diogenespies 20.03.08, 10:10 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/831547.html Jakaś manifestacja, podpisy na liście, jak w przypadku Kina Gdynia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brite Re: Spece od zabytków - Poznański czeka! 20.03.08, 10:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=77236447 Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Przyznam, że nie spodziewałam się tam budynku. 20.03.08, 11:04 Po wycięciu drzew miałam nadzieję na zwykły trawnik z chodnikiem, ławkami, krzakami, żaden tam bombastyczny "zieleniec", trawnik po prostu, widny placyk. Ostatecznie parking. Też nie byłoby to od czapy. Jakoś tak sobie wyobrażam, żeby ten teren uczynić bardziej przestronnym, wyczyszczonym, doświetlonym, że Pałac zostanie wyeksponowany. Tymczasem okazuje się, że po pół roku mordęgi w korkach spotka mnie zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Przyznam, że nie spodziewałam się tam budynku 20.03.08, 11:06 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1108773,2,3.html teraz to tak wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Przyznam, że nie spodziewałam się tam budynku 20.03.08, 12:29 Reklama odświeżonej kremem pani z wkomponowanym w nią tonalnie przenikającym kompleksem Poznańskiego jest dla mnie tak absurdalna, że aż zaniemówiłem jak ją zobaczyłem po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Spece od zabytków - Poznański czeka! 20.03.08, 11:05 Tak jak tam teraz jest, to juz gorzej byc nie moze. Wyburzaja kamienice na wschodniej pierzei, cyknac fotke bedzie mozna od tamtej strony. Niech postawia co chca, byleby pod czujnym okiem konserwatora zabytkow itp. Dawny "CPN" to dopiero tam pasowal, kto na to kiedys pozwolil? Zadbany skwer to bylby cos, teraz tam jest najtansza "pijalka" pod drzewkiem i chmurka, i jeszcze to podziemne WC... Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota Postępu sie nie zatrzyma 20.03.08, 11:14 Niech tam powstanie budynek, aby tylko konweniował:) jakoś z pałacem. Lepsze to niż widok jak po wyzwoleniu. Ziemia w centrum jest na wage złota więc nic dziwnego, że każdy jej skrawek będzie zagospodarowywany i nie będa to zieleńce, toj toje i place zabaw oraz pijalki. Ważne by osoby odpowiedzialne pilnowały jakiejś koncepcji zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Postępu sie nie zatrzyma 20.03.08, 11:17 Konweniował? Ki pies? Diogenes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies miejskie_narty - ja za cpnem IP: *.toya.net.pl 20.03.08, 11:19 czasami pifko z Biedronki degustowałem bo mi konweniowało do delektowanie sie Pałacem... Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: miejskie_narty - ja za cpnem 20.03.08, 11:28 Piwko Express? Ja tam tylko rower zwyczajowo pompowałem, ale tylko ten, którego wentyle konweniowały z końcówką sprężarki. Tfu, compressora:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies Re: miejskie_narty - ja za cpnem IP: *.toya.net.pl 20.03.08, 11:32 ja kiedyś "wentyl od traktora" pompowałem ale nie było wtedy jeszcze kamer monitoringu... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Z tym konweniowaniem to jest problem. 20.03.08, 11:56 Bo jak raz pałętał się tu projekt nowoczesnego budynku mieszkalnego, którego fasada nawiązywała do naszego łódzkiego eklektyzmu, to Lawina tak go zjechała, że wióry leciały. Nam się podobał, zwłaszcza, że wieńczyło go złotko (a złote = ładne). Potem trochę się stropilismy, bo złotko okazało się być szkłem. nadal jednak było to w problematycznej konwencji osadzone dzieło. Z kolei ósmego marca (data nieważna, ale zapamiętałam, to podaję), z okien pietrynowego maka, znad wielgaśnego kubka lurowatej kawy, kontemplowałam plombę między kamienicami. Fasada plomby nawiązuje do faktury płótna, widoczny jest wątek i osnowa. (To ten budynek, którego wszystkie okna parteru i piętra są pozaklejane czerwonobiałą folią z napisem ODZIEŻ UŻYWANA!, ODZIEŻ UŻYWANA!). Jej projektant nie szukał naśladownictwa. W prosty, banalny wręcz, sposób pokonweniował sobie z ówcześnie dominującą gałęzią łódzkiego przemysłu. No więc czym ma być to konweniowanie? Nowe budynki winny naśladować stare? Zaprzeczać im ewidentnie? Stiuki czy aluminium? Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota Re: Z tym konweniowaniem to jest problem. 20.03.08, 13:46 Nie znam się na zagadnieniu konweniowania obiektów starych z nowoczesnymi budynkami. Jak dla mnie nie może wygladać tak, jak szklana plomba na pl. Wolności, w miejscu starej apteki. Ile razy wjeżdzam na plac i TO widze to wstrząsa mną emocjonalny dreszcz obrzydzenia. Doliczajac do tego socreal cześci pozostałych budynków plac przedstawia teraz widok gorszy od domu góralskiego nad morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 No właśnie. A zaakceptowałbyś tam 20.03.08, 14:16 współcześnie wykonaną łódzką secesję? Ornamenty roślinne, rzeźby zwierząt, postacie herosów, nimfy, smoki, słoneczniki, beczkowate kolumny, kopuły - czyli wszystko to, co możemy oglądać na Wschodniej, Narutowicza, Rewolucji itd. Pojawiający mi się tu i ówdzie projekt placu Wolności - betonowa, szara patelnia, też mnie nie jakoś uwodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies Droga aaa202 IP: *.toya.net.pl 20.03.08, 14:24 jesteś wmagająca i dlatego tak cieżko Cie uwieść byle czym:-) Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota Re: No właśnie. A zaakceptowałbyś tam 20.03.08, 16:58 Oczywiście że zaakceptowałbym nowoczesna secesję, czy art deco. To dwa style sztuki, które uwielbiam. Przy zachowaniu umiaru, bez ozdobek typu szalenstwo cukiernika moze to miec rece i nogi. A tak na marginesie to bardzo ladny jest nowy budynek mieszkalny na rogu Brzeznej i Sienkiewicza. Ma w sobie cos z okresu miedzywojennego, z nutka wlasnie art deco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Spece od zabytków - Poznański czeka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 11:55 A co na to Biuro Miejskiego Konserwatora? Architekt Miasta? Pierwszy Wiceprezydent ds Rewitalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
longbzdeta Trzeba sprzedac mondrze a nie byle jak i nie 20.03.08, 12:50 Trzeba sprzedac mondrze a nie byle jak i nie myslec o tym zeby nie sprzedac tylko jak dobrze sprzedac i co mondrego postawic Odpowiedz Link Zgłoś
big_cassani Re: Spece od zabytków - Poznański czeka! 20.03.08, 15:28 Czy wiemy co tam naprawdę ma stanąć i czy ta budowla rzeczywiście przesłoni pałac? Czy trzeba organizować manifestacje aby władze miasta troszczyły się o swoje miasto? W każdym bądź razie okazji będzie bez liku, bo i działek do sprzedania namnoży się, gdy ruiny zaczną rozpadać się. Odpowiedz Link Zgłoś