Dodaj do ulubionych

Kometa C/2023 A3

15.10.24, 23:19
Czy ktoś z tu obecnych widział już tę kometę? Obecnie są podobno najlepsze warunki do jej obserwacji, potem z każdym dniem jej jasność będzie malała.
Ja wsię wybrałem z aparatem na polowanie ale... zachodni horyzont pokryty był dzisiaj chmurami i nici z nieziemskich widoków. Zobaczymy, co jutro przyniesie.
Za to po wschodniej stronie pysznił się Księżyc prawie w pełni. Więc jak się nie ma co się lubi to sfotografowałem jego oblicze.
Wiedzieliście, że na dole widać ślad po osi, na której obraca się Księżyc, niczym szkolny globus?
Obserwuj wątek
    • m-dyskretna Re: Kometa C/2023 A3 16.10.24, 12:22
      Zerknęłam na niebo zbyt późno, bo już po 19 kometa jest nisko nad horyzontem. W każdym razie wiem gdzie jej szukać czyli na lewo od Wolarza, a Wolarza wskazuje dyszel Wielkiego Wozu.
      • kiks4 Re: Kometa C/2023 A3 16.10.24, 19:47
        Komety nie zobaczyłem, znowu chmury ale mam obrazek z aplikacji
        • m-dyskretna Re: Kometa C/2023 A3 17.10.24, 14:44
          Wczoraj udało mi się ją wypatrzyć. Z perspektywy miejskiej była niezbyt spektakularna, ale nawet dało się zauważyć warkocz. Z okna była widoczna mniej więcej od 19 do 19:30, potem skryła się za budynkami. Podejrzewam, że pół godziny później już się schowała za horyzontem.
          Wielki Wóz doskonale sprawdził się jako "znak drogowy" - na lewo i poniżej od niego, mniej więcej w takiej odległości od dyszla jaką zajmuje ten gwiazdozbiór, szukaj najjaśniejszej gwiazdy. To będzie Arktur. Na lewo od niego, mniej więcej na tej samej wysokości znajduje się kometa. Odległość między nimi to mniej więcej rozmiar Wielkiego Wozu.
          • kiks4 Re: Kometa C/2023 A3 17.10.24, 23:52
            Obserwowałaś przez lornetkę czy gołym okiem?
            • m-dyskretna Re: Kometa C/2023 A3 18.10.24, 11:01
              Jedno i drugie. Wczoraj bez lornetki już nie było widać warkocza, a niebo było bardziej pogodne.
              • m-dyskretna Re: Kometa C/2023 A3 18.10.24, 11:07
                Zdjęcie ściągnięte ze strony Polskich Łowców Burz. Wykonane 15 października 0 19:26 w Gębarzewie koło Gniezna.
                U mnie nie wyglądała tak spektakularnie, ale kawałeczek warkocza był widoczny.
                • kiks4 Re: Kometa C/2023 A3 19.10.24, 19:55
                  piękny widok, szkoda, że na następny spektakl musimy czekać 200 tysięcy lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka