Dodaj do ulubionych

Gwiazdy Dawida

16.04.07, 14:19
Myslę, że jest teraz właściwy moment, aby wreszcie zrobić porządek w
sprawie, o której piszę. Chodzi mianowicie o gwiazdy Dawida.
Wiem, że jest nowa uchwała Rady Miasta, ale to nie wystarczy. Przykładem
ściana, która była zamalowywana przy okazji Kolorowej Tolerancji:
kolorowa.tolerancja3.patrz.pl/
kolorowa.tolerancja4.patrz.pl/
kolorowa.tolerancja2.patrz.pl/
kolorowa.tolerancja1.patrz.pl/
Czy w takim wypadku miasto będzie karać właściciela posesji? Przecież na
ścianach napisy pojawią sie co parę dni. Właściciel skepu nie będzie się
uganiał za bandą idiotów. Od tego jest strąż Miejska i Policja.
Właściciel, który przecież ze swojej strony walczy z wandalami nie może
ponosić kary za nieskuteczność władz miejskich. Przecież jeżeli ściana
jest mazana ciągle, złapanie sprawców nie powinno być trudne, wystarczy
przez kilka nocy obserwować to miejsce.

Myślę, że na fali dyskusji o porządku w mieście tą sprawą można by
zainteresować kluby sportowe. Nawet teraz na oficjalnej stronie Widzewa
wisi baner Kolorowej Tolerancji. Trzeba pójść dalej. Można by stworzyć
billboardy, na których osoby powszechnie szanowane przez kibiców
zniechęcały by do mazania po murach. W takiej kampanii społecznej oczywiście
powinni wziąć udział zarówno piłkarze i działacze obu łódzkich klubów.

Kolejna istotna kwestia, to sprawa piosenek śpiewanych na stadionach.
Należałoby poprosić Pana Goszczyńskiego o rozmowę z kibicami ŁKS-u na
ten temat. Chodzi mi o przyśpiewki w stylu... A Żydzew kur..., czy kto
nie skacze ten z Żydzewa. Wiem, że stadion Widzewa to nie plac zabaw,
śpiewa się różne rzeczy, ale nie ŁKS jude, nie kto nie skacze ten żyd,
tylko kto nie skacze ten z galery. To właśnie te antysemickie treści
przyśpiewek z ŁKS-u widzimy potem na murach naszego miasta.

Ja ze swojej strony żałuję, że miasto wydaje 300 mln zł na hale
sportową. Można by za te pieniądze postawic 2 stadiony i wybudować sporo
boisk dla dzieci. Sprawców kretyńskich aktów wandalizmu trzeba karać,
ale trzeba pomyślec co zrobić dla młodzieży. Wiemy jak wyglądają nasze
szkoły. Większość pomazana, ale spójrzmy przy okazji jak wyglądają
boiska szkolne. Obraz nędzy i rozpaczy. Jeśli młodzież nie ma gdzie
pograć w piłkę, to maże po ścianach. Trzeba nie tylko likwidować skutki
wandalizmu, ale także szukać jego przyczyn.

Na koniec dodam, że nawet 150 wizyt Prezydenta w Izraelu nic nie da,
jeśli nasze miasto będzie pomazane gwiazdami Dawida. Jeżeli trudno z tym
walczyć, to trzeba podjąć większy wysiłek i stworzyć zespół do walki z
wandalizmem, robić obławy, prowokacje, instalować kamery. Dyrektorzy
szkół mówią, że nie będą odmalowywać elewacji bo na drugi dzień wszędzie
znowu pojawią się mazańce, to chyba złapanie sprawców nie powinno być
trudne?!!!
Obserwuj wątek
    • brite Re: Gwiazdy Dawida 16.04.07, 15:07
      Niemoc miejskich służb jest wielka.

Codziennie miasto 'wzbogaca się' o nowe przykłady wandalizmu w różnej postaci.
      Straż miejska czy policja nie mogą być wszędzie, ale dziwi brak reakcji, kiedy
      wykroczenia popełniane są ze stałą częstotliwością w tych samych miejscach.

Już mam dość gadania o tych cholernych plakatach, ale szlag mnie trafia, kiedy
      po zerwaniu przeze mnie z przystanku jednego plakatu następnego dnia w tym samym
      miejscu pojawia się następny tej samej firmy, która czuje się zupełnie
      bezkarnie. Straż miejska mogłaby wykazać się jakimś zmysłem operacyjnym i
      pilnować miasta w godzinach, w których te szmaty są wieszane na przystankach
      (łatwo to ustalić, wystarczy spytać rodawacza gazet na przystanku).
      Miałem okazję rozmawiać o tym z komendantem łódzkiej Straży - żalił się, że nie
      mają uprawnień do działań w cywilu, a paradując w mundurze odstraszają
      potencjalnych sprawców wykroczeń. Pan Kowalczyk lubi się chwalić statystykami
      złapanych wandali (i dobrze), ale zapomina chyba, że straż miejska jest nie
      tylko by łapać i karać - powinna służyć również prewencyjnie. Częstsze patrole i
      lepsza ekspozycja, wyjście do ludzi, żeby obywatele mogli widzieć w Straży
      wsparcie, a nie przeszkodę.
      • miejskie_narty Co do działań służb: 16.04.07, 15:21
        W sobotę koło 23.30 przechodziłem podcieniami przy Skrzyżowaniu Legionów/Zachodnia. Trwała tam żulerska impreza: dwóch kolesi i dwie dziewczyny pili sobie piwko siedząc na schodkach, przy czym na moich oczach jeden z żuli odszedł raptem dwa kroki od miejsca, w którym siedział i zaczął się odlewać. Gdy tylko zszedłem im z oczu próbowałem dodzwonić się na SM - niestety nikt nie odbierał. Za moment zobaczyłem radiowóz, stojący przy Teatrze Powszechnym. Pan policjant usłyszwaszy, o co chodzi skrzywił się mocno, powiedział, że jest na posterunku i że nie może go opuścić, i że jeśli nam to przeszkadza, to możemy zgłosić na policję! Gdy uzmysłowiliśmy mu, że właśnie to robimy, zaproponował, żebyśmy zadzwonili na 997. W końcu z wielką niechęcią wziął radio i coś tam burknął, że zgłosi, zamykając przed nami drzwi i złorzecząc nam pod nosem. Zadowoleni z dobrze wypełnionego obowiązku obywatelskiego udaliśmy się do domu...
        • brite Re: Co do działań służb: 16.04.07, 15:45
          > żulerska impreza [...]
          > zaczął się odlewać

Mijałem identyczną scenkę (kto nie mijał...) któregoś piątku i udało mi się, ku
          mojemu zdziwieniu, bez problemu dodzwonić do SM.
          A tego policjanta trzeba było zmotywować prośbą o podanie jego numeru służbowego.
    • evonka zacznijmy od dzieci 16.04.07, 15:09
      a wlasciwie ich rodziców, to nie bedzie obraźliwych tekstów, wandalizmu i
      bałaganu. to w głowach sie zaczyna przemoc. i to nad głowami trzeba pracować..
      rownież tych, którzy udają, że nie widzą..
    • nett1980 Re: Gwiazdy Dawida 16.04.07, 15:31
      W Srodmiesciu gospodarze posejsji zamalowuja bazgroly tej wiosny , ba widuje
      jak myje sie chodniki rano .Moje apele do Zieleni miejskiej o zagospodarowanie
      ugorzastych pseudtrawnikow albo raczej namiastek takowych jednak bez echa
      zostaly , ani czarnoziemu ,ani trawy , psie kupy rzadza.
    • zgierzyk Re: Gwiazdy Dawida 16.04.07, 19:39
      No i tu mamy problem – dlaczego ci, którzy to robią, robią to? Jakie mają
      poczucie estetyki i kto im wpoił takie poczucie?

Zamalowywanie daje miejsce na nowe napisy, które stają się jeszcze bardziej
      widoczne. Sprawca jest nagradzany, ofiara karana – musi zapłacić za odnowienie
      muru.

A karą nie będzie pokrycie szkody – to tylko wyrównanie rachunków; karą winno
      być pokrycie szkody przynajmniej w dwójnasób!
    • hubar Re: Gwiazdy Dawida 16.04.07, 21:06
      Szczerzemówiąc, w ostatnich dwóch tygodniach widać kolosalny postęp. Ale przy
      tylu latach zaniechań, teraz jest wiele do zrobienia. Materia sie jeszcze broni
      i domalowuje gdzie były wczesniej, ale nie wolno sie poddawać.
      Biała czystość wygra! ;-)
    • aaa202 A możemy wypowiedzieć wojnę również 16.04.07, 21:16
      wszędobylskim krucyfiksom?

(nawiasem () mówiąc, widziałam ostatnio katalożek ozdób naklejanych na zęby -
      białe złoto, brylanty, inne kamienie. Wśród delfinków, gwiazdek (ruski model
      raczej) i serduszek, brylował krucyfiks z rubinami. Fajne, nie? Tak po jednym
      na każdy ząb sobie zapodać!)
    • los_chlopakoss na stronie widzewa wisi baner... hahaha 16.04.07, 21:16
      następny widzewiaczek wypocił stronniczy tekścik o tym złym ŁKSie i "wspaniałym"
      Widzewie:D
      co powiesz na to kolego (napis nad Widzew Żabieniec)
      img464.imageshack.us/img464/1346/pa270991filteredyx5.jpg
      "słabo widzącym" zacytuję: "chociaż żydów wokół mamy to i tak się nie poddamy".
      • hm` Re: na stronie widzewa wisi baner... hahaha 16.04.07, 21:23
        Ale sie chlopak chociaz rozwija, kiedys tylko linki wklejal gdzie popadnie bez slowa komentarza. Nie zmienia to sytuacji, ze pewien problem poruszyl, tendencyjnie, ale poruszyl.
        Wyrugowac to trzeba nie tylko z Łódzkich stadionow. Niestety.
        pozdr. hm`
        • hm` errata 16.04.07, 21:23
          .... łódzkich... nie "Łodzkich".
          pozdr. hm`
        • majkimajk1 Re: na stronie widzewa wisi baner... hahaha 16.04.07, 22:43
          tylko tyle, ze flaga po interwencji nigdy wiecej sie nie pojawila. Natomiast
          Wy ciągle spiewacie te swoje marne piesni. Ale czemu sie dziwic. Jacy
          dzialacze tacy kibice:

fzp.jewish.org.pl/news09.html
          • hm` Re: na stronie widzewa wisi baner... hahaha 16.04.07, 22:52
            Rozumiem, ze lubisz spamowac, coz, masz taka nature. Ten artykulik byl wielokrotnie omawiany. Popelnil go Klemba, ktory sie teleportowal na stadion ŁKS z Radomska(w tym samym dniu relacjonowal mecz RKS). Zadne fakty z tego artykulu sie nie potwierdzily. Jezeli uwazasz, ze jest on wiarygodny to coz... Abstrahuje juz nawet, ze ten czlowiek nie jest juz nawet dzialaczem ŁKS od wielu lat.
            pozdr. hm`

P.S.
            Gratuluje, ze zasmiecasz juz nawet podforum komunikacja:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=60854999
            • majkimajk1 Re: na stronie widzewa wisi baner... hahaha 17.04.07, 21:36
              Drogi Hm-ie. Chlopak to mozesz mowic do los chlopakossa. To po pierwsze.
              Po drugie, to nie osmieszaj sie tekstami w stylu... ten artykulik byl
              wielokrotnie omawiany... gdzie byl omawiany? Na trzepaku przy Twoim podworku?
              Co bylo omawiane? Ze Pan Klemba klamie? To chyba jakis zart, ze moderator GW
              oskarza dziennikarza tej gazety o klamstwo. Jestes zalosny. Jesli ktos chce
              sprawdzic, moze zadzwonic do Wyborczej 800 13 13 11, porosic z Klemba i zapytac
              jak bylo.
              Po trzecie, nie moja wina, ze kibice klubu, ktoremu kibicujesz, przoduja w
              kwestii dewastacji miasta. Nic nie poradze, ze to dzialacz LKS-u mowil, o
              kibicach Widzewa nie inaczej jak Zydzi. Nic nie poradze na to, ze kibice,
              ktorzy mowia o sobie rodowici lodzinie rozpier... sciany, na ktorych odbyla sie
              kolorowa tolerancja 07. Poza tym podobno LKS oddaje sie miastu, wiec teraz
              trzeba wymagac od Was wiecej.
              Po 4 to nie moj wpis na forum komunikacyjnym
              • hm` Re: na stronie widzewa wisi baner... hahaha 17.04.07, 22:02
                Hm. Co do meritum, pozwolisz, ze pomine wycieczki osobiste. Posluze sie linkiem, ktory tu swego czasu na tym forum wkleil Brite. Tak nas widzi swiat. Jesli przyjrzysz sie dobrze, to zauwazysz, ze pseudokibice obu klubow maja wiele na sumieniu w niszczeniu miasta:

www.youtube.com/watch?v=QWlkOk-mcU0
                Odnosnie artykulu redaktora Klemby, to bylo trzy lata temu, trzy lata temu na wylot bylo to przerabiane na tym forum wielokrotnie. Stare dzieje.
                Na zakonczenie, pseudokibice obu klubow maja wielkie poklady antysemityzmu. Trzeba to zwalczyc i tu nie ma dyskusji. Przedstawiasz bardzo zafalszowany obraz rzeczywistosci zwracajac uwage tylko na jedna strone medalu. Calkowicie pomijasz druga. Jesli nie wiesz nawet co kibice SWŁ spiewaja z antysemickich tekstow to przypomne ci slawetny tekst o kibicach z galery. Moze sobie przypomnisz, moze pominiesz. eot
                pozdr. hm`

P.S.
                Jezeli to nie Ty na komunikacji, to najmocniejsz przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka