Gość: Galicki IP: *.bas503.dsl.esat.net 27.05.07, 21:31 Z kochanej, szare Łodzi zrobiła się Łodź podwodna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogusia_my Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem 27.05.07, 22:10 Uwielbiam Pana Ryszarda Bonisławskiego za fantastyczny sposób opowiadania o Łodzi.Kiedyś ogladałam programy, które prowadził z Jadwigą Wileńską,obecnie kolejna inicjatywa -wspólne marsze i podziwianie ciekawych miejsc w Łodzi.Muszę się przyznać,ze wspólnie z koleżanką prowadzamy od kilku lat uczniów po naszym mieście i podobna atmosfera radości towarzyszy naszym wycieczkom.Pewnie w przszłą niedzielę dołącze do coraz większej grupy radosnych Łodzian wędrujących z Joanną i Ryszardem .Brawo pomysłodawcy!Franciszkański kościół też piękny. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem 27.05.07, 22:42 Fajny był ten spacer (choć ja odłączyłam się tuż przed ulewą). Gratuluję wytrwałości, tym co zostali do końca! Odpowiedz Link Zgłoś
krivan Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem 27.05.07, 23:14 a ja poszedlem po ulewie niewiedzac ze czesc osob schowala sie w Muzeum Ksiazki:/szkoda...a pzreceiz moglem tam zajrzec,caly opad przeczekalem pod daszkiem na Tymienieckiego na przeciwko Muzeum Ks...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirekB Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.toya.net.pl 28.05.07, 11:25 ja też poszedłem.Prosimy o powtórzenie trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
tristan987 Spacer z gradem i rwącym potokiem 27.05.07, 23:30 A to szkoda, ze wycieczka sie podzielila. Kilkanascie osob wrocilo z Panem Ryszardem do miejsca startu (no, prawie). Czy jest szansa ze trasa bedzie powtórzona w bardziej sprzyjajacych okolicznosciach przyrody?;) Odpowiedz Link Zgłoś
lila01 Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem 27.05.07, 23:44 W Muzeum było świetnie. Trochę żałuję, bo zaraz potem, jak większość wycieczkowiczów poszłam do domu, nie wiedziałam, że był jeszcze ciąg dalszy. Dziękuję za spacer :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.toya.net.pl 28.05.07, 00:22 brawo dla Joanny Podolskiej! skąd w tej babce tyle sił witalnych i radości? ile ona ma lat? Pani Joasiu, jestem Pani fanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prof. Ciekawski. Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.33.rev.vline.pl 24.07.08, 15:10 Ma dokładnie 65 lat,ale regularnie wstrzykuje sobie Botox i dzięki temu żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knulacz Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: 217.98.20.* 25.07.08, 16:35 dupe zamknij bo cie spiore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al "Starzy Łodzianie" IP: *.prokom.pl 28.05.07, 07:45 mogliby wreszcie zapamiętać, że Jasień jest rodzaju żeńskiego. Ta Jasień, nad Jasienią itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jan1180 Re: "Starzy Łodzianie" 28.05.07, 08:48 no, chyba nie do końca, historycznie utrwalił się jednak "ten Jasień" pl.wikipedia.org/wiki/Jasie%C5%84_%28rzeka%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Pozytywna jedność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:12 Wreszcie coś co pozytywnie ludzi jednoczy, aż łezka kręci się w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diedmaroz Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: 195.149.64.* 28.05.07, 09:37 Idea spacerów jest bardzo dobra, może wreszcie łodzianie dostrzegą w jak pięknym i ciekawym mieście mieszkamy, i może wreszcie zaczną je chwalić, szczególnie historyczną, zabytkową architekturę. Co do Jasienia to muszę przyznać, że już raz widziałem co potrafi. Byłem kiedyś zapalonym wędkarzem i łapałem rybki w stawie przy folwarku kiedy przyszła ulewa. Po około 30 minutach Jasień, który na odcinku przed stawem folwarcznym prowadzi zwykle 3 do 5 cm wody zamienił się w rwącą kipiel, głęboką na 3 metry i niosącą ze sobą wszystko co napotkała na swej drodze. Przybór wody był tak duży, że rozlewała się ona po łączce ciągnącej się brzegiem rzeczki w Parku nad Jasieniem. Taki jest niestety efekt prostowania i betonowania rzek. Gdyby rzeczka meandrowała i była porośnięta krzewami i drzewami zupełnie inaczej by to wszystko wyglądało. Dlatego to co zrobiono właśnie z Jasieniem przy ul. Prądzyńskiego woła o pomstę do nieba, a odpowiedzialny za to powinien zostać przykładnie ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnkruger Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.4web.pl 28.05.07, 12:19 ja wytrwałem do końca, było super! szczególnie, że byłem z moją drugą połową, która przez moment umiliła deszczową pogodę grając pięknie na fortepianie w musem ks. art.;) :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.retsat1.com.pl 28.05.07, 18:35 PAnie R.Bonislawski ta trase trzeba powtorzyc zbyt ciekawa zeby tylko 70 osób ja przeszło . pozdrawaim . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.tomaszow.mm.pl 30.05.07, 18:29 Bardzo chciałam zwiedzić całą planowaną trasę, przyjechałam z Tomaszowa. Spacer był wspaniały, ale niestety nie wytrwałam do końca, sądząc że burza przerwała wycieczkę. Nie wiedziałam, że grupa jest w muzeum, a wiele osób na ulicy odchodziło do domu. Bardzo proszę o powtórzenie trasy w innym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Spacer z gradem i rwącym potokiem IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.07, 20:28 Tak, tak, tak, bardzo prosimy o powtórkę! może po wakacjach? Wybrałyśmy się na spacer z Mamą, ale ulewa nas przegoniła (brak parasolki nie był najlepszym pomysłem), a bardzo byśmy chciały dowiedzieć sie więcej o Księży Młynie i okolicy. Pozdrawiamy i dziękujemy że ktoś wpadł na pomysł pokazania nam miasta z tej pięknej strony :) Odpowiedz Link Zgłoś