Dodaj do ulubionych

Pomóżcie mi

15.07.24, 02:56
Nie będę analizować swojego życia. Było jak było. Jest jak jest. Pół roku temu zaczęłam terapię aby poznać odpowiedzi i nadal ich nie znam. Wpadam w stany kiedy zaczynam się psychicznie maltretować...i każda taka myśl powoduje szczękościsk, to uczucie ucisku na dolne partie szczęki i przełyk. To potrafi trwać sekundy ale i 30 sekund. Taki ciąg trwa czasem pół godziny. Moja terapeutka powiedziała, że to globus histerikus ale mnie w klatce ściska najmniej i trwa to (wg. definicji) zbyt długo. Potrafię pomyśleć, jak jestem zepsuta i się zaczyna....ścisk, kolejny...i trwa i trwa...Dokładnie jest to miejsce ścisku, gdzie często ktoś łapie ofiarę (na filmach) chcąc ją udusić...powyżej szyi zaraz nad...tuż pod brodą. Czy ktoś tak ma? Czy to ma nazwę? Jak sobie z tym radzić? Czy jestem kosmitką?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Pomóżcie mi 15.07.24, 12:28
      Globus histericus jak z książki, idź do psychiatry, leki powinny szybko dać ulgę.
    • sp9tcu Re: Pomóżcie mi 19.07.24, 00:41
      do tego jeszcze napiecie miesni ,napiecie nerwów
      moze trochę kregołśup szyjny
      ja w czerwvu miałem horror
      koszmarne bóle karku z tyłu Tyłu głowy ,czasami nudności , bóle przełykaniu ,tył głowy oboląły napięty
      Wmówiłem sobi9e nowotwór mózgu
      Poszedłem do doświadczonej neurolog
      Wytłumaczyłą co i jak uspokoiło się
      Globus histericus to jest z zwizane z nerwami
      Choć może też być od małej ilości slny
      I od kręgosłupa szyjnego Czy to jest związne z sprawami nowotworowymi nie
      Przyczny napiecie na tle nerwowym , mała produkcja sliny ,kregosłup szyjny
      Czy można zendleć tak omdlenia na tle nerwowym
      Objawy ucisk w gardle , trudności w przełykaniu sliny , uczucie zalegania w gardle
      Dusznośc ,czesty objaw czujemy się ze nie możemy oddychać i udusimy się ( klasyczna nerwica ,choć jak czujemy ucisk od żoładka może być od zołdka od zgagi ból w srdokiu klatrki piersiowej ,mam często ,3 razy na sorze ,plus kilkanasie ekg , co jeszcze bóle tykarku i tyłu głowy swiadcza o przyczynie kręgosłup szyjny, ciężko na sumieniu
      Co robimy
      1- badania krwi chodzi o potas wapno ,magnez
      2- ekg by wykluczyć serce
      3- Zbadać tarczyce
      Leczenie
      Jeśli mamy mało sliny pijemy dużo herbaty z cytryną ale to tylko spowoduje ze będziemy mieli więcej sliny
      Natomiast podstawowym leczeniem Globus histericus jest leczecie u psychiatry podawanie dobrze tolerowanych leków uspakających ,nic na własną rzecz ,bo w internecie proponują obiecują
      Ja pije teraz tylko doxepin 25
      Psycholog nie wyleczy Globus histericus
      Tak samo jak nie wyleczy mi hipohondri

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka