sengas 18.09.07, 09:42 Dla wszystkich piewców teorii rosnących wiecznie cen mieszkań, zerowych szans na spadki i ogromnego popytu w stosunku do podaży. Prognoza liczby mieszkańców według GUS dla Łodzi 2010 2020675,8 641,7 605,1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sengas Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 09:44 Sorki za wcześnie kliknąłem www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_prognoza_ludnosci_miasta.xls 2010 - 738,8 2020 - 675,8 2030 - 605,1 Ciekawe kto niby będzie tworzył ten popyt... Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 09:55 No ale w tej prognozie _wszystkie_ miasta się wyludniają, łącznie z Warszawą, Krakowem i Wrocławem. Więc czy i tam przewidujesz katastrofę? Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 10:00 No może mniejszą niż w Łodzi ale też zapewne Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 10:02 Czyli co, wstrzymywać się z kupnem mieszkania do 2030? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 10:10 A czy ja tak powiedziałem? Od zawsze powtarzam: Masz kasę kupuj,nie widzę powodu żeby tak nie robić. Inwestycyjnie może się to okazać bardzo nieopłacalne. Natomiast jak masz wziąść kredyt do spłacenia przez 30 lat to proponuję najpierw zimny prysznic (kredyt do spłacenia w 2037!!) - może się wtedy okazać że twoje mieszkanie nie jest warte nawet połowy ceny (jeżeli w ogóle blok będzie stał) a w razie problemów ze spłatą nikt nie będzie go chciał odkupić. Naprawdę nie rozumiem tego owczego pędu i teorii że lepiej spłacać kredyt niż wynajmować - to może było aktualne 2-3 lata temu kiedy rata była równa cenie wynajmu. Teraz to same odsetki są często dużo wyższe. Jak sie ma gotówkę to się kupuje, na kredyt się to absolutnie nie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 10:44 Nie rozumiem dlaczego miałoby się nie opłacać? To bardziej opłaca się przez 30 lat płacić komuś za wynajem, by potem właściciel powiedział Ci z miesiąca na miesiąc "do widzenia"? I po trzydziestu latach nie masz gdzie mieszkać? Cz lepsze to nawet od mieszkania wartego, jak twierdzisz, jedynie połowę jego wartości sprzed 30 lat? Nie kumam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkolomacieju Taaa, IP: *.tktelekom.pl 18.09.07, 12:57 Jak sie ma to sie kupuje? - moze sa tacy ludzie, co maja w kieszeni po 300tysiecy gotowka aby kupic wlasne M, ale ja osobiscie takich nie znam i zapewniam, ze niewielu jest takich. bo ci co maja taki kapital w garsci to nie mieszkaja w blokach i sie nad ich kupnem nie zastanawiaja. no a swoja droga to moze w koncu zacznie sie tworzyc jakas roznica miedzy mieszkaniami co pamietaja Gierka a tymi kilku letnimi. mam wrazenie, ze wielu ludzi poprzez jakies remonty starych mieszkan w blokach - najczesciej z wielkiej plyty - probuje zblizyc sie cena do w miare nowych (tych wybudowanych chociazby po 2000roku) mieszkan. (moze tylko dlatego, ze je wykupil za "grosze" i teraz chca zarobic kokosy?) moze na tym bedzie sie pomalu opierala stabilizacja cen na rynku mieszkaniowym? Odpowiedz Link Zgłoś
evonka kto wykupił za grosze, to wykupił 18.09.07, 15:32 poprzedni lokator mieszkania, w ktorym mieszkam zapłacił 40tys, żeby nabyc własnościowe prawo do lokalu... dwa lata temu. ta ustawa to porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: kto wykupił za grosze, to wykupił 18.09.07, 15:36 Dlaczego porażka? Chyba nie dlatego, że skoro ja wtopiłem, to niech wtapiają i inni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkolomacieju Re: kto wykupił za grosze, to wykupił IP: *.tktelekom.pl 18.09.07, 15:40 40tys za wykup to duzo ale to nadal kwota niepowalajaca na kolana w porownaniu z tym co by musial ten ktos zaplacic na rynku wtornym za zakup.... nawet te dwa lata temu. a ustawa jest porazka, od poczatku bylo to wiadomo, ze tak bedzie. tym bardziej ci co beda chcieli posprzedawac wykupiojne mieszkania pomysla, ze to niezly interes. a wykupuje sie mieszkania nie w nowych blokach, a probuje (podkreslam - probuje) sprzedawac w cenie prawie nowych. to jest conajmniej dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: kto wykupił za grosze, to wykupił 18.09.07, 15:44 > a ustawa jest porazka, od poczatku bylo to wiadomo, ze tak bedzie Nadal nie rozumiem, dlaczego miałoby to świadczyć o porażkowatości tej ustawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
evonka porażka dlatego, że: 18.09.07, 15:50 w ręce ludzi, których nie było stać, którzy mieszkali w mieszkaniach, których nie byli włascicielami, nagle trafiają mieszkania za 1zł! nie za 40tys, nie za 10tys. ale za 1 zł! taki podarek... to wyjątkowo niesprawiedliwa ustawa. bo ludzi, ktorzy uzbierali te 40tys. w żaden sposób nie można wynagrodzić.. nie beda płacić funduszu remontowego??? a ile to jest? 40zł miesięcznie.. kropla w morzu... i nie chodzi o to, ze skoro innym sie udało, to to jest złą ustawa.. daleka jestem od takiej argumentacji, bo uważam, że nich sie ludziom udaje, dumna jestem, że ktoś coś ma, że zarobił, że kupił samochód, nawet jak mnie nie stać.... ale tu sytuacja jest naprawdę chora.. rozdaje się prawo własnosci za 1zł... Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: porażka dlatego, że: 18.09.07, 16:05 No ale uzdrawia się rynek! Przecież nie można patrzeć na funkcjonowanie państwa wyłącznie z perspektywy poczucia sprawiedliwości pani Kowalskiej, która czuje się pokrzywdzona nie dlatego, że ją ta ustawa w jakiś sposób teraz dotyka, lecz dlatego, że dotyka Nowakową. A pani Kowalska, jak sobie 10 lat temu wykupiła za ileś tam tysięcy, to od 10 lat jest pełnoprawną uczestniczą rynku - może sprzedawać, zastawiać itp., jednym słowem obracać tym mieszkaniem, czuć się jego właścicielem. I to wtedy kosztowało określoną kwotę - i tak mającą mało wspólnego z wolnym rynkiem, dziś kosztuje prawie nic, takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkolomacieju Re: porażka dlatego, że: IP: *.tktelekom.pl 18.09.07, 16:11 Punkt widzenia zmienia sie pewnie od miejsca siedzenia, albo proby obiektywnego spojrzenia na sprawe. nikt nie wie co bedzie za 10 lat, bo moze tym wykupujacym za przyslowiowy grosik przyjdzie placic wiele wiecej gdy trzeba bedzie dokonac solidnej, gruntownej naprawy a spoldzielnia odkreci sie zadkiem. wtedy pewnie tez beda za innym wymiare sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: porażka dlatego, że: 18.09.07, 16:18 Mój punkt widzenia jest taki, że chory system niby własności w ramach spółdzielni należy zlikwidować jak najszybciej, bez oglądania się na dąsy tych, co wcześniej wykupili (jak na przykład moi rodzice - ale oni się nie dąsają). Ich, o ile dobrze rozumiem, ta ustawa nie dotyczy:) Teraz czas na lokatorów mieszkań komunalnych - tu dopiero jest sajgon do uporządkowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkolomacieju Re: porażka dlatego, że: IP: *.tktelekom.pl 18.09.07, 16:13 a tak lekko odbiegajac od tematu to niejeden by sie tu obruszyl na tekst o takim prawie i takiej sprawiedliwosci...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkolomacieju Re: kto wykupił za grosze, to wykupił IP: *.tktelekom.pl 18.09.07, 15:53 bo kazdy ma inne wyobrazenie o tak zwanym groszu. i owy grosz moze urosnac do rangi kilku tysiecy. no a swoja droga to malo sprawiedliwe aby jedni wykupywali mieszkanie za 40tysiecy a inni po ogramonym wzroscie cen na rynku wykupywali za ~5tysiecy. moga sie ludzie wkurzac, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
slavekk Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 10:11 sengas napisała: > Ciekawe kto niby będzie tworzył ten popyt... Mieszkancy blokowisk z lat 60-70 XXw wyprowadzajacy się z nich Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Re: GUS o Łodzi, a prognozy cen mieszkań 18.09.07, 10:15 Uściślijmy, że rzecz dotyczy starych blokowisk które obecnie są wystawiane po 4-6k za metr. Nowe to inna kategoria, jest ich w Łodzi na tyle mało, że problem ich nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy heheheh 18.09.07, 10:19 Zdajesz sobie sprawe, ze tak zaklinasz rzeczywistosc juz prawie rok? Niedługo spadna: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=51295079&a=51295079 Jeszcze troche i ceny runa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=52673966&a=52807316 To juz naprawde za chwile: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=54542004&a=54593262 I tak od wielu miesiecy, na wielu forach. Ceny spadna i ceny spadna. Madrala. A one nie spadaja. Zastopowaly w niektorych miastach, w niektorych jeszcze troche podrosna i tez zastopuja. Niektore miejscowki oczywiscie spadna ale na Boga nie do wartosci sprzed tylu miesiecy od ilu wiescisz pekniecie balona. Bo to nigdy nie bedzie pekniecie, to bedzie lekkie popuszczenie powietrza. I juz. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Re: heheheh 18.09.07, 10:24 Mój drogi jak jesteś taki przenikliwy to powinieneś również doczytać, że mam mieszkanie i to nie jedno tylko dwa - co się tak unosisz? Że ktoś może mieć rację, że prognozy się sprawdzają? Że nawet już pierwszy piewca wzrostów GW pisze o tym, że ceny się zatrzymały i w perspektywie zaczną spadać? A może boli Cię fakt że od paru miesięcy ceny nie rosną. Ja tylko ostrzegam niektórych, bo naprawdę żal mi ludzi którzy słuchają ślepo doradców i pośredników nieruchomości a sami nie wiedzą nawet co to WIBOR i zmienne oprocentowanie, Także więcej obiektywizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: heheheh 18.09.07, 10:38 Nie interesuje mnie ile masz mieszkan i w zaden sposob nie dotykaja mnie wahniecia cen. Osobiscie mnie to juz nie dotyczy i nic a nic mnie nie boli. No moze oprocz tego, ze ktos od tylu miesiecy glosi wielki krach, podczas gdy w danym okresie ceny wzrosly o _kilkadziesiat_ procent. I mimo, ze moga spasc o gora _kilka_ sadzi, ze jego prognozy sie sprawdzaja. Ogromny samozachwyt, ogromny. Ktos, kto by Cie sluchal powaznie bylby w plecy, nawet ze znajomoscia definicji WIBORu. I wlasnie Tobie chcialby zyczyc wiecej obiektywizmu! Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: heheheh IP: *.toya.net.pl 18.09.07, 10:25 Coś na potwierdzenie dziadzie... dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4490749.html Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Dziadzie borowy 18.09.07, 10:32 Mam dla Ciebie propozycję - skoro śmieszy Cię to co piszę to spotkajmy się tu na tym forum z równiutki rok - wtedy okaże się kto miał rację, a kto nie - mam tylko nadzieję że Ci co nabrali kredytów z ratą równą połowie dochodów nie będą wtedy w takiej sytuacji jak teraz są kredytobiorcy w USA Odpowiedz Link Zgłoś
evonka bo wbrew pozorom 18.09.07, 10:35 kredyty nie są dla ubogich, są dla dosc zamożnych.. mój znajomy fonansista powiedział mi, że najwiecej kredytów mieskzaniowych biora ludzie, którzy już jedno przynajmniej mieszkanie mają.. biorą inwestycyjnie, spłacają w ciągu 10lat i jeszcze na tym zarabiają. ale, żeby tak się zadziało, to trzeba mieć zarobki rzędu 8-10tys... a nie 2tys. na głowę Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Re: bo wbrew pozorom 18.09.07, 10:43 No i o to właśnie chodzi. Tyle że problem polega na tym, że obecne ceny nie są spowowdowane tym że ludzie tyle zarabiają, ale raczej wywołali je Ci którzy mając dochód rzędu 2-3k pobrali kredyty na 200k. Wystarczy spojrzeć na liczbę osób które piszą do banku pisma z prośbą o obniżenie marży po zaledwie dwóch podwyżkach stóp. No ale niektórzy nie mogą tego zrozumieć... Gdyby każdy brał kredyt na jaki racjonalnie! go stać to ceny rosłyby stabilnie i proporcjonalnie do wzrostu pensji, a tak to w rok skoczyły o 100% wiec prognozuję ze tak samo gwałtownie spadną - oczywiście nie o 100% ale do realnego poziomu zdolności nabywczej łodzian - w co oczywiście nie chcą uwierzyć Ci którzy przepłacili i dopisują jakieś niczym niepoparte farmazony i pseudoteoryjki o zaklinaniu spadków ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Dziadzie borowy 18.09.07, 10:40 Swietnie, spotkajmy sie. Przez ostatni rok stracilas tyle tysiakow w swoich prognozach, ciekawe czy przez nastepny to odrobisz heh Powodzenia:-) Dzierżżż!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sengas Re: Dziadzie borowy 18.09.07, 10:48 O czym ty mówisz? Wiesz przez ostatni roku zyskałem więcej niż przez ostatnie 3 lata, ale raczej nie na mieszkaniu tylko na GPW - teraz gotówkę wycofałem i tyle - mieszkania nie sprzedaję, tylko trzymam dla córy - jeśli już coś mnie interesuje to rosnące ceny wynajmu ;) Ale spotkajmy się :) PS. W życiu bym teraz nie zainwestował gotówki wycofanej z GPW w mieszkanie bo niestety ale na tym teraz tylko można stracić (no chyba że pojawi się coś nowego od dobrego developera) OK kończę dyskusję bo robi się ona jałowa Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Dziadzie borowy 18.09.07, 11:06 Mowie nie o Twoich prywatnych inwestycjach, tylko o _calkowicie_ nietrafionych prognozach na publicznym forum. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś