Dodaj do ulubionych

krotkie autobusy

14.04.03, 17:39
czy ktos moze powiedziec mi, kto madry puscił krótkie Volvo b10L na linie 57
95, 96 i 99 w godzinach szczytu??
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: krotkie autobusy IP: 62.233.181.* 14.04.03, 18:13
      piotrekmk napisał:

> czy ktos moze powiedziec mi, kto madry puscił krótkie Volvo b10L na linie 57
      > 95, 96 i 99 w godzinach szczytu??

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=4537863&a=4537863&v=2&strona=0

Swego czasu na tym wątku toczyła się m.in. dyskusja na temat "czy w Łodzi
      sprawdzają się krótkie autobusy". Może ktoś wziął ją sobie do serca i zrobił
      eksperyment kosztem stłoczonych pasażerów...

pozdrawiam
      • Gość: Ja Re: krotkie autobusy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 18:22
        Muszę przyznać, że też mnie to zdziwiło. Z początku myślałem, że to może jakieś
        z rezerwy (np. na 86 się zdarzają), ale widziałem 2 krótkie 99.
    • Gość: luki Re: krotkie autobusy IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 14.04.03, 19:10
      piotrekmk napisał:

Dziwna sprawa. Zgodnie z przydziałem taboru na wymienionych liniach nie powinny
      się znaleźć krótkie auobusy. Zaj. Limanowskiego ma tylko 2 krótkie rezerwy, a
      więc wszystko wskazuje na to, że MPK ma za mało (sprawnych) przegubów.
      Widocznie stare Ikary się sypią...

luki
    • krzyskup Re: krotkie autobusy 15.04.03, 08:10
      ja dzisiaj rano widzialem volvo b10L na 76 - ludzie jak sardynki w puszcze :)
    • Gość: J.S. Re: krotkie autobusy IP: SMESERVER.infkat:* / 172.16.7.* 16.04.03, 12:21
      piotrekmk napisał:

To ja zrobilem.
      • teufel Re: krotkie autobusy 17.04.03, 00:40
        A citaro na 85 kto to wymyślił??
        • geograf Re: krotkie autobusy 17.04.03, 10:37
          widziałem takowe też tydzień temu-i nie była to rezerwa
          tylko stała brygada...jeżeli dobrze pamiętam to nr 3.
    • Gość: STUDI Re: krotkie autobusy IP: *.*.*.* 17.04.03, 12:22
      To etap przejsciowy do kolejne rewolucji komunikacyjnej w Lodzi. W ramach
      nowytch swierzych pomyslow, linie oblsugiwane przez dlugie przegubowe autobusy
      zostana przekazane w rece przywatnych przewonikow. Dzieki konkurencji bedzie
      emiejsca na duza liczbe miktrobusow. Miasto zmniejszy swoje wydatki, a wolny
      rynek sam ureguluje ile i jakie linmie beda funkcjonowac w miescie.
      Ponadto przewoznicy sami beda dbac o to aby ich tabor nie pochlaniaj ogormynch
      sum pieniedzy. Ponadto mozna bedzie sprawnie obnizyc koszty taki jak pensje
      pracownikow, zmniejszyc biurokracje. Oplety za przejazd zostana autobtycznie
      dostosowane do koszto oblsugi danej trasy.

Rada miejska nie bedzie posiadac na glowie zbednego klopotu jak komunikacja
      zbiorowa. Bedzie mogla sie wykazac wiekszymi oszczednosciami i lpeszym
      zagospodarowaniem wlasnych srodkow.

;)

• Gość: flip Re: krotkie autobusy IP: *.p.lodz.pl 17.04.03, 14:12
      Nie potrafimy podac dnia ani godziny ale jestesmy pewni, ze za komuny zdarzalo
      sie obok siebie krotkie 69 i dlugie 61. Podejrzewamy wiec, ze przyczyny sa
      dwie: po czesci brak taboru, a po czesci typowa mpk-owska glupota. W koncu
      glupota nie wyginela, bo niby dlaczego by miala byla...
      • Gość: Ja Re: krotkie autobusy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 18:50
        Ależ do tego nie potrzeba żadnej komuny! Jedna z brygad na 69 na stałe jest
        obsługiwana krótkim Jelczem, natomiast na 61 czy np. 63 bardzo często jeżdżą
        przeguby.
        • Gość: luki Re: krotkie autobusy IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 17.04.03, 21:42
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Ależ do tego nie potrzeba żadnej komuny! Jedna z brygad na 69 na stałe jest
          > obsługiwana krótkim Jelczem, natomiast na 61 czy np. 63 bardzo często jeżdżą
          > przeguby.

Na 61 była do niedawna tzw. obsada mieszana, a to znaczy, że mogli podstawiać
          zarówno przeguba, jak i solówkę. Od 3 kwietnia nie ma już jednak takiego
          pojęcia jak obsada mieszana i dla tej linii zarezerwowany jest tabor krótki.
          Trudno mi powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości, ale od tego czasu na 61
          przeguba nie widziałem.
          A co do 63 to tam przeguba jeszcze nigdy nie widziałem. Tam zawsze była i jest
          obsługa solówką.

pzdr,
          luki
          • geograf Re: krotkie autobusy 17.04.03, 21:49
            co do 63-
            już kiedyś był wątek o tym na Forum i właśnie Ty
            powiedziałeś, ze najpewniej stare M11 (czy jakoś tak) już
            są skasowane i tylko Ikarusy mogły być w tym momencie w
            rezerwie...

ja widziałem kilkakrotnie Ikarusy na 63...
            patrzyłem z ciakwością, bo bardziej taklowy przydałby się
            na 62 (chociaż wiem, ze przez ekskluzywne osiedle nie
            wypada...)
            • Gość: luki Re: krotkie autobusy IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 18.04.03, 00:53
              geograf napisał:

> co do 63-
              > już kiedyś był wątek o tym na Forum i właśnie Ty
              > powiedziałeś, ze najpewniej stare M11 (czy jakoś tak) już
              > są skasowane i tylko Ikarusy mogły być w tym momencie w
              > rezerwie...

"Trochę" przekręciłeś. Pisałem, że od dwóch lat na Nowych Sadach kasuje się
              krótkie atobusy (M11), a przybywają jedynie przeguby z Limanowskiego. Nowe Sady
              są więc na styku z solówkami - stąd możliwość spotkania Ikara na prawie
              wszystkim z Nowych Sadów. Nie zmienia to faktu, że zgodnie z umową z miastem
              np. na linii 63 MPK powinno podstawiać jedynie krótkie autobusy. Jeśli
              podstawia przeguby, to samo niepotrzebnie podraża koszty.

>
              > ja widziałem kilkakrotnie Ikarusy na 63...

Przyznaję, że rzadko widuję tę linię. Nie mieszkam w tej oklicy.
              Nie widziałem przeguba, ale wierzę, że mógł być - vide co napisałem powyżej.

luki
            • Gość: STUDI Re: krotkie autobusy IP: *.mirtel.net 18.04.03, 15:47
              eksluzywne osiedla taaaaak zwlasza jak pewna osoba ongis na wysokim stolku w
              MPK zazadala przeniesienia przystanku 62 w absurdalne miejsce bo sobie nie
              zyczyla halasowania zamykajacymi sie i otwierajacymi sie drzwiami autobusu.
              dodam ze oczywiscie nikt dodatkowego wydatku nie kwestionowal. Wiwat stare MPK.
              Wladza czyni cuda .... :))))
              • teufel Re: krotkie autobusy 19.04.03, 00:58
                Ja dwa razy widziałem ikarusy na linii 56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka