Dodaj do ulubionych

Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego!

25.08.03, 20:11
Nie indycz się Piotrze za tytuł wątku, bo sprawa jest poważna.

Pamiętacie, jak kiedyś marudzilismy, żeby ktoś z władz miasta zaglądał na
forum i poznawał nasze pomysły? Chcieliśmy ekspertów, dyskusji i takich tam
innych.
No to mamy piotra_mrówczyńskiego. Sam sobie winien, jak tu wlazł :)
Proponuję zawiesić na kołku wzajemne ubliżania, wymyślania, krzyki i wyrazy.
Spróbujmy porozmawiać merytorycznie i obiektywnie.
Jasne, że Piotr nie może znać się na wszystkich sprawach tego miasta. Ale czy
przyjąłbyś rolę pośrednika między forumowiczami i władzami miasta? Czy mógłbyś
wyjasniać nam sprawy, których nie rozumiemy, albo nie znamy?
Jakby nie patrzec stanowimy niezłą "opinię społeczną". Urząd Miasta powinien
się już zorientować, że "w nas siła". Możemy pomagać i możemy robić niezłe
zamieszanie. Ale byle czym zbyć się nas nie da. To pewne.
No to jak? Próbujemy?
Tylko MERYTORYCZNIE i KONKRETNIE. Bez inwektyw, lania wody i sloganów!
Kto za?

P.S. Piotrze, jak przejdziesz na forum chrzest bojowy, to przed Tobą kariera
rzecznika Prezydenta Unii Europejskiej :)
Obserwuj wątek
    • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 20:17
      kropka napisała:

> Tylko MERYTORYCZNIE i KONKRETNIE. Bez inwektyw, lania wody i sloganów!
      > Kto za?
      Jasam

> > No to jak? Próbujemy?

Jakoś nie bardzo w to wierzę ale poczekam.
      pozdr.
      • kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 20:19
        a ja ciągle jeszcze wierzę w człowieka :)))
    • geograf Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 20:17
      pierwsze pytanie:
      ile obecnie prezydent zatrudnia doradców i jakimi sprawami obecnie się oni
      zajmują-jeżeli nie z nazwy, to chociaż działami/sektorami.tematami ich rpacy?

bądź:
      jakie są dotychczasowe sukcesy doradców Prezydenta.

Dziękuję za odpowiedź.
      • the_dzidka Geo.. 25.08.03, 20:35
        geograf napisał:

> pierwsze pytanie:
        > ile obecnie prezydent zatrudnia doradców i jakimi sprawami obecnie się oni
        > zajmują-jeżeli nie z nazwy, to chociaż działami/sektorami.tematami ich rpacy?

Wiesz, ale odpowiedzi na te pytanie to powinny się znajdować na jakiejś-tam-
        stronie www.urzędu miasta.
        Jeśli ich tam nie ma, no to fakycznie dramat.
    • mewaa Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 20:18
      A ja się założę, że ucieknie z tego forum z prędkością światła.
      • kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 20:22
        a ja nie. Bo widać, że facetowi na czymś zależy (Na Łodzi? Na Kropiwnickim?)
        Tylko nie bardzo potrafi znaleźć z nami wspólny język (i własciwie trudno mu
        się dziwić :)
        • lennon1 Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 21:59
          Niestety z wieloma forumowiczami trudno znaleźć wspólny język. Robią wszystko
          żeby kogoś pogonić. Jak ktoś ma inne zdanie to jest wyklęty, zmieszany z błotem.
          Niestety w przypadku tego pana tez się mu przysłużyłaś.

• kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:17
            jeszcze się taki nie narodził, co by ode mnie nie oberwał.
            Mam zły charakter i głosno o tym uprzedzam. A głupotę tępię z prawdziwą pasją.
            (kłamię: Jasam nie oberwał - chyba (?)
            • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:30
              kropka napisała:

> jeszcze się taki nie narodził, co by ode mnie nie oberwał.
              > Mam zły charakter i głosno o tym uprzedzam. A głupotę tępię z prawdziwą pasją.
              > (kłamię: Jasam nie oberwał - chyba (?)

Nie wiedziałem, że jestem taki ekskluzywny gość.
              pozdr. (ze stokrotkami)
            • yaa Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 26.08.03, 15:11
              kropka napisała:

> jeszcze się taki nie narodził, co by ode mnie nie oberwał.
              > Mam zły charakter i głosno o tym uprzedzam. A głupotę tępię z prawdziwą pasją.
              > (kłamię: Jasam nie oberwał - chyba (?)

Yaa też nie pamiętam, żebym oberwał. Ale może ? ;-)
              A pomysł świetny.
              Pozdrawiam
              Yaa
        • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:03
          kropka napisała:

> a ja nie. Bo widać, że facetowi na czymś zależy (Na Łodzi? Na Kropiwnickim?)
          > Tylko nie bardzo potrafi znaleźć z nami wspólny język (i własciwie trudno mu
          > się dziwić :)

Językiem propagandy trudno prowadzic konwersację. Nie wyjasnił dokładnie o co
          chodziło z tym VAT-em bo być może sam zna tylko hasła.
          Dlatego nie wierzę w merytoryczne dyskusje - chyba że z dziennym opóźnieniem na
          przygotowanie odpowiedzi przez Magistrackich Fachowców.
          Gdyby zaczął rozmawiać normalnie - ale na krzyk negatywny - on lukruje. Daleko
          do środka.

Ale bądźmy wszyscy dobrej myśli - może będzie to virtualny Kajus
          pozdr
    • piotr_mrowczynski Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:06
      kropka napisała:
      > Nie indycz się Piotrze za tytuł wątku, bo sprawa jest poważna.

Jeszcze raz powtarzam, ze wypowiadam sie prywatnie i hobbystycznie. Jak kazdy
      inny forumowicz.
      • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:08
        Ok.
        Ale masz dużo wiadomości z działań pozytywnych Zarządu Miasta - więc tylko
        przekazuj swoja wiedzę - prywatnie. Skoro oni nie potrafia tego przekazać
        społeczeństwu - służbowo.

pozdr.
      • kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:14
        ale prywatnie też mozna sensownie dyskutować, nie?
        I bardzo może być tak, że jeśli czegoś nie wiesz, to popytasz u fachowców i
        odpowiesz. Czemu nie? W końcu to jest podstawową zaletą forum, że mozna
        dyskutować miesiącami. Wątek nie ginie, a jak zginie, to sie robi awanturę
        adminom i się znajduje.
        Jesli możesz, to dowiedz się co z tym VATem.
        Jestem baaaaaaaaardzo zainteresowana.
        • piotr_mrowczynski Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:19
          kropka napisała:

> co z tym VATem.

"Od września ciepło bez podwójnego VAT
          Lokatorzy mieszkań komunalnych we wspólnotach mieszkaniowych w Łodzi nie będą
          już płacili podwójnego podatku VAT za dostarczenie ciepła i inne media -
          ogłosiły wczoraj władze miasta.

Absurdem było to, że spośród dwóch lokatorów tego samego budynku, ten, który
          wykupił mieszkanie na własność płacił znacznie mniej np. za dostarczone ciepło
          niż jego sąsiad z mieszkania obok.

Istota sprawy, o której w "Dzienniku" pisaliśmy wczoraj i 2 sierpnia, polega
          na tym, że administracja nieruchomościami, zarządzająca lokalami wspólnoty
          mieszkaniowej, do ceny dostarczanego ciepła doliczała - jako płatnik podatku
          od towarów i usług - 22 proc. VAT.

Problem w tym, że podatek ten był już wcześniej doliczony przez dostawcę, np.
          przez Zespół Elektrociepłowni. Administracja mogłaby ów VAT odliczyć, gdyby od
          wspólnoty mieszkaniowej, z którą się rozlicza, dostała fakturę VAT. Dostawała
          jednak notę obciążeniową, bo wspólnoty nie są podatnikami VAT.

W efekcie lokator mieszkania komunalnego otrzymywał od administracji rachunek,
          w którym ceny CO, ciepłej wody, odprowadzania ścieków i wywozu nieczystości
          były obciążone podwójnie podatkiem VAT. Teraz sytuacja ma się zmienić, gdyż
          wszystkie wspólnoty mieszkaniowe będą musiały zarejestrować się jako podatnicy
          VAT.

Według władz miasta, nowe zasady rozliczeń będą obowiązywały już od września.
          Dzięki temu ponad 8 mln zł rocznie pozostanie w rękach podatników.

- Sprawa będzie bardzo trudna do przeprowadzenia - uważa Halina Wysocka,
          prezes firmy "Nieruchomości-Wysocka" zarządzającej czterdziestoma wspólnotami
          na Dąbrowie. - Różna jest sytuacja prawna poszczególnych wspólnot. Tych, które
          nie prowadzą działalności gospodarczej ani Izba Skarbowa ani prezydent nie
          może zmusić do płacenia VAT. (pp)"
          • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:45
            "Teraz sytuacja ma się zmienić, gdyż wszystkie wspólnoty mieszkaniowe będą
            musiały zarejestrować się jako podatnicy VAT."

"Będą musiały" ???????
            "wszystkie wspólnoty mieszkaniowe" - nawet jesli tego nie potrzebują ?

Jakie paragrafy Ustawy VAT o tym rozstrzygają ?
            Właśnie przejrzałem stosowna ustawę - trudno znaleźć bezpośrednie rozwiązanie.

pozdr.
            • piotr_mrowczynski Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 22:55
              "Byly wiceprezydent Łodzi Marek Klimczaka (SLD) w odpowiedzi na listy
              lokatorow pisał wzburzonym najemcom, że podziela "pogląd o niesprawiedliwości
              obowiązujących przepisów prawa", ale do czasu zmiany tych przepisów
              nienaliczanie drugiego VAT "przez jednostki organizacyjne Miasta byłoby
              sprzeczne z prawem". - Dz.Ł. 18.08."

"- Izba Skarbowa już dawno twierdziła, że nie ma przeciwwskazań prawnych, żeby
              wspólnoty mieszkaniowe rejestrowały się jako podatnicy VAT - mówi naczelnik
              Tadeusz Czyż z Izby Skarbowej w Łodzi. - Wspólnoty jednak nie rejestrowały
              się, więc w końcu napisaliśmy jeszcze jaśniej i wyraźniej, że wspólnoty
              mieszkaniowe w tej części (dotyczącej rozliczeń z gminą - przyp. red.) są
              podatnikami podatku od towarów i usług. Myślę, że takie postawienie sprawy
              zakończy temat podwójnego opodatkowania w lokalach, w których właścicielem
              jest gmina."
            • jasam Z Forum Wspólnoty Mieszkaniowe 25.08.03, 23:05
              Dwa razy VAT
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=7591903
          • kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:06
            piotr_mrowczynski napisał:

> Istota sprawy, o której w "Dzienniku" pisaliśmy wczoraj i 2 sierpnia, polega
            > na tym, że administracja nieruchomościami, zarządzająca lokalami wspólnoty
            > mieszkaniowej, do ceny dostarczanego ciepła doliczała - jako płatnik podatku
            > od towarów i usług - 22 proc. VAT.
            Zaraz, coś się tu kupy nie trzyma.
            Adaministracja nie powinna nic dodawać, tylko REFAKTUROWAĆ, czyli przepisać
            rachunek od Elektrociepłowni.
            >
            > Problem w tym, że podatek ten był już wcześniej doliczony przez dostawcę, np.
            > przez Zespół Elektrociepłowni. Administracja mogłaby ów VAT odliczyć, gdyby
            od
            > wspólnoty mieszkaniowej, z którą się rozlicza, dostała fakturę VAT. Dostawała
            > jednak notę obciążeniową, bo wspólnoty nie są podatnikami VAT.
            To kto komu wystawiał rachunek? Administracja Wspólnocie, czy Wspólnota
            Administracji? Jak to idzie?
            Elektrociepłownia - Administracja - Wspólnota?
            Niezły łańcuch pokarmowy, nie ma co
            >
            > W efekcie lokator mieszkania komunalnego otrzymywał od administracji
            rachunek,
            > w którym ceny CO, ciepłej wody, odprowadzania ścieków i wywozu nieczystości
            > były obciążone podwójnie podatkiem VAT. Teraz sytuacja ma się zmienić, gdyż
            > wszystkie wspólnoty mieszkaniowe będą musiały zarejestrować się jako
            podatnicy
            > VAT.
            Ha! ha! ha! Bardzo zabawne. I taka Wspólnota, która ma 4 lokatorów będzie
            musiała prowadzić księgowość albo zatrudnić biuro rachunkowe, rejestrować się w
            KRS-ie (za opłatą - 250 zł), w urzedzie skarbowym, wypełniać deklaracje,
            wysyłac co miesiąc, odprowadzać VAT, arc hiwizować dokumenty...
            Rzeczywiście, bardzo proste. W kamienicy mojej matki mieszka 6 emerytek.
            Najmłodsza ma 73 lata. Do tej pory wszystkimi sprawami zajmowała sie
            Administracja. A teraz one mają sie rejestrować i być podmiotem gospodarczym?
            Rzeczywiście, uprości im to zycie jak ta lala. Chcę to zobaczyć :)))))
            A co z domami, w których jest część właścicieli prywatnych, a część komunalnych?
            A jeśli wspólnota nie prowadzi działalności gospodarczej, to co ma zrobić? Bo
            to będzie jakiś cud gospodarczy: podmiot gospodarczy, który nie prowadzi
            działalności gospodarczej. Znaczy - wydaje pieniądze, ale ich nie zarabia. To
            skąd je ma? Kradnie? Drukuje?
            Pomyślał ktoś?

> Według władz miasta, nowe zasady rozliczeń będą obowiązywały już od września.
            > Dzięki temu ponad 8 mln zł rocznie pozostanie w rękach podatników.
            No, jak władze miasta tak mówią, to tak musi być!

> - Sprawa będzie bardzo trudna do przeprowadzenia - uważa Halina Wysocka,
            > prezes firmy "Nieruchomości-Wysocka" zarządzającej czterdziestoma wspólnotami
            > na Dąbrowie. - Różna jest sytuacja prawna poszczególnych wspólnot. Tych,
            które
            > nie prowadzą działalności gospodarczej ani Izba Skarbowa ani prezydent nie
            > może zmusić do płacenia VAT. (pp)"
            No własnie. I co władza na to?
            Przepraszam Piotrze, ale zadam głupie pytanie: czy ktoś, kto to wymyślił,
            przeczytał kodeks handlowy? Bo to, co zacytowałeś, jest zupełnie niezgodne z
            ustawą.
          • jasam Serwis Informacyjny firmy developerskiej HETMAN 25.08.03, 23:13
            Każdy z członków wspólnoty mieszkaniowej - jako właściciel odrębnej
            nieruchomości lokalowej - jest zobowiązany do ponoszenia kosztów związanych
            zarówno z utrzymaniem nieruchomości, jak i z zakupem towarów i usług służących
            zaspokajaniu indywidualnych potrzeb.

Nabywcą finalnym towarów i usług świadczonych przed podmioty np. dostarczające
            wodę czy odprowadzające ścieki i służących zaspokajaniu indywidualnych potrzeb
            każdego z członków wspólnoty jest nie wspólnota, lecz każdy z jej członków z
            osobna.

Zakup przez wspólnotę usług odprowadzania nieczystości, wywozu śmieci czy
            dostarczania wody i służących zaspokajaniu indywidualnych potrzeb każdego z
            członków wspólnoty powinien być refakturowany na członków wspólnoty ze
            wszystkimi konsekwencjami wynikającymi z ustawy o podatku od towarów i usług.

Co na to ustawa o VAT

Zgodnie z art. 32 ust. 1 tej ustawy podatnicy są obowiązani dokumentować
            sprzedaż wystawiając fakturę VAT nabywcom towarów i usług. Natomiast wspólnota
            nie może wystawiać faktur VAT dla najemców lokali użytkowych od ich
            właściciela, ponieważ w tym przypadku nabywcą usług od wspólnoty nie jest
            najemca tego lokalu, lecz jego właściciel.
            ..............

www.hetman.com.pl/wiedza/wiedziec77.php
          • geograf Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:33
            Mam dwa pytania:

1. Czy nie moiżna było tego napisac własnymi słowami, tylko podeprzeć się tym,
            co wydrukowała gazeta?

2. Jeżeli chodzi o podatek VAT-to miasto chyba mało ma do powiedzenia w tej
            kwestii, czyż nie? Czy ustawy nie uchwalają w Warszawie na Wiejskiej?

a więc prosze mi wytłumaczyć na czym polega sukces Kropiwnickiego względem
            zniesienia podwójnego opodatkowania.
            Jestem bardzo ciekawy gdzie to się kupy nie trzymna, albo gdzie ja popełniłem
            błąd w rozumowaniu.

pozdrawiam.
            • piotr_mrowczynski Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:40
              geograf napisał:
              > a więc prosze mi wytłumaczyć na czym polega sukces Kropiwnickiego względem
              > zniesienia podwójnego opodatkowania.
              > Jestem bardzo ciekawy gdzie to się kupy nie trzymna, albo gdzie ja popełniłem
              > błąd w rozumowaniu.

Obecne wladze znalazly kruczek, dzieki ktoremu mozna zgodnie z prawem
              zmniejszyc obciazenia podatkowe łodzian. Poprzednia ekipa nie szukala nawet.

• geograf Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:42
                Kropka gdzieś wyżej zarzuciła bezprawność,a raczej sprzecnzość z prawem tegoż
                "kruczka"..

Może nie szukali, bo wiedzieli, ze nie ma jak obejsc?
                • piotr_mrowczynski Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:45
                  geograf napisał:
                  > Może nie szukali, bo wiedzieli, ze nie ma jak obejsc?

"Kto szuka, nie bladzi"
                  • geograf Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:46
                    omijanie odpowiedzi nie jest dobrą odpowiedzią. ba! takie uniki są bardzo
                    widoczne...
                    czemu, Piotrze, nie podejmiesz polemiki z tym, co napisała Kropka?
                • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:48
                  Geo - całe stosowanie prawa gospodarczego w Polsce opiera sie na zasadzie
                  kruczków, obejśc, łapania, interpretowania.

Ministerstwo Finansów często stosuje praktyke - złej interpretacji, bo nie
                  kazdy bedzie się odwoływał.
                  Dobrze byłoby aby kruczek nie dotyczył tylko Łodzi ale całej Polski - bo
                  wówczas nie będzie to podwazone na kilka miesięcy. Izby Skarbowe też się
                  informuja co u nich na terenie jest modne w omijaniu podatków.
                  Więc pewnie będzie jakas interpretacja MF.
                  A moze Gazeta pokusi sie o ekonomiczną ocenę rewelacyjnego łódzkiego kruczka ?

pozdr.
              • kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:47
                Ale ten kruczek jest niezgodny z ustawą "kodeks handlowy".

• jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:53
                  kropka napisała:

> Ale ten kruczek jest niezgodny z ustawą "kodeks handlowy".

Kodeks Handlowy z 1934 r. z poprawkami ?
                  • kropka Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:57
                    z 2000 (?) :))
                    chyba narazie bez poprawek, choć pare by sie przydało
                    • jasam do Kropki 26.08.03, 10:56
                      W 2001 wprowadzono Kodeks Spółek Handlowych, Prawo Gospodarcze i KRS - łącznie
                      zastępujące dawny, nie przystający do realiów Kodeks Handlowy.
                      Oczywiście mogę się mylić. Dlatego pytam o czym mówisz - bo chciałbym poszukać
                      stosowne przepisy.

pozdr.
              • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 25.08.03, 23:57
                piotr_mrowczynski napisał:

> Obecne wladze znalazly kruczek, dzieki ktoremu mozna zgodnie z prawem
                > zmniejszyc obciazenia podatkowe łodzian. Poprzednia ekipa nie szukala nawet.

Nie jestem całkowicie przekonany o skuteczności tego obejścia.
                Oby za jakis czas nie dokonywano kontroli Wspólnot, które pokuszą sie na takie
                działania. I nie będzie tłumaczenia, że Prezydent mówił.... . Podatnik jest
                podatnik i podlegoa systemowi podatkowemu (nie mylic z przepisami prawa
                cywilnego).
                Dlatego ważne jest dobre merytoryczne uzasadnienie poparte interpretacja MF.

pozdr.
    • jasam Re: Wykorzystać piotra_mrówczyńskiego! 26.08.03, 10:52
      Panie Piotrze - a jak określiś nowe "hobby" Prezydenta.

Ma on aż tak dużo wolnego czasu ?
      Ale wiekszość problemów występujących w mieście tłumaczą wiceprezydenci (nie
      zawsze zgodnie z późniejszymi działaniami Prezydenta).
      Czyli on daje tylko swoje nazwisko do zarządzania miastem, a zajmje sie własna
      działanościa polityczną ?
      Pamiętam jakie oburzenie wywoływały artykuły Anny Kulik w Dzienniku, gdy pisała
      że Prezydenta w głównej mierze interesuje tworzenie nowej partii a nie problemy
      miasta. A jednak cos w tym jest.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=7627810

pozdr.
    • jasam Koniec Veny ? n/t 26.08.03, 22:49
      • geograf Pan Piotr jeszcze nie odpowiedział... 27.08.03, 10:38
        ...na pytanie o podwójny VAT.
        Tylko chwalił, ale nie wytłumaczył..

ot co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka