Dodaj do ulubionych

Paragraf dla wydziału prawa i administracji

IP: *.toya.net.pl 02.01.07, 20:36
rzut w kształcie paragrafu to strasznie banalny i infantylny pomysł - na
poziomie studenta 1 roku architektury. a czy wydział biologii będzie miał
kształt koniczynki, a jaki kształt będzie miał wydział kulturoznawstwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: żenada Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:47
      Dlaczego koniczynki? Ja bym dał wydział biologii w kształcie końskiego zadu. Z głównym wejściem na środku.

Skoro Prawo ma paragraf to UM powinien byc w kształcie węża Eskulapa. Tylko trzebaby znależc odpowiednio długą działkę. Gdyby Prezydent miasta szukał nowej siedziby to proponuję budynek w kształcie wielkiej kropy.

Gdyby każdy budynek miał jakiś kształt to nie trzebaby przyczepia tabliczek z nazwą. Komisariat policji w kształcie pały na przykład?

A wydział KULturoznawstwa powinien byc 'cool'. Bo to takie 'cool'... :(
      • Gość: faktycznie żenada Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 02:15
        Na pierwszym roku architektury wyperswadowuje się takie pomysły.
        • Gość: jak wyżej Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 02:19
          Ale teraz popatrzyłam na wizualki i myśle, że budynku nie będzie się odbierać w
          tez sposób, chyba że ktoś będzie patrzył na rzut. A tak to poprostu trzy obłości.
    • Gość: a Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 02.01.07, 23:07
      a swoją drogą czy Uniwersytet jest zobowiazany do procedury zamówień
      publicznych? bo jakoś nie zauważylem ogloszenia dotyczącego przetargu na
      opracowanie projektu... a może warto na tak zanaczące obiekty oglaszać otwarte
      konkursy architektoniczne w końcu to są publiczne pieniądze i może ktoś by
      wymyślił coś naprawdę interesującego bo ten banał o otwartej ksiądze BUŁ-y woła
      o pomstę do nieba
    • Gość: spacerowicz... Jestem na Matejku co dziennie, ale żeby BUŁa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 23:14
      Jestem na Matejku co dziennie, ale żeby BUŁa miała kształt otwartej księgi to
      nie powiem....
    • Gość: f zawsze twierdziłem że to zakręcony wydział IP: *.158.rev.vline.pl 03.01.07, 00:10
      :)
    • Gość: wrrr Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 09:55
      "[...]Każdy budynek powinien mieć swoją filozofię. Znak graficzny paragrafu
      okazał się odkrywaniem oczywistych rozwiązań. Co jeśli nie symbol paragrafu
      najbardziej kojarzy się z prawem - mówi Grabowski.[...]"
      A jak pan Grabowski zaprojektowałby budynek dla urologii?
      • Gość: merkacz Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:22
        Czekam na budynek Uniwersytetu Medycznego w kształcie gruszki do lewatywy.
    • cobolt Tak jeszcze wiecej zlotych klamek 03.01.07, 10:46
      i jeszcze wieksze okradanie studentow bo przeciez najwazniejsze sa budynki z mamurami a dopiero potem studenci, ktorzy co chwile traca kolejne przywilieje ech skanadal
      • Gość: łodzianin no nie, to nie złote klamki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 12:29
        To niestety prawda. Jestem zaskoczony, że stać nas na wydanie 1 miliona złotych
        na projekt (bo tyle kosztował), a nie mamy pieniędzy na stypendia dla
        studentów, książki, porządną pracownię komputerową czy bibliotekę z dostępem do
        półek. Ci, którzy studiowali na zachodnich uniwersytetach (np. w Niemczech)
        wiedzą, że budynki uniwersyteckie są zbudowane w stosunkowo tani sposób, prosto
        i funkcjonalnie. Nie mam nic przeciwko marmurom (cieszy mnie ładna architektura
        i lubię dobre, drogie materiały, a poza tym Wydział Prawa musi się cechować
        pewnym dostojeństwem), ale może warto było się zastanowić, czy to jest naprawdę
        niezbędne i czy nie udałoby się osiągnąć dobrego efektu tańszym kosztem? Nie
        bardzo też rozumiem, w czym problem, żeby postawić budynek na małej działce? A
        czy nasi architekci postradali już zdolność projektowania budowli wyższych niż
        6 kondygnacji? Czy Łódź ma być miastem baraków? Czemu ostatnio nie budujemy
        wieżowców???
        Oczywiście, że budynek wygląda ładnie. Szkoda, że będzie taki drogi (niestety,
        ściana w kształcie łuku jest droższa od ściany prostej, a tu wszystkie ściany
        będą miały kształt łuków, bo to narzuca kształt budynku). Tym niemniej, dobrze,
        że budowa rusza. I to mnie w sumie cieszy najbardziej. Z tego co wiem, rok
        akademicki 2009/2010 studenci rozpoczną naukę w nowym Collegium Iuridicum! :)))
        • Gość: barnaba Re: no nie, to nie złote klamki... IP: *.lodz.msk.pl 03.01.07, 13:30
          > A
          > czy nasi architekci postradali już zdolność projektowania budowli wyższych niż
          > 6 kondygnacji? Czy Łódź ma być miastem baraków? Czemu ostatnio nie budujemy
          > wieżowców???

Wieżowce to taki sobie pomysł dla budynku dydaktycznego. Chyba że ktoś lubi
          między zajęciami biegać z parteru na 10 piętro i z powrotem.
    • Gość: df znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:23
      Rozumiem, że według Was metafizyka budynków to architektoniczny kicz. Tak jak
      średniowieczne katedry na planie krzyża czy Muzeum Żydowskie w Berlinie (gdzie
      Liebenskind wyznaczył rzut poprzez połączenie punktów na mapie Berlina o
      symbolicznym znaczeniu).

Czy ktoś zauważył, że ten budynek wygląda na funkcjonalny?
      • Gość: michał ale marudzicie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 13:44
        no strasznie!!!
        mi sie podoba, chociaz uwazam ze obecny budynek ma niezly klimat:)
      • Gość: żenada Re: znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 21:41
        "Rozumiem, że według Was metafizyka budynków to architektoniczny kicz"

Szanowny df... że co??? "metafizyka"??? wydział Prawa w kształcie paragrafu to jest dla ciebie metafizyka?

średniowieczne katedry budowano na planie krzyża bo tak chciał kościół. najpierw miały budzic respekt (styl romański) a potem ukazywac jego wspaniałośc (styl gotycki).

odwzorowanie urbanistyki symboli miasta w budynku tak symbolicznym jak Muzeum Żydowskie w dawnej stolicy nazistowskich Niemiec kiczem nie jest.

"Czy ktoś zauważył, że ten budynek wygląda na funkcjonalny?"
        czy uważasz, że Twój post jest rozsądny? nie wszystko jest takie na jakie wygląda... z resztą nie o funkcjonalności mowa i nikt tu o niej nie dyskutuje po nie znamy rzutów kondygnacji ani przekrojów tylko niskiej jakości wizualki...
        • Gość: Tomasz.bu Re: znawcy IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.01.07, 17:30
          > średniowieczne katedry budowano na planie krzyża bo tak chciał kościół.
          najpier
          > w miały budzic respekt (styl romański) a potem ukazywac jego wspaniałośc
          (styl
          > gotycki).

O tak. Plan krzyża z pewnością w średniowieczu budził respekt, a w późniejszym -
          oszałamiał wspaniałością... Mi na samą myśl o budynku na planie krzyża ciarki
          chodzą po plecach...
    • le5iu Grabowscy. Tworczosc na miare XVIII wieku. 03.01.07, 14:46
      To juz proponowano 200 lat temu, we Francji.
      Wystarczy przejzec najbanalniejsza ksiazke o historii architektury, chocby
      Charytonowa 'Zarys historii architektury'.
      To dla laikow. Studenci lub absolwenci architektury pewnie tej wypowiedzi nie
      przeczytaja bo umarli ze smiechu/zgrozy po przeczytaniu artykulu.
      Smutne, ze pan Grabowski nawet uzyl slowa 'filozofia', bo to oznacza, ze on
      naprawde widzi jakas glebie w tym projekcie.

Kto mu dal dyplom?

p.s.: jedyne co mnie cieszy, to reakcje uczestnikow forum;
      • Gość: gregorion Re: Grabowscy. Tworczosc na miare XVIII wieku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 16:45
        Wypowiedzi pana Grabowskiego nawet mnie nie śmieszą, one są tragiczne. Straszne jest dorabianie na siłę ideologi do poronionego pomysłu: "(...)Co jeśli nie symbol paragrafu najbardziej kojarzy się z prawem - mówi Grabowski. - Przeanalizowaliśmy drogi, którymi najchętniej poruszają się studenci i okazało się, że przydadzą się cztery główne wejścia. Taką możliwość daje owalna bryła. Brak kantów powoduje, że budynek staje się przyjazny(...)"
        Jak pan Grabowski przeanalizował symbol paragrafu, nagle wyszło mu z tego, że każdy student prawa powinien się poruszać "paragrafowo"
        Pytanie do autora projektu: Czy studenci politechniki powinni odbywać zajęcia w budynkach na planie koła zębatego, a okulistyki - gałki ocznej? Na pewno da się do tego dorobić odpowiednią "filozofię"
    • Gość: julia Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.4web.pl 03.01.07, 16:56
      O przepraszam bardzo! My, studenci kulturoznawstwa, mamy zajecia w
      najladniejszym buzynku UŁ - w palacu Biedermanna, gdzie mieszcza sie takze
      reprezentacyjne sale Rektoratu. Atmosfera palacu sprzyja naukowym uniesienom
      jakich nie brakuje u nas na kierunku.
      Szkoda tylko, ze w jednej z sal wykladowych powiesil sie ostatni wlasciciel, po
      tym jak wymordowal cala rodzine (gdy weszli Rosjanie)
      • Gość: Pracownik Wydziału Projekt super - nie mogę się doczekać! IP: *.uni.lodz.pl 03.01.07, 20:01
        Dzięki wyśmiewanemu paragrafowi niemal wszystkie pomieszczenia będą miały
        dostęp do światła dziennego. Śmieszy mnie też argument, że trzeba będzie daleko
        chodzić - chyba nie pisał tego student WPiA biegający między Składową, Lindleya
        i czwartym piętrem na Uniwersyteckiej i czekający w ścisku na egamin na klatce
        schodowej tego ostatniego budynku. Malkontentom proponuję też zwiedzenie nowego
        budynku WPiA UŚ (Katowice) - zobaczcie, ile w tym prosto zaprojektowanym
        budynku jest sal dydaktycznych bez okien...
    • acerola Paragraf dla wydziału prawa i administracji 03.01.07, 20:10
      właśnie marudzą wydziwiają mnie się podoba i też mam dość biegania między
      Składową a Uniwersyteską między aulą starą a nową i te piętra!!!! Zawsze się
      pocieszam wdrapując się na ostatnie piętro na Uniwersyteckiej że to dobrze robi
      na nogi-zamiast fitness
      • Gość: żenada Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 21:17
        "właśnie marudzą wydziwiają mnie się podoba i też mam dość biegania między
        Składową"

hola! nikt nie mówi że to źle że powstał nowy budynek Prawa i teraz będziesz mogła miec zajęcia w normalnych warunkach. nie odbieram Ci również prawa to tego żeby Ci się ten budynek podobał. po prostu gdy słyszę o "filozofii" tego projektu to się zastanawiam jak mógł to wymyślec architekt z wieloletnim stażem... żenada i tyle

a żeby proponowac hotel w kształcie łodzi w mieście Łodzi trzeba byc dr inż. arch. Markiem Janiakiem, którego serdecznie pozdrawiam
    • Gość: x Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: 212.160.172.* 04.01.07, 08:04
      Jak Ci się nie podoba, zaprojektuj lepszy, chętnie ocenimy.
    • Gość: Lodzer Mur Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.toya.net.pl 04.01.07, 09:32
      ALE GNIOT!!! urbanistyka leci, architektura leci, wizualka leci. Powinien być
      konkurs ogłoszony. pozdrawiam autorów projektu.
    • Gość: kolin_lodz Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.toya.net.pl 04.01.07, 16:33
      Znów typowo łodzkie myślenie malkontentów.
      Nikogo nie razi kiczowaty budynek biblioteki Uniwersyteckiej przylepiony do
      dość udanego choć zapuszczonego starego gmachu.
      Pewnie dla Szanownych Specjalistów jest on dlatego tak dobry, że nie jest
      banalny - w koncu nie ma kształtu księgi.
      Dla nich mam jeszcze jedną druzgocącą wiadomość - budynek Zarządzania jest w
      kształcie logo tego wydziału!
      Mało tego palmiarnia w PArku Źródliska ma ksztalt dużej szklarni, a Manufaktura
      przypomina starą fabrykę. Toż to totalny kicz- starą fabrykę nazwać
      Manufakturą. Jakże to banalne nawiązanie.
      Dobrze, że nie powstanie nigdy projekt Janiaka - hotel w kształcie łódki, w
      końcu to byłby szczyt kiczu - mamy ładniejszy projekt - koszary nazwane Ibisem.
      • Gość: zizibar Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.134.rev.vline.pl 06.01.07, 18:35
        > mamy ładniejszy projekt - koszary nazwane Ibisem.<

i koszmarny hotel Qubus

• Gość: Marcin Nie jest modny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 18:15
      Ten bydynek jest dużo przyjemniejszy dla oka niż nowoczesne zapchajdziury
      warszawskie. Jest bardzo lekki, ma dużo szkła i łagodną formę. W dodatku,
      cechuje go funkcjonalnośc i to, że projekt nie powstał pod wpływem tymczasowej
      mody - podejrzewam, że szybko się nie zestarzeje, na dodatek będzie bardzo
      lubiany przez studentów. Paragraf dobra idea ;) - przynajmniej wyzbyliśmy się
      trochę grubiańskiego snobizmu w stylu nowej Biblioteki Uniwersytetu Gdańskiego.
      Lekka dawka ironii, dystansu, jeszcze nikomu nie zaszkodziła! Pozdrawiam!
    • Gość: ****PIĘKNY JEST*** Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:03
      VIVAT SZPUNAR ! Wyprzedzimy UW, UMK, UMCS, UAM - za Jagielonką możemy się wlec,
      to nie wstyd. VIVAT SĘDZIOWIE TRYBUNAŁU z Łodzi !
      • Gość: michał Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:53
        no nasz szczescie oprocz malkontentow pojawily sie glosy zadowolenie:)))
    • Gość: RektoratUŁ Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.uni.lodz.pl 05.01.07, 12:28
      Niestety projektanci maja albo rowery albo nie czują potrzeb współczesnego "pola
      walki" o parkowanie - ile będzie miejsc parkingowych? 50? 60?
      Wydział Prawa zawsze przyjmuje maksymalną liczbę studentów (wiadomo - pieniądze
      z ministerstwa od "głowy" chociaz teraz są/mają byc przeliczniki) i każe im
      zostawiać samochody... no właśnie... gdzie?
      zapraszam w weekend na parking między zarządzaniem, matematyką i fizyką. A prawo
      ma jeszcze więcej studentow w weekendy na płatnych. To dopiero będzie wesoło.
      A taki wielki plac pomiedzy fizyką a Pomorską (należący do UŁ) zarasta trawą...
      Wogóle na uniwerku myśli się ciężko jak czegoś nie zrobić rozsądnie. Dopiero co
      była remontowana Pomorska, mozna było połozyć planowany od jakiegoś czasu
      światłowód na Lumumby ale nie, pomyślało się o tym teraz jak po położeniu
      asfaltu na Pomorskiej nikt nie da zgody na przeciskanie pod ulicą (gwarancja na
      ulicę może być anulowana). Słowem z pomysłu na pomysł coraz lepiej. Pogratulować.
      • Gość: M Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: 203.31.173.* 06.01.07, 06:00
        Zenada na poziomie I-go semestru wydzialu architektury. Tak wspanialy temat
        zostal calkowicie zaprzepaszczony. Wspolczuje tworcy, ktory nie ma pojecia na
        czym polego jego profesia. Banal, ktorego nikt w srodowisku nie potraktuje
        powaznie. Szkoda...
    • Gość: żenada Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:34
      wiecie co... sorry macie rację... to takie typowe łódzkie malkontenckie marudzenie...
      cofam to wszystko co napisałem wcześniej. budynek jest fajowy, dobrze że powstanie. to czy jest to dobra architektura czy zła to jest nieistotne, zresztą budynek nie będzie dle architektów tylko dla studentów prawa więc ważne żeby im się podobał...
      zaraz idę na forum studentów prawa, potem medycyny a potem jeszcze innych kierunków na temat których mam niewielkie pojęcie i będę się wypowiadał głosem nieznoszącym sprzeciwu... :/
    • Gość: LDZ Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.toya.net.pl 07.01.07, 01:33
      Jak można mówic o funkcjonalności skoro nie wiadomo zupełnie nic o układzie
      wewnętrznym?

Projekt z zewnątrz średnio mi się podoba, nic nadzwyczajnego. Do starego budynku
      mam sentyment, nie chciałbym sie przenosić na miejscu studnetów, którzy jeszcze
      sie na to załapią (I i II rok?).

Przeraża mnie tez ilosc miejsc parkingowych. Policzyłem w miare dokładnie ile
      samochodów parkuje na Składowej, Narutowicza, Uniwersyteckiej, Lindleya,
      parkingu wydziału. Potrzeba minimum! 200-250 miejsc. To jest naprawde minimum.
      • Gość: studentka Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 18:48
        Również odczuwam sentyment do starego/starych budynków prawa... :) lubie to
        miejsce, ma jakiś klimat, nawet te piętra po przeanalizowaniu lubię, starą
        aulę, ten długi korytarz... i nie rozumiem dlaczego akurat musi się przenieść
        wydział prawa. Mozna było się zastanowić wcześniej i zająć się generalną i
        funkcjonalną przebudową przestrzeni między składową a lindleya przy możliwej
        ewakuacji studentów stosunków międzynarodowych. Nie rozumiem czemu oni się nie
        mogą gdzieś wyprowadzić... w zasadzie rozumiem może nie mają tak rozległych
        funduszy ;)
        Opórcz tego wszystkiego lokalizacja jak na wydział tym bardziej prawa jest
        wspaniała. Centrum miasta, dobre dojazdy ze wszystkich stron i ten sąd rzut
        beretem :)
        • ujji Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji 14.01.07, 01:28
          A dlaczego maja się akurat przenieść studenci stosunków, a nie prawa? bo co
          młodszy, mniejszy wydział czy mniej prestiżowy?

Mam dziwne wrażenie, że wcale nie masz najlepszego zdania o studentach WSMIP, bo
          ty akurat jestes na WPiA...
          • gothmucha Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji 15.01.07, 09:12
            Ja jakoś nie odniosłem wrażenia, że Studentka ma coś do studentów stosunków, po prostu mnie (i wielu innych studentów WPiA) dziwi, że to akurat my się wyprowadzamy, a inni dostają nasze budynki. A że akurat są to stosunki to inna rzecz.

Jasne, że teraz jest nam ciasno, ale nowy budynek połozony jest znacznie mniej wygodnie, jest gorzej skomunikowany, ale tego już nie odwrócimy.
            Zresztą, co ja się martwię, ja kończę studia za rok, a nowy budynek oddadzą za 4 lata ;)
    • absolution Re: Paragraf dla wydziału prawa i administracji 17.01.07, 17:16
      Jak rok temu o tym pomyśle powiedział nam nasz ćwiczeniowiec(studiuję prawo)to
      połowa baranów ze mną studiujących zrozumiała że to będzie taki "stojący"
      paragraf.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka