michal.ch 29.12.01, 16:29 Czy samoloty nie latają zbyt nisko nad miastem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Re: za nisko 29.12.01, 18:10 a po co maja latac wyżej? chyba o żadne wysokie budynki nie zachacza?? no chyba że robia troche za dużo hałasu..:) ale pomyśl- w wa-wie też tak nisko lataja, tyle tylko, że Okęcie jest znacznie dalej od centrum niż Lublinek w Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: za nisko 04.01.02, 20:11 geograf napisał(a): > Okęcie jest znacznie dalej od centrum niż Lublinek w Łodzi... I tu jest problem. Widziałem ATeRa nad Dąbrową, a to drugi koniec miasta i z przerażeniem stwierdzam, że lata za nisko. To nie żadne złudzenie optyczne. Mogłem ten samolot sobie obejżeć z dołu ze wszystkimi szczegółami. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: za nisko 05.01.02, 10:14 wiem, wiem. lataja takie złomiaki, też widziałem jednego niiiisko przelatujacego w okolicach Górniaka.... Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: za nisko 05.01.02, 07:56 Drogi moj imienniku. Z przykroscia donosze, ze sie niestety inaczej nie da. Kierunek pasa startowego (po polsku Glownej Drogi Startowej) na Lublinku to 248 stopni. Jak stanie sie na jego wschodnim krancu, to widac, ze celuje on prosto w kierunku stacji kolejowj Lodz-Widzew. Tak wiec ladujacy samolot, jak by nie kombinowal, musi przeleciec nad Widzewem i Dabrowa. Teraz dwa slowa na temat wysokosci. Otorz standardy miedzynarodowe zezwalja, aby sciezka schodzenia byla nachylona pod katem 3 stopni lub 5% jak kto woli inne jednostki. W Lodzi mamy delikatne odstepstwo, nachylenie sciezki to 5,5%, co jednak niewele pomaga i ladujace samoloty drapia kadlubem po kominach elektocieplowni. Zapytasz pewnie, dlaczego piloci upieraja sie ladowac od strony miasta. Otoz kazdy pilot ladowal bedzie zawsze pod wiatr, szcegolnie jezeli maja do dyspozycji pas krotszy niz sie do tego przyzwyczaili. Chyba nie musze tlumaczyc dlaczego. Kolejna sprawa to ksztalt tak zwanej procedury podejscia instrumentalnego, czyli diagram wedlug ktorego pilot musi prowadzic samolt aby przy ograniczonej widzialnosci lub przy niskim pulapie chmur trafil na prog pasa. Jezeli jestes nim zainteresowany, to chetnie opisze w terminie "przyszedlym". Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: za nisko 05.01.02, 10:16 ale tak nisko podchodzacy do ladowania samolot widziałem na bezchmurnym i mocno słonecznym niebie jesienia.... a tak poza tym to tyle tych regułek i terminów napisałeś, że się już pogubiłem...;) Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: za nisko 05.01.02, 10:30 geograf napisał(a): > ale tak nisko podchodzacy do ladowania samolot widziałem na bezchmurnym i mocno > słonecznym niebie jesienia.... Procedura jest procedura i jak napisali nachylenie 5,5% to trzymamy 5,5%. Caly lot z Warszawy do Lodzi lacznie z podejsciem do ladowania jest wykonywany wedlug przyrzadow, czytaj piloci wlaczaja 'Dzordza" i czytaja gazete. Za stery lapia dopiero ok. 4 km przed pasem kiedy dokladnosc przyrzadow jest juz niewystarczajaca. Sa wtredy nad kominami EC-2 , na wysokosci 450 m nad terenem. Na dobra sprawe pogoda zaczyna ich obchodzic dopiero w tym momencie. Jezeli zobacza pas i swiatla podejscia to laduja, jezeli nie, to wajcha do przodu, rogi na siebie i wracamy do Stolicy. Pozdrawiam M..M References: "Dzordz" -(pot.) pilot automatyczny wajcha - (pot.) dzwignia sterowania ciagiem silnikow rogi - (pot.) wolant, dzwignia sterowania lotkami i sterem wysokosci. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: za nisko 05.01.02, 11:47 Szkoda, że inaczej się nie da. Jednak Lublinek nie jest najlepszą lokalizacją na jakieś większe Lotnisko - za blisko wysokich budowli. Kiedyś jak w końcu któryś z samolotów trafi w jeden z wieżowców na rogu Kilińskiego / Traugutta (regionalnie sławny łódzki WTC) to będziemy mieli tu Nowy York. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: za nisko IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 05.01.02, 12:20 Witam A czemu akurat Kilinskiego/Traugutta? Tam samoloty nie lataja. To nie jest tak, ze samolot sobie leci gdzie chce. Jest scisle okreslona sciezka podejscia o szerokosci bodajze 1km (tu juz jesli zle mowie musi poprawic mnie M..M) i tylko tam ma prawo znalezc sie samolot. Oczywisce, ze moze sie zdarzyc, ze jakis samolot po prostu spadnie na Lodz, ale to juz chyba predzej jakis z licznych odrzutowcow masowo przelatujacych nad i w okolicach Lodzi, tyle, ze na wysokosci 10km. Jak lecialem z Warszawy to wiekszosc budynkow byla widoczna zdecydowanie w dole, tylko kominy EC II byly na wysokosci porownywalnej z pulapem lotu, ale je samolot zdecydowanie oblecial. Nie patrz wiec tak pesymistycznie, ze na pewno cos spadnie. Zobacz, ze w innych krajach sa lotniska znacznie trudniejsze do ladowania niz w Lodzi. Ponoc w Hong-Kongu jest bardzo trudno, a blizej to bodajze w Manheim (znowu licze na weryfikacje przez M..M). A Lublinek nigdy nie bedzie wielkim lotniskiem. Jest natomiast swietnym lotniskiem kategorii city airport i tu jego polozenie blisko centrum miasta to duzy plus. Odnosnie zas ladowania to tak jak pisal M..M samoloty laduja pod wiatr. W Lodzi z reguly wiatr wieje z zachodu wiec samoloty podchodza do lotniska od strony miasta. Jednak gdy nie ma wiatru to samoloty tez laduja od strony miasta, bo od drugiej strony (pola pomiedzy Pabianicami, a Konstantynowem) nie ma tzw. sciezki podejscia, czyli aparatury radionawigacyjnej umozliwiajacej ladowanie samolotu. I to jest inwestycja potrzebna Lublinkowi. Tak samo jak wydluzenie pasa. Nie w celu pchania tu wiekszych samolotow ale w celu ulatwienia ladowania na tym nie najlatwiejszym lotnisku (nie najlatwiejszym w porownaniu z innymi lotniskami w Polsce, gdzie ponoc laduje sie bardzo latwo). Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: za nisko IP: *.pai.net.pl 05.01.02, 13:26 Oj, czepiasz się. :-) Tak sobie powiedziałem z tymi wieżowcami. Wiem, że nie stoją one na trasie samolotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: za nisko IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 16:26 Byłem w Poznaniu i widziałem,że samoloty przylatujące z Warszawy i nie tylko schodzą do lądowania od strony wschodniej i przelatują nad całym miastem bo lotnisko znajduje się w jego zachodniej części.Wszystko usytuowane jest dokładnie tak jak w Łodzii i samoloty przelatują nad centrum Poznania,najwyższym wieżowcem wraz z antenami telewizyjnymi nadajników Akademii Ekonomicznej i nad Międzynarodowymi Targami Poznańskimi,gdzie zawsze przebywa bardzo dużo ludzi i jakoś to w żadnym stopniu nie przeszkadza Poznaniakom. Odpowiedz Link Zgłoś