Dodaj do ulubionych

Globus z Lublinka

IP: 126.102.21.* 08.07.03, 08:31
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/283320.html
Z Lublinka do Niemiec?

Wtorek, 8 lipca 2003r.

Katowickie Biuro Podróży „Globus”, posiadające 46-miejscowy samolot ATR-42,
zamierza po wakacjach rozpocząć regularne loty z Łodzi do Niemiec. Zarząd
Łódzkiego Portu Lotniczego Lublinek uzgodnił już warunki współpracy.

– Współpraca z „Globusem” nie będzie wymagała od nas przebudowy pasa ani
modernizacji portu – wyjaśnia Michał Marzec, dyrektor łódzkiego portu
Lublinek. – Nie musimy też czekać na otwarcie polskiego nieba. „Globus”
zacznie latać do dwóch niemieckich portów lotniczych. Szczegóły poznamy, gdy
przewoźnik załatwi wszelkie formalności w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego.

(aro) - Dziennik Łódzki
Obserwuj wątek
    • Gość: robbie Re: Globus z Lublinka IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 10:37
      Informacja bardzo dobra, tylko zdanie (cyt.)"Szczegóły poznamy, gdy
      przewoźnik załatwi wszelkie formalności w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego" martwi
      mnie, bo wasrszawskie ULC może jak zwykle zrobić wszystko by nie dać Łodzi
      kolejnego połączenia... Ale liczę na to, że się uda.
      • Gość: mar Re: Globus z Lublinka IP: 217.97.178.* 08.07.03, 14:27
        I zeby tylko dalo rade bedzie ok. Ciekawe jakie miasta ??
      • Gość: AUTOR Re: Globus z Lublinka IP: *.softomasz.pl 08.07.03, 14:31
        ULC nie jest warszawski, tylko jest agendą rządową. Proponuję załatwić
        przeniesienie stolicy do Łodzi i wtedy ULC będzie łódzki i po kłopocie.
    • aroudabljubiaji Re: Globus z Lublinka 08.07.03, 20:31
      To ja robbie,
      Załóżmy, że uruchomione zostanie połączenie z Berlinem. To taki lot chyba byłby
      Katowice-Łódź-Berlin i Berlin-Łódź-Katowice, bo wątpię żeby ATR Globusu
      stacjonował na Lublinku. Jak wy sądzicie?
      • Gość: MarcinK Re: Globus z Lublinka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 21:41
        Zależy jak się umówią. Może taniej będzie trzymać w Łodzi.

Pozdrawiam, Marcin
        • Gość: robbie Re: Globus z Lublinka IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 23:04
          A poza tym oni naprawdę mają JEDEN samolot?? Przecież już obsługują połączenia
          z Katowic i Wrocławia do Mönchengladbach (co to za miasto?). Zapewne jeśli już
          to z Łodzi równiez będziemy latać do tego Mönchengladbach, tylko kto tam chce
          lecieć? Może to miejscowość położona niedaleko jakiejś dużej metropolii...
          Niech ktoś mnie oświeci.
          • Gość: robbie Re: Globus z Lublinka IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 23:06
            Aha, teraz zauważyłem, że to jest połączenie Katowice-Mönchengladbach z
            przystankiem we Wrocławiu. Można się domyslać, że stworzą połączenie Katowice-
            Łódź-Mönchengladbach.
            • Gość: robbie I tylko w Pon. i Pt. ... (no txt) IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 23:08
          • m..m Re: Globus z Lublinka 08.07.03, 23:33
            Gość portalu: robbie napisał(a):

> Mönchengladbach (co to za miasto?).

Z Mönchengladbach do Duseldorfu jest tak daleko jaz z
            Łodzi do Koluszek
            Pozdrawiam
            M..M
            • Gość: robbie Re: Globus z Lublinka IP: *.toya.net.pl 09.07.03, 10:36
              Aha, to zmienia postać rzeczy.
          • Gość: flip Re: Globus z Lublinka IP: *.p.lodz.pl 02.08.03, 22:05
            Kotku (wybacz, alem sie wk...) - MG jest w Niemczech - a to juz oznacza, ze
            dostac sie gdziekolwiek nie ma problemu. Tym bardziej, ze MG jest tuz za
            Ruhra.

Za ile ten Globus ma latac pieniedzy? Tzn. to jest tania linia, czy normalna?
          • Gość: Pitum Re: Globus z Lublinka do MGL :) IP: *.retsat1.com.pl 28.08.03, 23:55
            Witam forumowiczow,
            mnie by bardzo pasowaly loty do MGL, z tamtad jest godzina koleja do Kolonii
            lub do Aachen, to najblizsze lotnisko kolo Aachen, po za tym z tamtad jest rzut
            kamieniem do Holangii, Belgii, z Aachen jedzie TGV (THALYS) do Paryza. Tak czy
            siak jest to tylko 20km od glownego lotniska w Diseldorfie....szkoda tylko ze
            pewnie bedzie latal raz w tygodniu.

Ale przynajmniej nie bede sie musial przesiadac we Wrocku w PKP brrr
            200EUR w obie strony to nie jest zla cena, to wyjdzie mniej niz DB+PKP sorry ja
            juz nie mam znizek

zapraszam na strone portu lotniczego MGL

www.flughafen-mgl.de/index.htm
            tam sa dokladne mapki gdzie co jest, po za tym bardzo fajne miasteczko
            pozdrawiam
            Piotr
    • Gość: cc Re: Globus z Lublinka IP: *.org 09.07.03, 13:36
      Niepotrzebnie się żołądkujecie. ATR Globusa stoi na kołkach w Katowicach i jak
      na razie żadna siła nie może go ruszyć. Globus może wynajmować samolot od
      innych operatorów (LOT może WEA), bo oni mają ATR-y, ale to jest droga zabawa i
      nie wiem, czy im się będzie opłacać.
      • Gość: robbie Re: Globus z Lublinka IP: *.toya.net.pl 09.07.03, 17:27
        No ale Globus utrzymuje, że obsluguje połączenia o których mówiłem. Widziałeś
        go w Katowicach?
        • Gość: AUTOR Re: Globus z Lublinka IP: *.softomasz.pl 10.07.03, 09:01
          O ile dobrze się dowiedziałem Globus obsługuje te połączenia taborem WEA.
          • Gość: robbie Re: Globus z Lublinka IP: *.toya.net.pl 10.07.03, 11:18
            A w takim razie w barwach WEA?

www.airliners.net/open.file/283646/M/
            • Gość: AUTOR Re: Globus z Lublinka IP: *.softomasz.pl 10.07.03, 13:17
              Ja to kiedyś przeczytałem na stronie GLOBUSA w rozkładzie lotów. Połączenie
              było wówczas realizowane na trasie Rzeszów-Katowice-Mönchengladbach. Numery
              rejsów były sygnowane WEA. Podejrzewam, że po krótkiej przerwie w wykonywaniu
              rejsów poza trasą nic się nie zmieniło. Najpewniej jest to więc ten samolot.
            • Gość: AUTOR Re: Globus z Lublinka IP: *.softomasz.pl 10.07.03, 14:29
              Już po napisaniu poprzedniego listu obejrzałem jeszcze raz prezentowany
              obrazek. Obejrzałem również inne fotogafie tego samolotu i pod jedną z nich
              wykonaną 3.11.2002 na lotnisku w Mönchengladbach znalazłem informację, że ten
              samolot przylatuje każdej niedzieli z Katowic. Na oficjalnej stronie
              katowickiego portu lotniczego w rozkładzie lotów podano, że rejs do
              Mönchengladbach przez Wrocław jest aktualnie wykonywany w piątki.
          • Gość: FROSt Re: Globus z Lublinka IP: 217.153.156.* 06.09.03, 20:21
            Gość portalu: AUTOR napisał(a):

> O ile dobrze się dowiedziałem Globus obsługuje te połączenia taborem WEA.

Tabor to jest kolejowy albo cygański! Używaj słowa flota.

a
        • Gość: cc Re: Globus z Lublinka IP: *.org 10.07.03, 14:38
          Przecież napisałem, że go widziałem. Jeżeli Globus utrzymuje połaczenia do
          Niemiec ATR-em, to pewnie innym.
          • Gość: +Deal Re: Globus z Lublinka IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 19:28
          • Gość: Deal Re: Globus z Lublinka IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 19:32
            Elooo nie wiem czemu wogole pisze "Katowickie Biuro Podróży „Globus” " jak
            glowna siedziba miesci sie w Pszczynie, a wszelkie informacje na temat lotow
            sa na ich stronie. www.globus.travel.pl
            • Gość: maraa Re: Globus z Lublinka IP: *.lot.pl 29.08.03, 16:33
              Pare zdjec dla przyblizenia:
              www.airliners.net/open.file/380748/L/
              www.airliners.net/open.file/302856/L/
              www.airliners.net/open.file/292391/L/

• Gość: okruch Re: Globus z Lublinka IP: *.witland.com.pl / 192.168.0.* 06.09.03, 12:05
            Fotki ATRa Globusa:
            lotnictwo.net/foto.php?id=103351
            lotnictwo.net/foto.php?id=101434
            i ATRa WEA, którym latają do Monchengladbach (przy drzwiach coś na kształt loga
            Globusa):
            lotnictwo.net/foto.php?id=103344

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka