Dodaj do ulubionych

WITAMY W "TRAMWAJU FORUMOWICZÓW" :)

IP: *.pai.net.pl 29.11.01, 13:20
W imieniu wszystkich komunikacyjnych forumowiczów, ekspertów i nie-ekspertów od
busó, trolejów, tramwajów, pociągów etc., a także w imieniu redakcji ;) , miło
mi powitać forumowiczów w dziale, który oczywiście obowiązkowo będę
reprezentował.

Liczę również na współpracę takich ekspertów jak Pan Profesor Flip, i Doktor
Habilitowany Geograf oraz inni :) .
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: WITAMY W IP: *.p.lodz.pl 29.11.01, 13:22
      Masz to jak w banku, drogi mch. ;-)
    • rafgeo Re: WITAMY W 29.11.01, 17:21
      Zacna jest idea powołania takiego działu. Doprawdy mam nadzieję, że będzie się
      on rozwijał prężnie, a niektóre z zawartych w nim mądrości zostaną praktycznie
      wykorzystane przez włodarzy naszego pięknego miasta oraz inne komunikacyjne
      siły sprawcze.

Pozdrawiam
      • Gość: flip Re: WITAMY W IP: *.p.lodz.pl 29.11.01, 17:30
        Zaraz sie dowiemy co ludnosc uwaza za komunikacje.
        • geograf Re: WITAMY W 29.11.01, 22:15
          Bardzo dziękuję za zaproszenie i na pewno będę się tu często zjawiał, w końcu
          to mój ulubiony "dział" miasta:))
          a tak w ogle to jeszcze nie doktor habilitowany:)))
          A jaki będzie pierwszy "konkretny" temat w tym podforum??:))
          • jasam Re: WITAMY W komunikacyjnym świecie 29.11.01, 23:17
            proponuję:
            1. przywrócenie tramwaju od pl. Wolności do Centralu - realne czy nie ?
            2. kolej turystyczna na linii "Scheiblera" z Fabrycznego do Katedry ?
            3. Szybki tramwaj W-Z a dlaczego nie N-S ?
            4. Czy samochody są utrapieniem śródmieścia i jak się ich pozbyć ?
            5. Czy szybkie połączenie kolejowe do W-wy to problem szyn, wagonów, czy woli
            politycznej ?
            ....
            pozdr.
            • Gość: mch Re: WITAMY W komunikacyjnym świecie IP: *.pai.net.pl 30.11.01, 10:02
              jasam napisał(a):

> proponuję:
              > 1. przywrócenie tramwaju od pl. Wolności do Centralu - realne czy nie ?

Kiedyś było, ale "ukochany" urząd olał propozycję "linii turystycznej" i zrobił
              tą tandetną czerwoną kostkę i beton, zamiast torów... Teraz to już tym bardziej
              nie jest realne.

> 2. kolej turystyczna na linii "Scheiblera" z Fabrycznego do Katedry ?

Nie za bardzo kontaktuję, o co chodzi z tą Katedrą. Przecież bocznica Uniontexu
              (Scheiblera) tak daleko nie sięga. A może chodziło Ci o coś innego...

> 3. Szybki tramwaj W-Z a dlaczego nie N-S ?

Będzie ! Są plany! Rozgałęzienie pod wiaduktem na al. Włókniarzy to nic innego
              jak przyszły rozjazd linii na Retkinię i Teofilów. Ale na realizację tej idei
              trzeba jeszcze poczekać. Najpierw W-Z.

> 4. Czy samochody są utrapieniem śródmieścia i jak się ich pozbyć ?

Wjazd do śródmieścia samochodem tylko dla mieszkańców (za wyjątkiem takich tras
              przelotowych jak np. Mickiewicza i Kościuszki)! Reszta do tramwaju lub/i
              autobusu! :)

> 5. Czy szybkie połączenie kolejowe do W-wy to problem szyn, wagonów, czy woli
              > politycznej ?

Przede wszystkim problemem są władze PKP, które każdą dobrą innowację tłumią,
              niczym zaborcy powstania. Tory są OK - nie wszyscy wiedzą, ale jest to jedna z
              najlepiej utrzymanych tras kolejowych w Polsce. I można tu osiągać stosunkowo
              duże, jak na możliwości tradycyjnego taboru, prędkości (o ile się nie mylę, to
              maks. coś około 120-130km/h - a na takę trasę "lokalną" to w zupełności wystarczy)

> ....
              > pozdr.

Również gorąco pozdrawiam!

P.S.
              Jasam, tamto z grabarzem w wątku o cmentarzach to był taki głupi żart, a nie
              złośliwość (a tak to chyba odebrałeś). Przepraszam.

• jasam Re: WITAMY W komunikacyjnym świecie 02.12.01, 20:30
                Gość portalu: mch napisał(a):

> 2. kolej turystyczna na linii "Scheiblera" z Fabrycznego do Katedry ?
                > Nie za bardzo kontaktuję, o co chodzi z tą Katedrą. Przecież bocznica Uniontexu
                > (Scheiblera) tak daleko nie sięga. A może chodziło Ci o coś innego...
                Dobrze kombinujesz, a to że brakuje trochę torów - to może by tak dołożyć i
                byłaby super atrakcja. Ale na innych watkach już kwestionowano problem przejazdów
                przez Niciarnianą, Przędzalnianą i Kilinskiego.
                Tak, że raczej rozbiorą i sprzedadzą na złom, jak tylko obecny właściciel Tkalni
                zlikwiduje dojazd do elekrtowni. :-((((
                ---------------------
                TO były przykłady różnych tematów, które tu mogą być rozwijane.
                pozdr.

> P.S.
                > Jasam, tamto z grabarzem w wątku o cmentarzach to był taki głupi żart, a nie
                > złośliwość (a tak to chyba odebrałeś). Przepraszam.
                I tak kiedyś spotka cię jakiś grabarz, to się policzymy.
                Nie martw się. Czytam Twoje informacje o historii Łodzi, więc dopóki piszesz to
                Ci będę wybaczał. Ale jak przestaniesz, to sie policzymy. ;-))))
                Robisz tu dobrą oświatową robotę. Tak trzymać.
    • zamek KATON WITA 29.11.01, 23:21
      A mnie to już mch nie zaprosi, nie? Brachu Komunikacyjny, jak mogłeś!? Ale Ci po bratersku -
      tramwajarsku przebaczę :)
      Chwila nadeszła - tu się zjadą:
      Bombardiery, CityRunnery,
      Osiemsetpiątki I O Nich Wątki,
      Osiemsettrójki I O Nie Bójki,
      Giedryś I Strawa I O Nich Sprawa,
      Lilpop Z Herbrandem W Stanie "Quo Antem",
      ENki Techniczne, Wciąż Jeszcze Śliczne,
      Z Remizy Wieści - Ile Się Zmieści,
      W Lutym Czy W Maju Coś O Tramwaju,
      Wątek Co Drzewiej Był O Maglevie,
      Tramwaj Dość Prędki, W Przegubie Giętki
      Etc., Etc., Etc...
      (Wena Wspaniała Gdzieś Uleciała...)
      Pozdrowienia Skomunikowanym :)
      • rafgeo Re: KATON WITA 29.11.01, 23:28
        zamek napisał(a):

> A mnie to już mch nie zaprosi, nie? Brachu Komunikacyjny, jak mogłeś!? Ale Ci p
        > o bratersku -
        > tramwajarsku przebaczę :)
        > Chwila nadeszła - tu się zjadą:
        > Bombardiery, CityRunnery,
        > Osiemsetpiątki I O Nich Wątki,
        > Osiemsettrójki I O Nie Bójki,
        > Giedryś I Strawa I O Nich Sprawa,
        > Lilpop Z Herbrandem W Stanie "Quo Antem",
        > ENki Techniczne, Wciąż Jeszcze Śliczne,
        > Z Remizy Wieści - Ile Się Zmieści,
        > W Lutym Czy W Maju Coś O Tramwaju,
        > Wątek Co Drzewiej Był O Maglevie,
        > Tramwaj Dość Prędki, W Przegubie Giętki
        > Etc., Etc., Etc...
        > (Wena Wspaniała Gdzieś Uleciała...)
        > Pozdrowienia Skomunikowanym :)

Aka Aka
      • Gość: mch Re: KATON WITA IP: *.pai.net.pl 30.11.01, 09:48
        zamek napisał(a):

> A mnie to już mch nie zaprosi, nie? Brachu Komunikacyjny, jak mogłeś!? Ale Ci p
        > o bratersku -
        > tramwajarsku przebaczę :)
        > Chwila nadeszła - tu się zjadą:
        > Bombardiery, CityRunnery,
        > Osiemsetpiątki I O Nich Wątki,
        > Osiemsettrójki I O Nie Bójki,
        > Giedryś I Strawa I O Nich Sprawa,
        > Lilpop Z Herbrandem W Stanie "Quo Antem",
        > ENki Techniczne, Wciąż Jeszcze Śliczne,
        > Z Remizy Wieści - Ile Się Zmieści,
        > W Lutym Czy W Maju Coś O Tramwaju,
        > Wątek Co Drzewiej Był O Maglevie,
        > Tramwaj Dość Prędki, W Przegubie Giętki
        > Etc., Etc., Etc...
        > (Wena Wspaniała Gdzieś Uleciała...)
        > Pozdrowienia Skomunikowanym :)

Rzeczywiście ! Jak mogłem ?! Chyba mi wybaczysz? :) To przez moją sklerozę.

P.S.
        Nie wiedziałem, że bawisz się w Mickiewicza :) .
        • perry. Re: Tramwaj Forumowiczów 30.11.01, 15:04
          A amatora-profana przyjmiecie do swojego szacownego grona? :-)

Pod wrażeniem stronki "tramwaje" mam pytanka: czy na Tramwajowej przy wiadukcie
          kolejowym też była bocznica dla dostaw tramwajów i czy ktoś wie coś o
          przedłużeniu torów dawnej linii tuszyńskiej aż do Kruszowa / Kruszewa oraz o
          takim dziwnym odgałęzieniu torów linii ozorkowskiej na wysokości Lućmierza.

Pozdrawiam serdecznie - Perry
          • Gość: flip Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.p.lodz.pl 30.11.01, 16:28
            W Emilii (nie w Lucmierzu) - to bylo do kopalni piasku. Do Kruszowa bylo chyba
            do cegielni.
            • Gość: Perry Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 19:51
              Dziękuję serdecznie :-)

Pozdrawiam, miłego wieczoru - Perry
              • Gość: mch Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.pai.net.pl 01.12.01, 13:22
                Na Tramwajowej za wiaduktem były rampy rozładunkowe. Obecnie jest tam chyba
                skład paliw sypkich EC1 i jakieś warsztaty. Zachowały się fragmenty wjazdów od
                strony Tramwajowej i Tuwima.

Do Kruszowa była, jak pisze Flip, linia towarowa cegielni, obsługiwana przez
                cały czas swojego istnienia trakcją parową. Trasą tą wożono budulec do Łodzi.
                Ale nie to było głównym powodem jej zbudowania. W założeniach tramwaj miał
                jechać do...(!) Piotrkowa Trybunalskiego, a po przekuciu na szerokość 1 metra
                torów kolejki sulejowskiej, nawet do Sulejowa! Odcinek do Kruszowa był częścią
                planowanej trasy regionalnej.
                • Gość: Perry Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 19:14
                  Czyli z tymi planami trasy do Piotrkowa to prawda! Dzięki za odświeżenie
                  pamięci, muszę chyba jeszcze raz spojrzeć w mój księgozbiór żeby nie świecić
                  ignorancją... :-)

dzięki za info, pozdrawiam - Perry
              • Gość: flip Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.p.lodz.pl 01.12.01, 19:18
                Jeszcze byla odnoga za wiekszym wiaduktem w Zgierzu w kierunku stacji, skad,
                zdaje sie, wozono szyny. Obecnie zaasfaltowana.
                Pozdr.
                • Gość: Perry Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 20:27
                  Jadąc w Łodzi Zgierską i dalej jej przedłużeniem w Zgierzu? O tej odnodze
                  akurat wiem i nawet sam ją x lat temu widziałem :-)

Naprawdę, biorę "rocznicową" książkę i kładę ją obok laptopa! :-)

Pozdoovka - Perry
                  • Gość: geograf Re: Tramwaj Forumowiczów IP: 10.0.219.* 01.12.01, 21:49
                    jezeli chodzi o wasze pytania co do linii podmiejskich- wszystkie odpowiedzi i
                    wiele więcej można znaleźć w książce o podmiejskiej komunikacji tramwajowych.
                    Na prawdę super książka- czytałem ją z zacięciem i ładna ozdoba mojej półki:)))
                    (grunt to skromność:)
                    A ja mam pytanie! Czy ktoś wie, gdzie mogę otrzymać książkę o Miejskich
                    tramwajach w Łodzi?? (tej wydanej w okazji 100 rocznicy tramwajów w Łodzi)
                    Chodzi mi o dwie książki, o których mowa na osławionej stronie
                    tramwaje.private.pl ... Niestety przepuściłem okazje kupienia tych
                    książek i czekam aż pojawi się dodruk książki o tramwajach z "brązowej serii"
                    TOnZ...
                    • Gość: Perry Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 22:17
                      Książkę o podmiejskich zamówiłem w "Nike" dzięki informacjom ze stronki i
                      następny weekend mam już z głowy :-)

O dwie pozostałe też spróbuj tam pytać - nr tel. 6323258 o ile dobrze pamiętam
                      (jeśli nie to sorry!!!). Nawet jeśli nie mają to dadzą Ci namiary na
                      wydawnictwo. Z tego co wiem, Emi-Press jest na Radogoszczu ale ulicy niestety
                      nie pamiętam.

Pozdrawiam - Perry
                      • Gość: Perry Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 23:44
                        Uwaga, ruszyłem mózgiem i przeciwną częścią ciała i oto co znalazłem w obu
                        książkach:

Emi-Press
                        Skr. Pocztowa 103
                        90-955 Łódź 8

Widzewska Oficyna Wydawnicza "ZORA"
                        Skr. Pocztowa 86
                        90-972 Łódź 6
                        tel. 6730480

Tyle że nie wiem, na ile te dane są aktualne.

Pozdrawiam - Perry
                        • geograf Re: Tramwaj Forumowiczów 02.12.01, 10:54
                          chyba sie przejdę do księgarni NIKE i zapytam sie o możliwości dostania tej
                          jakże drogocennej książki:)))
                        • kropka. Re: Tramwaj Forumowiczów 02.12.01, 10:55
                          Ale tu u was miło :))
                          Jestem zwolenniczką komunikacji międzyludzkiej.
                          Jakimi tramwajami dojadę i po ile bilety?
                          Czy są miesięczne?
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Perry Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.01, 11:22
                            Dla Ciebie Kropko dożywotni bezpłatny bilet, i to w formie karty chipowej! :-)

Gdyby zagłebić się w semantykę, to komunikacja miejska w pewnym sensie jest
                            gałęzią komunikacji międzyludzkiej :-)

Witam na pokładzie, btw, w wątkach "lotniczych" też jest miło :-)

Pozdrawiam, miłej niedzieli - Perry
                            • Gość: mch Re: Tramwaj Forumowiczów IP: *.pai.net.pl 02.12.01, 11:43
                              Niestety, co do "dużej" książki jubileuszowej, to nie wiem, czy zostały na
                              składzie jakieś egzemplarze. Rozchodziło się to niczym świerze bułeczki. Nawet
                              w MPK został tylko jeden egzemplarz - a tam też swojego czasu książka była
                              sprzedawana.
                        • jasam Re: Tramwaj Forumowiczów 02.12.01, 20:10
                          Gość portalu: Perry napisał(a):

> Widzewska Oficyna Wydawnicza "ZORA"
                          > Skr. Pocztowa 86
                          > 90-972 Łódź 6
                          > tel. 6730480

E-mail Address(es):
                          wow-zora@wojalski.pl
                          pozdr.
                    • jasam Re: Tramwaj Forumowiczów 04.12.01, 00:00
                      Gość portalu: geograf napisał(a):

> i czekam aż pojawi się dodruk książki o tramwajach z "brązowej serii" TOnZ...
                      Można pytać Autora pod adresem: wojalski@wojalski.pl
                      pozdr.

• jasam Zaproszenie 02.12.01, 20:18
      Chwila przerwy na reklamę:

7-8 XII Łódzkie Dni Opieki nad Zabytkami
      (organizowane przez TOnZ wspólnie z Komisją Opieki nad Zabytkami PTTK)
      Tematyka: “100 lat łódzkich tramwajów”

7 XII (piątek)
      Zwiedzanie Izby Tradycji MPK - Łódź Sp. z o.o. ul. Tramwajowa 6, siedziby Klubu
      Miłośników Starych Tramwajów w Łodzi (z uwagi na nieduże pomieszczenia,
      zwiedzanie w grupach o godz. 17 i 18 – dwie grupy)
      8 XII (sobota)
      godz. 11.00. Dom Kultury “502” Widzew-Wschód ul. Gorkiego 16.
      - Zwiedzanie wystawy “Tramwaje na ekslibrisach”.
      - Spotkanie z Wojciechem Źródlakiem - wybitnym znawcą dziejów tramwajów,
      autorem dwóch monografii o tramwajach miejskich i podmiejskich.
      - Spotkanie z Tomaszem Adamkiewiczem, który restauruje przedwojenny tramwaj
      miejski typu “Sanok”.

Jest zaproszenie, aby do działań w Oddziałowej Komisji Opieki nad Zabytkami
      Komunikacji Miejskiej TOnZ włączyli się dalsi, liczni członkowie i sympatycy
      TOnZ.
      Prowadzenie Mirosław Z. Wojalski Wiceprezes Oddziału TOnZ oraz Tadeusz
      Wasiak, członek Komisji Opieki nad Zabytkami Oddziału PTTK w Łodzi.
      • Gość: Perry Re: Zaproszenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.01, 20:49
        Za zaproszenie serdecznie dziękuję, ale niestety nie wiem, czy będzie mi dane
        skorzystać!

A co do e-maila - po prosty WOW!!! :-)))

Pozdroovka, miłej nocy - Perry
        • Gość: mch Re: Zaproszenie IP: *.pai.net.pl 03.12.01, 17:23
          A z kolei w tą środę kolejne spotkanie członków Klubu Miłośników Starych
          Tramwajów, oczywiście w Izbie Tradycji MPK Łódź Sp.z o.o. przy ul. Tramwajowej
          6.

A od poniedziałku kolejna akcja z cyklu "Mikołaje na tramwaje" (nazwa
          zastrzeżona :) - czyli świąteczny akcent w MPK. Na trasy wyjedzie albo LiLpop
          II z 1929r., albo Herbrand z 1910r. (data w trakcie badań, bo może się okazać,
          że pudło jest starsze i pochodzi od wozu typu VNB125). Raczej na ulicach
          zobaczymy Lilpopa, ze względu na nieco nadwyrężoną konstrukcję Herbranda,
          czekającego cierpliwie w kolejce na kolejny remont kapitalny.

Obecnie na początku remontowej koleji stoją następny, drugi już Lilpop III i do
          malowania wyżej wspomniany Lilpop II.
          • perry. Re: Zaproszenie 04.12.01, 09:09
            Witam Was po ustalonej niedzielną nocą na czacie ciszy na Forum, Redakcja
            zareagowała więc wracam :-)

Mam prośbę - jako, że jak wiecie mieszkam w W-wie i choćbym nie wiem jak bardzo
            chciał, nie mogę uczestniczyć osobiście w wielu odbywających się w Łodzi
            ciekawych wydarzeniach, chętnie poznam nr konta, z którego możnaby wesprzeć
            remont "staruszków". To w końcu też łódzkie zabytki, a o tyle ciekawe,
            że "żywe" :-)

Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia - Perry
            • jasam Re: apel do tramwajarzy 04.12.01, 21:01
              Czy Klub miłosników Starych Tramwajów ma jakies konto na ratowanie zabytków ?
              Ewentualnie można wpłacać na remont wagonu Tomka Adamkiewicza na konto TOnZ z
              dopiskiem że dla niego.
              TOnZ O/Łódź
              PBK V O/Łódź
              11101372-8093-2700-1-24
              "Tramwaj T.Adamkiewicz -Internet"
              pozdr.
              • jasam Re: apel do tramwajarzy 04.12.01, 21:04
                jasam napisał(a):

> Ewentualnie można wpłacać na remont wagonu Tomka Adamkiewicza na konto TOnZ z
                > dopiskiem że dla niego.
                Ale wtedy bardzo prosze o email na mój adres, to powiadomię Tomka, że ma napływ
                gotówki.
                pozdr.
                • perry. Re: apel do tramwajarzy 05.12.01, 09:04
                  Dziekuję Ci serdecznie, od dawna "polowałem" na ten temat! :-)

Znowu pewnie nie będzie mi dane przejechać się żadnym ze "staruszków" więc
                  przynajmniej w ten sposób uspokoję swoje sumienie...

Miłego dnia, z tramwajarskim pozdrowieniem - Perry :-)
    • michal.ch Re: WITAMY W... - historia 02.03.02, 20:20
      Pozwrót do korzeni. :)

Pamiętacie pierwszy założony tu wątek? Oto on. Mamy już ponad 3000 na liczniku
      i wszystko zmierza w kierunku powiększenia tej liczby. Prawdę mówiąc nie
      spodziewałem się, że to podforum zyska aż tak wielką popularność wśród
      forumowiczów.

Pozdrowienia :)
      • geograf Re: WITAMY W... - historia 04.03.02, 11:44
        a ja od dawna zastanawiam się dlacvzego to podforum spowalnia: spójrzmy na podforum Komunikacja i Inwestycje na forum krakowskim: w ciagu 1-2 miesięcu przybyło im grubo ponad 600 postów, a przed tym czasem wlekli się i wlekli. Teraz dyskutuja tam na takie praktyczne tematy jak zmiana częstotliwości kursowania autobusów nocnych (trudno uwierzyc- u nich linie nocne jeżdża po 4-5 razy na noc!!!), zmiana cyrkulacji świateł na jakimś tam skrzyżowaniu itd. Sam brałem udział w jednej z takich dyskuscji i w ciagu 3 godzin przybyło prawie 80 postów z pomysłami i dyskusjami, dlaczego nie możemy tak żywotnie u nas dyskutowac?
        • Gość: Tomek Re: WITAMY W... - historia IP: *.stenaline.com 04.03.02, 14:28
          geograf napisał(a):

> a ja od dawna zastanawiam się dlacvzego to podforum spowalnia: spójrzmy na podf
          > orum Komunikacja i Inwestycje na forum krakowskim: w ciagu 1-2 miesięcu przybył
          > o im grubo ponad 600 postów, a przed tym czasem wlekli się i wlekli. Teraz dysk
          > utuja tam na takie praktyczne tematy jak zmiana częstotliwości kursowania autob
          > usów nocnych (trudno uwierzyc- u nich linie nocne jeżdża po 4-5 razy na noc!!!)
          > , zmiana cyrkulacji świateł na jakimś tam skrzyżowaniu itd. Sam brałem udział w
          > jednej z takich dyskuscji i w ciagu 3 godzin przybyło prawie 80 postów z pomys
          > łami i dyskusjami, dlaczego nie możemy tak żywotnie u nas dyskutowac?

Drogi geografie, nie pozostanie Ci nic innego, jak "rozbujać" dyskusję. Dodawać
          nowe wątki. A propos - ktore ze skrzyżowań Cię "boli"?
          • geograf Re: WITAMY W... - historia 04.03.02, 14:46
            to skrzyzowanie było tylko przykładem z forum krakowskiego. Swoja droga, to czytajac to co oni pisza na swoim forum, u nas albo nie ma takich problemów, albo nie za bardzo nam (a przynajmniej mi) nie przeszkadzaja....

Które skrzyżowanie mnie boli? Najbardziej Kilińskiego/Piłsudskiego. Szczególnie lewoskręt z Kilińskiego- zdarza się, że samochodu albo blokuja tramwaje, albo auta jadace prosto, przez co blokuja cały ruch, a korek się wydłuża.....

Boli mnie jeszcze fikcyjnośc rozkładów, a szczególnie minutowego czasu przejazdu. Odkad jeżdża 5 zdarzyło się może z 7-8 razy ROCZNIE (na prawdę, takie rzeczy się zapamiętuje;), żeby p[rzyjechał on na przystanek, który jest 13 minut od krańcówki- jedzie 15 przez co 1 i 5 jada w stadzie- i po co??

Jak również boli mnie jeszcze sprawa liniii nocnych, o której niewiadomo czemu zbyt dużo osób nie chce rozmawiac....
            • michal.ch Re: WITAMY W... - historia 04.03.02, 19:03
              geograf napisał(a):

> Jak również boli mnie jeszcze sprawa liniii nocnych, o której niewiadomo czemu
              > zbyt dużo osób nie chce rozmawiac....

Może mało osób w Łodzi jeździ nocnymi.

• geograf Re: WITAMY W... - historia 04.03.02, 19:35
                heh- watpię....
                153 na Widzew i nie tylko :)
                • Gość: yavorius Re: WITAMY W... - historia IP: 212.191.66.* 07.03.02, 10:16
                  I na Świtezianki 155...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka