jacek.jankowski 12.10.07, 12:01 Latanie z takim pilotem chyba jest dobre tylko dla ludzi o mocnych nerwach :) Polecam www.klubrysia.pl/kategorie/pokaz/link/airbus-a310-tuz-nad-ziemia.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Darek Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.toya.net.pl 12.10.07, 22:48 To rzeczywiście było mocne ale obejrzyjcie sobie zdjęcia z wczorajszego awaryjego lądowania AMC z Hurghady do W-wy w Stambule. Tym samolotem leciałem dwa razy i rzeczywiście nie był w najlepszym stanie ale nawet nie pomyslałem, że tak moze skończyć. CO ciekawe telewizja publicznajakoś całkowicie to przemilczała (chyba, że coś pominąłem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Izabela Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.193.160.245.b.tvsat364.lodz.pl 13.10.07, 12:20 A TEN Airus to przypadkiem nie "pokazy" w Hiszpanii?? Widziałam coś podobnego na YT chyba we wrześniu... A tego wczorajszego lądowania nie oglądam, bo koszmarnie boję się latac(dzięki, że nie leciałam), pomimo tego, że jestem "fanką" samolotów i .. jak coś leci mi nad głową, to marzę tylko o dobrym "sprzęcie" fotograficznym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Izabela Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.193.160.245.b.tvsat364.lodz.pl 13.10.07, 12:23 PS O tym lądowaniu mówili wczoraj w Faktach TVN, TELEWIZJI tzw publiczej nie oglądam..więc nie wiem czy przemilczeli.. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) 13.10.07, 20:36 A możecie dać jakiegoś linka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.toya.net.pl 13.10.07, 21:39 fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=6763&rid=2 powinno działać. Jak macie jakieś linki do relacji TV to też dajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
romike Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) 13.10.07, 22:26 Co najciekawsze to na zdjęciach widać, ze jednak miał rozłożone podwozie - moze nie było rozłożone prawidłowo, a może przy awarii systemu elektrycznego po prostu sygnalizowało mu, ze nie jest rozłożone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.toya.net.pl 13.10.07, 22:51 Przednia goleń jest na swoim miejscu. Natomiast główne koła ma rzeczywiście pourywane. Trzeba pamiętać, że kończył na trawie. Ciekawe, co tak naprawdę tam się działo. Komentarze jak pamiętacie były takie, że nie mógł wysunąć podwozia i "siadał" na brzuchu. Te zdjęcia nie do końca to potwierdzają. Jak ktoś z Was trafi na jakieś informacje, relacje to wklejcie tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.toya.net.pl 14.10.07, 10:55 Taka oficjalna informacja o tym zdarzeniu: News item 11 OCT 2007 MD-83 damaged in emergency landing at Istanbul An Egyptian AMC Aviation MD-83 (reportedly SU-BOY) carrying 163 people to Warsaw (WAW) caught fire after making an emergency landing at Istanbul. Flight AMV 4270 from Hurghada (HRG) was forced to land in Istanbul (IST) due to a technical problem. Apparently the crew encountered problems selecting the undercarriage down before landing. One or more undercarriage legs are understood to have collapsed on landing, causing a (small) fire which was quickly contained. One passenger was slightly injured. (AP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sufler2007 Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.gdynia.mm.pl 14.10.07, 12:20 Co to znaczy że samolot nie był w najlepszym stanie???To znaczy że naprzykład fotele były nie do końca czyste i wykończenie wnętrza nie sprawiało przyjemnego widoku???Przecież maszyny przechodzą surowe kontrole,podobnie jak linie.Samolot to nie autokar.Może być średni w środku ale sprawny technicznie.Czy można załatwić sobie lewy "przegląd" dla samolotu?Wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.toya.net.pl 14.10.07, 12:46 Już Ci odpowiadam na to pytanie. Było to moje wrażenie ogólne. Zewnętrznie sprawiał wrażenie odmalowanego dopiero co pędzelkiem a i tak były odpryski tego lakieru do tego stopnia, że było widać nity. Wewnątrz owszem czysto ale nie pierwszą młodość tego samolotu było widać od razu. Dwukrotnie nim leciałem i wszystko było OK. Bardzo cichy samolocik (jak to MD). Co do "przeglądów". Pewnie masz racje co do tego, że samoloty przechodzą bardzo gruntowne przeglądy i kontrole okresowe ale według mnie kwestia jakości w "arabskiej" mentalności jest zupełnie inna. Nie raz nie dwa się z tym spotkałem. Dopóki działa to znaczy, że jest dobrze a jak coś się wydarzy - Allach tak chciał. Lecę znowu 24 bm z Łodzi i tak prawdę mówiąc to nawet już nie bardzo wiem jakimi liniami bo często podstawiają coś zastępczego. Taka to specyfika czarterów. Swoją drogą ciekaw jestem czym AMC zastąpi teraz czartery z W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) 14.10.07, 14:30 > Bardzo > cichy samolocik (jak to MD). Widać nie siedziałeś nigdy w MD tuż przy silniku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sufler2007 Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.gdynia.mm.pl 14.10.07, 14:57 Nie leciałem MD ale obserwowałem lądowanie podczas "zlotu" na otwarcie Manufaktury.Bardzo głośna maszyna,odrazu widać różnice technologiczną w stosunku do 737. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Dla ludzi o mocnych nerwach :) IP: *.toya.net.pl 14.10.07, 20:00 Siedziałem i przy silniku i na środku i z przodu. Mimo wszystko bez porównania do np 737. Na zewnątrz rzeczywiście głośniejszy. Skończmy jednak ten temat i postarajmy się tu wrzucić coś nowego o tym incydencie ze Stambułu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nagano przekierowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:04 Forum jest o lotnisku w Łodzi i nie wiem czemu zaczynane są tutaj takie tematy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany lotnictwem to zapraszam na www.lotnictwo.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: przekierowanie IP: *.toya.net.pl 14.10.07, 23:24 OK "ważniak" uznajemy, że masz rację - zabieramy zabawki i idziemy sobie gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: przekierowanie IP: *.pai.net.pl 15.10.07, 00:40 Tak czy siak JEST głośniejszy wewnątrz - leciałem kiedyś Meridianą MD BLQ-PMO przy silniku. Siedząc i widząc (słysząc) silnik jakieś 50 cm od oczu (uszu) nie może być cicho i miło. Pozdrawiam Ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nagano Re: przekierowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 09:34 papa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: przekierowanie 15.10.07, 01:52 >zapraszam na www.lotnictwo.net.pl 'To tu spotykają się pasjonaci lotnictwa by troszkę o nim podyskutować.' skoro tam mozna tylko troszke, to moze tutaj podyskutujemy bardziej? ;) Odpowiedz Link Zgłoś