Gość: Ed IP: *.tkdami.net 11.07.03, 19:00 Niedługo wcale nie będziemy musieli nic produkować.Wszystko będziemy kupowali w tych w zawszonych marketach,pracując u nich jako pachołki za parę groszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cepo Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.03, 23:02 Nareszcie dobra wiadomość,jakiś pozytywny akcent. Niech takie centra powstają , a lokalni kupcy zamiast kończyć na gderaniu niech się biorą do solidnej roboty i łączą swoje jeżeli to tak można nazwać , siły. Tylko , że chyba to mało realne. Życzę mojemu rodzinnemu miastu sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 11.07.03, 23:44 Nareszcie jest szansa na centrum IKEA w Łodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 12.07.03, 02:55 yarro napisał: > Nareszcie jest szansa na centrum IKEA w Łodzi. -- Czyli IKEA Ci nie przeszkadza, a inne Hipermarkety tak? Szkoda, że IKEA nie ma planów inwestowania w jakiś kompleks pofabryczny w Łodzi. Szczerze mówiąc, wolałbym w Manufakturze IKEA a nie Geant. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 12.07.03, 17:27 hubar napisał: > yarro napisał: > > Nareszcie jest szansa na centrum IKEA w Łodzi. > -- > Czyli IKEA Ci nie przeszkadza, a inne Hipermarkety tak? -- Jak widzisz - nie. Ona celuje w inny segment rynku niż hipermarkety. > Szkoda, że IKEA nie ma planów inwestowania w jakiś kompleks pofabryczny w > Łodzi. Szczerze mówiąc, wolałbym w Manufakturze IKEA a nie Geant. -- A na to już wpływów nie mamy. IKEA jakby chciała, to by weszła na jedną kondygnację Geanta w Manu, ale już niestety ma teren kupiony na Chocianowicach. Pozdrówki! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 12.07.03, 21:33 yarro napisał: >A na to już wpływów nie mamy. IKEA jakby chciała, to by weszła na jedną >kondygnację Geanta w Manu, ale już niestety ma teren kupiony na Chocianowicach. -- Szkoda, wielka szkoda :-( UMŁ powinien namawiać i skłaniać do inwestowania na takich terenach. Warunek prosty- chcecie być w Łodzi budujecie tu i tu. I nie chodzi mi wyłącznie o IKEA ale o wszelkie następne inwestycje CH. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 13.07.03, 18:06 UMŁ już teraz nic nie może-mógł UMŁ którejś tam kadencji, gdy IKEA kupowała tereny przy Pabianickiej/Chocianowickiej.. Teraz pewnie i MAnufaktura by się zgodziła,ale kto od niej kupi te tereny na Rudzie??? Poza tym-przy starej fabryce trudno o parking...Manufaktura moze być wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.117.* 12.07.03, 23:55 yarro napisał: > -- > A na to już wpływów nie mamy. IKEA jakby chciała, to by weszła na jedną > kondygnację Geanta w Manu, ale już niestety ma teren kupiony na Chocianowicach. IKEA nie byłaby chyba taka chętna do wejścia na teren manufaktury. Oni chyba mają strategię polegającą na wykupywaniu terenu znacznie przewyższającego potrzeby samej IKEI by później po jego dozbrojeniu i przygotowaniu, wynająć ten teren innym sieciom marketów, tworząc "marketowe zagłębie". Przecież teren przy Pabianickiej jest sporo za duży jak dla samej IKEI. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 13.07.03, 18:08 Może to i prawda...tak było w Jankach, nie wiem jak w MArkach. Ale trasan na Pabianice/Wrocław taką sobie jest lokalizacją...okolice M1 są jakby bardziej perspektywiczne... ale zapewnie tak myślę, bo ja nie mam sztabu ekspertów;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 00:07 Gość portalu: Ed napisał(a): > Niedługo wcale nie będziemy musieli nic produkować.Wszystko > będziemy kupowali w tych w zawszonych marketach,pracując u nich > jako pachołki za parę groszy. ehh ten zawszony i zly kapitalizm. Zal d*u*p*e sciska ze inni maja a Ed nie ;- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.tkdami.net 12.07.03, 17:58 Ja mam,tylko popatrz dookoła.Niektórych rajcują markety.Uważają w dobrym tonie chodzić do marketa.A tam najgorzy chłam z Azji rodem.Pracownicy jak cyborgi.Nie potrafią doradzić tylko sprzedać i pilnować.Kupuję u polaków w polskich sklepach bo jestem polakiem.Swojego czasu,niedawno będąc za zachodnią granicą Niemiec jak pyrgnął kostką masła to myślałem że ladę chłodniczą rozwali i żonę zaczął opirniczać. Podchodzę z kumlem,a to polskie masło, kurcze. Aż zagotowalo się we mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.u.mcnet.pl 12.07.03, 18:03 po co IKEA w Łodzi, skoro w Warszawie sa juz dwie. Nie mozna przywozic z Warszawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 13.07.03, 11:33 Gość portalu: neo napisał(a): > po co IKEA w Łodzi, skoro w Warszawie sa juz dwie. Nie mozna przywozic z > Warszawy??? I W-wa ma podatek od nieruchomości płacony przez IKEA, a Łódź nie. Na przywożeniu mebli z W-wy zarabiają: - warszawska mała gastronomia - warszawskie firmy transportowe i stacje benzynowe od Brzezin po Janki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 13.07.03, 18:13 MAsz rację, ta IKEA w Jankach jest tak blisko, ze na rodzinny wypad po np. nowe dodatki do wnętrza tramwajem można pojechać, nie? Nie każdy ma ochote jeździć na zakupy z Łodzi do Janek (sic!) Do Ed'a-sorry, ale piszesz nie z polski, a piszesz, że niby "trendy" jest chodzenie do hipermarketów. Podekscytowanie blaszakami już minęło...teraz na co inne jest zapotrzebowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
avatary najwyższy czas 12.07.03, 21:45 do najbliższej jest ponad 100km jakaś dziwna zmowa niemocy wokół tej inwestycji powstała 8 lat.... wokół powstało tyle spżyuwczych marketów a ten jeden, niepowtarzalny jakoś nie mógł... dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: najwyższy czas 12.07.03, 21:48 avatary napisał: > wokół powstało tyle spżyuwczych marketów a ten jeden, > niepowtarzalny jakoś nie mógł... > dlaczego? -- Przekro mówić, ale pewnie nie chcieli dać koperty, albo było ich za mało, albo były za cienkie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
hubar IKEA, Erabud i Bosch Siemens 13.07.03, 02:40 Z dwoma poważnymi inwestorami spotkały się wczoraj władze Łodzi. O swoich projektach budowy mówili przedstawiciele IKEA i Erabud. Pierwsi nie rezygnują z pomysłu budowy sklepu z wyposażeniem wnętrz przy ul. Pabianickiej, drudzy zamierzają budować wielkie centrum handlowe po sąsiedzku z Parkiem Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich. IKEA już blisko osiem lat temu zaczęła starania o budowę sklepu w Łodzi. Wykupiła kilkadziesiąt hektarów ziemi, na której chciała zacząć budowę. Przeszkodą okazało się 5 hektarów ziemi uznawanej za grunty rolne. Jeśli wojewoda podejmie decyzje o ich odrolnieniu, inwestor będzie mógł zacząć budowę. Łódzka IKEA ma być większa od centrum w podwarszawskich Jankach - ma mieć powierzchnię ponad 100 tysięcy metrów kwadratowych. Oprócz sklepu meblowego mają się tam znaleźć obiekty sportowe i multikino. Warszawska spółka Erabud przedstawiła własne plany inwestycji. Chce budować wielkie centrum handlowe w rejonie ul. Strykowskiej. Wokół hal sklepowych ma powstać centrum rekreacyjne - kluby fitness, kino i kręgielnia. Największą atrakcją ma być jednak całoroczny stok narciarski o długości 400 metrów i szerokości 60 metrów. Wczoraj władze miasta wyraziły zgodę na kupno przez koncern Bosch Siemens ponad 81 tysięcy m kw. ziemi w rejonie ulic Papierniczej i Lodowej. Inwestor zamierza rozszerzyć działalność, mówi też o zwiększeniu zatrudnienia. Na zakup terenu musi jednak uzyskać zgodę Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Procedura ta może potrwać nawet kilka miesięcy. (k) - Dziennik Łódzki www.lodz.naszemiasto.pl/gospodarka/284441.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: IKEA, Erabud i Bosch Siemens IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 13.07.03, 11:34 hubar napisał: > Z dwoma poważnymi inwestorami spotkały się wczoraj władze Łodzi. O swoich > projektach budowy mówili przedstawiciele IKEA i Erabud. Pierwsi nie rezygnują z > > pomysłu budowy sklepu z wyposażeniem wnętrz przy ul. Pabianickiej, drudzy > zamierzają budować wielkie centrum handlowe po sąsiedzku z Parkiem > Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich. I tu jest pies pogrzebany. Oba te tereny leżą w obrębie tzw. klinów nawietrzających i ich urbanizacja jest co najmniej niewskazana. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.toya.net.pl 13.07.03, 21:37 > Niedługo wcale nie będziemy musieli nic produkować.Wszystko > będziemy kupowali w tych w zawszonych marketach,pracując u nich jako pachołki... Powiem tylko, że ponad 80 proc. mebli sprzedawanych przez sklepy IKEA w całej Europie zostało wyprodukowanych w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_tomasz Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 13.07.03, 23:33 właśnie, ostatnio próbowałem w sklepach prowadzonych przez krajowych kupców prostego stolika z pochylanym blatem do rysowania i nie znalazłem (a szukałem przez 1 tydzień) i kupiłem w IKEI za około 140 zł. Stolik jest wykonany w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewiatezyciekota Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 13.07.03, 23:49 a ja mam połowe mojego gnizadeczka w ikeowskim stylu. bardzo użyteczne i reletywnie tanie rzeczy. lubie skandynawski styl. bardzo. jestem za ikeą dla łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Wypowiedź dla Radia Łódź 14.07.03, 02:53 IKEA od kilku lat bezskutecznie usiłuje wybudować w Łodzi swój sklep. Sprawa mocno się przedłuża mimo, że szwedzki producent mebli dysponuje wykupioną już, położoną u zbiegu ul.Pabianickiej i Chocianowickiej 30 hektarową działką. Problem polega na tym, że część ziemi (dokładnie 5 ha) nadal są klasyfikowane jako ziemie rolne. Jak przyznał przebywający w Łodzi Jan Musialik, dyrektor generalny IKEA, "Mamy jeszcze problem z przekwalifikowaniem terenu przy Pabianickiej z rolniczego na inwestycyjny. Poza tym nie ma formalnych przeszkód, ale ostateczna decyzja należy do wojewody." "Chcemy nadal zbudować w Łodzi sklep. Łódź jest drugim co do wielkości miastem w Polsce. Prędzej czy później będzie tu IKEA." dodał dyrektor Musialik. W łódzkim Centrum Handlowym IKEA oprócz sklepu meblowego mają się znajdować obiekty sportowe, multikino i parking na 3,5 tys. samochodów. radiolodz.pl/index.php?go=newslist&id=2649 Szkoda, że nie inwestują w budynki pofanryczne :-( Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wypowiedź dla Radia Łódź 14.07.03, 11:58 HuBar-powiedz |Ty mi przy którym budynku pofabrycznym znajdziesz miejsce na 3,5 tysiąca samochodów? Niestety, niestety. Oczywiście dla chcącego nie ma nic trudnego-=np. parking wielopoziomowy na posesji obok, ale ja nie znam polityki firmy IKEA. Czy gdziekolwiek na świecie IKEA znajduje się w innym miejscu niż przez siebie wybudowanym (blaszaku) ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_tomasz Re: Wypowiedź dla Radia Łódź 15.07.03, 20:44 > Czy gdziekolwiek na świecie IKEA znajduje się w innym > miejscu niż przez siebie wybudowanym (blaszaku) ? > Tak, jak byłem w Danii odwiedziłem sklep IKEA mieszczący się na 3 piętrach (ale parking był duży) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wypowiedź dla Radia Łódź 16.07.03, 00:32 w Jankach ma 2 poziomy. W takim razie czy ta IKEA była na 3 piętrach jakiegoś budynku, gdzie mieściły się jeszcze inne instytucje, czy ten 3-piętrowy budynek był tylko li marketem? Ten blaszak to była taka identyfikacja... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wypowiedź dla Radia Łódź 15.07.03, 21:22 geograf napisał: > HuBar-powiedz |Ty mi przy którym budynku pofabrycznym > znajdziesz miejsce na 3,5 tysiąca samochodów? -- Znalazłem :-D ale odpowiem dopiero po pierwszym sierpnia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=6934707 Odpowiedz Link Zgłoś
teoo Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 14.07.03, 12:43 Ikea będzie miała 100 tys.m2 powierzchni a sama Galeria łódzka to 140 tys.m2. Widać więc wielkość więc w Manufakturze nie ma miejsca a jak Hubar napisał że wolałby zamiast Geanta, to ten Geant będzie raczej mały tak jak Tesco w Galerii Ł.( 4% powierzchni samej Galerii Handlowej).Pozatym rzeczywiście projekty Ikei są zawsze wydzielone jako samodzielne centra i to położenie przy Pabianickiej również znakomite bo Ikea będzie obsługiwała mieszkańców Łodzi jak i dalej na południe czyli Sieradz,Zduńska Wola,Łask,Piotrków,Bełchatów,w sumie 1,5 miliona potencjalnych klientów. Lepiej przeobrażać właśnie trasy wylotowe z Łodzi jak M1 czy właśnie planowana Ikea czy Achoun na Strykowskiej(dojazdy do autostrady) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRNABRNY Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 19:54 ja mysle ze to rowniez kwestia dostaw, meble to nie ciuchy . Potrzebuja wiele miejsca, a trudno jezdzic codziennie tirem przez centrum / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRNABRNy Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 19:56 w warszawie IKEA nie jest w blaszaku. Mam na mysli dom handlowy kolo dworca glownego. Tyle tylko ze faktycznie ciasnota spora Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 14.07.03, 20:53 przecież w Warszawie są tylko 2 IKEE (mi tak wiadomo i nawet w swoich katalogach tak podają)-w Jankach i CH Marki.... więc jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
teoo Re: Wraca temat IKEI w Łodzi 15.07.03, 21:18 Czy Wojewoda musi prawie rok zastanawiać sie nad przekwalifikowaniem 5 ha ziemi rolniczej na ziemię niższej kategorii by mogła ruszyć budowa Ikei ? Na co czeka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażka niestety :-((( IP: *.toya.net.pl 16.07.03, 14:20 Nie ma już Ikei przy Dworcu Centralnym i to od dwóch lat chyba. Żałuję bardzo, bo czasem jak miałam godzinkę do pociągu powrotnego do Łodzi, mogłam coś kupić. Adresy sklepów najlepiej ze strony internetowej www.ikea.pl Tamte musiały być ze starego katalogu. A w Łodzi powinnna być! Już dawno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRNABRNY hmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.03, 14:43 tak wogole to slyszalem ze w łodzi ma byc duza w stosunku do innych, ale czy to prawda? ma ktos pewne dane i porownania z tymi ktore do tej pory istnieja? Niestety jakies 2 lata temu przechodzilem urzadzanie domu i musialem jezdzic po zakupy do wawy:-) ale nawet teraz zawsze trzeba cos kupic, albo blat, albo lamke albo fotel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Wraca temat IKEI w Łodzi IP: *.toya.net.pl 16.07.03, 23:34 Ikea musi stanąc w łodzi. To skandal, żeby taki market nie mógł stanąć w Łodzi. Łódź jest prawie milioową aglomeracją i nie ma Ikeii. Odpowiedz Link Zgłoś