Dodaj do ulubionych

ulubina linia autobusowa

09.12.01, 14:44
no dobrze- mamy już bardzo popularny ;) wątek o trasach tramwajowych. Kiedyś
był podobny wątek na ogólnym, ale nie było zbliżonego tematycznie:
Jaka jest wasza ulubiona linia autobusowa??
Moją ulubioną jest linia 68. jedzie przez Chocianowice na Retkinię. Widok z
tamtego "osiedla" (chyba to jest jedna z jednostek administracyjnych m. Łodzi?)
jest nieziemski- z jednej strony zagrody wiejskei, a tuż niedaleko w oddali
wielkie osiedle "miejskie" jakim jest Retkinia. Lubie takie Łódzkie kontrasty:))
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: ulubina linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 09.12.01, 15:31
      Tutaj tez mozemy sie wypowiedziec ;-) 11 w Londynie, jesli nadal jezdza na niej
      Routemastery (www.ltmuseum.co.uk/omnibus/pg/1946.htm#92a). Spora
      przyjemnosc: od Chelsea, kolo Victorii, Parlamentu, przez Whitehall, Trafalgar
      Sq, Strand, Fleet St, Bank do ulubionego dworca Liverpool St. Niestety - jak
      bylismy tam ostatnio rankiem po zabawie w Notting Hill, Routemasterow nie bylo
      w ogole.
      • Gość: mch Re: ulubina linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 09.12.01, 15:49
        Pamiętam, że jakiś Routemaster na radomskich rejestracjach gościł w zeszłym
        roku w Łodzi w czasie "Dni Brytyjskich" (chyba tak to się nazywało). Zrobiłem
        kilka fotek, ale pierd...eni amatorzy z fotolabu skasowali mi pół kliszy!
        Myślałem, że ich tam zlinczuje. Heh, teraz to wspomnienia...

Na koniec jedno pytanie. Czy ktoś wie, do kogo ten bus należy? Czy jest
        własnością prywatną, czy może jakiegoś publicznego muzeum?
        • Gość: flip Re: ulubina linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 09.12.01, 15:54
          Widzialem kiedys Routemastera jak stal zaparkowany na dziedzincu fabryczki
          pomiedzy Geantem i drukarnia. Pare razy widzialem go (tego samego?) na ulicy.
          • Gość: mch Re: ulubina linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 09.12.01, 16:05
            Gość portalu: flip napisał(a):

> Widzialem kiedys Routemastera jak stal zaparkowany na dziedzincu fabryczki
            > pomiedzy Geantem i drukarnia. Pare razy widzialem go (tego samego?) na ulicy.

To był ten sam. Ja widziałem go w ruchu miejskim na ul. Kilińskiego i podczas
            prezentacji jakiegoś anglojęzycznego wydawnictwa na ulicy Piotrkowskiej przed UM,
            a później przy skrzyżowaniu z Nawrot.

Pamiętam, że miał jakieś tablice liniowe, chyba "Van Pur Street", ale nie wiem
            czy były oryginalne. Numeru trasy już nie pamiętam. Flip, wiesz może czy taka
            ulica jest naprawdę? Jeśli tak, to jaka to mogła być linia na tych tablicach?
          • Gość: mch Re: ulubina linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 09.12.01, 16:07

prezentacji jakiegoś anglojęzycznego wydawnictwa na ulicy Piotrkowskiej przed UM,

• Gość: mch Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 09.12.01, 16:07

• Gość: mch Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 09.12.01, 16:10
              Sory, za te powtórki, ale to wina tego pojebanego serwera Gazety. Wysłał, nie
              wysłał, zawiesił się, nie ładuje strony, nie wysłał...ku**a! Niech ktoś to
              naprawi. Chyba wszyscy wiedzą, o jakich problemach mówię...
            • Gość: flip Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 09.12.01, 16:12
              O - dostalo czkawki ;-)
              Nie wyglada mi to na ulice w Londynie. Tam sa raczej "normalne" nazwy, a nie
              jakies od ludzi. Niewykluczone, ze to przyjechalo jakas okrezna droga, a ktos
              po prostu sie bawil taka wlasnie tabliczka.
          • Gość: mch Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 09.12.01, 16:09

• geograf Re: ulubiona linia autobusowa 09.12.01, 20:38
              flip- źle patrzyłeś, jak byłem na początku lipca w Londynie to widziałem taki
              model autobusu parenaście razy..(mozliwe, że na tej samej linii;)
              • geograf Re: ulubiona linia autobusowa 09.12.01, 20:39
                a tak w ogóle przypominam panom, ktorzy chętnie zmieniają temat, że tu
                powinniśmy rozmawiać na temat LINII autobusowej a nie o modelach autobusów!!!
                więc prosze o nazwy bądź numery!!!
              • Gość: flip Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 09.12.01, 20:42
                One wtedy (niedziela rano po karnawale na Notting Hill, kiedy pewnie byly
                uzywane) wszystkie spaly. Na krancowce w City byly 2-3 jedenastki i wszytskie
                nowe. Na miescie tez bylo ani jednego - ani na 11, ani 23, ani 159. Nic, nic...
                Takie mialem pozegnanie z L. A jest ich wszystkich podobno okolo 500 w
                normalnym ruchu.
                • Gość: flip Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 09.12.01, 20:49
                  Ale jakto - linie bywaja nierozlacznie zwiazane z pojazdami. Wtedy daja
                  dodatkowe powody zeby je lubic.
                  Mam jeszcze 100 w Berlinie - od ZOO do Alexa przez wszystko co wazne. Ciekawa
                  trasa.
                  Jednak autobusow sie tak nie zapamietuje jak tramwaje. Chyba ze to
                  Routemastery ;-)
                  Ale w Lodzi nie mam ulubionych linii. Moze ktos inny ma.
                  • Gość: marst Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.*.*.* 09.12.01, 21:15
                    A tak wogole sadze ze routmastery sa najfajniejszymi autobusami na sweicie. W
                    Londynie nie jezdza w niedziele i swieta.
                    • Gość: flip Re: ulubiona linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 09.12.01, 21:23
                      I tu sie zgadzamy!! To niesamowite, jakie one sa dlugowieczne - ostatnie
                      pochodza podobno z 1968 r. Ale w Paryzu tez chyba jeszcze dwa lata temu
                      widzialem jakies autobusy z platforma z tylu. Zreszta moze mi sie snilo?
                      Ciekawa jest linia 6 w Lyonie - obsluguja ja krotkie trolejbusy. Wjezdza
                      serpentynami na Croix Rousse (ponad tunelem, ktorym kiedys chodzil funikular -
                      bodaj pierwszy w dziejach) i przechodzi przez oryginalna brame wskos naroznika
                      jakiegos domu.

PS: Niestety - nie wiedzialem o tej niedzieli.
      • Gość: marst Re: ulubina linia autobusowa IP: *.*.*.* 09.12.01, 21:11
        na 11 jezdza jeszcze routmastery. A w niedziele nie jezdza. Moja ulubiona w
        Łodzi jest 64 a byla jeszcze lepsza jak jezdzila na Dabrowe a w Londynie 111 z
        Kingston na Heathrow.
        • geograf zajezdnie 10.12.01, 21:02
          skoro tak gadacie o Londynie, to może ktoś mi powie:
          ile jest zajezdni, bądź czegos w podobie, autobusowych w Londynie (tramwajowa
          też tam jakaś jest???)???
          • 1943r Re: zajezdnie 11.12.01, 17:22
            geograf napisał(a):

> skoro tak gadacie o Londynie, to może ktoś mi powie:
            > ile jest zajezdni, bądź czegos w podobie, autobusowych w Londynie (tramwajowa
            > też tam jakaś jest???)???
            Londyn jest podzielony na 35 okregow komunikacyjnych i chyba tyle tez jest
            zajezdnii. Poza tym kazda linia metra ma swoja zajezdnie. Jestt ez oczywiscie
            zajezdnia tramwajowa. Znajduje sie w poludniowej czesci miasta przy linii
            tramwajowejmiedzy przystankami Beddington Lane a Therapia Lane. w dzielnicy
            Croydon. A sam na wlasne oczy widzialem okolo 10 zajezdni autobusowych.
            POZDROWIENIA MARCIN

• Gość: flip Re: zajezdnie IP: *.p.lodz.pl 11.12.01, 17:25
              Mnie sie wydaje, ze nie liczba okregow tu decyduje, ale predzej liczba firm,
              ktore eksploatuja miejskie autobusy. Przeciez tam jest ich kilkanascie (?). Czy
              ktores firmy uzywaja zajezdni "na spolke"? Przedzej maja ich po kilka.
    • Gość: mch Re: ulubina linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 11.12.01, 17:03
      Gdzie się podziały Ikarusy?...

Szkoda, że MPK nie wykazało najmniejszej chęci zachowania chociaż jednego
      krótkiego Ikarusa 260 do celów historycznych. Jedyne jakie się zachowały są już
      poprzerabiane na techniczne.
      • Gość: flip Re: ulubina linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 11.12.01, 17:05
        Czy to te z kolami z przodu i dlugim oknem do kabiny kierowcy? O tak, to byly
        dopiero pojazdy! W ostatnich latach chyba wiazane na sznurek. Wtedy
        nienawidzilem ich - dzisiaj wydaja mi sie sympatyczne.
        • 1943r Re: ulubina linia autobusowa 11.12.01, 17:18
          Nie to byly Jelcze chyba Lux. A IKARUS 260 to krotka wersja dlugiego Ikarusa 280
          • Gość: flip Re: ulubina linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 11.12.01, 17:21
            Na pewno pisalem o ikarusach. Chodzilo mi o takie z trapezowa chlodnica z
            przodu. Zupelnie nie znam ich "numeracji".
            A jelcze to byly przeciez "ogorki".
            • Gość: mch Re: ulubina linia autobusowa IP: *.pai.net.pl 11.12.01, 17:23
              Ani jeden taki Ikarus, ani "ogórek", ani oryginalny - fabryczny nowszy model
              krótkiego "ikara" o którym pisałem nie zachował się w Łodzi.
              • Gość: marst Re: ulubina linia autobusowa IP: *.*.*.* 11.12.01, 17:40
                kazdemu kto bedzie w Londynie i bedzie mial czas polecam przejazdzke linia 111
                z Hethrow na Kingston jezdza na niej nowe pietrusy na pewnym odcinku trasy
                wjezdzaja w osiedle domkow jednorodzinnych i klucza po waskich odcinkach poza
                tym jest na niej przejazd kolejowy rzadko spotykany w Londynie przed samym
                Kingston trasa prowadzi nad Tamiza piekne widoki z gornego pokladu a poza tym
                przed Hethrow przecina droge podejscia do ladowania niezle wrazenie jak 747
                przelatuje nad autobusem az sie boja. No a potem autobus jedzie rownolegle do
                pasa startowego i na koniec tunek prowadzacy na lotnisko super.
            • Gość: marst Re: ulubina linia autobusowa IP: *.*.*.* 11.12.01, 17:41
              Ja tych Ikarusow nie kojarze jak one wygladaly???
              • Gość: flip Re: ulubina linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 11.12.01, 18:54
                Jak znajde obrazek w sieci, to tutaj zamieszcze URL.
              • Gość: flip Re: ulubina linia autobusowa IP: *.p.lodz.pl 12.12.01, 23:30
                Nie moge znalezc obrazka, wiec go opisze.
                Okno z przodu pochyle. Os przednia przysunieta do czola, drzwi za nia. Nad
                przednim kolem okienko do kabiny kierowcy, potem chyba jeszcze jedno okienko
                (za ktorym wewnatrz podluzna kanapa tylem do kabiny kierowcy; nad nia dlugie
                okno z przesuwna szyba). Drzwi lamane poczwornie. Potem szlo glowne wnetrze -
                chyba z 5 okien z boku. We wnetrzu siedzenia zdaje sie 1 + 2 w poprzek. Na
                koncu po stronie drzwi bokiem wyniesione siedzisko dla konduktora (pamietam jak
                przez mgle konduktorow w pospiesznych). Potem z tylu obnizony pomost (na ktorym
                pozniej montowano krzesla). Drzwi na pomost takie same jak z przodu.
                Chyba jeszcze jezdzily w 1980 r., na linii 80 (Obywatelska - Pl. Barlickiego).
                • Gość: marst Re: ulubina linia autobusowa IP: *.*.*.* 13.12.01, 00:43
                  Napewno nie Ogorek Jelcz ja innych nie kojarze no chyba ze byly jakies Sany?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka