Dodaj do ulubionych

Uporządkowali nazwy przystanków !

31.08.03, 23:05
MPK wzięło się do roboty i wraz z 1 września zmieniło część nazw przystanków,
aby w danym miejscu,w dwie strony, przystanki miały identyczne nazwy.
Oczywiście nie zrobiono tego na wszystkich liniach, ale początek już jest.

Np. Przystanki przy starej ulicy Karolewskiej nazywają się "Dworzec
Łódź-Kaliska estakada".
Do tej pory chyba 3 różne nazwy obowiązywały.
dobry początek.
tak myślę.
Obserwuj wątek
    • piotrekmk Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 01.09.03, 14:48
      Przy dworcu to akurat dobrze, ale krancowke 95 i 66 przy inflanckiej nazwali
      Rondo Powstancow 1863r, co na pewno nie ulatwi ludziom zycia, lecz na 100 %
      utrudni.

pzdr
      • Gość: STUDI Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.waw.prokom.pl 01.09.03, 15:13
        No wlasnie jak juz MPK ma dobry pomysl to ignoranci zabieraja sie za
        realizacje.

Obawiam sie mniej niz 1% mieszkancow wie ze to skrzyzowanie ma jakas nazwe.
        Czy tak trudno napisac Lagiewnicka-Marysin. Dlaczego rezygnuje sie nazw
        dzielnic, osiedli - zwlaszcza w przypadku krancowek.

• geograf Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 01.09.03, 15:14
        1. miałem nadzieję, ze przy okazji zmienią nazwe przystanku 65 tuż obok "ronda",
        ale złudne miałem nadzieję...
        może tramwajowi linii 3 po powrocie zmienią nazwę przystanku?
        2.w kilku innych "kłpotliwych miejscach" tez zmieniono nazwę. Np. skrzyżowanie
        Rzgowska/Dąbrowskiego to od dzisiaj: "Park Dąbrowskiego".
        Teraz czekam na zmianę nazwy Piotrkowska/Milionowa/Czerwona. Może Centralne
        Muzeum Włókiennictwa?
        3.Nazwa krańcówki dziwna, ale w Wawie jest jeszcze dziwniejsza:-)
        Tam, przy terminalu lotniska zmienili całą nazwę na "Port Lotniczy im. Fryderyka
        Chopina"

:-)
      • sluzbowo Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 01.09.03, 15:33
        piotrekmk napisał:

> krancowke 95 i 66 przy inflanckiej nazwali
        > Rondo Powstancow 1863r
        >
        Mnie zastanawia, od dawna zresztą, dlaczego nazywa się "rondem" skrzyżowanie,
        które de facto rondem nie jest. Jestem w stanie zrozumieć utrzymanie
        nazwy "Rondo Waryńskiego" - ta nazwa funkcjonuje w świadomości społecznej od
        dawna (w mojej - od circa 30 lat). Natomiast korciłoby mnie żeby skrzyżowanie
        al. Śmigłego-Rydza i al. Piłsudskiego, zwane "skrzyżowaniem Marszałków" nazwać
        oficjalnie "<u>Rondem</u> Marszałków" !!! Brzmi pięknie, a że nie ma nic
        wspólnego z rzeczywistością ... tak jak wiele spraw w Naszym Wspaniałym City :-)

> pzdr

Też pzdr

sluzbowo
        • Gość: mat27 Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.interserwer.pl 01.09.03, 15:45
          Pewnie chodzi o to, żeby było tak... wielkomiejsko ;-)
          • Gość: mch Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 18:20
            > Pewnie chodzi o to, żeby było tak... wielkomiejsko ;-)

A bo to rond na wsi nie ma? Chyba jednak nie o to chodzi. :)
        • Gość: STUDI Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.waw.prokom.pl 01.09.03, 15:52
          Rondo Warynskiego - przesadzasz. Jesli juz to zawsze mowiono o tym miejscu
          przy kosciele Sw. Teresy. Nikt z przejzdzajacych nie wiedzial ze tam jest
          rondo Warynksiego....
          • Gość: Ja Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 18:43
            Kiedyś - może, ale dla mnie, na przykład, to miejsce od zawsze jest Rondem
            Waryńskiego
          • sluzbowo Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 01.09.03, 19:01
            Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Rondo Warynskiego - przesadzasz. Jesli juz to zawsze mowiono o tym miejscu
            > przy kosciele Sw. Teresy. Nikt z przejzdzajacych nie wiedzial ze tam jest
            > rondo Warynksiego....

Chyba nie przesadzam, Studi ... Nie możesz powiedzieć, że nikt nie wiedział, no
            bo chociażby moja skromna osoba przyswoiła taką nazwę :-) A i w mojej rodzinie
            też tak o tym miejscu mówiono. Nie mogę tylko przypomnieć sobie kiedy w mojej
            świadomości to skrzyżowanie zaczęło funkcjonować jako "Rondo Waryńskiego", ale
            na pewno było to dawno i musiałem to gdzieś wyczytać, gdyż - wg. zapewnień
            mojej Babci - czytać nauczyłem się na tablicach liniowych autobusów (na pewno
            pamiętasz linie pośpieszne, kiedyś było ich w Łodzi sporo) i tabliczkach z
            nazwami ulic. Sprawdzałem na archiwalnych planach Łodzi, ale nie umiem podać
            daty, od której ta nazwa pojawia się na papierze, bo mam braki pomiędzy rokiem
            1972 (jeszcze nie ma) a 1986 (już jest).

Jedno jest pewne - ludzie znają to miejsce jako "Rondo Waryńskiego", chociaż
            ronda tam nigdy nie było, nie ma i raczej nie będzie ...

pzdr

sluzbowo
            (Łodzianin z urodzenia, Pabianiczanin z wyboru)
            • geograf Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 01.09.03, 23:46
              Popieram przedmówcę.
              Nazwa Rondo Waryńskiego jest znana w mojej rodzinie i wśród znajomych (którzy
              znają Łódż) i nie przestali używać tej nazwy do dzisiaj...
              nawet taksówkarze-jeżeli zdarzyło mi się taksówką jechać-podawali taką nazwe.
              To o czymś świadczy. I tyle.
            • Gość: STUDI Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.waw.prokom.pl 02.09.03, 08:51
              Nazwa Rondo Warynskiego raczej sie pojawila na przelomie lat 70 i 80tych.
              Napewno nie funkcjonowala w roku 1972.

Ja dawno temu codziennie przejzezlame przez to miejsce. Wiekszosc mieszkancow
              osiedla gdzie sie wychowalem takze. Wierz mi nikt nie mowil rondo. Tylko
              kosciol Sw. Teresy. Nawet dzis.

Ten kosciol jest tak charakterystyczna budowla ze jest rozpoznawanay i
              kojarzony przez wiekszosc mieszkancow.

Byc moze ci ktorszy mieszkali przy samym skrzyzowaniu zauwazyli nadana nazwe.

Po za tym jest jeszcze ulica Warynskiego na Koziniach (kiedys nasmiewano sie z
              dublowania nazw w Lodzi).
              • Gość: Bart A mówcie. IP: *.tpnets.com 02.09.03, 12:11
                Waryński Ludwik Tadeusz, pseudonimy Jan Buch, Długi, Hrabia (1856-1889),
                działacz socjalistyczny, ideolog polskiego ruchu robotniczego. 1874 jako
                student Instytutu Technologicznego w Petersburgu współorganizował polskie kółko
                socjalistyczne. W roku następnym, za zorganizowanie strajku studenckiego,
                relegowany z uczelni i poddany na okres jednego roku nadzorowi policyjnemu.

1876-1878 zatrudnił się w zakładach Lilpopa w Warszawie, gdzie prowadził
                agitację socjalistyczną wśród robotników, tworząc tzw. kasy oporu i kółka
                socjalistyczne. Zagrożony aresztowaniem wyjechał do Lwowa, gdzie przebywał do
                listopada 1878, następnie przeniósł się do Krakowa. Aresztowany w lutym 1879,
                sądzony w 1880 wraz z grupą 34 działaczy socjalistycznych.

