemii w kierunku centrum,natomiast dziś cieszę
      się,ze choc w dzien da się tam wejsc.

dworzec o ile wiem należy do pkp i są plany jego odnowy,bo jest to typowy
      budynek z początków tego srodka transportu w polsce,inna sprawa ,jak uda się go
      ochronić przed wandalami w przyszłosci pozostaje otwarta.jest jeszcze drugi
      dworzec w miescie,ten to dopiero wygląda-nie uwierzylibyście,ze zatrzymują się
      tam pociągi:)

niestety ,zyjemy tu gdzie żyjemy,tyrystów sciągnąc będzie nie łatwo,przez
      dziesiątki lat byliśmy typową sypialnią Łodzi stąd taki stan naszego miasta.
      mimo wszystko da się jednak tutaj żyć.do cywilizacji jest niedaleko,a w
      mniejszym miescie nie włuczy się wieczorami taka ilośc nie mających co ze sobą
      zrobić koleżków w dresach,smiem twierdzić,ze żyje się tutaj dużo spokojniej i
      bezpieczniej niż w takiej Łodzi czy innym wielkim miescie.
      pozdrawiam
      • zgierzak Re: Dziwne miasto Zgierz 22.06.06, 01:25
        "plac" aktualnie JP2 - został zabity nierealnymi planami - coś to ucichło -
        wystarczyło by postawić porządną zaporę akustyczną i by było ok. Jakaś ekipa
        proponowała "podnoszenie" - a lepsze byłoby "obniżenie" do poziomu pierwotnego.
        Czyli jak już ktoś musi trochę kasy naszej wysłać w kosmos - to lepiej postawić
        mury oporowe na wysokości ul. Łęczyckiej i obniżyć poziom rynku czy placu - jak
        zwał - tak zwał - o jakieś 2m i wypoziomować. Solidny ekran akustyczny odizoluje
        plac od wariatów drogowych a UM plus st.K będą optycznie bardziej monumentalne.
        Ale nawiezienie ziemi się bardziej opłaca niż wywiezienie, do tego niezbędne
        badania archeologiczne z inwentaryzacją fundamentów nieistniejących budynków -
        same kłopoty - lepiej nawalić betonu, przyklepać na gładko i z głowy. Sam sukces.
        • 16ka Re: Dziwne miasto Zgierz 18.04.07, 14:37
          Słaby z ciebie architekt, myślę, że ten, który zrobił projekt jest dużo lepszy
          od ciebie.
      • zgierzyk Re: Dziwne miasto Zgierz 18.04.07, 16:31
        Popierając ¾ wypowiedzi przedmówcy (cóż, miastem turystycznym nasz Zgierz nie
        był, nie jest i nie zanosi się, aby był) wspomnę o różnicy:
        Skończmy ten projekt placu, który został rozpoczęty. Ktoś, kto ma wyobraźnię
        architektoniczną, już widzi, a nieprzekonani się przekonają, że projekt jest
        dobry. Tylko niech on nie będzie jakimś przetargiem politycznym (a bo to
        poprzedni prezydent; a bo to rondo Barylaka etc.).
        Wiosnę mamy, lato idzie – dobrze byłoby zobaczyć plac odnowiony.
        A drzew żałuję wtedy, gdy rzeczywiście są zdrowe, bezpieczne dla otoczenia. Sam
        wiele nasadziłem i dalej sadzę. I wiem, że drzewostan należy odnawiać.
        Popierając ¾ wypowiedzi przedmówcy...
    • djo4 Re: Dziwne miasto Zgierz 20.06.06, 11:14
      moja znajoma powiedzial kiedys ze Zgierz wyglada gorzej niz miasta na
      Bialorusi :((((
      • charyzmatek Re: Dziwne miasto Zgierz 20.06.06, 12:39
        Hehehehe. Bialorus, Ukraina przejdz sie po deptaku jak troche ludzi sie
        pokazuje. Chyba dziewczyny tv w domu nie maja i moze jakas wschodnia kablowke
        ogladaja. Te czarne mini i blizki z blyskiem. Boooze dzieki ci, ze sa wakacje.
        • merianna Re: Dziwne miasto Zgierz 27.06.06, 16:01
          ciekawostki.miastolodz.net/c68.jpg
          Przed tym "blaszakiem" jak piszecie, czyli dawnym pawilonem spozywczym - tak
          mysle, stala sobie piekna studnia - podobna do tej na zdjeciu. Mam nawet wlasne
          zdjecie tej zgierskiej - w kolorze zoltym. Dawno nie bylam, ale znajomi
          twierdza, ze ani sladu po tej starej studni. Jak to, ukradli, poszla na zlom?
          Naprawde jej juz tam nie ma? Jesli tak komu pzeszkadzala, czy zagrazala?
          • ropuche Re: Dziwne miasto Zgierz 18.04.07, 13:35
            Poszukajmy tej studni. Ciekawa sprawa.
            • zgierzak Re: Dziwne miasto Zgierz 19.04.07, 00:39
              tych studni - niestety żeliwnych - zniknęło wiele sztuk. niestety były atrakcją
              w skupach złomu.
              • ropuche Re: Dziwne miasto Zgierz 20.04.07, 21:52
                Można coś zrobić w tym klimacie. Niech ludziska dadzą zdjęcia i przywołać
                przeszłość, fajna sprawa.
    • krycha722 Re: Dziwne miasto Zgierz 01.05.07, 04:22
      I znów bubliczka i djo4 mają rację. Dziwne miasto Zgierz to powiedziane
      niestety b. delikatnie. Stare, zardzewiałe miasto Zgierz.Aha jeszcze na dodatek
      brudne gdyż MPGK wogóle nie sprząta, a brud na ulicach totalny. A ja myślałam,
      że NOWE władze jak na początek wezmą soę BRUDY. A tu NIC z tego. NIE WIDZĄ
      BRUDÓW. Prezydent powinien codziennie rano OBJECHAĆ miasto i BRUDASOM dać
      MANDATY.On SAM gdyż Straż Miejska NIC NIE ROBI. Aha robi poluje na biednego
      Rudzika. A ja myślałam, że COŚ JEDNAK SIĘ ZMIENI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka