Dodaj do ulubionych

Konkurs z tajnym testem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 18:40
Bardzo dobrze, że ktoś się w końcu odezwał, bo sprawa znana była od kilku lat. Jako uczestnik Konkursu Języka Polskiego w tym i ubiegłym roku odczułem to na własnej skórze. Po moim liście do WODN w Sieradzu otrzymałem co prawda odpowiedź od p. Lewandowskiej z informacją, że test mogę zobaczyć w łódzkim WODN. Ale nie taka jest praktyka na tego typu konkursach! Nauczyciele prowadzący uczestników etapu rejonowego powinni otrzymać testy od razu w dniu konkursu po tym, jak ich uczniowie napiszą, najlepiej, gdyby rozdano też klucze odpowiedzi, bo to jest test wyjątkowo subiektywny i nawet nauczyciel może mieć wątpliwości, jaka powinna być oczekiwana przez komisję konkursową odpowiedź...

Pytanie tylko, czy ta interwencja w ogóle coś da. Mam nadzieję, że tak, życzę powodzenia ;-)

Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: kajka Konkurs z tajnym testem IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.02.08, 17:05
      Wreszcie! Mam nadzieję, że pani kurator podejmie odpowiednie decyzje.
      • Gość: Nietoo Re: Konkurs z tajnym testem IP: *.sie.vectranet.pl 19.02.08, 13:38
        To jest zwyczajna nagonka. Pani Lewandowska jest jedynym autorem tego testu i
        nikt legalnie bez jej wiedzy i zogdy nie ma prawa rozpowszechniac tego testu.
        Prawo autorskie sie klania. Nikt p. Lewandowskiej nie zaplacil za przygotowanie
        tego testu wiec uwazam, ze slusznie nie jest on udostepniony. Polaczki
        przyzwyczailiscie sie ze wszystko za darmo.
        P. Lewandowska to tak samo nauczyciel, a podobno nie chcecie pracowac za darmo.
        Wiec skad ta nagonka? Jak zwykle klania sie polskie chamstwo i
        drobnomieszczanstwo, pozatym skoro "Wyborcza" robi afere to moze by docenila
        prace nauczyciela i odkupila prawa do testu? Co to za problem? Skoro mozecie
        placic za przygotowanie innych testow i drukowanie to moze by tak warto zrobic
        to samoz tym testem? Bedzie wilk syty i owca cala.
        • Gość: spinka Re: Konkurs z tajnym testem IP: *.markom.krakow.pl 20.02.08, 10:19
          Z Twojej wypowiedzi wynika, że w ogóle nie masz pojęcia o sprawie.
          Konkurs jest publiczny, więc test powinien być udostępniony
          nauczycielom i uczniom, aby można było omówić ewentualne błędy.
          Testy z wszystkich pozostałych konkursów kuratoryjnych są
          udostępniane.

Prawa autorskie? - czy autorka testu je szanuje? Czy uzyskała zgodę
          na cytowanie umieszczonych w teście tekstów? (Poza tym test zawiera
          poważne błędy w cytowanych wierszach Poświatowskiej i
          Broniewskiego.)
          Skoro nikt nie zapłacił autorce za test, to może to znaczy, że go
          przygotowała w ramach swoich obowiązków służbowych. A wtedy to by
          chyba znaczyło, że prawa autorskie do testu ma WODN w Sieradzu
          (względnie Łódzkie Kuratorium Oświaty).
          • Gość: Nietoo Re: Konkurs z tajnym testem IP: *.sie.vectranet.pl 25.02.08, 18:41
            Niestety to Ty Spinka nie masz zielonego pojecia o sprawie.
            Przykro mi to stwierdzic, ale jestecie bardzo ograniczeni.
            Kazdy z nauczycieli ma wglad w test napisany przez jego podopiecznych, natomiast
            nie ma zgody autorki na kopiowanie jej pracy. Tak wiec kazdy z nauczycieli moze
            sobie przyjechac, przejrzec test i sprawdzic jakie bledy zostaly popelnione.
            Nikt tego nie zabiera nauczycielom.

Spinka stwierdzasz ze test zawiera powazne bledy w cytowaniach. Na jakiej
            podstawie to stwierdzasz skoro niby test nie jest udostepniony? Nie ladnie
            wprowadzac ludzi w blad ... :P

A tak naprawde to przejrzalem ten test i sprawdzilem ze zrodlem i wszystko jest
            tak jak powinno byc. Moze chodzi Ci o opuszczone fragmenty? Jesli wg Ciebie to
            jest to blad to proponuje Ci wrocic do szkoly i jeszcze zapoznac sie z tym jak
            mozna cytowac tekst :P

Kwestia nastepna - test nie byl pisany w ramach obowiazkow sluzbowych. Jest to
            prywatnie wykonana praca SPOLECZNA i autor tego testu ma prawo robic postaic jak
            mu sie podoba i nikomu nic do tego.
            • Gość: spinka Re: Konkurs z tajnym testem IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.02.08, 18:30
              Smuci mnie Twoja zjadliwość.

Ciekawa jestem źródeł, w których sprawdziłeś poprawność cytowania
              tekstów. Może je ujawnisz?

We wszystkich, jakie znam, tomikach wierszy Haliny Poświatowskiej
              pierwszy wers przywołanego w teście utworu brzmi: "z tęsknoty pisze
              się wiersze". W "Wierszach zebranych" wydanych ostatnio przez Wyd.
              Literackie jest nawet zamieszczona fotografia rękopisu!!!
              Natomiast w zadaniu testowym podano" "z tęsknoty piszę wiersze". To
              jest duża różnica! I nikt mnie nie przekona, że tak można cytować
              wiersz.
              Opuszczenie słowa "noc" we fragmencie wiersza Broniewskiego powoduje
              zaburzenie rytmu. Poza tym opuszczenie wyrazu w cytacie zaznacza się
              wielokropkiem w nawiasie. Takie są zasady i tego wymaga szacunek do
              autora.

Skąd znam test? - Sam stwierdzasz, że "kazdy z nauczycieli moze
              sobie przyjechac, przejrzec test i sprawdzic jakie bledy zostaly
              popelnione"

Nie czuję się kompetentna, by rozstrzygać kwestie prawne, jednak nie
              wydaje mi się, aby kuratoryjny konkurs przedmiotowy o randze
              wojewódzkiej, w którym nagrodą jest zdobycie przez ucznia co
              najmniej 10 punktów dodatkowych w rekrutacji do szkół
              ponadgimnazjalnych, można było skwitować uwagą: "Jest to
              prywatnie wykonana praca SPOLECZNA i autor tego testu ma prawo robic
              postaic jak mu sie podoba i nikomu nic do tego".

Jeszcze raz dodam, że testy z innych konkursów są udostępniane
              nauczycielom (można je sobie skserować) od razu na eliminacjach
              rejonowych lub wojewódzkich, a niektóre nawet umieszczane są na
              stronach internetowych (np. testy z konkursu j. angielskiego na
              stronie WODN w Sieradzu).
              • Gość: Nietoo Re: Konkurs z tajnym testem IP: *.sie.vectranet.pl 02.03.08, 01:10
                No widzisz wiec jednak nauczyciel moze zapoznac sie z testem...

Prawda jest taka ze zrobiono zamieszanie w niewlasciwym kierunku.
                Nikt nie docenia nauczycieli ktory pracuja przy konkursach a wrecz takim
                arytuklami robi im sie krzywde gdy probuja walczyc o swoje, stad moja postawa.

• Gość: spinka Re: Konkurs z tajnym testem IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.03.08, 00:05
                  "No widzisz wiec jednak nauczyciel moze zapoznac sie z testem..."

Może, ale musi w tym celu przejechać kilkadziesiąt kilometrów. Tych
                  nauczycieli Ci nie żal? Przecież im też nikt nie płaci ani za
                  poświęcony na to czas, ani za przejazd. I co, na miejscu siedzieć i
                  przepisywać cały test wraz z kluczem, żeby później wnikliwie omówić
                  z uczniami? Gdzie tu nauczycielska solidarność autorki testu?

Powtarzam, że testy innych konkursów są udostępniane.

Czekam również na ujawnienie przez Ciebie źródeł z wierszami
                  Broniewskiego i Poświatowskiej w wersji podanej w teście. Nie chowaj
                  głowy w piasek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka