ixtlilto 15.02.07, 14:31 Dlaczego ludzie mówią na koniec rozmowy telefonicznej "do widzenia"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:32 Może to utajona tęsknota... A dlaczego moja koleżanka z pracy na koniec rozmowy telefonicznej mówi "cześć, cześć, cześć, cześć"? Odpowiedz Link Zgłoś
barbitka1980 Re: Do widzenia! 16.02.07, 10:29 a dlaczego niebieski ma tyle odcieni? Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:33 Przeniósłbym ten wątek na komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:35 Może być łódzka. Jako międzyludzka, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:46 Swoją drogą ze względu na zgodny z savoir vivre temat wątku, przeniósłbym go na kulturę. . . . O w mordę! Kultury już nie ma! Co jest grane? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:52 Byłby problem, ponieważ... nie ma takiego numeru!;) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: brak kultury 15.02.07, 14:56 Nie ma, bo kulturalnie to miejsce wycięto. TZn. wiem oczywiście, że jest, ale przecież tak jakby go nie było. Kto zatem wie, co tu jest grane?;) Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek72 Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:33 no właśnie, przeciez powinno sie mówic spie.... dziadu ! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Ixik! Reforma! 15.02.07, 14:35 Od dziś mówimy "pozostańmy w kontaktażu" ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Ixik! Reforma! 15.02.07, 14:37 Witam i witraż :-D p.s ale pytanie z pierwszego postu jest w dalszym ciągu aktualne. Mało kto odpowiada "do usłyszenia" ... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ixik! Reforma! 15.02.07, 14:42 ixtlilto napisałaż: > Mało kto odpowiada "do usłyszenia" ... Mnie się czasem zdarza. Jak się zapomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Ixik! Reforma! 15.02.07, 16:52 Oprócz "Pozdrawiam" mówię też "Do usłyszenia". W zasadzie mówię to, co jest adekwatne do moich stosunków z daną osobą, nie nadaję automatycznie (poza "Pozdrawiam"). Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:36 bo to tak samo utarte powiedzenie, nie mające nic wspólnego z widzeniem kogoś, jak "dzień dobry", które mówimy z grzeczności nawet gdy nie chcemy komuś życzyć dobrego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Do widzenia! 15.02.07, 14:38 No, a w Hrvatskej kłamią jeszcze bardziej, bo mówią "dobro doszli" nawet jak nigdzie nie idą. Senor Flecha, objaśnij mnie przy okazji pliiiz, w którym bałkańskim języku "cześć" brzmi "bok". Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek72 dobro doszli 15.02.07, 14:40 a może to chodzi o szczytowanie ? takie miłe zyczenia na odchodne Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Jelonek, a Ciebie o co idzie? 15.02.07, 14:43 Najpierw o (s)pieprzeniu, teraz o szczytowaniu... Rykowqisko to w listopadzie było, nie? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek72 Re: Jelonek, a Ciebie o co idzie? 15.02.07, 14:47 Jelonki zawsze mogą :) a w listopadzie to spadają liscie jak sama nazwa wskazuje ::):) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Do widzenia! 15.02.07, 23:14 zamek napisał: > No, a w Hrvatskej kłamią jeszcze bardziej, bo mówią "dobro doszli" nawet jak > nigdzie nie idą. E tam, ja słyszałem tylko wtedy, gdy gdzieś przyszedłem :> > Senor Flecha, objaśnij mnie przy okazji pliiiz, w którym bałkańskim języku > "cześć" brzmi "bok". W żadnym z tych, które znam. Chyba że w jakichś lokalnych dialektach. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek do Strzałki 16.02.07, 01:50 A bo wiesz, to było tak: któregoś wieczoru słuchałem sobie radia na falach średnich (pamiętam dokładnie, że częstotliwość była 1134 kHz) i utrafiłem na jakąś audycję, w której najwyraźniej słuchacze telefonowali do studia. Gadanie na moje ucha brzmiało jak po chorwacku, w każdym razie w którymś z języków byłej Jugosławii. No i właśnie zarówno prowadzący, jak i słuchacze, witali się i żegnali owym "bok" czy też czymś podobnie brzmiącym... Muszę przeszukać kasety, czy aby nie mam nagranej tej audycji. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: do Strzałki 16.02.07, 11:47 daj znać, jak tylko znajdziesz :> Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka albo już nie :> 16.02.07, 11:53 niezastąpiony podręcznik do gramatyki podaje, że chorwackie "bog" znaczy "cześć" :) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani potrzebna nam nowa tradycja 15.02.07, 14:37 niech znakiem rozpoznawczym łodzian będzie na koniec rozmowy telefonicznej "pankracy". Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: potrzebna nam nowa tradycja 15.02.07, 14:39 cassani napisał: > "pankracy" A do kobiety jak? "Panikraca"? Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: potrzebna nam nowa tradycja 15.02.07, 14:49 A jak kobieta, to "Lady Pank". Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka zazwyczaj do usłyszenia 15.02.07, 14:59 Chyb,że zaraz po telefonie (w niedługim czasie) mam się z tą osobą spotkać. lav Odpowiedz Link Zgłoś
leslaw_m Re: Do widzenia! 15.02.07, 16:30 mało nie pękłem od wypieków kiedy przeczytałem tytuł wątku, z nieukrywaną ciekawością i nadzieją jednocześnie pochłaniałem kolejne literki tekstu myśląc ,że... ...marzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Do widzenia! 15.02.07, 16:39 A wiesz, że ja też z podobną nadzieją zajrzałem do tego wątku?! Tyle, że we mnie nie ma aż takiej szczerości, żeby taką perspektywę od razu ogłosić. Czynię to dopiero teraz, kiedy przetarłeś szlak, chociaż już nie mam złudzeń, iż nasze marzenia mogłyby się ziścić. Chociaż nie ma co narzekać (wszak była w naszym mniemaniu taka możliwość, krótka bo krótka, ale zawsze), bo nawet najmniejsza chwila radości jest nie do przecenienia;) Odpowiedz Link Zgłoś
leslaw_m Re: Do widzenia! 15.02.07, 16:51 chwilo TRWAJ! (łzy mi lecą jak grochy) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Do widzenia! 15.02.07, 16:57 hehehehe Ano: TRWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Do widzenia! 15.02.07, 17:14 tv trwaj! i oto wątek już leci na 'kto nami rządzi i co jest grane'... Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Do widzenia! 15.02.07, 17:26 A więc jednak nie na komunikację? Hm, widać się myliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Do widzenia! 15.02.07, 17:29 pisząc o tym, że 'poleci' miałem na myśli 'lot nisko' Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Do widzenia! 15.02.07, 18:57 pisząc 'lot nisko' nie miałem na myśli 'kfł' ;p Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Do widzenia! 15.02.07, 19:33 Mam nadzieję, aczkolwiek marnie przędzie... nawet od ziemi się nie odrywa :) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Do widzenia! 15.02.07, 20:18 lavinka napisała: > Mam nadzieję, aczkolwiek marnie przędzie... nawet od ziemi się nie odrywa :) nie pozostaje mi nic innego, jak zgodzić się z tą 'opinią i komentarzem'. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: Do widzenia! 15.02.07, 17:52 pewnie dlatego, że w polskim nie ma jakiegoś swobodnego, przyjętego potocznie pożegnania, ktore mogłoby być stosowane niezależnie od wieku i płci rozmowcy. ja mowię do usłyszenia, ale mam skrzywienie zawodowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: Do widzenia! 15.02.07, 18:03 Zwykle mówię: "pozdrawiam", a jeśli z kimś przez telefon się umawiam, to- "do zobaczenia" albo "do widzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Do widzenia! 15.02.07, 19:57 Na razie,baw się dobrze przeważnie tak kończę gdy rozmawiam z znajomymi i to nie zależnie od okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś