prawdziwystarywiarus
12.09.05, 15:23
9 września 2005:
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2907757.html
Olszewski: Byłoby śmieszne, gdybym uznał, że popełniłem błąd
Ewa Milewicz: Czy znał Pan życiorys Waldemara Mroziewicza nim go Pan przyjął do pracy?
Włodzimierz Olszewski, rzecznik interesu publicznego: Wiedziałem, że jest dobrym fachowcem.
Od czego fachowcem?
- Jest archiwistą, który nigdy nie pracował w pracy operacyjnej SB i został pozytywnie zweryfikowany.
=====
12 września 2005:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2911953.html
Były esbek nie będzie kierował biurem RIP
IAR, PAP 12-09-2005, ostatnia aktualizacja 12-09-2005 13:20
Rzecznik Interesu Publicznego Włodzimierz Olszewski poinformował w poniedziałek o odwołaniu
szefa swojego biura, byłego oficera SB i oficera UOP płk. Waldemara Mroziewicza. Poinformował o
tym oficjalnie w poniedziałek dziennikarzy sam Olszewski.
Olszewski powiedział też, że podejmując decyzję o powołaniu Mroziewicza na szefa swojego biura
sądził, że dysponuje pełną wiedzą na jego temat. Przyznał, że decyzję o odwołaniu byłego oficera SB
z tej funkcji podjął już w ubiegłym tygodniu, jednak mógł ją zrealizować dopiero w poniedziałek. Jak
poinformował, rano wręczył Mroziewiczowi odwołanie ze skutkiem natychmiastowym. - Przy
powoływaniu go na to stanowisko kierowałem się uczciwymi intencjami, które zostały jednak
odmiennie ocenione i zinterpretowane przez część pracowników biura i opinii publicznej - zapewnił.
www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?
place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1030&news_id=70170
Mroziewicz bez teczek
To sędzia Olszewski przygotował posadę dla byłego oficera SB.