Dodaj do ulubionych

Człowiek też świnia

19.10.06, 12:05
Wątpliwy sukces bawiących się w Boga :(

Polscy naukowcy wyhodowali pierwszą świnię z ludzkim genem. W przyszłości
narządy transgenicznych zwierząt będzie można przeszczepiać ludziom...

www.gazetawyborcza.pl/1,75476,3689305.html
Obserwuj wątek
    • lavinka E tam, parę już mamy świń w polityce ;-)nt 19.10.06, 12:06

• brite Re: Człowiek też świnia 19.10.06, 12:21
      > Wątpliwy sukces

Dlaczego wątpliwy? Uzasadnij.

> W przyszłości narządy transgenicznych zwierząt będzie można przeszczepiać
      ludziom...

Rewelacja! Człowiek wojny z naturą nie wygra, ale może zwyciężać w kilku bitwach.
      • polityczka1 Re: Człowiek też świnia 19.10.06, 17:45
        Dlaczego wątpliwy sukces?
        Łaskawie uzasadnię :)

1)
        Pierwsza polska transgeniczna świnia - knurek TG 1154 - urodziła się we wrześniu
        2003 roku, w Instytucie Zootechniki w podkrakowskich Balicach.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=50594136&a=50599616
        2)
        Bawiący się w Boga mają w swoim wnętrzu Boskie cechy, ale nie są Bogiem :)

3) Co oznacza „bawić sie w Boga”? Zapytaj Boga – Bóg zawsze odpowiada, wystarczy
        chcieć posłuchać :)

Tak!
        • brite Re: Człowiek też świnia 20.10.06, 11:26
          > 1)
          > Pierwsza polska transgeniczna świnia - knurek TG 1154 - urodziła się we wrześniu
          > 2003 roku, w Instytucie Zootechniki w podkrakowskich Balicach.

No to sukces, że to nie był pojedynczy przypadek!

> 2)
          > Bawiący się w Boga mają w swoim wnętrzu Boskie cechy, ale nie są Bogiem :)

Bogowie to mityczne nadnaturalne istoty z bajek i legend, wymyślone całkowicie
          przez ludzką kulturę. Jeżeli jakaś kultura będzie chciała genialnemu naukowcowi
          nadać status boga, nic mi do tego. Lepiej naukowcowi, niż laleczce śpiewającej
          hity typu zwrotka+refren+zwrotka+refren+zwrotka+refren, umcy-umcy bejbi.

> 3) Co oznacza „bawić sie w Boga”? Zapytaj Boga

Jeżeli jakiegoś spotkam to to zrobię. Jednak jeżeli zacznę na ulicy spotykać
          wytwory czyjejś wyobraźni, wsiądę w tramwaj i pojadę do Kochanówka. No, chyba że
          będę akurat w Disneylandzie, ale tam się nie wybieram.
    • al_ Re: Człowiek też świnia 19.10.06, 12:25
      W boga? A kim on jest??

Hmm... lub inaczej, ten o którym piszesz stworzył czlowieka... Podobno...
    • cassani Wątpliwym sukcesem nazwiesz to 19.10.06, 13:06
      jak (czego Ci głeboko nie życzę żeby było jasne) ktoś z bliskich zachoruje i
      dzięki przytoczonym przez ciebie badaniom zostanie wyleczony...
      • mag.gie czy ktoś ma Muppetty? 19.10.06, 13:09
        te ze "świniami w kosmosie"? Chętnie bym obejrzała.
        Mogę zaproponować na wymiankę "Sąsiadów"
        Może być i DVD i VHS :p
        • cassani Re: czy ktoś ma Muppetty? 19.10.06, 13:13
          Sąsiadów też mam - na Muppetty tez mam ochotę. z innej beczki polecam ZF Skurcz a przyznam że mam tego
          trochę :)))
          • mag.gie Kasanii to koniecznie musimy się powymieniać 19.10.06, 13:29
            Sąsiadami :P
            A ze Skurczem zapoznam się później :)
            • cassani Re: Kasanii to koniecznie musimy się powymieniać 19.10.06, 13:37
              Skurcz to prawdziwa śmietanka polskiej filmografii - next time zgram i
              przyniosę "Bułgarski pościkk" albo "Dżudo honor" :) jak sobie przypominam
              tytuły to drżę!
              :)
    • aaa202 Jeżeli wierzy się w boga, Boga, 19.10.06, 13:16
      oraz w doskonałość jego dzieł, to czemu korzystanie z tych dobrodziejstw
      uznawać za karygodne? Bóg dał nam rozumek i rączki dwie. Świnię też nam dał. Do
      zeżarcia, do wytwarzania insuliny, narządów itd. Hę?
      • al_ Re: Jeżeli wierzy się w boga, Boga, 19.10.06, 13:20
        bo tak kieruje kościół swój lud. Klonowanie, aborcja, eutanazja nie są zle
        dlatego, że bóg tak mówi, tylko dlatego, że ludzie tak wszystko interpretują.
        • cassani Re: Jeżeli wierzy się w boga, Boga, 19.10.06, 13:39
          nie mieszaj Boga z kościołem. Chyba nie wyobrażasz sobie żeby Bóg chodził do
          takiego kościoła jakim on jest???
          • al_ Re: Jeżeli wierzy się w boga, Boga, 19.10.06, 13:50
            mi sie wydaje, że o ile genetyka, klonowanie i związane z tym sprawy są darem
            od boga i jego pomysłem, to kościół bankowo nie jest jego dziełem :D
            • cassani Re: Jeżeli wierzy się w boga, Boga, 19.10.06, 14:13
              dokadnie tak samo uważam. Chrześcijaństwo to zwykła cywilizacja , która upadnie
              jak każda z dotychczasowych (a wszystkie cywilizacje odwoływały sie do bogów).
              I wcale nie musi być konfliktu nauka - wiara. Tam gdzie koczy nauka zaczyna sie
              wiara - to proste. Jak mi jakiś naukowiec wytłumaczy co było 1 sek. przed Big
              Bangiem albo co jest 1 m poza wszechświatem to strace wiarę w Boga - jeśli nie
              potrafi - dalej wierzę. Ale kościoła do tego nie mieszam.
              • al_ Re: Jeżeli wierzy się w boga, Boga, 19.10.06, 15:15
                Noi a ja nie wierzę bo mi to jest nie potrzebne :). Ale szanuję wierzących,
                dopóy, dopóki nie ingerują w światopogląd inncyh, co niestety w naszym kraju
                jest nagminne...
      • cassani w kwestii Boga 19.10.06, 13:39
        stosunek Polaków do Boga świetnie oddaje powszechnę zwracanie się do Niego per
        Pan Bóg. To tak jakby amerykanie mówili Mr. God. Ale wg mnie świetnie to oddaje
        prawdziwy stosunek Polaków do religijności. To takie "myśl za mnie, proszę".
        takie oto mam przemyślenia czasami.
        • aaa202 Nie do końca tak, ale niech Ci będzie 19.10.06, 13:49
          jedną z cech stylu biblijnego, religijnego, modlitewnego i jak tam chcesz go
          nazwać jest redundancja, powtarzanie, czy jak tam chcesz to nazwać.
          Np.: moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina.
          W języku polskim "pan" i "bóg" w pewnych kontekstach są synonimami, wyrazami
          bliskoznacznymi, czy jak tam chcesz je nazwać. Można się "modlić do
          Pana". "Proś Pana naszego, by ci łaski zesłał" itd. Zwrot "Pan Bóg" to nic
          innego jak np. staro-cerkiewno-słowiańskie, czy jak tam chcesz to
          nazwać, "gospod bog". "Boże Gospodi!" - usłyszysz w cerkwi. Zaś
          odpowiednikiem "pana", mistera, jest słowo "gospodin" (nie "gospod"). Tym samym
          w polszczyźnie to PRZYPADEK podobieństwa morfologicznego tych dwóch słów.
          Amen.
          Amin.
          • cassani o! ktoś mi to wytłumaczył:) 19.10.06, 14:35
            w końcu - bo poważnie mnie to zastanawiało:)
            • cassani ale, ale! 19.10.06, 14:38
              z drugiej strony skoro Pan i Bóg były zamiennikami to po troszę tłumaczy i moją
              hipotezę.
              • aaa202 Po trosze, albo trocinosze 19.10.06, 15:25
                czyli "Mickiewicz jako taki albo jaki i dlaczego".
                Oznaczałoby to, że religia, nie etnos. Że katechizm chrześcijański, nie Polacy.
                Że stylizacja, nie wybór. Że kanon, że powszechny, że usankcjonowany, że nie
                przmyślenia.
                hę?
                Mam jeszcze 6 godzin, dżizas, curva jego mać, hesus. Ot, próbka stylu:)
          • miejskie_narty Ale 19.10.06, 17:16
            jednak, kiedy pierwszy raz usłyszałem w Radyju "Z Panem Bogiem" było to dla mnie tak nienaturalne, że jedynym usprawiedliwieniem "zdroworozsądkowym" było właśnie okazanie jakiegoś hiperszacunku (na pokaz, jak mniemam) może nie tyle w stosunku do samego Boga, co raczej do formuły. Może gdzieś w Polsce ksieża zwyczajowo mówią "idź z panem bogiem", ja jednak (a przez kilka lat chodziłem do kościoła) słyszałem tylko "idź z bogiem". Podejrzewałem (może błednie), że Rydzyk specjalnie ukuł tę formułę, by podkreślić "katolickość" radia i jego odmienność od rozgłośni "polskojęzycznych". Wtedy cassani miały rację i to "pan" w tej formule miałoby wydźwięk - nawet jeśli pochdziłoby od tej, no, biblijnej redundancji - grzecznościowy.

A jeśli chodzi o PRZYPADKOWOŚĆ podobieństwa morfologicznego w polszczyźnie, to wątpię, jako laik w kwestii, ofkors. Przecież zarówno rosyjskie 'gospodin', jak i angielskie 'lord'(nie 'mister':)) oznaczają nie tylko Boga, lecz (przypadkowo?) tak jak polski pan, niosą w sobie pewien rodzaj hierarchii, szacunku, wreszcie aspekt męskości (jako płci).
          • brite Re: Nie do końca tak, ale niech Ci będzie 20.10.06, 11:30
            > w polszczyźnie to PRZYPADEK podobieństwa morfologicznego tych dwóch słów.

Precisely. Dlatego nasz Pan, to nie "Mister", lecz "Lord".

Ech, bystrzacha z tej aaa202! Więcej takich kobiet nam potrzeba! ;)
    • arystokrata7 TG 1154 19.10.06, 13:29
      Polska transgeniczna świnka TG 1154.

Pierwsza polska transgeniczna świnia - knurek TG 1154 - urodziła się we wrześniu
      2003 roku, w Instytucie Zootechniki w podkrakowskich Balicach.. Została
      stworzona w ramach projektu pt. "Wykorzystanie genetycznie zmodyfikowanych świń
      dla pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka". Uczestniczy w nim 10
      zespołów naukowych z całej Polski.

Narządy ze świni z racji dużego podobieństwa anatomicznego i fizjologicznego do
      ludzkich są od dawna brane za potencjalnie możliwe do przeszczepień dla człowieka.

Polska transgeniczna świnia ma wbudowany gen, który może znieść immunologiczną
      barierę międzygatunkową pomiędzy świnią i człowiekiem. Bariera immunologiczna
      jest jedną z największych barier uniemożliwiających wykorzystanie genetycznie
      modyfikowanych świń do pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka. Inną
      przeszkodą jest ryzyko transfekcji wirusami świni, czyli przeniesienia do
      organizmu człowieka wirusów naturalne występujących u tych zwierząt. Istnieją
      także duże problemów natury etycznej.

- Instytut Zootechniki w Balicach
      • aaa202 Oj, duuuże problemów, duże problemów istnieją... 19.10.06, 13:33
    • cassani tak sobie pozwolę sparafrazować 19.10.06, 13:42
      dupa też człowiek.

PS. to straszna świadomość!
    • polityczka1 Człowiek też świnia 19.10.06, 14:04
      Transgeniczotranscendentnie zmutowani maniacy chcą ze świni zrobić człowieka :(
      Widać, na świecie ludzi za mało, a świń bez liku jest. Ot co...

• bart_step To przecież guziec 19.10.06, 14:33
        taka świnia z Afryki
      • cassani było copy/paste 19.10.06, 14:39
        jestem pewien!
    • diogenespies Człowiek Świni Wilkiem !!! 19.10.06, 14:08

• bryzolin Ale to ciekawe! 19.10.06, 14:38
      Będzie można zrobić człowieka ze świńskim ryjem? i świnię z ludzką twarzą?
      • cassani ja na ochotnika oddaję swój wizerunek 19.10.06, 14:40
        pierwszej napotkanej i zainteresowanej świni!
        • bryzolin Re: ja na ochotnika oddaję swój wizerunek 19.10.06, 14:44
          A w zamian dostaniesz od tej świni taki zakręcony ogon!
          • cassani no ale wyobraź sobie 19.10.06, 15:05
            jakie zrobiłbym wrażenie na spacerze na Pietrynie ze świnią o identycznej
            twarzy. Zastanawiam sie tylko kto by bardziej skorzystał a kto by był
            poszkodowany na tej zamianie. Trochę mi szkoda tej świni.
            • gikona Re: no ale wyobraź sobie 19.10.06, 15:17
              ale jakie byś wrażenie takim zakręconym ogonem robił!
              • cassani powiem tak 19.10.06, 15:30
                ogon jest w miarę prosty - ale i tak staram się nie robić nim wrażenia na
                ludziach na Piotrkowskiej!
    • polityczka1 Okaz 19.10.06, 14:53
      Ponoć niedawno widziano na Moniuszki Okaz (?).

Wyglądał jak brite, przedstawiał się jako cassani, a "wtajemniczeni"
      rozpoznawali w nim uerbe.

Jedynie pan cichociemny naukowiec, na krok nie odstępujący Okazu, wiedział jak
      bardzo świńskie geny zainstalowano w Okazie.

Ps. Wszelkie podobieństwo do czegokolwiek użytych nazw jest przypadkowe :)
      • cassani to pewnie byłem ja 19.10.06, 15:02
        jestem jak kropla wody z britem i uerbe. Jestem dużo bardziej podobny do nich
        niż oni do mnie.
        • polityczka1 Re: to pewnie byłem ja 19.10.06, 15:07
          Ale również jesteś mniej świńskogenny od nich ;)
          • cassani Re: to pewnie byłem ja 19.10.06, 15:08
            czy ja wiem, brite wygląda mi na strasznego świntucha.
            • gikona Re: to pewnie byłem ja 19.10.06, 15:13
              cassani, ty świntuchu!...
    • arystokrata7 Gmeranie w genach 19.10.06, 16:40
      Były hydry, centaury, pegazy...
      Były monstra Mordoru...
      Gmeranie w genach powoduje same kłopoty.
      W Polsce przeprowadza się wiele "eksperymentów" genetycznych na roslinach,
      zwierzetach, ludziach - to jest tajemnica poliszynela :(

• arystokrata7 definicja :( 20.10.06, 00:14
        Organizmy transgeniczne - zwierzęta i rośliny, których genom został zmieniony
        przez wprowadzenie nowej sekwencji DNA w taki sposób, że ich potomstwo będzie
        dziedziczyło nową sekwencję.
      • cassani ach, ta genetyka! 20.10.06, 08:39
        Jaka tajemnica poliszynela??? Dziecko w 5-ej klasie podstawówki się uczy o tym!
        opinie na ten temat są takie jakby krzyżowanie genetyczne było odkryciem
        zeszłego roku a nie trwało od tysięcy lat. Czym ku.. jest krowa??? Czy to jest
        dzikie zwierzę? Czy to raczej ciąg genetycznych krzyżówek robionych z
        premedytacją w celu osiągnięcia takiego a nie innego efektu?Przeciez przy swoim
        nastawieniu w dzikim świecie krowy nie przeżyłyby jednego pokolenia! A
        pszenica, żyto? to na pewno są dzikie rośliny - czyste genetycznie???
        • arystokrata7 Re: ach, ta genetyka! 20.10.06, 10:22
          cassani napisał:

> Czym ku.. jest krowa???

ku.. krowa? ku.. krowa jest, hm - a zresztą mniejsza z tym ;)

• brite Re: Gmeranie w genach 20.10.06, 11:54
        > Były hydry, centaury, pegazy...
        > Były monstra Mordoru...

Wow, a myślałem, że to ja mam kłopoty z rozróżnieniem rzeczywistości od fantazji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka