yarro 26.11.07, 00:34 Czy widzieliście to: bi.gazeta.pl/im/1/4704/z4704371X.jpg bi.gazeta.pl/im/7/4704/z4704367X.jpg Do ciężkiej cholery, dlaczego nie można za ciężkie pieniądze zrobić raz a dobrze??!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Natenczas Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: 195.117.116.* 26.11.07, 08:59 wskaż jakąkolwiek inwestycje komunikacyjną zrobioną w Łodzi raz a dobrze; właśnie czekałem na jakiś bubel związany z ŁTR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 09:01 A po co? Skoro można robić 2 razy, w Polsce mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 09:50 "przepisy unijne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 11:55 w warszawie tez sa niskie przystaki podobniez dlatego ze sie pesa nie zgodzila. nie wiem jak w lodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 26.11.07, 13:19 Z tymi niskimi przystankami jest podobnie jak z używaniem według uznania wykonawcy szyny kolejowej lub tramwajowej, a torach biegnących zygzakiem wzdłuż Kościuszki-Zachodniej nie wspominając. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.lodz.msk.pl 26.11.07, 14:04 > a torach biegnących zygzakiem wzdłuż Kości > uszki-Zachodniej nie wspominając. Inaczej nie zrobisz wysepek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan terka Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 14:16 No ale o co ci chodzi, przeciez wszedzie dali kolejowe A co do peronow to juz ktos pisal ze w warszawie jest podobnie bo pesa cos szurala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Porażka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 14:23 > A co do peronow to juz ktos pisal ze w warszawie jest podobnie bo > pesa cos szurala. To perony do taboru, czy tabor do peronu należy przystosować? Coś z tą Pesą kroi się przekręt. Przypomne, że warszawski tramwaj Pesy stoi popsuty w zajezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Porażka! 26.11.07, 15:03 Stoi w zajezdni? A ja wczoraj którąś z PES widziałem na mieście :> W Wawie mogą sobie być nawet wklęsłe perony. W Łodzi, przy takim remoncie, spodziewałbym się robienia czegoś ligicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.07, 14:24 "Tak mówią przepisy". Co prawda niektóre miasta albo na te przepisy leją, albo znalazły "lukę prawną", no ale cóż. BTW szybko sie obudziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 26.11.07, 16:18 A co ma Pesa do peronów? ;o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.07, 20:06 A czemu do mnie to pytanie? Twierdzenie, że producent wagonów zażyczył sobie określonej (nieważne jakiej) wysokości platform to jedna z najdurniejszych plotek w ostatnim roku. Po pierwsze-co za różnica, po drugie - co producenta obchodzi gdzie będą eksploatowane wagony, a po trzecie - to producent taboru ma spełniać wymogi sieci, a nie na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 26.11.07, 23:20 Jakie kurna przepisy? A na W-Z to przepisy nie obowiązywały? A obudziłem się, bo mam widok na ŁTR tylko przez internet - mieszkam teraz w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.11.07, 17:57 yarro napisał: > Jakie kurna przepisy? A na W-Z to przepisy nie obowiązywały? Nie. Wprowadzono je w jakimś 2004 czy 2005 roku w ramach doprecyzowania wszystkiego co tylko doprecyzowania nie potrzebuje w drodze rozporządzenia ministra. Poczytaj sobie jak uszczegółowione są niektóre dziedziny - można najpierw wyłysieć a potem osiwieć. Rozporządzenie, które mówi jak powinny być zaprojektowane przejazdy kolejowe, to niemalże osobna książka oczywiście z rozdziałem na przejazdy kolei wąskotorowych, normalnotorowych i szerokotorowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hewi lekki OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 21:30 od czego zalezy czy przystanek jest przed lub za skrzyzowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: lekki OT 26.11.07, 21:53 bleeee.. to będziemy mieli szybki tramwaj z pojedyńczymi przystankami co 500 metrów i stopniem do pokonania ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: lekki OT 27.11.07, 00:11 Od widzimisię ZDiTu, popieranego przepisami unijnymi. Zapewne z tego samego powodu nie może być przystanków podwójnych, a także wysokich peronów, torów trawiastych i generalnie logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: lekki OT IP: *.34.rev.vline.pl 27.11.07, 11:39 Co do przystanków pojedyńczych. Pewnie przy jakiś objazdach i remontach tras sąsiednich do ŁTR ten cały szybki tramwaj szlag trafi (tak jak zawsze przy przeładowaniu ciągu tramwajami) i nawet obszarowy system sterowania ruchem nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: lekki OT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 13:08 ale ty bredzisz Przystanki za skrzyzowaniami mialy byc na odcinku Zwirki- Pojezierska. Wyjatki: - Legionow - bo konieczne by bylo przesuniecie WSZYSTKICH przystankow; - Zielona - j.w., poza tym nie bardzo jest miejsce ze wzgledu na geometrie skrzyzowania; - Zamenhofa - niestety w praniu okazalo sie, ze nie ma miejsca; - Mickiewicza, Lutomierska, Pojezierska - tutaj przesuniety zostanie tylko jeden przystanek (przystanki beda rownolegle) prawdopodobnie ze wzgledu na to, ze na ulicy prostopadlej do trasy ŁTR (Mickiewicza, Lutomierska, Pojezierska) przystanki rowniez sa rownolegle (po tej samej stronie skrzyzowania) - to uprosci przesiadki w obu kierunkach krotko mowiac siedz sobie w tym swoim londynie, zmywaj gary i nie pieprz glupot jak sie nie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: 81.168.185.* 26.11.07, 21:56 Mieszka ktoś na Zgierskiej?? Bo swoją drogą ciekawe, czy takie same są przystanki na Zgierskiej przy Kauflandzie, które notabene już istnieją... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 26.11.07, 23:19 Tam też są niskie perony :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.lodz.msk.pl 27.11.07, 13:12 Nie takie niskie- jeśli spojrzeć od strony toru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.34.rev.vline.pl 27.11.07, 11:44 W tym mieście nic nie może być dobrze zrobione - No bo przeca panie czeba siem spieszyc bo Łunia zabierze pieniądze jak nie bedzie w terminie. Poza tym w przepisach unijnych wysokosć peronu od główki szyny powinna być 13 cm i 32 milimetry i pół wienc dlatego też zrobimy 13 cm 32 milimetry i pół. Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 27.11.07, 13:18 Czy ktoś był i zmierzył tą wysokość? Jak rozmawiałem z MPK to zapewniali, że perony będą na wysokości 20 cm od główki szyny. Na tej właśnie wysokości miałoby też być wejście do nowych wagonów PESY. Chyba sam się przejdę z miarką bo sporo domysłów się robi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 27.11.07, 13:57 > Chyba sam się przejdę z miarką bo sporo domysłów się robi. To jest bardzo dobry pomysł. Wczoraj porównywałem "na oko" z przystankiem na trasie Citka. Jak dla mnie wysokość peronu jest porównywalna, jeśli nie identyczna, a wejście do Citka jest równiutko na poziomie peronu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:50 > Jak dla mnie wysokość peronu jest porównywalna, jeśli nie > identyczna To chyba porownywales przystanki przy Centralu, ktore sa akurat o wiele za niskie. Wysokie perony sa przy Targowej m.in. o ile pamietam Te na trasie ŁTR sa bankowo ponizej poziomu wejscia do wagonu Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! 27.11.07, 15:59 > To chyba porownywales przystanki przy Centralu Właśnie nie, patrzyłem na wysokość peronu na krańcówce na Wyszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.11.07, 18:16 > Czy ktoś był i zmierzył tą wysokość? Jak rozmawiałem z MPK to > zapewniali, że perony będą na wysokości 20 cm od główki szyny. Jeśli dobrze pamiętam (jeśli nie, to niech mnie ktoś poprawi) Cityrunnery maja podłogę na wys. 32 cm, zaś Pesy na wys. 35 cm. Tak więc - za mało. Są co prawda tramwaje, które maja podłogę jeszcze niżej (np. niskopodłogowce w Wiedniu), ale one nie mają pełnych osi, na co MPK nie chciało sie zgodzić, najwyraźniej przewidujac, że nawet na ŁTR tory za długo nie będą przedstawiać dobrego stanu :-/ A moze warto dodać, że pojazdy szynowe są jedynymi, które przy odpowiednio zaprojektowanych platformach są w stanie zapewnić niepełnosprawnym na wózkach bezproblemowe dostanie się do pojazdu - warunkiem jest jednakże zrównanie podłogi z platformą przystanku/peronem. Autobusy niskopodłogowe - owszem, ale to wymaga pochylenia pojazdu, rozłożenia rampy (w Łodzi zdaje sie wszystkie otwiera sie ręcznie) itd. to zabiera czas i możliwe jest raczej w drodze wyjątku niż codziennej rutyny. No ale pewnie w Łodzi uważa się, że taki niepełnosprawny sobie te 15 cm podskoczy, tak jak dostanie skrzydeł, żeby dostać się do przegubowych connecto. A juz tak zupełnie na marginesie w wielu miastach podwyższa sie nie tylko platformy przystankó tramwajowych, ale i autobusowych. W Łodzi nie ma to sensu, skoro kierowca staje pół metra od krawężnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.34.rev.vline.pl 28.11.07, 12:39 Jak ktoś staje pół metra od krawężnika to jakby podwyższyli krawężik do 30 cm to pewnei stawałby metr. Podwyższanie przystanków autobusowych to bzdura. Widziałeś gdzieś krawężniki o wysokości 30 cm ? Co innego tramwaj który jedzie idealnie po prostych torach gdzie ma wydzielone torowisko lub wysepkę. Poza tym w Łodzi jest wiele zatok autobusowych które nie umożliwiają podjechanie pod sam krawężnik zwłaszcza przegubom i wtedy przy wysokim krawężniku powstaje niebezpieczna dziura. Wogóle same zatoki z natury utrudniają bliski podjazd pod krawężnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.lodz.msk.pl 28.11.07, 13:53 Poza tym, żaden kierowca nie będzie podjeżdżał do takiego krawężnika "na styk". Dlatego, że szanuje lakier. Autobus to nie tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.07, 16:14 Powiedzcie to tym w Niemczech. BTW a myslicie, że jak jest wspólny pas autobusowo - tramwajowy, to robi się niższe przystanki, bo się autobus obetrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.11.07, 18:11 No, napewno nie maja 40 cm, bo wiekszosc Volvo by drzwi nie otworzylo. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.07, 18:19 A czy ja mówiłem, że mają 40 cm? Mówiłem tylko, że stosuje się podwyższane platformy przystanków na przystankach autobusowych i tramwajowo - autobusowych. Poza tym nie wszędzie są Vovo, a jak są - to nie zawsze mają drzwi otwierane na zewnątrz a i drzwi otwierane na zewnątrz można skonstruować inaczej. Ja tylko pokazuję jakie rozwiązania MOŻNA w określonych warunkach stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.11.07, 21:32 Akurat na bus-tram pasach w Lodzi perony beda podwyzszone (ba na Piotrkowskiej w miejscu przystankow cala jezdnia bedzie podwyzszyna), chyba o jakies 10 cm nad glowke szyny (tak jak w Krakowie). A w Lodzi i tak przystanki beda w miare OK, najlepszy jest patent w Zgierzu przy 3 Maja. Platforma jest wyniosiona o cale 5 cm nad glowke szyny, a w dodatku na samym srodku jest....wjazd do posesji (obnizony peron do poziomu jezdni i toru). Osobiscie jednak nie stwierdzilem zadnej posesji do ktorej mialby prowadzic ten wjazd, no ale coz jak za projekt wzielo sie GDDKiA to tak musi byc (dla wyjasnienia GDDKiA robilo projekt calej przebudowy finansowanej z funduszy GDDKiA, powiatu Zgierskiego i miasta Zgierz). Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.lodz.msk.pl 28.11.07, 20:40 > BTW a myslicie, że jak jest wspólny pas autobusowo - tramwajowy, to > robi się niższe przystanki, bo się autobus obetrze? Po prostu kierowca zachowuje 20-30 cm odstępu. Dla osoby na wózku inwalidzkim może to być utrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.34.rev.vline.pl 28.11.07, 21:12 Na niektórych pasach autobusowo tramwajowych w Niemczech które są takimi jakby betonowymi korytami, autobusy wjeżdzające na nie rozkładają specjalne kółka z boku które utrzymują autobus we wspomnianym korycie co uniemożliwia ewentualne otarcia czy to lakieru czy ogumienia. Autobus tak jak każdy inny pojazd ma jakieś luzy w układzie kierowniczym i nie jedzie idealnie prosto jak tramwaj (jak po szynach). Poza tym na pasach nie ma zatok autobusowych, które są największym utrudnieniem przy bliskim dojeżdzaniu do krawężnika (wogóle zatoki w mieście na wielopasmowych ulicach to bzdura ze względu na trudności z bezpiecznym wyjechaniem no ale u nas zamiast bus pasów buduje sięzatoki żeby czasami komunikacja publiczna nikomu nie przeszkadzała) Co więcej wybudowanie w zatoce wysokiego krawężnika utrudnia lub uniemożliwia podjeżdzanie pod sam krawężnik ze względu na zachodzenie przedniego zwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.07, 21:33 > Na niektórych pasach autobusowo tramwajowych w Niemczech które są > takimi jakby betonowymi korytami Oj, to doprawdy pojedyncze przypadki > Autobus tak jak każdy inny pojazd ma jakieś luzy w układzie > kierowniczym i nie jedzie idealnie prosto jak tramwaj (jak po > szynach). Idealnie nie. Ale wielu kierowców w Niemczech, Francji, Szwecji czy Finlandii cechuje się niewyobrażalną precyzją. Na przykład w Lindau: priv.gtlodz.eu/img2255.htm priv.gtlodz.eu/img2254.htm > Poza tym na pasach nie ma zatok autobusowych, które są największym > utrudnieniem przy bliskim dojeżdzaniu do krawężnika (...) A to akurat prawda. W tej kwesti 100%zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Wykaz bubli na ŁTR 28.11.07, 21:44 1. niskie perony 2. palisada słupów na Zachodniej 3. przystanki za skrzyżowaniami (skoro mogą być za to dlaczego nie mogą być przed?) 4. słupy oświetleniowe w torowisku (jak je wyciągną bez naruszenia podłoża?) 5. na Rondzie Lotników Lwowskich palisada wokoło jakby tramwaj nie mógł jeździć przez środek ronda 6. nie wyciągnięte szyny w Radwańską itd. napewno dopiszemy wiele innych jeszcze bubli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czy jest tu jakis lekarz? IP: 195.69.82.* 28.11.07, 22:07 > 2. palisada słupów na Zachodniej Slupy sa dostosowane do geometrii torow, geniuszu > 3. przystanki za skrzyżowaniami (skoro mogą być za to dlaczego nie mogą być prz > ed?) Bo tak jest lepiej z punktu widzenia sterowania zielonym swiatlem dla tramwaju, bylo to juz opisywane kilkanascie razy, nudziarzu > 4. słupy oświetleniowe w torowisku (jak je wyciągną bez naruszenia podłoża?) Ty naprawde jestes kretynem. Po raz pietnasty tlumaczy ci sie, ze zostana uciete, a ty dalej swoje. I ty jestes nauczycielem? Dobre sobie. > 5. na Rondzie Lotników Lwowskich palisada wokoło jakby tramwaj nie mógł jeździć > przez środek ronda Moglby ale wtedy nie moglby zawrocic i utrzymanie zwrotnic dla wszystkich relacji byloby kosztowne Bublem to jest twoj tok rozumowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Czy jest tu jakis lekarz? IP: *.lodz.msk.pl 29.11.07, 14:37 > > 4. słupy oświetleniowe w torowisku (jak je wyciągną bez naruszenia > > podłoża?) > > Ty naprawde jestes kretynem. Po raz pietnasty tlumaczy ci sie, ze > zostana uciete, a ty dalej swoje. Tylko że praca i wytrzymałość na obciążenie żwirowej podbudowy i betonowego fundamentu po uciętym slupie się różnią. Może to nie mieć znaczenia, ale pewien nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Czy jest tu jakis lekarz? 30.11.07, 08:46 Z natury na forum nie obrażam ludzi. Ale tym razem zrobię wyjątek. Kretynem jest dla mnie ten człowiek który obraża innych a nawet nie potrafi wymyślić jakiegoś nicka. Najłatwiej być anonimowym i obrażać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Czy jest tu jakis lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 10:10 Malo mnie interesuje co sadzisz o ludziach ktorzy nie potrafia sobie wymyslec nicka Bardziej interesuje mnie to, ze nie odniosles sie do meritum i jutro znowu bedziesz pieprzyc swoje o tym ze slupow nie da sie usunac bez niszczenia podbudowy Zamknij sie po prostu bo wkurzasz ludzi, jestes jak STUDI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja To już nie fuszerka, to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 10:25 To w takim razie pogratulować twórcom pomysłu, którzy w superprojekcie za miliony złotych zawarli wycięcie piłką do metalu kilkunastu metalowych słupów ze środka torowiska. I będą je ścinać tak, jak drzewa? Chodzić od słupa do słupa i rżnąć? A te słupy będą padać pokotem na ulicę? A spomiędzy szyn będą sterczeć metalowe pniaki z przewodami na wierzchu? Tak to będzie wyglądać? Tak zakładał projekt? No to brawa dla pomysłodawców... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: To już nie fuszerka, to porażka 30.11.07, 13:23 Stare słupy zostały aby zapewnić oświetlenie ulicy do czasu zakończenia montażu instalacji na nowych konstrukcjach. Proste jak konstrukcja trzonka od młotka, ale jak widać niektórzy nie potrafią tego ogarnąć. Tyle razy było już tłumaczone, ale nie, wy wiecie lepiej. Jak grochem o ścianę! Ile można powtarzać? Ludzie, weźcie się zatrudnijcie w tych firmach budowlanych, bo widzę wiecie wszystko najlepiej. Tak wybitni spece jak wy po prostu się marnują! Nobla dla tego, kto wymyśli prosty i skuteczny środek na takich "specjalistów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieJa Re: To już nie fuszerka, to porażka IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.07, 13:37 zawarli wycięcie piłką do metalu > kilkunastu metalowych słupów ze środka torowiska. Gorzej, będą je rąbać siekierą, albo scyzorykiem, a jak sie nie uda to gryźć zębami. > A spomiędzy szyn będą > sterczeć metalowe pniaki z przewodami na wierzchu? Ba, pod napięciem i to wysokim. > A te słupy będą padać pokotem na ulicę? Nie na ulicę, tylko na przechodniów i samochody. będą celować, żeby za każdym razem kogoś trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: To już nie fuszerka, to porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 15:41 > A te słupy będą padać pokotem na ulicę? slyszales kiedys o dzwigu? tepy jestes az tak? > A spomiędzy szyn będą > sterczeć metalowe pniaki z przewodami na wierzchu? Slupy beda scinane ponizej poziomu tlucznia, madralo. Wystarczy odgarnac nieco tlucznia, a po scieciu slupa zgarnac go z powrotem na miejsce Tak trudno pojac? > No to brawa dla pomysłodawców Brawa dla ciebie i camelota za kompletny brak wyobrazni i powtarzanie w kolko tego samego mimo wielokrotnych tlumaczen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja O, zaczynamy zmieniać zdanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 16:58 Wystarczy odgarnac nieco tlucznia To ciekawe... Czyli jednak coś będzie ruszane... Bo do tej pory wszyscy znawcy zarzekali się, że to nieważne, że całe torowisko zostało zrobione z lampami w środku, bo przy ich usuwaniu NIC nie zostanie ruszone... Dziś o już kazuje się, że jednak trzeba będzie "odgarnąć nieco tłucznia". Ciekawe co będzie jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: O, zaczynamy zmieniać zdanie... IP: *.gprs.plus.pl 30.11.07, 19:14 > Wystarczy odgarnac nieco tlucznia > > To ciekawe... Czyli jednak coś będzie ruszane... To doprawdy straszne. Pół roku pracy na nic. Tyle się robotnicy narobili, zeby ułożyć poszczególne kamienie tak, aby feng shui tłucznia było właściwe, a tu nagle wszystko legnie w gruzach i robotę rzeba zaczynać od nowa. > Ciekawe co będzie jutro... Jutro się okaże, że nastąpi apokalipsa, bo trzeba będzie usunąć niepotrzebne latarnie. Krowy przestaną dawać mleko, słońce zacznie się obracać wokół księżyca, Tatry się zapadną, Kaczyński urośnie, a pałac kultury się przewróci. Zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ty Re: O, zaczynamy zmieniać zdanie... IP: 195.69.82.* 01.12.07, 01:20 o k***a stary, rzeczywiscie, odgarniecie tlucznia lopata to rzeczywiscie zajebista ingerencja - porownywalna oczywiscie z wyjeciem szyn czy podkladow zmiana ulozenia tlucznia z cala pewnoscia spowoduje koniecznosc budowy wszystkiego od nowa, nie? proponuje ci abys udal sie na leczenie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a zreszta na ch ci tlumaczyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 15:43 skoro nawet po fakcie bedziesz pieprzyl to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Czy jest tu jakis lekarz? IP: *.prokom.pl 04.12.07, 14:34 > > 4. słupy oświetleniowe w torowisku (jak je wyciągną bez naruszenia > podłoża?) > > Ty naprawde jestes kretynem. Po raz pietnasty tlumaczy ci sie, ze > zostana uciete, a ty dalej swoje. > > I ty jestes nauczycielem? Dobre sobie. Fajnie a co tam gdzie słup tkwi w miejscu gdzie powinien być podkład? Jak dla mnie fuszerka - tak tam prowizorka - w czasach PRL - łatano niedopasowania płyty do okna gazetami. Też wyglądało OK. Okno yło, dziury w ścianie było.... > > 5. na Rondzie Lotników Lwowskich palisada wokoło jakby tramwaj nie > mógł jeździć > > przez środek ronda > > Moglby ale wtedy nie moglby zawrocic i utrzymanie zwrotnic dla > wszystkich relacji byloby kosztowne > > Bublem to jest twoj tok rozumowania Zawrócić może na Pl. Niepodległości. Żaden argument. Tylu zwrotnic nie potrzeba - nie ma sensu jeden ze skrętów Pabianicka od Pl. Niepodległości w AL. Politechniki. Ale zapominasz że te kółeczko znacznie spowolni przejazd przez to Rondo. Ponadto w projekcie ŁTR nie znają rozjazdów z iglicą umieszczoną znacznie wcześniej niż sam rozjazd szyn. Czyli tramwaj będzie pięknie blokował ruch przy przestawianiu zwrotnic. Tu sie przyczepiłeś na zasadzie powszechnego chamstwa na tymże forum. No ale nie masz odwagi by się przedstawić - norma. Ja dodam inną głupotę z ŁTR. Dlaczego nie ma wspomnianych zwrotnic, oraz podwójnych przystanków. Taka zwrotnica pozwala dwóm tramwajom na przystanku ustawić się już we właściwym kierunku. Potem zielone i jazda przez zwalniania i czekania na przerzucenie zwrotnicy. Ale to za trudne na Łódź. Przecież cykl świateł może być dłuższy, dłuższe korki, czas przejazdu dłuższy itd.... Są w Warszawie we Wrocławiu... w Łodzi nie mogą być bo tu spece nie znaj a czegoś takiego. Za takie pieniądze robi sie bubla - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ujji Re: Wykaz bubli na ŁTR 28.11.07, 23:57 Mógłbyś się już zamknąć? Na wszystkie twoje histerie już po tysiąc razy odpowiadano. Ale do ciebie mówić to jak rzucać grochem o ścianę. Ty dalej forsujesz te swoje chore pretensje i nic nie trafia z tego co inni odpowiadają. Po prostu chodzący geniusz znający sie na wszystkim... Tego się naprawdę już czytać nie da... Daj żyć innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Wykaz bubli na ŁTR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:14 > Po prostu chodzący geniusz znający sie na wszystkim... > Tego się naprawdę już czytać nie da... Daj żyć innym. Nie przesadzaj, poczytaj "skodebodzio"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budowniczy Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: 212.191.130.* 04.12.07, 10:48 Ja to się dziwię bardzo mocno tym wszystkim "ZNAWCOM" budowy dróg żelaznych, że tak biją pianę, a nie przyjdą po prostu do MPK i nie powiedzą, że to powinno być tak, a coś innego tak. Czy ci "znawcy" myślą, że tramwaj oraz tory to buduja kretyni? No, chyba, że wszystkich mierzą swoja miarą? To wówczas wszystko zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Niskie perony na ŁTR?! Porażka! IP: *.gprs.plus.pl 04.12.07, 14:28 > powiedzą, że to powinno być tak, a coś innego tak. Czy ci "znawcy" > myślą, że tramwaj oraz tory to buduja kretyni? Śmiem podejrzewać, że ludziom tak już dały w kość różnorakie genialne rozwiązania, jakie mamy na terenie miasta, że tak właśnie mogą przypuszczać. I pewnie jeszcze wiele ścieków musi w Nerze upłynąć, żeby "budowniczowie tramwajów" zarobili na swoją dobrą opinię, po 50 latach pracowania na jak najgorszą. Odpowiedz Link Zgłoś