Dodaj do ulubionych

Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać

24.05.07, 15:39
Coś krótki ten artykuł czy GW nie przesadza ;)))

Ja im współczuje może lubią folklor osobiście mam dość tego wybryku jakim
jest Łódź. To miasto to historyczna pomyłka Niemców Żydów Rosjan i w małej
części Polaków. Traktowali to miejsce jak kolonię (prawie jak teraz Indesit,
Dell Bosh i inni, było tanio) a że przez przypadek się rozrosło to powstało
miasto które nie ma nawet rzeki .........

----------------------
Sztuka skutecznej sprzedaży
Strategia błękitnego oceanu
Inteligentny inwestor
Obserwuj wątek
    • edagr Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 24.05.07, 15:40
      coś długi ten artykuł - zmęczyłem się. :(
      • hrabia.mileyski Re: Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 24.05.07, 16:24
        Przeczytajcie dokładnie tytuł. To jest Raport.
        Tyle danych udało sie zebrać.
        A co, mysleliście, że to publicystyka?

PS. Gazeto, bądź rzetelna i podaj, kto, za czyje pieniądze i dla kogo takie
        raporty sporządza.
        • takie_do_logowania_na_forum Re: Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 25.05.07, 09:53
          Wczoraj zamiast artykułu był tu tylko nagłówek, i dlatego są takie komentarze :)
    • decent76 No teraz to jest raport LOL 24.05.07, 18:08
      Odpytano 16 osób czy to nie pomyłka(się uśmiałem)

"Są zamknięci, nie potrafią współpracować, wspólnie dążyć do celu"
      bo powodem jest "dużo biedy i patologii widocznej wprost na ulicach" i już mają
      odpowiedź bieda wyzwala najbardziej negatywne cechy ludzi

Co więc skłoniło "obcych" do osiedlenia się tu na stałe?
      Były to studia albo sprawy rodzinne: narzeczona, mąż, żona,
      (studia, bo nie mieli wybory zwłaszcza Ci z zagranicy mieli stypendium i
      przydział jak w wojsku, mąż żona, bo zaliczyli wpadkę a Polska to kraj
      katolicki i jak się wpadnie to nie ma przebacz, ale ślub musi być.

Mieszkam tu 30 lat i tej urody architektury nie widzę zbyt często a nie mam
      czasu, aby dojrzewać jej pod szarymi brudnymi murami kamienic.

"To przykre - w Łodzi nikt nie kocha swojego miasta"
      No właśnie i po co to zmieniać, jest garstka emocjonalnie zwichrowanych
      napaleńców i niech robią z tym dziadowem, co chcą

Festiwalowi i wielokulturowi;_)))))
      Te smutne festiwale dla garstki artystów i ludzi z wyczuciem

Miastu jest potrzeba igrzyska jak w Rzymie dla plebsu dla mnie abym nie musiał
      nadwyrężać szarych komórek

"mamy ogromny potencjał"
      To hasło to już tak od 10 lat słyszę heheheh bicie piany tra lala

A końcówki już nie będę komentował, bo to też bicie piany UE rulet i do przodu
      źle się robi.

W Hiszpanii za pieniądze z UE wybudowana szybki pociąg takie TeŻeWe i wszystko
      było ok do czasu jak okazało się, że ilość i cena przewożonych pasażerów nie
      pozwalała zarobić na utrzymanie tej szybkiej linii.

Tak, więc UE i jej pieniądze to nie pieniądze dla ludzi one mają być motorem,
      który pozwoli na rozpoczęcie, jakiejś inwestycji a później pozwoli jej
      samofinansować się
      • hubar Re: No teraz to jest raport LOL 24.05.07, 18:22
        OK zaistniałeś. Nic nie wniosłeś, ale zaistniałeś. Możesz iść spać.
        --
        Nie Dzieciom Neo!
        • decent76 hubar nie irytuj mnie mam zły dzień 24.05.07, 19:42
          Napisz mi, co takiego odkrywczego wnosi w nasze życie ta ankieta
          Napisano o sprawach oczywistych, które irytują każdego z Łodzianina i wiadomo o
          nich od dawna, ale mała polityka jeszcze mniejszych polityczków nie pomaga
          ludziom z inicjatywą zrobić coś dla łodzian

Ja też mogę sobie bić piane komentując nic nie wartą ankietę nie lubię
          artykułów nic niewnoszących i powstają nie wiadomo, dla kogo 50 osób na
          spotkaniu takich ankiet już było wiele i zawsze jest to samo
      • komar_ferrari Re: No teraz to jest raport LOL 24.05.07, 18:34
        Decent, najlepiej na nic nie mieć czasu poza wyścigiem szczurów. Musisz być
        smutnym człowiekiem, skoro nawet w biegu nie próbujesz dostrzec tego co piękne.
        Gdyby piękno było wszechobecne, nikt by tego nie docenił - byloby rzeczą
        powszednią. Trochę optymizmu, proszę. Inaczej nic radosnego nie wyniesiesz w
        swym życiu z naszego polskiego zaścianka... Trochę wrażliwości - Łódź jest
        miastem dla wrażliwych.
        Ja jakoś nie potrafiłbym nie pokochać szaleńczą miłością miejsca w którym
        mieszkam. W innym przypadku nie zawracałbym sobie głowy życia w tym mieście.
      • brite Re: No teraz to jest raport LOL 24.05.07, 23:52
        > Mieszkam tu 30 lat i tej urody architektury nie widzę zbyt często a nie mam
        > czasu, aby dojrzewać jej pod szarymi brudnymi murami kamienic.

Spoko, zrobiliśmy to za Ciebie. Zatrzymaj się na chwilę...:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,57002267,57002267,0,2.html?v=2
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,58844479,58844479,0,2.html?v=2
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,48717525,48717525,0,2.html?v=2
    • katrina_bush Łódź to miasto eksperyment. 24.05.07, 18:11
      Łódź to miasto eksperyment.

Na razie szanse, że eksperyment się uda, są znikome.

z cyklu: Z czym do ludzi.
    • zgierzyk Największa zaleta Łodzi – 24.05.07, 18:25
      Największa zaleta Łodzi –
      Jest blisko Zgierza. Ponadto jest niezatapialna.
    • esop Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 24.05.07, 18:36
      zwyczajni ignoranci z was, czy marudy, ew prowokatorzy
      tak psioczycie na tę łódź i co? pewnie zachwyacacie się 1. krakowem 2. wrocławie
      3. warszawą 4. poznaniem
      wszędzie lepiej byle nie w łodzi, poza tym mieszanie jej z błotem jest dżezi i
      wszyscy tak robią, to ja też :F

najśmieszniej to jak się wejdzie na strony gazety innych miast i ludzie wszędzie
      narzekają

rodowitym łodzianinem nie jestem, przyjechałem tu na studia i raczej nie
      zamierzam się wynosić, bo tu jest poprostu fajnie

inna sprawa, że nasz kraj to jest nędza i przepaść między polską, a zachodem
      (nie mówie już o stanach) pod względem gospodarczym, ekonomicznym itd itp jest
      ogromna i prawdopodobnie nigdy ich nie dogonimy. i w polsce w s z e d z i e jest
      tak samo, w łodzi, poznaniu, warszawie......
    • podpisanym raport z odpytania 16 osób...kolejne wielkie słowo 24.05.07, 18:43
      podobnie jak debata co trwa 20 minut i zabiera na niej głos 7 mówców...łódzki
      know how ?
    • intruder Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 24.05.07, 19:03
      Cieszy, ze coraz wiecej ludzi (przynajmniej takie odnosze wrazenie, a z
      perspektywy moze ono byc mylne) widzi potrzebe rozwoju a zarazem dostrzega
      potencjal w Lodzi.
    • bbbb15 Re: Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 24.05.07, 19:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=60636230&a=60636230
    • vazz Każde miasto w Polsce pasuje do tego raportu 24.05.07, 20:44
      Zamiast Łódź wpiszemy Warszawa, Wrocław, Poznan itp. i bedzie paowało ;).

Zupełnie nie rozumiem tego podniecania sie "brudem i szarościa" Łodzi, zupełnie
      jakby reszta kraju była kolorowymi miasteczkami z zielonymi równo
      przystrzyzonymi trawniczkami ;)

Mysle,ze prawdą jest,ze nie rodowici,ale Łodzianie z wyboru prędzej dostrzegają
      urok tego miasta,bo mieszkańcy jakby uwierzyli innym "na słowo" w "mierność"
      tego miasta.
      • agmaa Re: Każde miasto w Polsce pasuje do tego raportu 24.05.07, 23:12
        Zgadzam się!
        Jestem od nie tak dawna Łodzianką, a pochodzę z Krakowa.
        Łódź jest super, jestem pod wrażeniem! Nie żałuję decyzji o przeprowadzce.
        Jak chcecie naprawdę zobaczyć brud w mieście zapraszam do Krakowa, tego co od
        jakiegoś czasu się tam dzieje nie sposób ogarnąć-dresy i kaptury na Rynku,
        strach przejść po 21, kupa śmieci pod Teatrem Słowackiego. Miasto już całkiem
        napływowe, o które nikt nie dba. I zero perspektyw rozwoju niestety-Kraków jest
        całkowicie zamknięty. Łódź ma dużo lepsze perspektywy.
        • asasello_krakow Re: Każde miasto w Polsce pasuje do tego raportu 25.05.07, 00:37
          wątpie czy kiedykolwiek byłaś w Krakowie. nawet jesli, to twoje zdolności
          zrównoważonej oceny rzeczywistości wydają sie mocno ograniczone.z tymi kapturami
          i dresami na Rynku to juz zupełnie poleciałaś. byłem tam przed chwilą i jest po
          prostu fantastycznie...
          • agmaa Re: Każde miasto w Polsce pasuje do tego raportu 25.05.07, 10:48
            Byłam i mieszkałam prawie 30 lat:)
            Pozdrawiam:)
    • g_m11 Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 24.05.07, 22:41
      Nie wiem dlaczego Łódź stała sie chłopcem do bicia bo tak samo jest w innych
      miastach a dworce kolejowe to rekord syfu. Nie rozumiem tez niemocy w utrzymaniu
      porządku bo do tego nie potrzeba filozofów. Straz miejska znowu zasadzi sie na
      kierowców zamiast zajać sie menelami. Do rzadzenia miastem trzeba dwóch ludzi :
      wizjonera , który zbuduje przyszłość i gospodarza , który zajmie się prostymi
      ale upierdliwymi problemami miasta.
      • czechy11 Re: Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 25.05.07, 08:40
        Łódź nie jest chłopcem do bicia. Łódź jest chłopcem do bicia w wydumanej
        świadomości mieszkańców lekko wypaczonej. łodzianie sami z siebie podświadomie
        starają się robić ofiarę. I to jest ten problem to przytakiwanie jak ktoś
        powie, że Łódź jest brzydka. W takich sytuacjach Poznaniak czy ktoś z innego
        miasta rzuci Ci się do oczu. A łodzianin położy po sobie uszy i powie, że tak
        to prawda nawet jak tak nie uważa. Syndrom ofiary jest naszym problemem a nie
        stanem rzeczywistym. Czas podnieść głowę do góry a nie kajać się za jakies
        urojone obsesje.
    • sejmajnejm lipa a nie miasto festiwalowe 24.05.07, 23:56
      NIestety przy okazji festiwalow nie widac aby miasto nimi zylo. Malo imprez
      towarzyszacych lub sa to imprezy dla waskiego grona. Np. dlaczego podczas Camer
      Image nie sa ustawione ekrany na pasazach i nie sa puszczane filmy dla ludzi,
      tylko cale towarzystwo kisi sie w teatrze? Foto Festiwal - Art Center otwarte do
      godziny 18 .. zalosne. Od dawna uwazam, ze w centrum lodzi powinno sie zrobic
      dobra informacje kulturalna z miejscem do umieszczania afiszow i inncch
      informacji (w gablotach, nie jako slupy, gdzei kazdy moze przykleic cokolwiek).
      Idelanie nadaja sie do tego celu przejscia podziemne przy Centralu - tylko trzeb
      najpierw wylozyc troche pieniedzy aby doprowadzic je do stanu uzywalnosci. itp itd.

ALE NIESTETY MAMY PREZYDENTA NIEUDACZNIKA. POMYSLOW NIE MA ANI ON ANI JEGO
      ZALOSNA KLIKA.

Zgadzam sie z argumentem z artykulu, ze rewitalizacja miasta przebiega w zolwim
      tempie - nie widac zadnych inwestycji, ktore mialyby podniesc standard
      przestrzeni publicznej. O wszechobecnym piachu nie wspominajc - LODZ JEST
      BRUDNA. ALE PREZYDENT JEST BRUDASEM I CHODZI W WYMIETEJ MARYNARCE - nie jest w
      stanie zauwazyc pewnych problemow - niestety idealnie reprezentuje spora czesc
      mieszkancow tego miasta.

To miasto potrzebuje na stanowisku prezydenta osoby przedsiebiorczej, z wizja.
      Wierze, ze kiedys sie doczekam.
    • czechy11 Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 25.05.07, 08:33
      A ja kocham moje miasto i mam wielu znajomych, kórzy też podzielają taką
      opinię. Czasami wręcz zaskakuje mnie, że jest tak duzo osób, które lubią Łódź.
      W Łodzi jest wszystko dość skrajne bo część mieszkańców otwarcie pluje na swoje
      miasto w sposób wręcz obleśny. Nie krytykuje lecz zwyczajnie pluje. Nigdy
      takiej postawy nie zrozumię ona szkodzi nam wszystkim. Dużo prawdy w artykule
      i dużo stereotypów jednocześnie. Ale odrapanych kamienic, brudu, bałaganu i
      wielu patologicznych twarzy na ulicy nie da się zamieść pod dywan. Zaraz inni
      powiedzą, że gdzie indziej też tak jest (i jest to prawda) np. zaskoczony byłem
      jak wiele patologii jest w centrum Poznania mimo, że jeżdżę tam często dopiero
      w ostatnia niedzielę to zobaczyłem. Ale nie o to chodzi, żeby mówić i
      porównywać czy gdzieś tak jest czy nie. Musimy zmieniać Łódź i tylko to się
      liczy. Zmieniać z głowa aby nie zniszczyć tych unikalnych rzeczy, które mamy i
      nie doprowadzić do tego aby Łódź była niczym odróżniającym się miastem.
      Najsmutniejsze jest jedno zdanie: "Nie było nikogo z władz miasta". Rozumię, że
      mają miasto jego wygląd, mieszkańców i ich pragnienia w głębokim poważaniu.
      Zamiast stawac się katalizatorem zmian władze stają się wielkim hamulcowym.
      Szkoda.
      • jelonek72 Re: Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 25.05.07, 10:59
        Ja tez lubię nasze miasto :) i chciałabym móc tu zostać i żyć do starosci!
        i póki co żadne lukratywne posadki w Wawie mnie nie ściągną !
        • hrabia.mileyski Re: Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 25.05.07, 11:39
          Łódź jest jednym z bardzo nielicznych wielkich mist, gdzie przybyszowi łatwo sie
          zasymilować. Jest to bezsprzecznie zasługa mieszkańców, którzy w nieuświadomiony
          zapewne do końca sposób kultywują tradycję czterech kultur. Mozna próbować to
          tak tłumaczyć, można inaczej.
          Prawdą jest jednak, że po przeprowadzce do Krakowa nie staniesz się krakusem,
          Warszawa wyraźnie rozgranicza "swoich" i napływowych, takoż dzieje się (skala
          może być różna) w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku.
          Łódź naprawdę nie jest złym miastem.
          • avatary niem wiem skąd czerpiesz przekonanie co do 25.05.07, 11:50

hermetycznosci Wrocławia. Może tak byś tam tochę poprzebywał, bo na teraz
            absolutnie się z Twym stanowiskiem nie zgadzam.
            • hrabia.mileyski Re: niem wiem skąd czerpiesz przekonanie co do 25.05.07, 11:56
              Komentuj słowa, które padły. Nie było tam "hermetyczności", a zróznicowana skala
              zjawisk. Wrocław prawdopodobnie mieści się na dole tej skali. Piszę, by Ci ulzyć.
              Miasto znam, chociaż tam nie mieszkałem. To tylko dwa lata w wojsku.
              Jeśli dziś jest tak wspaniale, to mogę tylko pogratulować.
              • avatary skoro dwa lata, to znaczy przed laty 25.05.07, 12:33
                zatem podpowiem, że nie znasz...

p.s. hrabia w wojsku ? chyba pruskim ?

generalnie zamiast teoretyzować kupcie sobie bilet drodzy ludzie i popodróżujcie
                po naszym pięknym kraju, bo przekształcenia zachodzą co dnia.
                a wczorajsza rzeczywistość jest wczorajsza...i stanowi przeszłość
                • hrabia.mileyski Re: skoro dwa lata, to znaczy przed laty 25.05.07, 12:50
                  Zgadza się, przed laty. Nie chciałeś jedynie dostrzec, ze jesli faktycznie
                  nastąpiły zmiany, to tuż obok, powyżej są moje gratulacje.
                  I oszczędź sobie w dyskusji coś takiego, jak wycieczki osobiste, jak też "kupcie
                  sobie bilet".
                  To ciekawe, rozmawiamy z nieznajomym i już wszystko o nim wiemy.
                  To się jakoś kwalifikuje. Najostrożniej jest mówić o chorej wyobraźni.
    • i_michalska Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać 28.05.07, 09:48
      A dla Jerzego Kropiwnickiego i reszty ważniejsza jest pielgrzymka do Watykanu.
    • Gość: grzybu Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać IP: *.bmly.adsl.virgin.net 22.07.08, 22:31
      Moze po prostu zostawic tak jak jest a ludzie wtedy beda przyjezdzali jak do
      skansenu!
    • Gość: czepiec Raport: Do Łodzi trzeba się przekonać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 16:36
      McKinsey&Company nie McKingseya, super Gazetą jesteście jak wam się nie chce sprawdzać pisowni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka