Gość: lodz IP: *.toya.net.pl 20.12.07, 21:43 Czy ktoś posiada wiedzę w temacie szyn dla ŁTR? Mam na myśli zastosowanie szyn zbliżonych do kolejowych (bez wgłębienia). Dlaczego takie szyny zastosowano? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomasz.bu Re: Szyna ŁTR 20.12.07, 21:54 Są tańsze i cichsze. Pytanie powinno brzmieć raczej - "dlaczego dopiero teraz zastosowano je w Łodzi na szerszą skalę?" Jednak tego typu szyny już w Łodzi istnieją - na Stokach na jednotorowym odcinku wzdłuż ul. Telefonicznej i tu i ówdzie na bardzo starych torowiskach (np. Wojska Polskiego, Srebrzyńska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szauter Re: Szyna ŁTR IP: *.toya.net.pl 21.12.07, 00:31 Pominąłeś odcinek na Przybyszewskiego gdzie też jest szyna kolejowa i dosyć dobrze się spisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Szyna ŁTR 24.12.07, 20:47 Niczym nieuzasadniona fobia na szynę kolejową pojawiła się chyba w latach 80 i dotrwała do końca wieku. A warto przypomnieć, że przecież od początku istnienia tramwajów w Łodzi na torowiskach wydzielonych (peryferia miasta, linie podmiejskie) stosowano właśnie szyny o takim przekroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guliver Re: Szyna ŁTR IP: *.tktelekom.pl 25.12.07, 11:48 Myślę, że uzasadnieniem tej fobii mogą być bardziej uciążliwe łączenia szyn kolejowych z tramwajowymi. Nawet na wydzielonych torowiskach co kilkaset metrów są przejścia dla pieszych / skrzyżowania, gdzie trzeba zastosować szynę typu tramwajowego (czyt. kolejna para łączeń). Poza tym dochodzą takie rzeczy jak rózne wysokości szyn, co komplikuje ustalanie poziomu podbudowy... Zaznaczam, że to wszystko moje przemyślenia, nie koniecznie muszą one być słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Szyna ŁTR 25.12.07, 19:55 W tej sytuacji (naturalnie gdy nie ma rozjazdów) nie wiem czy prościej nie byłoby zrobić kolejówki z przymocowanym dodatkowym kołnierzem, zamiast bawić sie w cięcie jednej szyny i robienia wstawki na kilkanaście metrów. Ale widocznie niektórzy lubią utrudniać sobie życie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavekk Re: Szyna ŁTR IP: *.pai.net.pl 25.12.07, 20:08 michal.ch napisał: > W tej sytuacji (naturalnie gdy nie ma rozjazdów) nie wiem > czy prościej nie byłoby zrobić kolejówki z przymocowanym > dodatkowym kołnierzem > Ale widocznie > niektórzy lubią utrudniać sobie życie. :) Gdybys spróbował "przetłumaczyć" swoje rozumowanie na język działalności gospodarczej (zamówienie, potwierdzenie wykonania, cena, warunki dostawy) może doszedłbyś jaką głupotę walnąłeś próbując być mądrzejszym od jeża...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavekk Re: Szyna ŁTR IP: *.pai.net.pl 25.12.07, 20:01 michal.ch napisał: > Niczym nieuzasadniona fobia na szynę kolejową pojawiła się > chyba w latach 80 i dotrwała do końca wieku. Zapewne terminy te są zbieżne z okresem "panowania" jakowychś osób odpowiedzialnych za tory...;-) Odpowiedz Link Zgłoś