masa250 06.11.06, 16:35 Czy ktoś słyszał coś o wypadkach drogowych na terenie Żychlina ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mordor81 Re: Wypadki 06.11.06, 23:55 a nie słyszałem... ale za to dobiło mnie to, co zobaczyłem jak jechałem ostatnio do Warszawy przez Żelazową Wolę. Otóż był po drodze bardzo poważny wypadek ( nie wiem czy paseżerowie i kierowcy to przeżyli...) ale uświadomiłem sobie jakim ktoś musiał być ostatnim kretynem, żeby zrobić reformę służby zdrowia związaną z rejonizacją służb ratowniczych. Otóż wypadek miał miejsce jakieś może 10 km od Sochaczewa. Ku mojemu zdziwieniu karetki w ilości sztuk 2 nie jechały z Sochaczewa- gdzie miały najbliżej tylko od strony Warszawy!!! chyba z Błonia!! masakra! doraźnej pomocy udzielili strażacy którzy byli przed policją na miejscu zdarzenia i podejrzewam, że gdyby nie oni byłoby pewnie więcej ofiar biorąc pod uwagę że wtedy było cholernie zimno i padał śnieg. Ogólnie rzecz biorąc zwątpiłem w inteligencję tego co pisał tą ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Wypadki 07.11.06, 00:09 dopiero teraz zwątpiłeś w tą inteli... inteli-co? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Wypadki 07.11.06, 07:58 tzn wątpiłem już wcześniej ale człowiek dopiero uświadamia sobie jakie to wszystko bzdurne i jak może zaszkodzic w krytycznych sytuacjach jak zobaczy to na własne oczy...dlatego też mam telefony do wszystkich lotniczych ekip ratunkowych bo oni przylecą w 10 min bez żadnych "ale"... Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiska Re: Wypadki 07.11.06, 13:22 Czy mógłbyś się podzielić tymi telefonami do lotniczych ekip ratunkowych - wszyscy powinniśmy je poznać i zapamiętac (nie chciałabym aby kiedykolwiek były mi potrzebne ale wypadki tak często się zdarzają). Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 07.11.06, 13:30 Tak, podaj jesli możesz. Wszystkim nam zalezy na zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Wypadki 07.11.06, 17:24 pogotowie lotnicze Kraków: 605885379 pogotowie lotnicze Bydgoszcz: 605885382 pogotowie lotnicze Łódź: 603939796 przynajmniej te najważniejsze dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 07.11.06, 20:41 Wielkie dzięki. Nie wiadomo gdzie i kiedy może sie to przydać. Masz u mnie browar...no chyba, że wolisz jakis obraz :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Wypadki 07.11.06, 22:00 nie ma problemu. mam nadzieję że jednak nikomu nie bedzie potrzebne wzywanie Lotniczego Pogotowia. Obraz powiadasz?:) jak wpadnę do ZDKu to chętnie obejrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Wypadki 07.11.06, 21:58 i jeszcze warszawa tel. kom.: 0-605 88 53 70 Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 07.11.06, 22:28 Przykro mi Mordor, tam nie znajdziesz moich obrazów. Jedynie kilka rysunków. Jedynym obrazem jest zachód słońca na holu, na dole. Malowałem go tylko trzema kolorami, więc chyba nie jest za specjalny no i przez swoja tematykę raczej banalny (to moje zdanie jako twórcy) ale jak cos, to wiesz gdzie mnie szukać. Nazwisko jest na w/w obrazku w ZDK-u. Jeszcze raz dziękuję za telefony do L.S.R...w imieniu wszystkich, kótrzy dzięki Tobie je zanotowali. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Wypadki 07.11.06, 22:58 spoko:) chętnie Cie zaczepie żeby pogadać o tych obrazach:) w razie co to w KAsztelanie albo na ulicy Cie zaczepie;) Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 07.11.06, 23:14 Najprędzej na ulicy. W Kasztelanie nie bywam juz od jakiegoś czasu, choć bym chciał, ale jak na złość nie wychodzi mi. Odpowiedz Link Zgłoś
art724 Re: Wypadki 07.11.06, 23:15 A kto wie jak udzielić pierwszej pomocy przedlekarskiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 07.11.06, 23:38 Zależy pod jakim kątem obrażeń. Tracheotomia zawsze była dla mnie trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
art724 Re: Wypadki 08.11.06, 00:05 Bez przesady zakladanie rurki tracheo wymaga doświadczenia i wprawy oraz podstawowej znajomosci anatomii.Chodzi mi o umiejętność zatamowania krwotoku,opatrzenia rany,postępowanie przy złamaniach,umiejętnosc wydobycia rannego z pojazdu,prowadzenie resuscytacji jak postępować z osobą nieprzytomną,poparzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Wypadki 08.11.06, 00:47 Taka wiedza wszystkim nam by się przydała. Chętnie załapałbym się na jakiś kursik. Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 08.11.06, 01:54 Ja tylko umiem zatamować krwotok tętniczy(od 2 do 45 minut - zależy od tętnicy) i żylny, pobudzić serce i układ oddechowy do pracy przy zawale, przy porażeniu prądem. Odnośnie poparzonych (zewnętrznie, nie prądem) wiem, że trzeba "uderzyć" w układ krwionośny, tak samo jak w przypadku osób wyziębionych, czyli stały dopływ tlenu (usta-nos) i stały masaż serca. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Wypadki 08.11.06, 07:48 to ja podobnie + kurs wpinaczkowy (przydaje się jak jakiś paralotniarz zawiśnie na drzewie:) ) + sporo czasu temu kurs w GOPR. Odpowiedz Link Zgłoś
adcox Re: Wypadki 08.11.06, 09:39 Ja niestety jestem samoukiem. A jak paralotniarz zawiśnie na drzewie, zawsze można je ściąć ;) Odpowiedz Link Zgłoś