Wydalony z Galicji, przez Szwajcarię, nielegalnie powrócił do Warszawy (1882).
                1882 współtwórca I Proletariatu - pierwszej polskiej partii robotniczej i
                redaktor jej pisma Proletariat. Aresztowany przez władze carskie, 1885 skazany
                w procesie 29 proletariatczyków na 16 lat katorgi i osadzony w Twierdzy
                Schlisselburskiej, gdzie zmarł na gruźlicę.

źródło: wiem.onet.pl/wiem/00774a.html

Chyba to jest jasne, dlaczego jedni mówili "Rondo Waryńskiego" a inni "przy
                kościele św. Teresy".

Co do samego skrzyżowania. Zapewne w latach 50, gdy budowano wszystko tak, by
                przypominało rozwiązania moskiewskie, zakładano, że powstanie tam kiedyś
                ogromne rondo, zapewne z pomnikiem Lenina pośrodku. Proszę zwrócić uwagę na
                budynek stojący przy tym placu między ulicami Uniwersytecką a Pomorską. Patrząc
                na jego bryłe można wyobrazić sobie rozmiar planowanego ronda.

Przy okazji: na rogu Kopcińskiego i Pomorskiej stoi kamienica, na której był
                kiedyś wielki mural przedstawiający samochód marki Nysa. Ma ktoś foto owego?

Pozdrawiam.

• Gość: teufel Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.toya.net.pl / 10.0.246.* 02.09.03, 21:56
                Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Po za tym jest jeszcze ulica Warynskiego na Koziniach (kiedys nasmiewano sie
                z
                > dublowania nazw w Lodzi).
                ------
                W Łodzi jest jedna zdublowana ulica - Małego Ryczerza i Wołodyjowskiego -
                przecież to ta sama osoba.
                • zamek o dubletach nazw 02.09.03, 22:02
                  To jeszcze słabiutko, Diabełku. W Łagiewnikach jest ulica
                  Jeża (tuż obok: Szpacza, Kuropatwia, Łabędzia), a na
                  pograniczu Chojen i Dąbrowy - Teodora Tomasz Jeża,
                  działacza społecznego i politycznego, publicysty i
                  powieściopisarza.
                  • Gość: M.E. Re: o dubletach nazw IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 11:51
                    A pamiętacie jak się za komuny nazywała ulica Przybyszewskiego?

Pozdrawiam
                    • Gość: barnaba Re: o dubletach nazw IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 03.09.03, 17:37
                      Gość portalu: M.E. napisał(a):

> A pamiętacie jak się za komuny nazywała ulica Przybyszewskiego?

Tak samo- tyle że Stefana a nie Stanisława :)

pozdrawiam
                      • Gość: M.E. Re: o dubletach nazw IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 17:41
                        Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Gość portalu: M.E. napisał(a):
                        >
                        > > A pamiętacie jak się za komuny nazywała ulica Przybyszewskiego?
                        >
                        > Tak samo- tyle że Stefana a nie Stanisława :)
                        >
                        > pozdrawiam

No właśnie. Ale każdy (większość napewno) nie wnikał w takie szczegóły i był
                        przekonany, że chodzi o Stanisława Przybyszewskiego (kto słyszał o jakimś tam
                        Stefanie Przybyszewskim?).

Pozdrawiam
                  • Gość: barnaba Re: o dubletach nazw IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 03.09.03, 17:36
                    zamek napisał:

> To jeszcze słabiutko, Diabełku. W Łagiewnikach jest ulica
                    > Jeża (tuż obok: Szpacza, Kuropatwia, Łabędzia), a na
                    > pograniczu Chojen i Dąbrowy - Teodora Tomasz Jeża,
                    > działacza społecznego i politycznego, publicysty i
                    > powieściopisarza.

A Bolesława Śmiałego i trochę dalej Bolesława Szczodrego (na Olechowie)?
                    Ten dublet powstał w czasach ZChN-owskiego szaleństwa, gdy nazwy nadawano
                    bezmyślnie nawet przejściom między blokami i ulicznym rogom (pamiętacie
                    radnych: Muszalskiego i Skorka?).

pozdrawiam
                    • geograf Re: o dubletach nazw 04.09.03, 07:21
                      Muszalskiego,czy Muszyńskiego?

poza tym- Plac Reymonta, wiadomo gdzie.
                      ulica Reymonta-na Górnej :-)
                      --
                      Nowy Salon. Nowa Jakość.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11207
                  • Gość: teufel Re: o dubletach nazw IP: *.toya.net.pl / 10.0.246.* 03.09.03, 18:01
                    Nie znalazłem ulicy T.T.Jeża
    • Gość: M.E. Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 17:15
      W czasach, kiedy istniała jeszcze linia na Złotno była krańcówka przy cmentarzu
      i nazywała się "Wieczność" od nazwy ulicy. Przez pewien czas chyba "17" miała
      tam krańcówkę i wyglądała trochę niesamowicie z tablicą "Wieczność" na
      przodzie. Później zmieniono nazwę tej krańcówki na "Biegunowa"
      • Gość: barnaba Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 01.09.03, 17:48
        A jak myślicie, dlaczego krańcówka "2" nazywa się "Chochoła" a
        nie "Kochanówka"? :)

pozdrawiam
    • geograf kolejne spostrzeżenie... 19.09.03, 17:10
      no i całkiem przypadkiem odkrywam, ze zmieniono kolejne nazwy przystanków:
      Na Zgierskiej:
      Nie ma już przystanku przy Liścistej, tylko "Cmentarz Radogoszcz"
      Kolejny przystanek w stronę radogoszcza to: "Plac Pamięci Narodowej"

Na Kilińskiego"
      Kiedyś przystanek: "Narutowicza", teraz: "Hotel Centrum"
      Kiedyś:"Tuwima", teraz:"Poczta Główna"

na linii 57:
      Przystanek przy Piłsudskiego/Kilińskiego pojawił się.

Ktoś ma inne spostrzezenia? ja nie szukam celowo, tylko odnajduję
      przypadkiem...czesc przystanków nareszcie ma nazwy w 2 strony te same.
      Oby tak dalej.
      • Gość: J.S. Re: kolejne spostrzeżenie... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 19.09.03, 17:23
        A ja wciaz czekam na "Limanowskiego-sklep spozywczy"...
      • Gość: STUDI Re: kolejne spostrzeżenie... IP: *.waw.prokom.pl 19.09.03, 17:26
        >no i całkiem przypadkiem odkrywam, ze zmieniono kolejne nazwy przystanków:
        >Na Zgierskiej:
        >Nie ma już przystanku przy Liścistej, tylko "Cmentarz Radogoszcz"

Pochwalic.....

>Kolejny przystanek w stronę radogoszcza to: "Plac Pamięci Narodowej"
        A to co to takiego?????? Moze lepiej Muzeum Radogopszcz....

>Na Kilińskiego"
        >Kiedyś przystanek: "Narutowicza", teraz: "Hotel Centrum"
        >Kiedyś:"Tuwima", teraz:"Poczta Główna"

Obydwa przypadki nalezy pochwalic. Ogolnie znane i bezblednei kojarzone
        obiekty.

>na linii 57:
        >Przystanek przy Piłsudskiego/Kilińskiego pojawił się.

Hmm a jak bylo do tej pory???

• geograf Re: kolejne spostrzeżenie... 19.09.03, 18:55
          1. nie ma czegoś takiego jak Muzeum Radogoszcz. Chyba, ze coś się zmieniło w
          łódzkim muzealnictwie...
          Jest Muzeum Tradycji Niepodległościowych Oddział Radogoszcz.
          Jestes pewien?;-)

2. co do 57 to nie jestem pewien, ale nigdy nie było przystanku z nazwą od dwóch
          ulic...podejrzewam, ze było tylko Kilińskiego..chociaż w sumie nie wiem po co ta
          zmiana.
          • Gość: STUDI Re: kolejne spostrzeżenie... IP: *.waw.prokom.pl 19.09.03, 18:57
            Co do muzeum - tak tylko zrob sonde co ludzie latwiej zalapia to przydlugawa
            nazwe czy po prostu Muzeum Radogoszcz?

• geograf Re: kolejne spostrzeżenie... 19.09.03, 19:26
              wiesz-ten Plac jest tak samo znany jak "Rondo Powstańców 1863 roku".
              No ale cóż.
              pozostaje się przyzwyczaić. Wszak kiedyś też nadawano po raz pierwszy jakieś
              nazwy. z czasem, ludzie przyzwyczają się. najwazniejsze, ze w 2 strony jest ta
              sama nazwa.
          • Gość: 57 Re: kolejne spostrzeżenie... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 19.09.03, 19:26
            Czyli teraz mamy przystanek Piludskiego - Pilsudskiego/Kilinskiego.
            • geograf Re: kolejne spostrzeżenie... 19.09.03, 19:31
              nie. nie ma powtórzenia
              ze strony MPK

PRZYSTANEK: PIŁSUDSKIEGO / KILIŃSKIEGO (0762)

podobnie jak na przystanku pod Centralem na linii 98 jest nazwa:
              Mickiewicza/Kościuszki.

Szkoda, ze nie jest to po rpostu: "Central", albo "Centrum". Nazwa dla
              wszystkich przystanków przy tym skrzyżowaniu..
              • Gość: J.S. Re: kolejne spostrzeżenie... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 19.09.03, 21:16
                Bez sensu i tak. Ciekawe jak bedzie zapowiadany w autobusie. Poza tym widze ze
                czesc przystankow jest wg. schematu "nazwa ulicy - nazwa przystanku" a czesc to
                jakies "ulica/ulica". Bardzo dobrze, to sie trzyma kupy. Z przewaga kupy.
                • geograf Re: kolejne spostrzeżenie... 19.09.03, 23:18
                  mnie atakujesz, czy tych, co wymyślili?
                  co ja na to poradze, ze mieli kilka dobrych pomysłów, a kilka doszczętnie zepsuli??
      • Gość: teufel Re: kolejne spostrzeżenie... IP: *.toya.net.pl 19.09.03, 19:04
        Przystanek tramwajowy na Rokicińska/Puszkina ma teraz nazwę: Rondo Inwalidów!!
    • Gość: mch Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 18:19
      Ja tam nie wiem, czy to taki wspaniały pomysł. Śmiem mocno wątpić.
      • geograf Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 19.09.03, 18:57
        możesz uargumentować?
        do 1 wrzesnia były 3 przystanki o jednej nazwie: "Dworzec Łódź-Kaliska"

a więc?
        • Gość: mch Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 19:01
          A więc z wszystkich tych przystanków można było dojść do dworca. Było blisko.
          Zmiana nazwy jest czysto kosmetyczna i nie wiem, czy w praktyce coś zmienia.
          • geograf Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! 19.09.03, 19:33
            pragnę zauważyć, że jednak z przystanku przy estakadzie znaczny kawał jest do
            Dworca. lepiej aby sama krańcówka i przystanek właściwie przy samym dworcu tak
            się nazywała...
          • geograf PS 19.09.03, 19:34
            poza tym do tej pory były tam nazwy takie jak: "Dworzec Łódź-Kaliska',
            "Karolewska" i jeszcze jakaś. w pewnym razie przystanek 8-ki w dwie strony miał
            2 nazwy. Czy nie lepiej, ze skończono z bałaganem??
    • Gość: J.S. Przystanki linii "A" IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 19.09.03, 21:54
      Dlaczego na linii "A" mamy przystanki ktore w obie strony nazywaja sie tak samo
      (Zielona, Grand Hotel, Pilsudskiego) oraz takie ktore nazywaja sie inaczej
      (Wieckowskiego vs Jaracza, Struga vs Tuwima, Zamenhofa vs Nawrot)? To ma byc
      UPORZADKOWANIE? Polowa tak, polowa inaczej. "Super".

J.S.
    • Gość: J.S> Dabrowskiego-Dabrowskiego. Uporzadkowali. IP: *.pai.net.pl 21.09.03, 11:27
      Przystanek tramwajowy na Dabrowskiego przy Smiglego-Rydza nazywa sie teraz
      Dabrowskiego-Dabrowskiego. "SUPER".

J.S.
    • Gość: Maruda Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.09.03, 14:08
      Zastanawiajace jest to, jak ktoś musiał się natrudzić, by wymyslić, odpowiadającym sobie przystankom na wydzielonym torowisku linii 8, 9, 10 różne nazwy -
      Np. w jedną stronę przystanek nazywa się "Maszynowa" w drugą - "Czernika". Kolejny przystanek - jadąc do miasta zatrzymujemy się na "Widzewskiej", wracając jest to już "Batroego". Patrząc dalej - odpowiadają sobie przystanki "Konstytucyjna" i "Szpitalna" (mimo, że obie ulice znajdują się po tej samej, pólnocnej stronie ulicy), oraz "Kopcińskiego" - "Śmigłego- Rydza".

Połapać sie trudno...
      • Gość: teufel Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.toya.net.pl 21.09.03, 18:40
        Jest jeszcze: Sarnia i Ruska:)
        • Gość: teufel Sorry IP: *.toya.net.pl 21.09.03, 18:44
          Nie spojrzałem i stąd mój błąd. Zmienili, teraz obydwa przystanki to Sarnia.
    • Gość: Ja Re: Uporządkowali nazwy przystanków ???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 19:45
      Hotel Centrum?!?! Bzdura! Co za kretyński pomysł! Ciekawe która z dwu ulic jest
      tam nierozpoznawalna, Kilińskiego czy Narutowicza!? Łojezu czy naprawdę nikt
      rozsądny nie mógłby się zająć tymi nazwami. Przecież to się płakać chce. Jak
      już ktoś koniecznie chce wspominać, że jest się przy Hotelu Centrum to można
      zrobić tak jak przy Galerii - nad główną nazwą przystanku umieścić jeszcze info
      o tym dość dużym obiekcie. Dla mnie nazywanie przystanku na skrzyżowaniu 3 i
      czwartego ciągu komunikacyjnego miasta od jakieśtam hotelu to bzura i
      horendalna głupota!!!
      • geograf Re: Uporządkowali nazwy przystanków ???? 22.09.03, 19:49
        hmmm...
        ale w Warszawie przypominam, ze jest przystanek: "DH Smyk".
        i to nigdzie indziej tylko na Jerozolimskich;-)
        Okej, nie ten sam kaliber.
        Rzeczywiście chyba lepszy byłby wariant spod Galerii..tyle tylko, że Galeria
        zapewne za to zapłaciła i to nie mało...
        a Hotel Centrum-jedyne wytłumaczenie to to, że miała być jedna nazwa dla
        wszystkich 4 przystanków...
        • Gość: J.S. Re: Uporządkowali nazwy przystanków ???? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.09.03, 20:21
          > a Hotel Centrum-jedyne wytłumaczenie to to, że miała być jedna nazwa dla
          > wszystkich 4 przystanków...

Zaje****e 'uporzadkowanie'...
      • Gość: Ja Re: Uporządkowali nazwy przystanków ???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 20:25
        Jeszcze trochę zmian nazw przystanków i te na trasie 12 będą się nazywać
        następująco: (od strony Retkini):
        Bar piwny - pętla (meta?:) ), Sklep Duet, Statoil, McDonald’s, C.H.
        Piaski, „Bociany”, Gosia, Tyż Gosia ino z drugiej strony, Dw. Kaliski, Fabr.
        papierosów, Bar Kaprys, Apteka pod Orłem (czy jak się tam ona nazywa),
        Arsmed/Sklep foto, Okolice Zielonego Rynku, Telepunkt TP, Cukiernia Miś, Hotel
        Centrum, Szalet publiczny, Collegium Anatomicum, Urząd Miar i Wag, Leade Price.
        Co się będzie działo za Kopcińskiego, to już nie wiem, bo nie znam tamtejszych
        sklepików. A pętla Stoki pewnie będzie się nazywać „Zadupie gdzie nawet
        sklepiku ni ma”
        • Gość: J.S. Re: Uporządkowali nazwy przystanków ???? IP: *.pai.net.pl 26.09.03, 09:38
          ROTFL ;]
    • Gość: TMG BRAWO-Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 23.09.03, 17:30
      Wlasnie w ten weekend bylem w Lodz bo mieszkam juz w W-wie i zauwazylem ze na
      trasie do moich rodzicow na Radogoszc wschod czesc przystankow na zdjete nazwy
      dzieki wam sie dowiedzialem ze zmieniaja je na jednakowe dla przystankow w
      obrebie jednej ulicy czy skrzyzowania. W W-wie wszystkie przystanki maja w
      obrebie danego skrzyzowania, placu, pomnika kogos znanego, Szpitala, teatru itp
      taka sama nazwe w kazda strone i uwazam ze to jest SUPER bo latwo sie nauczyc i
      zapamietac a co do kogos kto pisal o przystanku Hotel Centrum to wole takie
      nazwy niz nazwy ulic bo sa bardziej mylace zwlaszcza jak ktos nie zna danej
      ulicy a poza tym taki hotel jest tylko jeden a ja zawsze uwazalem ze przystanek
      o danej nazwie moze byc tylko jeden w calym miesci tak jak zobili w W-wie wtedy
      wiem ze jak ktos umowi sie ze mna na przystanku "Okopowa" dla linii 23 w strone
      starowki to choc to duza ulica i przcina sie z wieloma i moznaby w kilku
      miejscach dac nazwe okopowa to jest tylko jeden zespol ptzystankow o tej nazwie
      przy skrzyzowaniu z Al.Solidarnosci. Tak jest latweij i konkretnie, jeden DH
      Smyk, jeden Szpital Wolski, czy DT WOLA choc we Lodz zapewne nazwaliby (wg
      starej zasady) mlynarska/Al Solidarnosci a PDT na woli jest tak znany jak
      CENTRAL wiec w Lodzi powinien byc przystanek CENTRAL lub CENTRUM dla calego
      zespolu w obrebie skrzyzowan piotrkowska/mickiewicza/kosciuszki byloby latwiej
      i kazdy wie gdzie i co to jest central. Czesto nazwy powinni nadawac od tej
      ulicy po lewej lub prawe stronie ulicy (po ktorej jedzie linia tramwaju/busa)
      na ktorej tez cos jezdzi dla skrzyzowania (ronda) wloknirzy/sikorskiego i
      zgierska powinna byc nazwa Al Sikorskiego bo nia jezdza busy a Wlokniarzy jest
      po prostu za duza! Tak jest w W-wie i ja dzieki temu systemowi sie tu szybko
      nauczylem orientowac wiec niech zmieniaja i uporzadkuja nazwy a potem szybko
      wprowadza tablice choinkowe z oznaczeniem ulic i posczczegolnych przystankow na
      trasie linii a ludzie sie szybko naucza. Wszyscy z ktorymi gadalem w W-wie a
      byli z poza miasta chwalili taki system za latwosc dotarcia do danego miejsca.
      Pozdrawiam nie tylko pasazerow MPK (Zyczac obnizki biletow bo doznalem szkou!!!
      za 3 dniowy 24 zł a ja place w W-wie 12 zł za normalny!!!)
      • Gość: Ja Re: BRAWO-Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 18:41
        Gość portalu: TMG napisał(a):

> zapamietac a co do kogos kto pisal o przystanku Hotel Centrum

To ja byłem
        > to wole takie
        > nazwy niz nazwy ulic bo sa bardziej mylace zwlaszcza jak ktos nie zna danej
        > ulicy a poza tym taki hotel jest tylko jeden a ja zawsze uwazalem ze
        przystanek

No tak. Jasne. Jak ktoś nie zna ul. Kilińskiego albo Narutowicza to z pewnością
        będzie kojarzyć gdzie jest Hotel Centrum. A jak go łatwo znaleźć na planie.
        Jasne.
        Poza tym ile może być miejsc, gdzie stoją przystanki nazwane od dwu
        prezecinających się ulic? 50? Nie zapominaj, że nazwy składają się z dwu
        członów, a to, że umieszcza się tylko jeden, to już inna bajeczka.

• Gość: STUDI Re: BRAWO-Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.waw.prokom.pl 23.09.03, 18:57
          Wierz mi ze tak wlasnie jest. Latwiej ludzie kojarza obiekty niz jakies
          egzotyczne uliczki.

Hotel Centrum jest jednoznaczym okresleniem miejsca. I tak naprawde jesli ktos
          nie wie gdzie on jest to tym bardziej nie kojarzy nazw Narutowicza ani
          Kilinskiego nie mowiac o samym skrzyzowaniu.

Owszem pewne nazwy ulic OK. Ale ulica Sarnia. Zapytaj ludzi na ulicy czy
          wiedza gdzie ta ulica. Ale gdzie jest Geant na Widzewie to juz co innego.

Jakos mozna w Wawie, w Krakowie a w Lodiz nie mozna ustalic nawet miejsca
          gdzie zlokalizowany jest przystanek.

Natomiast niektorzy przyjezdni czesto ucza sie na pamiec unazw ulic po drodze
          ktora musz pokonac do domy, pracy, dworca itd.

Ponadto przeciw nazwom ulic sa ich zmiany. Zapytaj strsza osobe o ulice 11
          Listopada, i mieszkanac Radogoszcza. Albo starsza osobe o nazwe ulicy Parkowa.

Zdziwisz sie jakie odpowiedzi uzlyszysz .....

Nawet jak pytasz kogos na ulicy to czesto poeidza Tobie ile ulic, przystankow
          albo obok jekiego powszechnieznanego obietku nalezy wysiasc. Dosc rzadko
          opdowiedza Tobie nazwami ulic.

Metoda kompromisowa - Narutowicza/Kilinskiego - Hotel Centrum

Akurat z tym skrzyzowaniem jest jeszcze fehler. Warto dodac jeszcze Dw. Lodz
          Fabryczna - ale przy P.O.W jest jednokierunkowy przystanek zaslugujacy na taki
          dopisek

• Gość: Ja Re: BRAWO-Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 20:42
            Czy usiłujesz mi wmówić, że Kilińskiego i Narutowicza to egzotyczne uliczki
            pikroju ul. Sarniej?! Pisałem już na innym wątku, że nazwy przystanków
            typu "Sarnia" chętnie bym pozmieniał, ale zmiany nazw pochodzących od głównych
            ulic Łodzi zawsze będę krytykować.

A co do Twojego argumentu: jeżeli ktoś nie zna ul Kilińskiego czy ul.
            Narutowicza, to hotelu Centrum też znać nie będzie (chyba, że się w nim akurat
            zatrzymał) i porusza się po mieście z pomocą planu. A na takim łatwiej znaleźć
            ulicę niż jakiś hotel
    • Gość: McAl Re: Uporządkowali nazwy przystanków ! IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 26.09.03, 16:20
      Szkoda, że na 76 w dalszym ciągu w kierunku Szczecińska mamy 2 przystanki o tej
      samej nazwie "Retkińska/Wyszyńskiego". Jednak jeśli się jedzie pojazdem z
      gadaczką to za drugim razem można usłyszeć "Retkińska/Cmentarz", tyle że do
      cmentarza to jest jeszcze pareset metrów i chyba lepiej wysiąść jeszcze jeden
      przystanek dalej.

Na tej linii jest jeszcze przystanek "Aleksandrowska/Elta" choć firmy o takiej
      nazwie nie ma od ponad roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka