Gość: bosman IP: *.intersoft.pl 07.01.08, 14:03 ...czy ten szpital dobrze byłoby zlikwidować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcozio polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, 07.01.08, 14:16 nawet maja sredni sprzet, potrafia operowac cieżkie przypadki, pogratulowac tylko pewnej ręki i odwagi, oby tak dalej jak to mowia o nas - o lekarzach - cudotwórcy, bo wiekszosc medyków z zagranicy po prostu by sie nie podjeło takiego zabiegu z obawy o brak doświadczenia, wiedzy i super drogiego sprzetu Odpowiedz Link Zgłoś
testowy01 Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, 07.01.08, 14:21 Nie od dzisiaj wiadomo, że polscy lekarze są bardzo cenieni na całym świecie. Czekam tylko dnia, kiedy zaczną być właściwie cenieni i wynagradzani w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 18:32 testowy01 napisał: > Nie od dzisiaj wiadomo, że polscy lekarze są bardzo cenieni na całym świecie. > Czekam tylko dnia, kiedy zaczną być właściwie cenieni i wynagradzani w Polsce. > Cenieni to może i są, tylko kiedy nareszcie zaczną płacic ubezpieczenie od błędów? Odpowiedz Link Zgłoś
jaco1234 Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, 07.01.08, 21:04 fakt, i przede wszystkim pracując więcej i ciężej niż koledzy "z zachodu" robią to za mniejsze pieniadze a dodatkowo są zmuszani do ciągłego dokształcania... a ludzie się oburzają, że lekarz chciałby zarabiaćwięcej niż górnik czy kierowca ciągnika siodłowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: polscy lekarze widac nie boja sie niczego,, IP: *.chello.pl 07.01.08, 14:26 Sporo szpitali w Polsce ma już sprzęt na poziomie europejskim (do prywatnych amerykańskich szpitali nam jeszcze brakuje). Oszczędzamy na wynagrodzeniach dla personelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lara Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.pool.emnet.ne.jp 07.01.08, 17:01 Za cenę tej i kolejnych operacji na tym noworodku możnaby uratować kilkaset istnień . Ktoś się cieszy, że jego dziecko żyje, ale setki dzieci umierają na łatwe do wyleczenia choroby i z głodu codziennie. Trochę to dziwne, że ludzie wolą ocalić jedno życie zamiast kilkuset. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Ile dzieci można było za to ocalić IP: 80.55.229.* 07.01.08, 17:40 Nie mieści mi się w głowie takie rozumowanie. Ale OK, masz do niego prawo - tylko proszę poprzyj danymi swoje zdanie : "ale setki dzieci umierają na łatwe do wyleczenia choroby i z głodu codziennie". Skąd je masz (dwie setki czy dziewięć setek?, setki w Polsce?, w Europie?, w Afryce?) i jak chcesz przesunąć te pieniądze na tamtych chorych. Zaproponuj mechanizm przesunięcia tych pieniędzy. A na koniec znajdź rodziców tego uratowanego dziecka i powiedz im to. Mażesz mieć rację w tym sensie, że zasady rozdzielania pieniędzy są niedoskonałe, ale nie możesz pójść do tego szpitala i powiedzieć : "nie róbcie tej operacji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re @Lara: Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 18:35 Dodatkowo ... wyobraź sobie, że to Twoje dziecko jest w takiej sytuacji. Powiesz lekarzom - nie leczcie go/jej - zabijcie (mimo, że jest duża szansa na normalne życie tego dziecka)? ... wątpię To tak samo jakbyś powiedziała, że po co zajmować się ludźmi nieuleczalnie chorymi... przecież ich się nie da wyleczyć a pieniądze, które "pochłania" ich przytrzymywanie przy życiu są ogromne ... Ktoś już kiedyś miał takie myśli ... niejaki Adolf ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 18:39 Lara napisał(a): > Za cenę tej i kolejnych operacji na tym noworodku możnaby uratować kilkaset > istnień . Ktoś się cieszy, że jego dziecko żyje, ale setki dzieci umierają na > łatwe do wyleczenia choroby i z głodu codziennie. Trochę to dziwne, że ludzie > wolą ocalić jedno życie zamiast kilkuset. Komentarz bardzo "do rzeczy." Są badania prenatalne i jesli rodziców stac na kosztowne leczenie to prosze bardzo, ale jeśli nie to zwyczajnie niech jakieś adoptują lub zrobią sobie nowe. Jeśli komuś wydaje sie to brutalne to niech pomysli o tym, że w wyniku takich działan jego dzieciak (wymagający prostego zabiegu) może nie dostac właściwej pomocy. I cóż wtedy moi drodzy? Petensje do bozi lub doktora. Odpowiedz Link Zgłoś
pajda Re: Ile dzieci można było za to ocalić 08.01.08, 15:16 Badania prenatalne są po to, aby dowiedzieć się o ewentualnej wadzie przed urodzeniem, żeby można było zorganizować leczenie. Jestem przeciwniczką aborcji, ale jak czytam takie komentarze to żałuje bo takich imbecyli jak Ty powinno się eliminować ze społeczeństwa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekmed Re: Ile dzieci można było za to ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:11 mam nadzieję diablo ze przyjdzie dzień gdy rozpoznaja u ciebie białaczkę diablo.. lekarz ci powie że może uratowac cię jedynie przeszczep szpiku.. a ty powiesz diablo: nie nie zgadzam się za mój przeszczep szpiku mozna uratowac wiele innych życ i odejdziesz w spokoju dwa metry pod ziemie...JESTEŚ FASZYSTOWSKIM KRETYNEM Odpowiedz Link Zgłoś
winiary2 Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi 07.01.08, 14:20 Nie należy likwidować szpitala, tylko dyrektora który nie radzi sobie z zarządzaniem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleczyk Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.motorola.com 07.01.08, 14:46 > Nie należy likwidować szpitala, tylko dyrektora który nie radzi sobie z > zarządzaniem.... A może raczej płacić za zabiegi i operacje tyle ile one rzeczywiście kosztują ? Z próżnego i Salomon nie naleje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiskus kasa kasa!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 17:38 I pomyslec, ze zrobili to pracujac za 30 pln na godzine.... Ciekawe, jak by sobie poradzil inny pracownik sektora powiedzmy budowlanego (ostatnio murarz chcial ode mnie 600 pln na czarno za wymurowanie scianki, w sumie sam ja sobie postawilem w 6 godzin, on by pewnie zrobil to - w koncu fachowiec - w 5 czyli 120 za godzine...). Lekarze, rzuccie skalpele i lapcie sie za kielnie, zarobicie wiecej a leczyc nas beda 'babki' i ci, ktorzy mowia, ze lekarzom sie w dupach przewraca zadajac 100 pln/h !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kasa kasa!! IP: *.chello.pl 07.01.08, 18:21 Mylisz się - średnie wynagrodzenie lekarzy za godzinę pracy to 13 zł brutto. Dla porównania: - osoby z wykształceniem wyższym - 24 zł/h brutto - prawnicy pracujący na państwowym etacie - 35 zł/h brutto Dane z roczników statystycznych GUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: 79.114.226.* 07.01.08, 14:23 gratulacje dla lekarzy! i pozdrowienia dla rodziców i rodziny maleństwa! dużo sił i optymizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy A ja mam takie zdanie 07.01.08, 14:30 Chirurdzy powinni zarabiać dużo. Nawet 50 000 jesli chcą - zgodzę się, ale nieporozumieniem jest dawanie podwyżek tym ciamajdom z gabinetów, co przepisują recepty i wypisują skierowania. Wiedzą, co przepisać, bo nawiedzają ich przedstawiciele medyczni promujący leki. Czyli praktycznie wystarczy pogrzebać w internecie i każdy szary człowiek wiedziałby co sobie przepisać - dlatego niech lekarzyny nie uważają się za najważniejszych w tym kraju. Ci gabinetowi TEORETYCY powinni zarabiać góra 3 tysiące netto. Chirurdzy (obojętnie czego) mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robotę za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy) Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy A jak mam takie zdanie 07.01.08, 14:30 Chirurdzy powinni zarabiać dużo. Nawet 50 000 jesli chcą - zgodzę się, ale nieporozumieniem jest dawanie podwyżek tym ciamajdom z gabinetów, co przepisują recepty i wypisują skierowania. Wiedzą, co przepisać, bo nawiedzają ich przedstawiciele medyczni promujący leki. Czyli praktycznie wystarczy pogrzebać w internecie i każdy szary człowiek wiedziałby co sobie przepisać - dlatego niech lekarzyny nie uważają się za najważniejszych w tym kraju. Ci gabinetowi TEORETYCY powinni zarabiać góra 3 tysiące netto. Chirurdzy (obojętnie czego) mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robotę za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy A ja mam takie zdanie 07.01.08, 14:31 Chirurdzy powinni zarabiać dużo. Nawet 50 000 jesli chcą - zgodzę się, ale nieporozumieniem jest dawanie podwyżek tym ciamajdom z gabinetów, co przepisują recepty i wypisują skierowania. Wiedzą, co przepisać, bo nawiedzają ich przedstawiciele medyczni promujący leki. Czyli praktycznie wystarczy pogrzebać w internecie i każdy szary człowiek wiedziałby co sobie przepisać - dlatego niech lekarzyny nie uważają się za najważniejszych w tym kraju. Ci gabinetowi TEORETYCY powinni zarabiać góra 3 tysiące netto. Chirurdzy (obojętnie czego) mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robotę za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy, Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 Re: A ja mam takie zdanie 07.01.08, 14:43 Chirurdzy powinni zarabiać dużo. Nawet 50 000 jesli chcą - ...... .....TEORETYCY powinni zarabiać góra 3 tysiące netto. Chirurdzy (obojętnie czego) > mają prawo wołać podwyżek !!! Oraz Piguły, bo one odwalają całą szpitalną robot > ę > za tych gabinetowych teoretyków (czytaj - lekarzy, Podpisuję się pod tym dwoma łapkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: A ja mam takie zdanie IP: 212.160.143.* 07.01.08, 15:20 tyż prowda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: A ja mam takie zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 15:50 Gdyb nie Ci 'gabinetowi teoretycy' to prof. Moll nigdy by tego noworodka nie zoperowal. Ktos ta wade rozpoznal, ktos ciaze poprowadzil i zakonczyl. I to byli ci 'gabinetowi teoretycy' wlasnie. Prezentujesz stereotypowy sposob myslenia - chirurdzy cos robia, ratuja zycie a reszta tylko przepisuje recepty. W medycynie najtrudniejsze, i skadinad njciekawsze, jest diagnozowanie. Radze doceniac lekarzy rodzinnych bo tak naprawde od nich (poza samym pacjentem ma sie rozumiec) najwiecej zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyczna Re: A ja mam takie zdanie IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.08, 21:17 hmmm wiesz nie bede krytykowała nikogo ale gro dzieci nowo narodzonych trafia na oddział w trybie CITO bo nikt wady nie rozpoznał w trakcie ciąży, baaa zdarza sie też ze i w szpitali wypisza bo nic nie jest maleństwu a za dwa trzy dni jest na chirurgi bo ... no własnie nie wykryto wady.... ( są teraz 4 takie przypadki u mnie na oddziale) i tu i tu zdażaja sie przypadki rozpoznania w trakcie trwania ciąży libo po jej rozwiazaniu a także w szpitalu rozpoznanie lub w przychodni już po narodzeniu sie maleństwa........ A często wady są nie do wykrycia w trakcie ciązy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: 217.153.180.* 07.01.08, 14:58 Dr Jacek Moll to cudotwórca... Mojego syna, który urodził się z wadą serca (z zagrożeniem życia) zoperował w sposób mistrzowski... Dzieciak ma dziesięć lat i normalnie się rozwija.... Tacy lekarze powinni być wynagradzani na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie netto. Plus jeszcze godziwy fundusz pozwalający na zagraniczne szkolenia i udział w sympozjach brażowych... Inaczej wyjadą z Polski leczyć dzieciaki bogatszych obywateli bogatszych (?), a może po prostu lepiej zarządzających służbą zdrowia państw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: 78.146.196.* 07.01.08, 15:07 U nas proponuje się warte setki tysięcy zł miernotom w telewizji publicznej (czyli za naszą kasę) a lekarze uciekają (czytałam wczoraj o lekarzu, który robił meistersztyki z dzięcięcymi serduszkami i teraz pracuje w Niemczech) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.chello.pl 07.01.08, 15:30 Chodzi właśnie o Prof. Malca (patrz mój post niżej) - i wcale nie poszło o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.chello.pl 07.01.08, 15:32 I jeszcze jedno - Prof. Malec od czasu do czasu gościnnie operuje chyba w Zabrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.chello.pl 07.01.08, 15:27 Jeden z najlepszych kardiochirurgów dziecięcych na świecie Prof. Malec (mający najlepsze na świecie efekty leczenia HLHS) już nie leczy w Polsce - dyrektor szpitala w Krakowie-Prokocimiu nie był zainteresowany zatrzymaniem go w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 07.01.08, 17:10 Dyrektor postapil logicznie, jest rozliczany z ekonomi a taki ponadprzecietny operator tylko koszty generuje. Jaki system stworzylista takiego go mata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valdir Kaplan Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.cte.net.br 07.01.08, 15:19 Bravo.! Moje gratulacje za fantastycznie wykonie zabiegu. My lekarze codziennie przynosimy ulge chorym, leczymy dolegliwosci pacjentów. To sa male cuda a czasami duze . Polska MEDYCYNA jest na wysokim poziomie a lekarze odwazni, zdolni, ambitni i dzialaja zgodnie z etyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Operowali Lekarze, przez wielkie "L" IP: 213.17.245.* 07.01.08, 15:44 Wielkie ukłony i czapki z głów dla panów lekarzy! Serdeczne życzenia dla rodziców, aby ich maleństwo wyszło z tego w jak najlepszej kondycji. Antypozdrowienia dla konowałów, co na katar wypisują antybiotyki i przed kamerą krzyczą, że muszą zarabiać dziesiąt tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A4 I właśnie po to są badania prenatalne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 16:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.toya.net.pl 07.01.08, 17:12 Polscy lekarze nie boją się operować bo jeszcze nie płacili nigdy za błędy w sztuce lekarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
women999 Lekarze przesunęli serce noworodkowi 07.01.08, 17:17 Panie Profesorze Jacku M.!!! Wielkie gratulacje:)))) dla Pana i dla Całego Pana Zespołu. Pan Profesor Jan M. jest z WAS dumny.To był wspaniały człowiek i znakomity lekarz ( miałam niewątpliwą przyjemność spotkać Go na swojej zawodowej drodze osobiście).A nam nie wolno zapominać naszych sław profesorskich, należy kontynuować ich dorobek. Ich osiągnięcia są kapitałem naszym i naszych następców. Takich super lekarzy i dziś jest wielu, tylko dlaczego o nich się tak mało mówi, a media uprawiają czarny PR naszego środowiska. Serdecznie pozdrawiam,życzę dalszych sukcesów a maleńkiemu pacjentowi dużo zdrowia. Lekarz anestezjolog ( 30 lat w zawodzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maya trzymam kciuki za maluszka i rodzicow! IP: *.net-89-2-97.rev.numericable.fr 07.01.08, 17:39 brawo lekarze! badz dzielny Maluszku, trzymaj sie dzielnie, zycie przed Toba ;) Rodzice, badzcie silni, wszystko bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 17:45 Jeżeli operacja trwałą 5godz. to każdy z tych chirurgów zarobił netto ok.100zł pl. ...wszystko na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
miss-pink-vomit Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi 07.01.08, 18:01 Gość portalu: ps napisał(a): > Jeżeli operacja trwałą 5godz. to każdy z tych chirurgów zarobił > netto ok.100zł pl. > ...wszystko na ten temat... no i...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.brzesko.net.pl 07.01.08, 18:20 Dobra robota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.aster.pl 07.01.08, 20:12 trzymaj się Kochany!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Winiarski Rok temu Państwo Profesor Moll uratowali Zosię! IP: *.toya.net.pl 07.01.08, 22:48 Jeśli ktoś wcześniej napisał coś głupiego, to cieszę się, że nie czytałem. Zosia dziś ma prawie rok i jest cudownym, uśmiechniętym dzieckiem. Czapki z głów przed Panią Profesor Moll, Panem Profesorem Moll i całą "Dzielną Załogą" z Kardiologii, Kardiochirurgii i Neonatologii w ICZMP. A jak ktoś chce więcej, to zapraszam do lektury pierwszych wpisów na www.zosia-winiarska.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Wers Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.pienista.net 08.01.08, 13:02 O ile mi wiadomo, to nie na kardiolodzy, lecz kardiochirurdzy operują serca - R.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HalynaJedyna Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.dhcp.insightbb.com 10.01.08, 08:26 Ci sami lekarze, w tym samym szpitalu operowali skomplikowaną wadę serca mojego syna. W chwili obecnej korzystamy z "zachodniej" opieki medycznej i każdy lekarz badający serce mojego dziecka chyli czoła przed polskim profesorem, który wykonał operację. Dziejszy udany zabieg to powód do dumy dla całej polskiej kardiochirurgii. Z wyjatkiem gratulacji, inne komentarze są zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Lekarze przesunęli serce noworodkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 00:34 Ten sam zespół kardiochirurgów dał mojemu dziecku (9 lat temu) szansę na nowe życie i radosne dzieciństwo. Ola urodziła się z zespołem niedorozwoju lewego serca (HLHS). Wtedy tylko w łódzkim ośrodku udzielono nam pomocy. Przeszła 3 poważne operacje serca. Teraz chodzi do szkoły, jeździ na rowerze i bawi się z rówieśnikami. Szkoda tylko, że do tej pory nikt z polskich urzędników i Ministrów nie podjął stosownych decyzji dotyczących rozbudowy tamtejszego oddziałów kardiochirurgii, sali pooperacyjnej, gdzie jest tylko 6 miejsc. W łódzkim ICZMP leczy się z dobrym skutkiem najpoważniejsze wady serca u dzieci. Takich maluchów rodzi się coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś