Dodaj do ulubionych

Lekarze przesunęli serce noworodkowi

IP: *.intersoft.pl 07.01.08, 14:03
...czy ten szpital dobrze byłoby zlikwidować?
Obserwuj wątek
    • mcozio polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, 07.01.08, 14:16
      nawet maja sredni sprzet, potrafia operowac cieżkie przypadki, pogratulowac
      tylko pewnej ręki i odwagi, oby tak dalej

jak to mowia o nas - o lekarzach - cudotwórcy, bo wiekszosc medyków z zagranicy
      po prostu by sie nie podjeło takiego zabiegu z obawy o brak doświadczenia,
      wiedzy i super drogiego sprzetu
      • testowy01 Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, 07.01.08, 14:21
        Nie od dzisiaj wiadomo, że polscy lekarze są bardzo cenieni na całym świecie.
        Czekam tylko dnia, kiedy zaczną być właściwie cenieni i wynagradzani w Polsce.
        • Gość: pobre diablo Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 18:32
          testowy01 napisał:

> Nie od dzisiaj wiadomo, że polscy lekarze są bardzo cenieni na
          całym świecie.
          > Czekam tylko dnia, kiedy zaczną być właściwie cenieni i
          wynagradzani w Polsce.
          >

Cenieni to może i są, tylko kiedy nareszcie zaczną płacic
          ubezpieczenie od błędów?
        • jaco1234 Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, 07.01.08, 21:04
          fakt, i przede wszystkim pracując więcej i ciężej niż koledzy "z zachodu" robią
          to za mniejsze pieniadze a dodatkowo są zmuszani do ciągłego dokształcania... a
          ludzie się oburzają, że lekarz chciałby zarabiaćwięcej niż górnik czy kierowca
          ciągnika siodłowego
      • Gość: . Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, IP: *.chello.pl 07.01.08, 14:26
        Sporo szpitali w Polsce ma już sprzęt na poziomie europejskim (do prywatnych amerykańskich szpitali nam jeszcze brakuje). Oszczędzamy na wynagrodzeniach dla personelu.
      • Gość: Lara Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.pool.emnet.ne.jp 07.01.08, 17:01
        Za cenę tej i kolejnych operacji na tym noworodku możnaby uratować kilkaset
        istnień . Ktoś się cieszy, że jego dziecko żyje, ale setki dzieci umierają na
        łatwe do wyleczenia choroby i z głodu codziennie. Trochę to dziwne, że ludzie
        wolą ocalić jedno życie zamiast kilkuset.
        • Gość: piotr Re: Ile dzieci można było za to ocalić IP: 80.55.229.* 07.01.08, 17:40
          Nie mieści mi się w głowie takie rozumowanie. Ale OK, masz do niego prawo -
          tylko proszę poprzyj danymi swoje zdanie : "ale setki dzieci umierają na łatwe
          do wyleczenia choroby i z głodu codziennie". Skąd je masz (dwie setki czy
          dziewięć setek?, setki w Polsce?, w Europie?, w Afryce?) i jak chcesz przesunąć
          te pieniądze na tamtych chorych. Zaproponuj mechanizm przesunięcia tych
          pieniędzy. A na koniec znajdź rodziców tego uratowanego dziecka i powiedz im to.
          Mażesz mieć rację w tym sensie, że zasady rozdzielania pieniędzy są
          niedoskonałe, ale nie możesz pójść do tego szpitala i powiedzieć : "nie róbcie
          tej operacji".
          • Gość: hmm Re @Lara: Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 18:35
            Dodatkowo ... wyobraź sobie, że to Twoje dziecko jest w takiej sytuacji.
            Powiesz lekarzom - nie leczcie go/jej - zabijcie (mimo, że jest duża szansa na
            normalne życie tego dziecka)? ... wątpię

To tak samo jakbyś powiedziała, że po co zajmować się ludźmi nieuleczalnie
            chorymi... przecież ich się nie da wyleczyć a pieniądze, które "pochłania" ich
            przytrzymywanie przy życiu są ogromne ...

Ktoś już kiedyś miał takie myśli ... niejaki Adolf ...
        • Gość: pobre diablo Re: Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 18:39
          Lara napisał(a):

> Za cenę tej i kolejnych operacji na tym noworodku możnaby uratować
          kilkaset
          > istnień . Ktoś się cieszy, że jego dziecko żyje, ale setki dzieci
          umierają na
          > łatwe do wyleczenia choroby i z głodu codziennie. Trochę to
          dziwne, że ludzie
          > wolą ocalić jedno życie zamiast kilkuset.

Komentarz bardzo "do rzeczy." Są badania prenatalne i jesli rodziców
          stac na kosztowne leczenie to prosze bardzo, ale jeśli nie to
          zwyczajnie niech jakieś adoptują lub zrobią sobie nowe.
          Jeśli komuś wydaje sie to brutalne to niech pomysli o tym, że w
          wyniku takich działan jego dzieciak (wymagający prostego zabiegu)
          może nie dostac właściwej pomocy. I cóż wtedy moi drodzy? Petensje
          do bozi lub doktora.
          • pajda Re: Ile dzieci można było za to ocalić 08.01.08, 15:16
            Badania prenatalne są po to, aby dowiedzieć się o ewentualnej wadzie przed
            urodzeniem, żeby można było zorganizować leczenie. Jestem przeciwniczką aborcji,
            ale jak czytam takie komentarze to żałuje bo takich imbecyli jak Ty powinno się
            eliminować ze społeczeństwa !!!
          • Gość: lekmed Re: Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:11
            mam nadzieję diablo ze przyjdzie dzień gdy rozpoznaja u ciebie
            białaczkę diablo.. lekarz ci powie że może uratowac cię jedynie
            przeszczep szpiku.. a ty powiesz diablo: nie nie zgadzam się za mój
            przeszczep szpiku mozna uratowac wiele innych życ i odejdziesz w
            spokoju dwa metry pod ziemie...JESTEŚ FASZYSTOWSKIM KRETYNEM
    • winiary2 Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi 07.01.08, 14:20
      Nie należy likwidować szpitala, tylko dyrektora który nie radzi sobie z
      zarządzaniem....
      • Gość: mleczyk Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.motorola.com 07.01.08, 14:46
        > Nie należy likwidować szpitala, tylko dyrektora który nie radzi sobie z
        > zarządzaniem....

A może raczej płacić za zabiegi i operacje tyle ile one rzeczywiście kosztują ? Z próżnego i Salomon nie naleje...
      • Gość: fiskus kasa kasa!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 17:38
        I pomyslec, ze zrobili to pracujac za 30 pln na godzine.... Ciekawe, jak by
        sobie poradzil inny pracownik sektora powiedzmy budowlanego (ostatnio murarz
        chcial ode mnie 600 pln na czarno za wymurowanie scianki, w sumie sam ja sobie
        postawilem w 6 godzin, on by pewnie zrobil to - w koncu fachowiec - w 5 czyli
        120 za godzine...).
        Lekarze, rzuccie skalpele i lapcie sie za kielnie, zarobicie wiecej a leczyc nas
        beda 'babki' i ci, ktorzy mowia, ze lekarzom sie w dupach przewraca zadajac 100
        pln/h !!
        • Gość: . Re: kasa kasa!! IP: *.chello.pl 07.01.08, 18:21
          Mylisz się - średnie wynagrodzenie lekarzy za godzinę pracy to 13 zł brutto. Dla porównania:
          - osoby z wykształceniem wyższym - 24 zł/h brutto
          - prawnicy pracujący na państwowym etacie - 35 zł/h brutto

Dane z roczników statystycznych GUSu.
    • Gość: xyz Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: 79.114.226.* 07.01.08, 14:23
      gratulacje dla lekarzy! i pozdrowienia dla rodziców i rodziny maleństwa! dużo
      sił i optymizmu!
    • kornaccy A ja mam takie zdanie 07.01.08, 14:30
      Chirurdzy powinni zarabiać dużo. Nawet 50 000 jesli chcą - zgodzę się, ale
      nieporozumieniem jest dawanie podwyżek tym ciamajdom z gabinetów, co przepisują
      recepty i wypisują skierowania. Wiedzą, co przepisać, bo nawiedzają ich
      przedstawiciele medyczni promujący leki. Czyli praktycznie wystarczy pogrzebać w
      internecie i każdy szary człowiek wiedziałby co sobie przepisać - dlatego niech
      lekarzyny nie uważają się za najważniejszych w tym kraju. Ci gabinetowi
      TEORETYCY powinni zarabiać góra 3 tysiące netto. Chirurdzy (obojętnie czego)
      mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robotę
      za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy)
    • kornaccy A jak mam takie zdanie 07.01.08, 14:30
      przedstawiciele medyczni promujący leki. Czyli praktycznie wystarczy pogrzebać w
      mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robotę
      za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy..
    • kornaccy A ja mam takie zdanie 07.01.08, 14:31
      za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy,
      • snajper21 Re: A ja mam takie zdanie 07.01.08, 14:43
        Chirurdzy powinni zarabiać dużo. Nawet 50 000 jesli chcą - ......
        .....TEORETYCY powinni zarabiać góra 3 tysiące netto. Chirurdzy (obojętnie czego)
        > mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robot
        > ę
        > za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy,

Podpisuję się pod tym dwoma łapkami!
      • Gość: wiem Re: A ja mam takie zdanie IP: 212.160.143.* 07.01.08, 15:20
        tyż prowda
      • Gość: !!! Re: A ja mam takie zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 15:50
        Gdyb nie Ci 'gabinetowi teoretycy' to prof. Moll nigdy by tego
        noworodka nie zoperowal. Ktos ta wade rozpoznal, ktos ciaze
        poprowadzil i zakonczyl. I to byli ci 'gabinetowi teoretycy'
        wlasnie. Prezentujesz stereotypowy sposob myslenia - chirurdzy cos
        robia, ratuja zycie a reszta tylko przepisuje recepty. W medycynie
        najtrudniejsze, i skadinad njciekawsze, jest diagnozowanie. Radze
        doceniac lekarzy rodzinnych bo tak naprawde od nich (poza samym
        pacjentem ma sie rozumiec) najwiecej zalezy.
        • Gość: medyczna Re: A ja mam takie zdanie IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.08, 21:17
          hmmm wiesz nie bede krytykowała nikogo ale gro dzieci nowo
          narodzonych trafia na oddział w trybie CITO bo nikt wady nie
          rozpoznał w trakcie ciąży, baaa zdarza sie też ze i w szpitali
          wypisza bo nic nie jest maleństwu a za dwa trzy dni jest na
          chirurgi bo ... no własnie nie wykryto wady.... ( są teraz 4 takie
          przypadki u mnie na oddziale) i tu i tu zdażaja sie przypadki
          rozpoznania w trakcie trwania ciąży libo po jej rozwiazaniu a także
          w szpitalu rozpoznanie lub w przychodni już po narodzeniu sie
          maleństwa........ A często wady są nie do wykrycia w trakcie
          ciązy.....
    • Gość: Leszek Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: 217.153.180.* 07.01.08, 14:58
      Dr Jacek Moll to cudotwórca... Mojego syna, który urodził się z wadą
      serca (z zagrożeniem życia) zoperował w sposób mistrzowski...
      Dzieciak ma dziesięć lat i normalnie się rozwija.... Tacy lekarze
      powinni być wynagradzani na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych
      miesięcznie netto. Plus jeszcze godziwy fundusz pozwalający na
      zagraniczne szkolenia i udział w sympozjach brażowych... Inaczej
      wyjadą z Polski leczyć dzieciaki bogatszych obywateli bogatszych
      (?), a może po prostu lepiej zarządzających służbą zdrowia państw...
      • Gość: kiki Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: 78.146.196.* 07.01.08, 15:07
        U nas proponuje się warte setki tysięcy zł miernotom w telewizji
        publicznej (czyli za naszą kasę) a lekarze uciekają (czytałam
        wczoraj o lekarzu, który robił meistersztyki z dzięcięcymi
        serduszkami i teraz pracuje w Niemczech)
        • Gość: . Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.chello.pl 07.01.08, 15:30
          Chodzi właśnie o Prof. Malca (patrz mój post niżej) - i wcale nie poszło o pieniądze.
          • Gość: . Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.chello.pl 07.01.08, 15:32
            I jeszcze jedno - Prof. Malec od czasu do czasu gościnnie operuje chyba w Zabrzu.
      • Gość: . Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.chello.pl 07.01.08, 15:27
        Jeden z najlepszych kardiochirurgów dziecięcych na świecie Prof. Malec (mający najlepsze na świecie efekty leczenia HLHS) już nie leczy w Polsce - dyrektor szpitala w Krakowie-Prokocimiu nie był zainteresowany zatrzymaniem go w Polsce.
        • Gość: Toni Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 07.01.08, 17:10
          Dyrektor postapil logicznie, jest rozliczany z ekonomi a taki ponadprzecietny
          operator tylko koszty generuje.
          Jaki system stworzylista takiego go mata.
    • Gość: Valdir Kaplan Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.cte.net.br 07.01.08, 15:19
      Bravo.! Moje gratulacje za fantastycznie wykonie zabiegu. My
      lekarze codziennie przynosimy ulge chorym, leczymy dolegliwosci
      pacjentów. To sa male cuda a czasami duze . Polska MEDYCYNA jest na
      wysokim poziomie a lekarze odwazni, zdolni, ambitni i dzialaja
      zgodnie z etyka.
    • Gość: Dobromir Operowali Lekarze, przez wielkie "L" IP: 213.17.245.* 07.01.08, 15:44
      Wielkie ukłony i czapki z głów dla panów lekarzy!

Serdeczne życzenia dla rodziców, aby ich maleństwo wyszło z tego w
      jak najlepszej kondycji.

Antypozdrowienia dla konowałów, co na katar wypisują antybiotyki i
      przed kamerą krzyczą, że muszą zarabiać dziesiąt tysięcy.
    • Gość: A4 I właśnie po to są badania prenatalne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 16:45
    • Gość: gość Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.toya.net.pl 07.01.08, 17:12
      Polscy lekarze nie boją się operować bo jeszcze nie płacili nigdy za
      błędy w sztuce lekarskiej.
    • women999 Lekarze przesunęli serce noworodkowi 07.01.08, 17:17
      Panie Profesorze Jacku M.!!! Wielkie gratulacje:)))) dla Pana i dla
      Całego Pana Zespołu. Pan Profesor Jan M. jest z WAS dumny.To był
      wspaniały człowiek i znakomity lekarz ( miałam niewątpliwą
      przyjemność spotkać Go na swojej zawodowej drodze osobiście).A nam
      nie wolno zapominać naszych sław profesorskich, należy kontynuować
      ich dorobek. Ich osiągnięcia są kapitałem naszym i naszych
      następców. Takich super lekarzy i dziś jest wielu, tylko dlaczego o
      nich się tak mało mówi, a media uprawiają czarny PR naszego
      środowiska. Serdecznie pozdrawiam,życzę dalszych sukcesów a
      maleńkiemu pacjentowi dużo zdrowia. Lekarz anestezjolog ( 30 lat w
      zawodzie)
    • Gość: maya trzymam kciuki za maluszka i rodzicow! IP: *.net-89-2-97.rev.numericable.fr 07.01.08, 17:39
      brawo lekarze!

badz dzielny Maluszku, trzymaj sie dzielnie, zycie przed Toba ;)

Rodzice, badzcie silni, wszystko bedzie dobrze
    • Gość: ps Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 17:45
      Jeżeli operacja trwałą 5godz. to każdy z tych chirurgów zarobił
      netto ok.100zł pl.
      ...wszystko na ten temat...
      • miss-pink-vomit Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi 07.01.08, 18:01
        Gość portalu: ps napisał(a):

> Jeżeli operacja trwałą 5godz. to każdy z tych chirurgów zarobił
        > netto ok.100zł pl.
        > ...wszystko na ten temat...

no i...?
    • Gość: zorro Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.brzesko.net.pl 07.01.08, 18:20
      Dobra robota
    • Gość: ciocia Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.aster.pl 07.01.08, 20:12
      trzymaj się Kochany!!!!
    • Gość: Jacek Winiarski Rok temu Państwo Profesor Moll uratowali Zosię! IP: *.toya.net.pl 07.01.08, 22:48
      Jeśli ktoś wcześniej napisał coś głupiego, to cieszę się, że nie czytałem. Zosia dziś ma prawie rok i jest cudownym, uśmiechniętym dzieckiem. Czapki z głów przed Panią Profesor Moll, Panem Profesorem Moll i całą "Dzielną Załogą" z Kardiologii, Kardiochirurgii i Neonatologii w ICZMP. A jak ktoś chce więcej, to zapraszam do lektury pierwszych wpisów na www.zosia-winiarska.blogspot.com
    • Gość: R. Wers Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.pienista.net 08.01.08, 13:02
      O ile mi wiadomo, to nie na kardiolodzy, lecz kardiochirurdzy
      operują serca - R.W.
    • Gość: HalynaJedyna Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.dhcp.insightbb.com 10.01.08, 08:26
      Ci sami lekarze, w tym samym szpitalu operowali skomplikowaną wadę serca mojego
      syna. W chwili obecnej korzystamy z "zachodniej" opieki medycznej i każdy lekarz
      badający serce mojego dziecka chyli czoła przed polskim profesorem, który
      wykonał operację. Dziejszy udany zabieg to powód do dumy dla całej polskiej
      kardiochirurgii. Z wyjatkiem gratulacji, inne komentarze są zbędne.
    • Gość: Gosia Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 00:34
      Ten sam zespół kardiochirurgów dał mojemu dziecku (9 lat temu) szansę na nowe
      życie i radosne dzieciństwo. Ola urodziła się z zespołem niedorozwoju lewego
      serca (HLHS). Wtedy tylko w łódzkim ośrodku udzielono nam pomocy. Przeszła 3
      poważne operacje serca. Teraz chodzi do szkoły, jeździ na rowerze i bawi się z
      rówieśnikami.
      Szkoda tylko, że do tej pory nikt z polskich urzędników i Ministrów nie podjął
      stosownych decyzji dotyczących rozbudowy tamtejszego oddziałów kardiochirurgii,
      sali pooperacyjnej, gdzie jest tylko 6 miejsc. W łódzkim ICZMP leczy się z
      dobrym skutkiem najpoważniejsze wady serca u dzieci. Takich maluchów rodzi się
      coraz więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka