Gość: mar IP: *.pai.net.pl 28.03.03, 22:39 Dzisaj do gazety byla dolaczona ladna mapka woj lodzkiego. Jest tylko jedno ale jest zaznaczone lotnisko kolo Leczycy ale Lublinka nie ma. Dlaczego ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AUTOR Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.softomasz.pl 29.03.03, 07:26 Nie wszyscy są entuzjastami problematyki lotniczej. Śmiem twierdzić, że wydawcy map do nich nie należą. GW sama sobie mapy nie konstruowała, tylko skorzystała z dostępnych zasobów kartograficznych. Nie znam źródła, ale nawet na mapach z poważnych źródeł nie znajduję elementów, które tam być powinny. Trzeba pamiętać, że lotniska np. w Łasku i Łęczycy to duże od lat funkcjonujące lotniska wojskowe, a Lublinek przez 40 lat istniał tak jakby go wogóle nie było i dzisiaj niewiele osób wie o jego aktualnej funkcji. Mogę podejrzewać, że wydawca mapy ma siedzibę daleko od Łodzi i jest zwyczajnie niedoinformowany. Nie warto się tym przejmować, gdyż lotnisko działa i działać będzie, oby jak najprężniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 09:51 A czy jest lotnisko w Glinniku koło Tomaszowa Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 14:48 Witam Wg mnie nie masz racji. Jest to ewidentny błąd wydawcy, który po prostu partoli robotę. Oczywiście mozna przymknąć na to oko, ale mapa i tak jest knotem. Można bowiem pomijać lotniska, potem mozna pomijać drogi (i tak każdy wie, że są), potem miasta - przecież nieumieszczenie Łodzi na mapie też w praktyce nic by nie zmieniło. Dodam tylko, że w dołączonym ostatnio do Rzeczpospolitej mini atlasie drogowym w Łodzi jest na Lublinku zaznaczony port lotniczy. Pozdrawiam, MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOR Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.softomasz.pl 31.03.03, 09:59 Może ja nie mam racji, ale miałem czas wyleczyć się z kontestowania rzeczywistości. Od wielu lat zawodowo pracuję na różnego rodzaju i pochodzenia mapach i nigdy nie zdarzyło mi się pracować na mapie, z krórej byłbym w pełni zadowolony, a do celów profesjonalnych z zasady stosuje się mapy autorstwa poważnych wydawców. Żyjemy w kraju o dużej swobodzie w zakresie działalności gospodarczej i nikt tu nikomu nie zakazuje zajmowania się działalnością, na której ten się nie zna. Biznesowe sukcesy takiego producenta zależą wyłącznie od dobrej woli konsumenta. Zapraszam do pierwszego lepszego punktu sprzedaży map. Zapewniam, że na półkach leży cała masa różnego rodzaju knotów. Z doświadczenia wiem (mam na to rozliczne przykłady), że prasa codzienna świadomie albo całkowicie nieświadomie te knoty powiela, albowiem takie "profesjonalne" produkty są tańsze niż wyroby poważniejszej konkurencji. Ponawiam zatem pytanie czy warto się tym aż tak bardzo ekscytować. Czy ta niefortunna mapa ma jakikolwiek realny wpływ na funcjonowanie lotniska? Czy jego nieobecność na jakiejś po amatorsku stworzonej mapie uczyni jego byt wirtualnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.p.lodz.pl 06.04.03, 21:10 No to widac jak na dloni, ze to nie ostateczni konsumenci decyduja o powodzeniu dobrej kartografii (podobnie jak dobrego wszystkiego), ale ci, ktorzy maja szmal, zeby kupowac bardzo hurtowo. "Niewidzialna reka rynku..." - jak to bylo dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.toya.net.pl / 10.0.218.* 30.03.03, 18:48 Chyba drukowali w Piotrkowie bo przy tym mieście jest zaznaczone lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binkow Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.belchatow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 11:48 no bo jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sagi Re: Mapa woj lodzkiego IP: *.mm.pl 03.04.03, 09:29 To wzwiazku z wojna w Iraku.Lotnisko jako obietk strategiczny musi byc strzezone pilnie. Nikt nie moze wiedziec ze tu jest lotnisko bo jeszcze jakis desant zrobia albo zamach na samolot rejsowy:-) Odpowiedz Link Zgłoś