przemo_pomoze 02.01.08, 14:57 www.bombardier.com/index.jsp?id=1_0&lang=en&file=/en/1_0/1_1/1_1_1_3.jsp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:01 Nowoczesniejsze sa Flexity Outlook i 15 takich mamy w Lodzi Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? 02.01.08, 15:17 Najmłodsze dziecko zakładów Cegielskiego : www.epoznan.pl/?id=6368§ion=news&subsection=news Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? 02.01.08, 15:20 Propozycja firmy Solaris w technologii flexity: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4652632.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:29 > technologii flexity Co masz na mysli mowiac "technologia flexity" Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? 02.01.08, 15:46 flexity to własciwie nie techologia ( choć tak mozna powiedzieć )to sposób wykonywania zespołów jezdnych tak aby zagwarantować pasażerom 100% niskiej podłogi - stosuje sie to nie tylko w tramwajach ale również w pociągach. www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=wiecej&id=7424 www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=26001 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 16:06 > flexity to własciwie nie techologia ( choć tak mozna powiedzieć) Tramwaj to nie kanapka z szynką, chociaż niektórzy mogliby tak powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facet, jak ty bredzisz to glowa mala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:11 > flexity to własciwie nie techologia ( choć tak mozna powiedzieć ) Flexity to w ogole nie technologia tylko marka. Tak jak Opel Corsa. Kumasz? > sposób wykonywania zespołów jezdnych tak aby zagwarantować > pasażerom 100% niskiej podłogi No i sam sobie zaprzeczyles wklejajac drugi link www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=26001 bo gdanski Flexity Classic 100% niskiej podlogi nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Flexity to nie marka 02.01.08, 16:34 Flexity to nie marka. Cityrunner, NTG6 to sa przykładowe marki firmy Bombardier oba wykonane są jako fexity. Czyli Flexity = np. sedan ( odpowiednio dla samochodów ). W tej chwili to jest juz nowy trend w konstruowaniu zarówno tramwajów jak i pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowieku nie pograzaj sie IP: 195.69.82.* 02.01.08, 20:54 Dlugo bedziesz brnac w te swoje niestworzone historie? > Flexity to nie marka Bredzisz, "Flexity" jest jak najbardziej marka. Nikt procz Bombardiera nie uzywa tej nazwy. > Cityrunner, NTG6 to sa przykładowe marki To *byly* przykladowe marki. Bombardier przemianowal je odpowiednio na Flexity Outlook i Flexity Classic A co z twoja teoria ze Flexity maja 100% niskiej podlogi? Jak sie do tego ma NGT6? Widzisz dziury w swoim rozumowaniu? A jesli ci jeszcze malo, to otworz sobie z laski swojej to www.bombardier.com/en/1_0/1_9/pdf/bautzen.pdf I tu masz JAK WOL napisane "FLEXITY is a trademark of Bombardier Inc. or its subsidiaries" Mam ci to przetlumaczyc? Nie brnij w te swoje bzdury juz prosze, bo wystawiasz swiadectwo pracownikom ZDiTu. Slowo daje, jesli takich geniuszy zatrudnia ZDiT to nie ma sie co dziwic, ze leci Czerwona, petla Polnocna itd. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Czlowieku nie pograzaj sie 02.01.08, 21:23 Ty skupiasz się na awanturach i wytykaniu innym ich błędów. Ale każdyma prawo uważać coś za słuszne a czegoś nie,. Przykro mi ale nie zmienię zdania. Wiem co mówię. Flexity staje sie a w dużej mierze już się stał w krajach, które na to stać trendem - bogaci kupują 100% niskiej podłogi a my się ciągle musimy niestety zastanawiać. Może sie pomyliłem odnośnie tramwaju NTG6 bo nie jechałem nim tylko widziałem na ulicy w Krakowie. Ale mam prawo sie pomylić, nie oglądałem dokumentacji. Nie mieszaj tego wątku za ZDiT- em bo to nie jest tutaj miejsce na to a zakupem taboru nie zajmje się ZDiT tylko poszczególni przewoźnicy. Takkże uspokój się, niech ten wątek będzie wolny od mieszania w kotle i brużdżenia. On ma mieć wydźwięl pozytywny a nie negatywny. Takie postepowanie to trucizna. Zatruwa i niszcy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Czlowieku nie pograzaj sie IP: *.pai.net.pl 02.01.08, 21:46 Czlowieku, czy do ciebie tekst czarno na bialym napisany nie przemawia nawet? FLEXITY JEST ZNAKIEM TOWAROWYM ZASTRZEZONYM PRZEZ BOMBARDIER To ze ty sobie na nowoczesne tramwaje mowisz Flexity to juz jest twoj osli upor i brak umiejetnosci przyznania sie do bledu, no ale sam sobie swiadectwo wystawiasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Czlowieku nie pograzaj sie IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 22:06 Ochłoń proszę. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, ale określenie "flexity" nie oznacza w żaden sposób określonego typu tramwaju, ba, określenia tego używa bombardier i to w dodatku w stosunku do obu swoich konstrukcji - zarówno 100%LF jak i tej ze stopniem i tylko to ktoś próbuje ci od 10 postów wyjaśnić. Nikt z Tobą nie dyskutuje czy fajniejsze są takie czy inne tramwaje, z resztą na moje oko problem jest sztuczny i wymyślony głównie przez Ciebie z bliżej nieokreślonej nienawiści do posiadanych obecnie cityrunnerów. Tak więc bardzo Cię proszę - najpierw uważnie przeczytaj, potem odpisuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Czlowieku nie pograzaj sie IP: *.pai.net.pl 02.01.08, 22:09 Nikt nikomu nie zakaze uzywania tej nazwy, bo nikt jej nie uzywa do okreslania niskopodlogowcow procz ciebie. Tramwaj "100% niskopodlogowy" nazywa sie "100% niskopodlogowy" a nie "Flexity" i koniec A po drugie to badz laskaw tresc posta pisac przed "--" a nie po, bo po nim to jest podpis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Flexity to nie marka IP: *.prokom.pl 04.01.08, 18:22 Marką można nazwać każdy znak towarowy, handlowy itp. Nazwą producenta będzie np. Bombardier albo PESA. Marką jest Flexcity Outlook czy ich wcześniejsza nazwa Cityrunner (zmiana nazw to chwyt marketingowy wynikły z połączenia Bombardiera i Adtranz'a - więc i Flexcity Outlook i Cityrunner są markami handlowymi) czy np. Puma. Typ jest już oznaczeniem własnym producenta. Są jeszcze mniej znane np. part-numbery czy inne oznaczenia kodowe powszechnie nie udostępniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:31 > Niestety Citurunnery sa nieergonomiczne Co to znaczy i skad przekonanie ze Swifty sa lepsze? > nie wspominając juz o braku klimatyzacj > jak na tramwaj za 8,5 miliona złotych. Cityrunner kosztowal ok 7 milionow. A popatrz ile kosztowala PESA. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł 02.01.08, 15:54 Niestety ja wiem lepiej. Koszt jednnego Cityruunera to nie 7 a 8,5 mln zł. W skład tego kosztu wchodzi : 1. cena zakupu 7 mln zł a miało być 6,5 mln zł, 2. złożenie w Łodzi, 3. uzyskanie homologacji, 4. przygotowanie do eksploatacji i wyszedł oszcędnościowy bubel nie przystosowany do przewozu pasażerów w upał 30 stopniowy - lepsze już nawet są 805 - tki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:02 Nie chce ci nic mowic, ale Swifty sa jeszcze drozsze. Wiec nie wiem co to za argument > 2. złożenie w Łodzi To akurat obnizalo koszty, a nie zwiekszalo > 3. uzyskanie homologacji Kazdy model musi uzyskac homologacje > 4. przygotowanie do eksploatacji Kazdy tramwaj trzeba przygotowac do eksploatacji. Moze jeszcze wlicz w cene wagonu koszty napraw powypadkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł 02.01.08, 16:21 Ale mi wydaja się solidniejsze a Cityrunner troche trąca badziewiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł IP: 195.69.82.* 02.01.08, 20:56 A, no jak ci sie wydaje, to jest argument nie do podwazenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cityrunner Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 16:05 przemo_pomoze napisał: > Niestety ja wiem lepiej. Bardzo mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.01.08, 16:10 > Niestety ja wiem lepiej. Koszt jednnego Cityruunera to nie 7 a 8,5 > mln zł. W skład tego kosztu wchodzi : > > 1. cena zakupu 7 mln zł a miało być 6,5 mln zł, > 2. złożenie w Łodzi, > 3. uzyskanie homologacji, > 4. przygotowanie do eksploatacji ROTFL, wezcie sie tam w ZDiTcie za prace a nie pisanie bredni na forum. Twoje posty pokazuja wyraznie ze ZDiT jest odcieta od rzeczywistosci i nie ma pojecia o KM. I na koniec, mam nadzieje ze wiecie tam ze istnieje cos takiego jak Ustawa o Zamowieniach Publicznych (chociaz sadzac po ilosci odwolywanych przetargow ogloszonych przez ZDiT to slabo ja znacie). I na koniec, sypnijcie 5 mln. zl a w CRkach klime sie zamontuje. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł 02.01.08, 16:27 Tak się składa, że ten wątek jest zupełnie prywatny i załozyłem go nie w zwiazku z praca tylko dla tego bo sie tym interesuję. Więc nie mieszaj przyjkemności rozmowy z pracą bardzo cie proszę. To jest by nacieszyć oczy pomysleć i pomarzyć bo bez marzeń nie ma zmian. Mi bardzo podobaja się różne rozwiązania z innych miast i chciałbym takowych u nas. Może "ktoś" zaczerpnie z nich jesli zyskaja zainteresowanie. Dlatego je pokazuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.01.08, 17:43 Fajnie, ale moze na przyszlosc zloz wszystkie swoje przyklady w jeden post, a nie odpowiadaj ciagle samemu sobie. Istnieje takie cos jak netykieta. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł 02.01.08, 20:15 No wiem, że jesteś mądrzejszy ode mnie ale ciekawe jakbyś skopiował wszystkie linki jednocześnie i wkleił je tutaj. Może jestem po prostu za głupi. Ale jeśli ci to przeszkadza to może nie zaglądaj tutaj. po co mam cie mimowolnie drażnić. :-( Nie dla wypominania sobie czy komukolwiek jest ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Koszt jednego Cityrunnera to 8,5 mln zł IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 22:11 > No wiem, że jesteś mądrzejszy ode mnie ale ciekawe jakbyś skopiował > wszystkie linki jednocześnie i wkleił je tutaj. Yyy. Ale w czym problem? Otwierasz dwa okna, w jednym forum, w drugim po kolei strony które chcesz pokazać i kopiujesz link po linku. Jak niewygodnie z jakichś powodów, to otwierasz sobie dokument tekstowy dowolnego formatu i najpierw tam redagujesz cały tekst wraz z linkami, a potem przeklejasz na forum. Musisz tylko pamiętać, że żeby link zadziałał musi być po nim enter. > Ale jeśli ci to przeszkadza to może nie zaglądaj > tutaj. po co mam cie mimowolnie drażnić. :-( Nie ma co się pienić, tylko skoro już wiesz jak to robić na przyszłość unikaj takiego bałaganienia. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Tramwaje hybrydowe - może do Ozorkowa albo Łęczycy 02.01.08, 15:35 www.transportszynowy.pl/innotrans/prezentacje.php Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze zasady działania 02.01.08, 15:40 www.sciaga.pl/tekst/57081-58-tramwaj_zasada_dzialania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Tramwaje hybrydowe - może do Ozorkowa albo Łę IP: *.lodz.msk.pl 02.01.08, 17:24 Przymierzano się do takiego tramwaju, gdy przymierzano się do budowy linii tramwajowej na Księżym Młynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Tramwaje hybrydowe - może do Ozorkowa albo Łę IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 18:01 Gość portalu: barnaba napisał(a): > Przymierzano się do takiego tramwaju, gdy przymierzano się do budowy linii > tramwajowej na Księżym Młynie. Szkoda, że od razu nie wyskoczono ze zrobieniem na Księżym Młynie kolejki linowej albo metra próżniowego. Boże, jak my w Łodzi kochamy skakać przez okno i to na łeb, zamiast użyć klamki w drzwiach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Tramwaje hybrydowe - może do Ozorkowa albo Łę IP: *.lodz.msk.pl 02.01.08, 20:05 Miało to takie uzasadnienie, że ówczesny miejski konserwator zabytków (i pomyslodawca linii) chciał uniknąć wieszania trakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Tramwaje hybrydowe - może do Ozorkowa albo Łę IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 22:17 No tak. Jak powszechnie wiadomo to sieć trakcyjna to armagedon w krajobrazie, zwłaszcza w porównaniu ze 100metrowymi szklanymi wieżowcami, halami z blachy falistej, osiedlami bloków i parkingami o znacznej powierzchni u stóp przędzalni. Słabo się robi :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Siemens z silnikiem Diesl'a 02.01.08, 17:25 pl.wikipedia.org/wiki/Siemens_Combino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Tramwaje hybrydowe - może do Ozorkowa albo Łę IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 18:16 przemo_pomoze napisał: > www.transportszynowy.pl/innotrans/prezentacje.php To warto skomentować. Prezentowany na górze strony wagon pochodzi z Kassel. Sieć tramwajów dwusystemowych miał zostać otwarty w lipcu 2007. Ichniejsze regiotramy, jak mi sie wydaje, są także w wersji czysto elektrycznej jak i czysto spalinowej. Włączenie z sieci kolejowej na miejską odbywa się pod dworcem głównym przy wykorzystaniu dawnego, mało potrzebnego krótkiego tunelu koło dworca. Dla Łęczycy to się nie nada dopóki województwo nie włączy się w finansowanie podmiejskiego transportu szynowego. Tak wiec na razie to jest kategoria "fajnie pomarzyć". Ale nawet jeśli to i tak ciężko powiedzieć, czy to miałoby sens. Natomiast tramwaj dwusystemowy dla przeprowadzenia przez Łódź bliskiego ruchu regionalnego i aglomeracyjnego - czemu nie (gdzieś w twoich linkach jest z resztą ta koncepcja). A jak jesteśmy przy wizjach, to ja raczej widziałbym plany podwójnej homologacji i przyspieszenia wybranych linii (zwłaszcza podmiejskich) powyżej dozwolone dla tramwaju 70 km/h. Wzorcem może być kolej OEG (Rhein-Neckar) z klasycznym taborem tramwajowym. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Fakt 70 km/h to za mało na długich trasach 02.01.08, 18:45 Podniesienie tej predkości przyczyniłoby sie skrócenia czasu podrózowania. Szkoda, że w mieście nie można tego zrobić bo są warunki ku temu np. al. Włókniarzy, al. Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Fakt 70 km/h to za mało na długich trasach IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 22:23 Szkoda, że w mieście nie można tego zrobić bo są > warunki ku temu np. al. Włókniarzy, al. Mickiewicza. Oczywiście, że można. W najgorszym wypadku trzeba by uderzyć do ministra o adaptację niektórych przepisów, ale precedensów na to na zachodzie na kopy, więc przy odpowiedniej medialnej nagonce nie powinien to być problem. Tylko rzecz trzeba zaplanować, a nie robić na tych trasach remonty wyrywkowo i w taki sposób, że tramwaje po nowych szynach mogą jeździć 30 km/h :-/ No i jeszcze jedno - jeśli w ramach projektu unijnego MPK zakupi na te trasy tabor to na kilkanaście lat będzie po ptokach, tak samo jak ŁTRem udupiono ewentualną modernizację skrzyżowania Zielona/Kościuszki. Bo o ile blokadę liniową od biedy może się i założy bez zbytniej ingerencji w to, co zostało zrobione, to prawdopodobne, że z taborem nie pójdzie już tak lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
romike Tramwaj hybrydowy w Łodzi - absurd 02.01.08, 19:33 Propozycja tramwaju hybrydowego w okolicach Łodzi jest bezsensowna. Powód jest prosty - wszystkie linie kolejowe w okolicach Łodzi są zelektryfikowane (jedyne niezelektryfikowane odcinki w województwie to Piotrków-Belchatów i Tomaszów -Opoczno). Zatem nie ma sensu wydawania pieniędzy na zakup skomplikowanych i drogich pojazdów hybrydowych, gdzy po całym województwie mozna poruszać się "pod drutem". Co więcej eksploatacja jednostek elektrycznych i spalinowych o podobnych parametrach jest tańsza (większa sprawność). Dlatego można ewentualnie myśleć o wykorzystaniu elektrycznych wagonów silnikowych (jak np. EN81) zamiast obecnie wykorzystywanych dużych zespołów trakcyjnych EN57, które są stare i często za duże na podmiejskie trasy. Zaś jesli chodzi o tramwaj dwusystemowy (który jest w mojej opinii niezłym pomysłem jako taki) to w Łodzi napotykamy na kolejną bariere oprócz róznicy napięć pomiedzy siecią kolejową i tramwajową - daleko bardziej poważniejszą - róznice rozstawów szyn. Wymagałoby to zatem w najlepszym razie dołozenia trzeciej szyny na częsci sieci, albo w dalszej perspektywie przebudowy całej sieci i wymiany taboru. Wydzje mi się, zekoszty tego byłyby gigantyczne, aczkolwiek istnieją systemy komunikacyjne na świecie, gdzie używa się tramwajów o różnych rozstawach szyn np. Studgartt, a przez wiele lat tak było w Krakowie. I wreszcie ostatni drobiazg Ozorków - tu akurat "puszczanie" tramwaju po torach kolejowych mija się z celem, bo klazyczne torowisko tramwajowe jest lepiej położone względwm osiedli mieszkaniowych niż dworzec kolejowy, nieco odległy od miasta. Może lepiej pomyśleć o zmodernizowaniu tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Tramwaj hybrydowy w Łodzi - absurd 02.01.08, 20:08 Myslałem o tramwaju hybrydowym na Trasie np. Ozorków - Pabianice bez konieczności przebudowy sieci trakcyjnej oraz postacji lu na trasie do Lutomierska, zresztą taką linie łatwo byłoby przdłużać bez konieczności budowania trakcji. Tramwaje dwusystemowe mozna byłoby wpuszczać do miasta budując tzw. tor w torze i przy zastosowaniu jedolitego rodzaju szyn typu kolejowego jak np na trasie ŁTR-u. pozatym w przypadku zaniku napięcia w sieci linie regionalne byłaby bardziej niezależna na odcinkach gdzie nie pokrywa sie z innymi liniami. Wrzuć też jakiś fajny link. Odpowiedz Link Zgłoś
romike Re: Tramwaj hybrydowy w Łodzi - absurd 02.01.08, 21:19 przemo_pomoze napisał: > Myslałem o tramwaju hybrydowym na Trasie np. Ozorków - Pabianice > bez konieczności przebudowy sieci trakcyjnej oraz postacji lu na > trasie do Lutomierska, Do Lutomierska to trzebaby przede wszystkim przebudować torowisko, bo taki tramwaj tam nie wjedzie (ciekawe co na to Konstantynów, gdzie torowisko jest we w miarę nowej jezdni) zresztą taką linie łatwo byłoby przdłużać > bez konieczności budowania trakcji. Tramwaje dwusystemowe mozna > byłoby wpuszczać do miasta budując tzw. tor w torze i przy > zastosowaniu jedolitego rodzaju szyn typu kolejowego jak np na > trasie ŁTR-u. pozatym w przypadku zaniku napięcia w sieci linie > regionalne byłaby bardziej niezależna na odcinkach gdzie nie > pokrywa sie z innymi liniami. W przypadku zaniku napięcia...przyjmując taką logike, to do każdego ezt powinno się doczepiać lokomotywę spalinową na wypadek zaniku napięcia Wrzuć też jakiś fajny link. www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/tramshots.html#karlsruhe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Tramwaj hybrydowy w Łodzi - absurd IP: *.lodz.msk.pl 03.01.08, 21:55 > Do Lutomierska to trzebaby przede wszystkim przebudować torowisko, > bo taki tramwaj tam nie wjedzie (ciekawe co na to Konstantynów, > gdzie torowisko jest we w miarę nowej jezdni) Można puścić taką hybrydę też na torze metrowym. Co prawda nie bardzo wiem po co. Koszt budowy/konserwacji trakcji i podstacji jest stosunkowo niewielki w porównaniu z kosztem budowy toru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Tramwaj hybrydowy w Łodzi - absurd IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 22:30 > Zaś jesli chodzi o tramwaj dwusystemowy (który jest w mojej opinii > niezłym pomysłem jako taki) to w Łodzi napotykamy na kolejną bariere > oprócz róznicy napięć pomiedzy siecią kolejową i tramwajową - daleko > bardziej poważniejszą - róznice rozstawów szyn. Wymagałoby to zatem > w najlepszym razie dołozenia trzeciej szyny na częsci sieci, albo w > dalszej perspektywie przebudowy całej sieci i wymiany taboru. W żadnym wypadku nie byłoby sensu wymiany taboru. Tramwaj dwusystemowy przechodziłby średnicą po Narutowicza i Zielonej i tam trzeba by dołożyć 3 a może nawet 3 i 4 szynę. Pozostaje oczywiście kwestia zakupu taboru kolejowego, dostosowania krawędzi przystanków, odpowiedniego umieszczenia sieci, komplikującego się układu torowego, systemów sterowania ruchem, mówiąc krótko - zaprojektowania, ale na pewno nie ma potrzeby wychodzenia z pociągami regionalnymi poza tę jedną trasę, a więc i ingerencji w obecny system tramwajowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Pracownicy ZDiT odkrywaja Amerykę :-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 16:08 Wolno spytać do czego właściwie zmierzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Pracownicy ZDiT odkrywaja Amerykę :-) 02.01.08, 16:14 Interesuję sie tym tematem. Chciałbym tak zupełnie prywatnie poznać opinię forumowiczów. Nie mamy wystawy z prawdziwego zdarzenia nie mam testowanych pojazdów więc chociaż tyle.Bez marzeń nie byłoby w naszym zyciu żadnych zmian. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Będzie kiedyś Francja w Łodzi? 02.01.08, 16:09 www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=26001 Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Będzie kiedyś Francja w Łodzi? 02.01.08, 16:11 sorki pomyliłem linki : infobus.com.pl/text.php?id=9558#maintext Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Będzie kiedyś Francja w Łodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:13 Mam nadzieje, ze nie bedzie, bo w przeciwnym wypadku oznaczaloby to, ze trzeba najpierw tramwaje w Lodzi zlikwidowac a potem zrobic im triumfalny powrot w postaci jednej linii Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Będzie kiedyś Francja w Łodzi? 02.01.08, 16:31 Ej , przecież wiesz , że nie o to mi chodzi. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Nowoczesne tramwajei rozwiązania - dla Łodzi? 02.01.08, 16:42 to mi sie bardzo podoba : www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=352769 Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Tramwaj Skoda 03T - galeria + film 02.01.08, 17:00 www.youtube.com/watch?v=jwhEyE9NrLk Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Poznański szybki tramwaj - siemens 02.01.08, 17:22 pl.wikipedia.org/wiki/Pozna%C5%84ski_Szybki_Tramwaj Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze A może tatra RT6N2 02.01.08, 18:12 Pewnie byłaby tańsza i mozna byłoby kupić większą ich ilość nawet żeby zastapić wysłuzone 805N : www.tramvajak-praha.wz.cz/s-rt6n2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: A może tatra RT6N2 IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.08, 08:34 A. Tramwaj juz nie jest produkowany B. Powstala tylko szerokotorowa wersja C. Praga sprzedaje swoje wozy D. W Poznaniu sa to najbardziej awaryjne tramwaje Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: A może tatra RT6N2 IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.08, 17:02 E. Nie zostałby dopuszczony do ruchu, bo przekracza skrajnię. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? 02.01.08, 17:22 a mógłbyś nam napisać, do czego zmierzasz, wklejając te linki? Bo o tym, że takowe konstrukcje istnieją, gdzieś jeżdżą itp. to większość tutaj pewnie wie... pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Ale pewnie nie znaczy na pewno :-) 02.01.08, 17:44 Uważam po prostu, że warto troche poszperać w tych linkach by wiedzieć jak jest a jak może być. kształtownie przestrzeni miejskiej powinno odbywac sie przy wspóludziale tych dla których sie to robi - mieszkańców. Chce po prostu Was zarazić poszukiwaniem pozytywnych rozwiazań - ja sie tym interesuję. Gdybym miał jakiś wpływ sporo bym zmienił. Choćby trawnik z rolki na al. Kościuszki i na pewno nioe oddałbym go do pielęgnacji MPK bo oni o nic nie dbaja co zresztą widać Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 20:37 > a mógłbyś nam napisać, do czego zmierzasz, wklejając te linki? to forum przeglądają czasem również laicy - tacy jak ja. masz tą tematykę obcykaną, to nikt ci nie każe zaglądać. ja chętnie sobie te linki oglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Dublin - szybkie dwukierunkowe tramwaje Luas 02.01.08, 21:13 oto dwukirunkowe szybkie 100% niskopodłogowe 40 m długości tramwaje Bombardiera w mieście Dublin : www.zm.org.pl/?a=luas-078 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Leoliner Lipsk 03.01.08, 11:04 de.wikipedia.org/wiki/Leoliner Mnie zawsze zastanawiał ten model: niby nowy, a stary. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Leoliner Lipsk IP: *.prokom.pl 03.01.08, 16:57 a czemu Ciebie to zastanawia? Była potrzeba wymiany taboru ale najlepiej niższymi kosztami. To i jest Leoliner. Co lepsze kupić 8 czy 23 sztuki? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Leoliner Lipsk 03.01.08, 20:05 Tak to jest realna inicjatywa podobnie jak produkt z Wrocławaia PROTAM 205 WrAs. Nie mamy za dużo pieniędzy a potrzeby zastępowania zużytych 805N są ogromne. Łątwiej przynajmniej wsiąść do takiego tramwaju.Wersje dwukierunkowe śweitnie sprawdziłyby sien a trasie do Konstantynowa o czym kiedyś rozmawiałem z byłym już burmistrzem tego miasta. Dodatkowo każdy klient może przecież wnieść swoje uwagi i wymogi. Gdyby rozpisano przetarg na takie tramwaje wówczas oferty by się posypały. jak widać w tekscie pod linkiem tramwaje z 100% niskiej podłogi sa nie tylko droższe przy zakupie ale również w eksploatacji a to jest rząd kilkunastu lat. No u nas nawet 30 lat. Podobne rozwiązania zastosowano w Warszawie 116N niby brzydki ale fajnie się nim jedzie. : infobus.com.pl/text.php?id=10999#maintext Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Może ktoś się dołączy do tej wystawy 02.01.08, 18:22 Moi drodzy może ktoś też coś fajnego widział albo wyszperał w interneciku wartego zainteresowania ( może ktoś tu zajrzy i cos wcieli w życie :-) ). Zapraszam was do współtworzenie tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Oferta firmy Protram Sp. z o.o. 02.01.08, 18:38 www.protram.com.pl/aktualnosci.htm Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Tatra KT8D5R.N2 - podone do 205WrAs 02.01.08, 21:37 sk.wikipedia.org/wiki/Tatra_KT8D5R.N2 sk.wikipedia.org/wiki/Tatra_KT8D5R.N2P Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Citadis dłuższy od PESY 122N 02.01.08, 21:56 przydałby sie na wiecznie zatłoczona 11 - tkę lub 8-kę : transport.asi.pwr.wroc.pl/autobusy.php?s=1014&nr=343&ticket=499 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.gprs.plus.pl 02.01.08, 22:36 przemo_pomoze napisał: > przydałby sie na wiecznie zatłoczona 11 - tkę Pozwolę sobie przypomnieć, że zakup siedmioczłonowych tramwajów na ŁTR ZDiT kategorycznie odrzucił jeszcze zanim finalny projekt ujrzał światło dzienne. A czterdziestometrowe (i częstokroć dziewięciczłonowe także) wersje posiadają chyba wszystkie współczesne wieloczłonowe modele tramwajów w tym Cityrunnery (patrz: Linz), na które nie wiedzieć czemu masz alergię. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Citadis dłuższy od PESY 122N 02.01.08, 23:20 Nie tu nie chodzi o alergię tylko o konkretne zarzuty : 1. zbyt wąskie okna uchylne MPK to zrozumiało wreszcie kupując Mercedy Citaro w tym roku, 2. Jeśli takie okna brak klimy - ja do takiego tramwaju nie wsiadę latem z osoba 80 letnia bo boję się o jej zdrowie - to jest po prostu skandal, 3. tramwaj mioał kosztować 6,5 mln zł a cena wzrosła po wygraniu przeyartgu do 7 mln a potem dorzucono jeszce 1,5 mln zł - nawet miasto zastanawiało sie czy nie skierować sprawy do prokuratury, 4. non stop urywaja sie osłony przy wózkach, które gdy dostana sie pod koła mogą doprowadzić do wykolejenia sie tramwaju a wkonsekwencji do przewrócebnia sie całego wagonu na bok co już się zdarzyło kilkakrotnie, 5. tramwaje w naszym miescie przy obecnych torowiskach nie mogą mieć sztywnej osi tylko wózki skrętne albo półskrętne bo inaczej w razie awarii są zawalidrogami i nie moga obsługiwać linii po objazdach, 6. tramwaj wcale nie jest cichy, wszystko w nim trzeszczy a plastiki wpadajką w rezonans podczas jazdy, 7. koła mają zbyt małą średnicę i szybko się wycierają a tramwaje wtedy tak hałasują jakby ktoś młtem nawalał po szynach, 8. tramwaj jest niergonomiczny - zbyt wąskie przejścia pomiędzy siedzeniami Nie dziw sie to jest koszmar za 8,5 mln zł x 15 szt. mam nadzieję że PESA 122N będzie lepsza ale sądzisz że jak latem klima wysiązdie to MPK ja naprawi? jak nie naprawia na bieżąco urządzeń wyciagowych w Cityrunnerach. To nie jest nienawiść to smutek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.01.08, 23:48 Co za brednie: > 1. zbyt wąskie okna uchylne MPK to zrozumiało wreszcie kupując > Mercedy Citaro w tym roku, Od 2005 roku sa kupowane autobusy z przesuwanymi oknami, w tym Citaro z 2006r. > 2. Jeśli takie okna brak klimy - ja do takiego tramwaju nie wsiadę > latem z osoba 80 letnia bo boję się o jej zdrowie - to jest po > prostu skandal, Od 1995 roku byly tak kupowane autobusy i mimo licznych interwencji prasy i mieszkancow nikt ze UML nie widzial w tym problemu. Na szczescie mozna zamontowac klime w Cityrunnerach, tylko niech w koncu ktos znajdzie na to fundusze (ZDiT moze zmusic MPK, ale im sie nie chce, szczegolnie ze to pociagnie za soba pewne konsekwencje) > 3. tramwaj mioał kosztować 6,5 mln zł a cena wzrosła po wygraniu > przeyartgu do 7 mln a potem dorzucono jeszce 1,5 mln zł - nawet > miasto zastanawiało sie czy nie skierować sprawy do prokuratury, To juz sa kompletne brednie. > 4. non stop urywaja sie osłony przy wózkach, które gdy dostana sie > pod koła mogą doprowadzić do wykolejenia sie tramwaju a > wkonsekwencji do przewrócebnia sie całego wagonu na bok co już się > zdarzyło kilkakrotnie, Nie odpadaja cele oslony wozkow, tylko klapki przy luzownikach (winika to ze stanu torowiska na trasie W-Z) i nie bylo przypadku gdzie obluzowana klapka doprowadzila do wykolejenia a tym bardziej do 'przewrocenia sie calego wagonu na bok'. Ba nawet przy zderzeniu CRka w Tirem wagon jakims cudem sie nie przewrocil. > 5. tramwaje w naszym miescie przy obecnych torowiskach nie mogą > mieć sztywnej osi tylko wózki skrętne albo półskrętne bo inaczej w > razie awarii są zawalidrogami i nie moga obsługiwać linii po > objazdach, 1. Sztywna os a wozki skretne a polskretne to dwi rozne rzeczy 2. Sztywna os jest wskazana przy gorszym stanie torowisk 3. Za modernizacje torowisk odpowiada ZDiT 4. Konstrukcja wozko PESY 122N i Cityrunera jest bardzo podobna 5. CRki mimo wszystko jakims cudem jezdzily na 12, mimo fatalnego stanu torowiska, jezdzily rowniez przez pl. wolnosci. 6. Przy obecnym stanie torowisk NGT6 czy jakakolwiek inny nawoczesny tramwaj niskopodlogowy tez niemoglby jezdzic po calej sieci. > 6. tramwaj wcale nie jest cichy, wszystko w nim trzeszczy a > plastiki wpadajką w rezonans podczas jazdy, Odpowiedzialny za to jest zly stan torowiska na trasie W-Z (szczegolnie odcinek miedzy Piotrkowska a Kilinskiego) > 7. koła mają zbyt małą średnicę i szybko się wycierają a tramwaje > wtedy tak hałasują jakby ktoś młtem nawalał po szynach, Srednica kol jest standartowa, a nie wiem czy wiesz ale kola w wozkach tocznych NGT6 maja mniejsza srednice niz w wozkach napedowych. > 8. tramwaj jest niergonomiczny - zbyt wąskie przejścia pomiędzy > siedzeniami Tu sie zgodze, a tak naprawde wystaczy wymatowac 4 siedzenia w 4 czlonie i zrobic druga rzeznie (mozna jednoczesnie powiekszyc pierwsza) > że PESA 122N będzie lepsza ale sądzisz że jak latem klima wysiązdie > to MPK ja naprawi? No za taka oplate za wozokilometr to ja sie czasami zastanawiam jak cokolwiek w tym miescie jezdzi. Ale jesli ZDiT nie potrafi zwiekszyc ilosci kontroli, ani zmodyfikowac systemu biletowego aby zachecac do regularnego placenia za przejazd to juz nie moja wina. A konserwacja klimy bedzie w PESAch regularna, po pierwsze to bedzie priorytet MPK a po drugie za kursy 11 na LTR ZDiT bedzie placil znacznie wiecej niz na innych liniach. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.gprs.plus.pl 03.01.08, 00:48 > Nie odpadaja cele oslony wozkow, tylko klapki przy luzownikach Całe osłony też czasem odpadają - przede wszystkim zimą (w ogóle problem klapek to problem przede wszystkim zimowy). Co nie zmienia faktu, że wpadnięcie pod koła plastikowej osłony nie dość, że jest mało prawdopodobne, to w dodatku wcale nie musi oznaczać wykolejenia. Osobiście podejrzewam, że wózek przejechałby po osłonie i po prostu ją przeciął. > 5. CRki mimo wszystko jakims cudem jezdzily na 12, mimo fatalnego > stanu torowiska, jezdzily rowniez przez pl. wolnosci. Oraz po Kilińskiego, a także jeżdżą cały czas przez doprawdy koszmarną Kopcińskiego. > > 6. tramwaj wcale nie jest cichy, wszystko w nim trzeszczy a > > plastiki wpadajką w rezonans podczas jazdy, > > Odpowiedzialny za to jest zly stan torowiska na trasie W-Z > (szczegolnie odcinek miedzy Piotrkowska a Kilinskiego) Co potwierdza fakt, że wagon ze świeżymi obręczami sunie po nowych torowiskach niemal bezszelestnie. Wyjątkiem jest 1213, w którym strasznie wyją silniki(?) w ostatnim członie, ale to już cecha w jakiś sposób nabyta w trakcie eksploatacji. Tak czy inaczej jakoś w innych miastach gdzie jeżdżą cityrunnery wcale nie ma takich problemów jak trzeszczący plastik, więc to nie może być w żadnym stopniu wina "modelu" tylko skutek eksploatacji w niewłaściwych warunkach. > A konserwacja klimy bedzie w PESAch regularna, po pierwsze to bedzie > priorytet MPK a po drugie za kursy 11 na LTR ZDiT bedzie placil > znacznie wiecej niz na innych liniach. Z resztą nie po to przetarg obejmował dostawę taboru i zapewnienie serwisu, żeby z tego nie korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Citadis dłuższy od PESY 122N 03.01.08, 20:23 To że Cityrunneryu jeździły na linii 12 to był skadal. Sprawa była przeze mnie wniesiona do prokuratury i miała swój epilog w sądzie i zmusiła MPk do wzięcia wielu różnych czynników pod uwagę. Potem jedna Pani z MPK przyznała że w tramwajach pękały konsole. Co z tego że stosowano okna przesuwne w atobusach jak dopiero w 2007 roku kupiono autobusy z oknami przesuwnymi o o wiele większej szerokości. Odnośnie wentylacji i okien pisałem do MPK ale mnie olało. W przypadku takiego taboru jak autobusy przegubowe Cityrunner jest stawka zwiększona za wozokilometr. Stawkę ustala nie ZDiT tylko sam przewoźnik czyli MPK. Na remonty torowisk, naprawy MPK przez cały rok dostaje setki tysięcy złotych od ZDiT-u a ZDiT zajmuje się wymianą torowisk. A jak sie komuś wydaje że można MPK tak po prostu do czegokolwiek zmusić to się grubo myli. Proszę spróbować - życzę powodzenia. Bezsprzecznym faktem jest to że nie dokonuje się w MPK napraw na bieżąco a to wszystko to jest echo zakupu Cityrunnerów i ogromne zadłużenie MPK i ...... Wiem o czym piszę a ten wątek nie ma byc miejscem do awantur a mądrości można wylewać na tym forum w innym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Citadis dłuższy od PESY 122N 03.01.08, 22:53 przemo_pomoze napisał: > Odnośnie wentylacji i okien pisałem do MPK ale mnie olało. (...) > Stawkę ustala nie ZDiT tylko sam > przewoźnik czyli MPK. (...) > A jak sie komuś wydaje że można MPK tak po prostu do czegokolwiek > zmusić to się grubo myli. Proszę spróbować - życzę powodzenia. Chwila, ja dobrze kojarzę, że Ty jesteś pracownikiem ZDiTu?! Jako pracownik tej instytucji piszesz takie rzeczy?! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Citadis dłuższy od PESY 122N 03.01.08, 23:42 Sprawa okien była poruszona przeze mnie w rok po zakupie Cityrunnerów podobnie jak sprawa wentylacji a wtedy nie byłem pracownikiem ZDiT i jak juz napisałem to sam przewoźnik rozpisuje przetargi na zakup taboru i to on sprawuje nadzór nad przebiegiem jego eksploatacji. Żadna z tego tajemnica. A dziś jadąc do pracy ze zwolnieniem lekarskim z zapaleniem oskrzeli również jechałem lodówką a nie tramwajem, to takie dzine że się wkurzam? Grzejniki nie grzały były zimne jak lód przy temperaturze -7 na dworze.Bo w MPK nie ma komu naprawiać na zajezdniach takich usterek i wożą ludzi jak bydło. A wy liczycie, że PESĘ będą Wam naprawiać albo Cityrunnery, a siedzenia czarne jak węgiel a ja w jasnej kurtce i co mam powiedzieć? Wysłać do MPK do prania? Mogę sobie ponarzekać. Ja tu tylko sprzątam swój kawałek w mieście i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.gprs.plus.pl 04.01.08, 00:00 > Sprawa okien była poruszona przeze mnie w rok po zakupie > Cityrunnerów No to o rok za późno. Poza tym nie jestem pewien czy wtedy jakieś durne przepisy nie ograniczały wielkości okien. A dziś jadąc do pracy ze > zwolnieniem lekarskim z zapaleniem oskrzeli również jechałem > lodówką a nie tramwajem, to takie dzine że się wkurzam? To się może zwróć do swojej przełożonej i przypomnij jej, że już dwa lata temu publicznie, na łamach Gazety Wyborczej obiecała uregulować wreszcie z przewoźnikami sprawy ogrzewania pojazdów, co po dziś dzień nie zostało zrobione. Ja też nie znoszę marznąć, ale jak czytam taką hipokryzję, to się wręcz gotuję i od razu mi cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Citadis dłuższy od PESY 122N 04.01.08, 00:05 Oczywiście jak wrócę do pracy z miejsca napiszę skargę. Ale do tego potzrebne jest społeczne oburzenie i stanowcze NIE wtedy MPK sie podporządkuje bo Prezydent się wtrąci. Pani dyrektor nie powołała Prezesa MPK na to stanowisko tylko Prezydent. Może warto byłoby coś skrelić na Piotrkowską 104? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.gprs.plus.pl 04.01.08, 00:22 Społeczne oburzenie już było, ale pani Giedryś utarła społecznemu oburzeniu nosa obiecując, że sprawę załatwi. Jak załatwiła to widać. A problem nieogrzewania pojazdów nie pojawił sie ani dziś ani wczoraj i wcale dobrze pamięta jeszcze poprzedniego prezesa. Poza tym jak będzie społeczne oburzenie, to zaraz powiesz, że jacyś laicy wtrącają się do roboty fachowcom ze ZDiT. A sprawa będzie się pojawiała tak długu jak ZDiT nie unormuje sprawy. W biznesie i administracji nie załatwia sie spraw na gębę. MPK się nie będzie podporządkowywać czyimś fochom, MPK ma umowę i się z niej wywiązuje. . Może warto > byłoby coś skrelić na Piotrkowską 104? Rzeczywiście. Warto by. Na niekompetencję urzędników zatrudnionych pod numerem o 71 wyższym. Naprawdę dajmy temu miastu wreszcie normalnie funkcjonować. Dość już systemu nakazowo - rozdzielczego w stylu: "pan prezydent łaskawie kazał uruchomić linię ZO(O)". Są potrzeby, jest umowa, jest wykonanie. To jest normalna droga, a nie jakieś donosiki do prezydenta, bo nam się nie podoba grzywka prezesa gminnej spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.08, 08:59 Aby bylo w wagonach cieplo potrzeba podpisac nowa umowe miedzy MPK a ZDiT (lub aneks) ktory okresli przy jakiej temperaturze MPK ma uruchamiac grzanie. I to wszystko, wiecej nie trzeba, ale ZDiT nie potrafi za to sie zabrac od ponad dwoch lat. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Citadis dłuższy od PESY 122N 04.01.08, 00:14 Słuchaj "Tomek" ja też nie cierpię hipokryzji i wierz mi daleki jestem od niej. Tobie sie tylko tak wydaje. Ja tam na prawdę nie lubię owijać w bawełnę i staram się być uczciwy wobec ludzi. Drażni mnie to samo co wiekszość ludzi w Łodzi i co z tego. Wielu pracowników UMŁ i ZDiT podziela ten sam pogląd i co z tego? Obecnie zajmuję si e tym co do mnie należy i staram sie jak moge bym był w tym jak najlepszy. I niech mnie za to oceniają. Tak samo uważam że jak nie poznasz człowieka to nie można od razu nazywać go hipokrytą czy urzędasem bo to nie jest w porządku, po prostu nie jest i już. ja na prawdę szanuję ludzi bo wiem , że wiele cierpliwie znoszą tak jak i ja ale jak zostają przekroczone granice ludzkiej wytrzymałości to trzeba wtedy interweniować. Ale nie zza czyiś pleców, trzeba "Tomku" brać sprawy w swoje ręce a jak to zrobić to napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.gprs.plus.pl 04.01.08, 00:27 Ok, przepraszam, że się uniosłem. To w sumie było wobec Ciebie krzywdzące. Natomiast zapewniam Cię, że miałem wielokrotną styczność tak z MPK jak i z ZDiT i wiele spraw o których tu dyskutujemy znam od podszewki i na wylot. A sprawa ogrzewania jest prosta. Dopóki ZDiT tego od MPK nie zażąda i dopóki nie będzie odpowiedniej umowy, to ogrzewania nie będzie, bo MPK to nie fundacja dobroczynna, albo prywatny folwark prezydenta tylko przedsiębiorstwo. A te nie kierują się sentymentami, tylko rachunkiem ekonomicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Do poczytania 04.01.08, 00:50 infobus.com.pl/text.php?id=7900#maintext Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.gprs.plus.pl 04.01.08, 00:13 przemo_pomoze napisał: > To że Cityrunneryu jeździły na linii 12 to był skadal. To może zacznij kojarzyć pewne fakty, a rozjaśni Ci sie, co było przyczyną tego skandalu. Poza tym doprawdy niewiele mniejszy niż tłuczenie cityrunnerów po takich odcinkach jak Piotrkowska - Kilińskiego i Retkińska - Armii Krajowej, gdzie tramwaje systematycznie szlifują betonowe płyty podwoziami. Czy muszę dodawać, że plany remontowe odnośnie trasy WZ drastycznie się zmieniły po zmianie władzy? > W przypadku takiego taboru jak autobusy przegubowe Cityrunner jest > stawka zwiększona za wozokilometr. Stawkę ustala nie ZDiT tylko sam > przewoźnik czyli MPK. Tak. A ja jak idę do sklepu to ustalam sobie za ile kupię dziś bułki. > Na remonty torowisk, naprawy MPK przez cały rok dostaje setki > tysięcy złotych od ZDiT-u a ZDiT zajmuje się wymianą torowisk. Na tzw. utrzymanie bieżące. Tyle, że z tych pieniędzy MPK robi też kompleksowe remonty, których ZDiT nie chce robić, bo musiałby rozpisywać przetarg (albo nie daj Boże opracować projekt). koniec końców zabiegi utrzymaniowe ograniczone są do minimum, a MPK służy omijaniu procedur przetargowych. Jeśli ZDiTowi zależałoby na wyklarowaniu się sytuacji, to żaden problem zapisać na jakie to roboty utrzymaniowe opiewa kontrakt. > A jak sie komuś wydaje że można MPK tak po prostu do czegokolwiek > zmusić to się grubo myli. Proszę spróbować - życzę powodzenia. Jeśli ZDiT nie potrafi wyegzekwować od MPK zakontraktowanych usług, to chyba jego szefostwo powinno się podać do dymisji. > Bezsprzecznym faktem jest to że nie dokonuje się w MPK napraw na > bieżąco a to wszystko to jest echo zakupu Cityrunnerów i ogromne > zadłużenie MPK i ...... Jak ktoś zaczyna zdanie od "bezsprzecznym faktem", a kończy myśl sformułowaniem, ze ja wiem lepiej ale nie powiem, to jakoś nie podnosi jego wiarygodności... A problemy to przede wszystkim echo krótkotrwałego (na szczęście) pobytu na stołku prezesa MPK pewnego prezydenckiego specjalisty, który zasłynął stwierdzeniem, że cityrunnery są za szerokie na nasze tory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Citadis dłuższy od PESY 122N IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.08, 08:57 > To że Cityrunneryu jeździły na linii 12 to był skadal. Sprawa była > przeze mnie wniesiona do prokuratury i miała swój epilog w sądzie i > zmusiła MPk do wzięcia wielu różnych czynników pod uwagę. Potem > jedna Pani z MPK przyznała że w tramwajach pękały konsole. No o tej prokuraturze i sadzie to Ci sie cos chyba przysnilo. A co do meritum, Cityrunnery jezdzily na 12 gdyz ZDiT sobie tego zarzyczylo i odpowiednio za to placilo, gdyz jak sam napisales "W przypadku takiego taboru jak autobusy przegubowe Cityrunner jest stawka zwiększona za wozokilometr", chociaz i w tym stwierdzeniu jest pewien blad, ale o tym pozniej. W CRkach zadne konsole nie pekaly! Pojawily sie niewielkie rysy przy laczeniach na przegubach, wobec czego producent w ramach gwarancji wymienil gorne laczenia przegubow na bardziej elastyczne. > Co z tego że stosowano okna przesuwne w atobusach jak dopiero w > 2007 roku kupiono autobusy z oknami przesuwnymi o o wiele większej > szerokości. Woz z 2005r. z odsuwanymi oknami: gtlodz.eu/img8638.htm Woz z 2006r. z szerokimi odsuwanymi oknami: gtlodz.eu/img2947.htm > W przypadku takiego taboru jak autobusy przegubowe Cityrunner jest > stawka zwiększona za wozokilometr. Nie do konca prawda, obecnie obowiazuja troszke inne zasady rozliczania ZDiT -> MPK. > Stawkę ustala nie ZDiT tylko sam przewoźnik czyli MPK. No tu juz pojechales na calego, wiekszej glupoty to ja nie slyszalem. Ceny ustala ZDiT po negocjacjach z MPK (i innymi przewoznikami) > Na remonty torowisk, naprawy MPK przez cały rok dostaje setki > tysięcy złotych od ZDiT-u a ZDiT zajmuje się wymianą torowisk. MPK dostaje pare milionow zlotych od ZDiT na bierzace utrzymanie torowiski (za setki tysiecy to mozna ze 2-3 zwrotnice wymieniec a nie utrzymac siec), wszystkie wieksze remonty wykonywane przez MPK Lodz sa zlecane przez ZDiT. ZDiT jest wlascicielem torowisk, do ich zadania nalezy projektowanie i modernizacje torowisk, sieci trakcyjnej i peronow, MPK to jedynie utrzymuje. > A jak sie komuś wydaje że można MPK tak po prostu do czegokolwiek > zmusić to się grubo myli. ZDiT nie jest od zmuszania czegokolwiek, tylko od podpisywania umow i egzekwowania ich zapisow, a w MPK do da sie bardzo wiele rzeczy zalatwic, wspolpraca na pewno jest lepsze niz w ZDiT. > Bezsprzecznym faktem jest to że nie dokonuje się w MPK napraw na > bieżąco a to wszystko to jest echo zakupu Cityrunnerów i ogromne > zadłużenie MPK i ...... bla, bla, bla, ta bajeczke to slyszymy od lat. Zadluzenie MPK wynikalo z obnizenia oplat za wozokilometry o 1/3 i przez polroczne prezesowanie pewnego dobrego kolegi naszego prezydenta. > Wiem o czym piszę a ten wątek nie ma byc miejscem do awantur a > mądrości można wylewać na tym forum w innym wątku. Wlasnie o to chodzi ze nie wiesz o czym piszesz, wprowadzasz czytelnikow w blad. Wiec najpierw dowiedz sie co i jak a potem pisz. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Połączenie Dworzec - Lotnisko? 04.01.08, 00:29 Fajne rozwiązanie bajeczne pociągi i estetyka, możeby coś z tego zaczerpnąć żeby połączyć fabrycznuy z Lotniskiem przez kaliski albo inna trasą: www.infobus.pl/text.php?id=10856#maintext Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Puma raz jeszcze 04.01.08, 01:01 www.epoznan.pl/?id=6368§ion=news&subsection=news Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Powalczą o ulice - szkoda że nie w Łodzi 04.01.08, 01:10 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,418904.html Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Wrocław - skoda 16T film 04.01.08, 01:24 video.google.pl/videosearch?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_enPL238PL238&q=Skoda+tramwaje&um=1&sa=N&tab=wv Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Prezentacje - filmy 04.01.08, 01:35 video.google.pl/videoplay?docid=8329977325257952574&q=Skoda+tramwaje&total=24&start=0&num=10&s o=0&type=search&plindex=9 Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Citadis nGd99 - film 04.01.08, 01:42 video.google.pl/videosearch?q=Alstom+tramwaje+citadis Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Tramwaj w Metro de Porto - filmy 04.01.08, 01:46 video.google.pl/videoplay?docid=8412293125067042275 Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Tramwajem 80 km/h 04.01.08, 14:25 www.przegubowiec.com/travel/199906/199906_karlsruhe.htm Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Średnia prędkość 36 km/h - tramwaje dwusystemowe 04.01.08, 14:34 www.transpolska.most.org.pl/koltram/toc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Średnia prędkość 36 km/h - tramwaje dwusystem 06.01.08, 17:35 Czy Ty naprawdę jesteś aż tak ograniczony umysłowo, że nie umiesz wkleić kilku linków do jednego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suzi Bombardier Flexity Swift - stambuł IP: *.gprs.plus.pl 04.01.08, 17:22 transport.asi.pwr.wroc.pl/2-134356.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Nowoczesne tramwaje - Czy dla Łodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 12:36 To jest dobre: tramwar.republika.pl/tw-umowa2008.html Zwłaszcza w porównaniu z ŁTR. U nas chwalą się zakupem 10 tramwajów ze środków unijnych, po którym to zakupie pewnie długo nic nie będzie. Tam kupuje się 100 ze środków własnych A jak wawa będzie jeździła za 20 zł za km to pewnie u nas dalej będzie 5 bo przecież trzeba robić oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Długie tramwaje na zatłoczone ciągi komunikacyjne IP: *.gprs.plus.pl 11.01.08, 01:26 W łodzi powinno zakupić się dla takich linii jak : 2,8,11,15 długie tramwaje nawet około 40 m długości o pojemności około 300 pasażerów, po to aby zlikwidować przepełnienia. Na tych liniach bowiem w godzinach szczytu komunikacyjnego ludzie często leżą na drzwiach i w takich warubnkach podróżują i musza za to płacić. czestotliwości nie sposób jest już zwiększać i nawet powinno sie ograniczać np. na Kościuszki ale w zamian powinno zastosować się dłuższe tramwaje. :infotram.pl/text.php?id=14996 Natomiast na takie linie jak np. 1 i 7 możnaby zastosować tramwaje trzyczłonowe jak np. PESA 121N abo inne. jeśli chodzi o autobusy brak jest też zróżnicowania w ich pojemjościach. Przydałyby sie na niektóre linie np. 73 czy 74 autobusy trzyosiowe poniewaz w godzinach szczytu w krótkich jest za ciasno a przegubowca nie ma sensu wysyłac . takie dzialania znacznie podniosły by komfort podrózowania przy racjonalnym zarządzaniu taborem. Nadto we wszystkich ( przynajmniej tramwajach ) pojazdach na zatłoczonych trasach powinna być montowana klimatyzacja bądź szerokie okna porzesuwne. Upał się juz tak daje we znaki a co dopiero w pojazdach. Nikt jakoś nie nadąża za zmianami klimatycznymi i nie przejmuje się wzrastającym wskaźnikiem umieralności, zwłaszcza ludzi schorowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Tak potrzeba tramwajów o pojemności 250 - 300 pasa 11.01.08, 18:38 Tak zdecydowanie nam potrzeba innych tramwajów, tzn. o pojemności 250 - 300 osób tak jak maja to dwa wagony typu 805N ( 250 osób) zastępowanie tych składów nowymi o obnizonej pojemności będzie wymagało zwiększania czestotliwości tylko gdzie ? Na 11 sie juz nie da. gdyby 10-tka miała pełna obsadę w Citkach to czestotliwość musiałaby wynosić nie 8 pociągów w godzinie a 10 ( w szczycie komunikacyjnym ). Zapotrzebowanie na 10 -tce w szczycie wynosi 250x8 = 2000 osób na godzine 2000:163=12,26. A na 11 w godzinach szczytu zapotrzebowanie jest 300x8=2400 czyli już teraz 11ka winna kurować co 6 minut w szczycie a co bedzie jak PESA będzie jeździć. Ten tramwaj powinien byc 7 członowy . A oto dane Citka : www.bombardier.com/index.jsp?id=1_0&lang=en&file=/en/1_0/1_1/1_1_1_1.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tak potrzeba tramwajów o pojemności 250 - 300 IP: *.gprs.plus.pl 11.01.08, 19:16 Już była o tym mowa - ZDiT w pełni świadomie podjął decyzję o zakupie wagonów pięcioczłonowych, więc co wydumali - teraz muszą przełknąć. Co do linii na których powinny pojawić się dłuższe pojazdy, to poza wymienionymi prawdopodobnie przydałyby się także na 12tce i 10tce, niewykluczone, że także na 6tce. Natomiast na 15tce nie - tam potrzeba drugiej linii na Politechniki, która dopełni takt do 3-4 minut. 7 nie potrzebuje krótkich wagonów, tylko zmiany trasy. 1 rzeczywiście, najlepiej z jednoczesnym zagęszczeniem kursowania. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 PESA buduje dla Łodzi... 18.01.08, 09:46 W tej fotogalerii www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=fotorelacje&n=28 widać jak powstają tramwaje w PESIe. Pewnie któryś z nich będzie dla Łodzi, a któryś dla Warszawy. Są tam chyba pokazane dwa egzemplarze, bo jeden ma dach żółty, a drugi szary. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: PESA buduje dla Łodzi... 20.01.08, 20:47 Jednak dla Łodzi bez żółtego dachu. miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=4850413 Szkoda. Dach mógłby być chociaż czarny jak zderzak, a tak mamy za dużo kolorów: czerwień, żółcień, czerń i szarość. Z tego szarego mogli już zrezygnować. Cieszy natomiast, że chociaż drzwi w całości są żółte i odznaczają się na całej swej wysokości. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś