Gość: M IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 13:12 We wczorajszym " Super Ekspresie" pisali o wizycie premiera u papieża. Miler podarował papieżowi obraz przedstawiający fragment ulicy Piotrkowskiej. Co sądzicie o takich pomysłach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 05.01.02, 13:19 ty to dopiero przeczytałeś w Super Expressie? A Faktów na TVN-ie, lub Wiadomości, lub Panoramy w Czwartek nie ogladałeś ani żadnego radia nie słuchałeś? Wszyscy o tym mówili- w dzisiejszej Wyborczej- na stronach lokalnych, też o tym napisali. Uważam to za cudowny i niespodziewany pomysł "naszego" premiera. Chciałbym żeby podczas każdej wizyty zagranicznej Belka albo Miller dawali jakiś obraz badź piękne zdjęcie z Łodzi dla goszczacego polityka ;) No ale to tylko marzenia (jak na razie, może się spełnia?). Ogólnie się cieszę i tyle! Ciekawe czy papież do nas w koncu przyjedzie czy nie? też mam nadzieje, że tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Łódż dla papieża IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 13:20 obrazek - dobry zabranie całej rodziny na nasz koszt - zły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 05.01.02, 13:25 no tak, oczywiście to trzeba było podkreślic, nie? A jak wałęsa jeździł po całym świecie ze swoja żona i nie wiadomo z kim jeszcze to było dobrze? i tu mógłbym przytoczyc jeszcze inne przykłady niegospodarności naszych władz w sprawie podróży... A tak w ogóle to o ile ten koszt wzrósł, w stosunku do samotniej podróży Millera do Watykanu??? Prosze o konkretne dane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Łódż dla papieża IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 13:45 Wizerunek kraju tworzy na zewnatrz nie tylko Premier , ale i to co "stworzylo" Premiera, czyli Jego rodzina. I nie ma znaczenia, czy nazywa sie Buzek, czy Miller. Jesli wizyta odbywa sie w Watykanie pod rzadami Papieza- Polaka, to wizyta Premiera-Polaka , pierwsza po objeciu przez Premiera rzadow- winna miec charakter szczegolny i polegac na m.in. przedstawieniu swych bliskich. W przypadku tego Premiera ma to -w sposob zblizony nieco, choc inaczej, do rodziny Buzkow- symboliczne znaczenie. Pokazuje, ze Premier przedstawia Zwierzchnikowi Koscioła Katolickiego swa zlozona religinie rodzine (synowa wyznania prawoslawnego) dajac przyklad wzorowej koegzystencji pewnych -w tym przypadku religijnych - wartosci. Mnie sie to podoba. Gdybysmy wszyscy tak na to spojrzeli , to wreszcie to forum przestaloby byc przejawem skrajnej ksenofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re: Łódż dla papieża IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 20:45 Popieram, może jak za poprzedniej wizyty naprawią dziurawe chodniki i zaasfaltują dziury w jezdniach w okolicy Lublinka, a sklepy będą czynne całą dobę, a także naprawią wreszcie popsute oświerlenie ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Łódż dla papieża 06.01.02, 23:25 No i dyskusja przeszła z obrazka na finasowanie podróży. A przecież chodziło o Łódź, a nie o dyskusje w sprawie zagranicznych podróży. I tak największe osiagnięcia mają Senatorowie z p. Grześkowiak na czele. A obrazek Piotrkowskiej trafi do Muzeum Watykańskiego. No i dobrze. Może kiedyś będzie wystawiony ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: Łódż dla papieża IP: 212.160.117.* 07.01.02, 17:05 obrazek - ok Jak mozna takie dęte kawałki jak Kasia opowiadać. Myslałem że posram się w gacie ze szczęścia że Miler zabrał do Watykanu rodzinę na koszt podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łódż dla papieża 07.01.02, 17:46 no tak, rzeczywiście- bardzo śmieszne... A do jasama: pewnie, że kiedyś go wystawia. Może na pamiatke ogromnych przemian w mieście cudów- gdzie już nie ma archaicznej Piotrkowskiej, a przy niej kamienic, tylko biurowce w miejscu podwórek...:)) pomarzyc sobie można.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Łódż dla papieża 07.01.02, 17:59 Dla mnie ważne, że premier podkreśla swoje łódzkie korzenie (polityczne). Już dawno Łódź nie była tak odmieniana w mediach przez wszystkie przypadki. Zaproszenie papieża do Łodzi spowoduje konkretne korzyści dla miasta. Choćby właśnie remonty ulic i malowanie trawy na zielono. Poza prestiżem, to także konkretne pieniądze z Watykanu dla miasta na przygotowanie wizyty. A jak je miasto wykorzysta, to już zupełnie inna bajka. Cholera mnie wprawdzie bierze, że to Miller, ale chwała mu, że o Łodzi pamięta. Jak tak dalej pójdzie, będę musiała faceta polubić!!! Jak Kwaśniewskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łódż dla papieża 07.01.02, 18:08 i widzisz... wszystko przed toba- nie da się takiego nie lubic- byle tylko coś robił dla naszej wspólnej miłości;)) (oczywiście, że mowa o Łodzi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Łódż dla papieża IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 19:14 Łódź dla Papieża - ok. A Papież dla Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Łódż dla papieża 07.01.02, 19:31 Co "Papież dla Łodzi"? przecież nie będzie chodników układał i żarówek wkręcał! Będzie w Łodzi. Nie wystarczy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 07.01.02, 19:42 najpierw top badźmy pewni, że w ogóle coś tam w Watykanie myśla o Łodzi, a dopiero wtedy mówmy: "co, nie wystarczy"..... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Łódż dla papieża 07.01.02, 19:58 A dlaczego w Watykanie mają myśleć o Łodzi? Czy nie popadamy w megalomanię? To my myślmy, jak najlepiej wykorzystać ewentualną wizytę papieża! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 07.01.02, 20:04 w Watykanie maja po to myślec o Łodzi, żeby wymyślili, że Łódź będzie na trasie papieża!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Łódż dla papieża IP: 195.205.240.* 08.01.02, 15:42 Witam W sumie Lodz jest stolica archidiecezji bezposrednio podleglej Watykanowi. Archidiecezji tak wiele w Polsce nie ma, a lodzka powolal Jan Pawel II. To juz sa powody aby sie tu wybral. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Łódż dla papieża IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 22:53 kropka. napisał(a): > Będzie w Łodzi. Nie wystarczy? Trochę mi to pachnie kultem jednostki. Z tego co pamiętam wiele lat temu Papież utworzył w Łodzi arcybiskupstwo, jakoś wydzielone i bezpośrednio podległe Watykanowi. Nie znam szczegółów bo to nie jest moja dziedzina zainteresowań, ale zdaje się że przyniosło to skutek podobny do objęcia przez Kwaśniewskiego specjalnym patronatem łódzkiego przemysłu lekkiego. Mimo iż nie boi się licznych szczególnie trudnych wizyt, Papież od kilkunastu lat szerokim łukiem omija drugie miasto w swojej ojczyźnie, skupisko klasy robotniczej która, jak często podkreśla, jest mu doskonale znana z czasów młodości i z którą się solidaryzuje. Szczególnie przed ostatnią wizytą były bardzo konkretne nadzieje, że wreszcie Łódź "nawiedzi". Nie ma co się czarować, ta niechęć do "czerwonej Łodzi" jakoś się wpisuje w ogólne spychanie naszego miasta na pobocze Polski i jest dla ludzi bezpośrednim lub działającym na podświadomość sygnałem (tzw. "znakiem"). Co mógłby Papież zrobić dla biednej Łodzi? Bardzo wiele, najwięcej spośród wszystkich ludzi. Dlaczego nie zrobił? Nie wiem, ale zawsze można zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Łódż dla papieża 07.01.02, 23:42 Idąc tym tropem ..... teraz po wizycie czerwonego premiera z czerwonej Łodzi, jeśli bedzie w tym mieście to chyba będzie musiał założyć czerwone szaty liturgiczne. To nie wina Papieża, że nie ma efektów ekonomicznych jego wizyty w naszym mieście. On tu przyjeżdża głównie w kontekście religijnym. A władze miasta niech dogadują się z władzami kościelnymi jak to wykorzystać. Poprzednio kilka (2-3) prywatnych firm zrobiło niezłą kasę na wytworzeniu nieodzownych produktów przy tak masowej imprezie. Jak to rozdzielić na uaktywnienie gospodarcze bezrobotnych mieszkańców ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ninna Re: Łódż dla papieża 08.01.02, 11:55 Ja powiem tylko jedno. Kto z was co sie czepiaja papieza widzial w jakim on jest stanie?? No kto? Staruszek ledwo sie kupy trzyma. Widzialam na jego mszy w Gwiazdke. Prawie sobie sam podtrzymywal glowe. Trzasl sie jak osimina. Msza byla 1,5 godziny, bo tak powoli belkotal. Mi sie wydaje, ze ten biedny staruszek raczej juz nic nie ma do powiedzenia, to inni steruja nim i Watykanem. Co do tego uwazam, ze kosciol katolicki powinien byc oskarzony o maltretowanie ludzi. Kazda inna organizacja dalaby dziadkowi juz dawno emeryture. Ale nie kosciol.... bo wedlug tej cholernie waznej tradycji dziadek ma rzadzic (???) do (usranej) smierci. Dlatego mowie, dajcie dziadkowi spokoj, on ledwo zipie a jeszcze go beda po swiecie ciagac. Glosuje za wyborem nowego papieza, a Wojtyla niech sobie pujdzie na zapracowana emeryture. NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 08.01.02, 17:55 niestety papież jest bardzo schorowany i to przede wszystkim ze starości... a z tego co się nie mylę to zmienic papieża za życia starego jest nie łatwo- od bardzo dawna tak długo nie żyli i nie rzadzili Watykanem papieże więc wg tradycji papieża wybiera się po śmierci starego... poczekamy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Łódż dla papieża 08.01.02, 12:10 Gość portalu: Mirek napisał(a): > kropka. napisał(a): > > > Będzie w Łodzi. Nie wystarczy? > Trochę mi to pachnie kultem jednostki. Mirku, gdybyś wiedział, co ja myślę o Janie Pawle II, to byś się przewrócił w konwulsjach! Ale nie to jest tematem wątku. Patrzmy realnie. Nie możemy żądać od Watykanu, żeby myślał o każdym mieście na świecie, czy nawet w Polsce. To miasta starają się o wizyty znamienitych osób, bo jest w tym konkretny interes. Każda pielgrzymka papieża, to niezłe pieniądze. Watykan płaci za przygotowanie wizyty. I tak, jak napisałam wcześniej: jak miasto te pieniądze wykorzysta, zależy od władz miasta. I tu chwała Millerowi, że o Łodzi pomyślał. Reszta należy do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: Łódż dla papieża IP: 212.160.117.* 08.01.02, 13:55 przykro się robi jak się tego słucha, jak mozna w ogóle myślec ze wizyta papieża może coś zmienić w sytuacji gospodarczej łodzi? przecież to chore albo to ze w Watykanie się mówi o Łodzi, no i co z tego. Tyle biadolenia i użalania się nad sobą to słysze pierwszy raz. Ciągle tylko kto nam pomoże kto wyciągnie z tej biedy? I oczywiście winni są wszyscy inni a nie czerwona łodź, to jest najprostsza odpowiedź. Trzeba spojrzeć na prawdziwe przyczyny SLD rządzi w Łodzi już od dawna i jest coraz gorzej, dlaczego Miler miałby kiwnąć palcem i coś zrobić, czy on w ogóle coś zrobił dla łąodzi oprocz prostych chwytów socjotechnicznych na które tak dużo ludzi się nabiera? Przejżyjcie wreszcie na oczy i przestańcie popierać SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 08.01.02, 17:52 z tego co pamiętam(?) to kadencje rady miasta temu rzadziła nami UW.....i jakoś jej nie wyszło bo znowu SLD rzadzi....a ja i tak czekam na papieża... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Łódż dla papieża IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 21:04 kropka. napisał(a): > Gość portalu: Mirek napisał(a): > > > kropka. napisał(a): > Mirku, gdybyś wiedział, co ja myślę o Janie Pawle II, to byś się przewrócił w > konwulsjach! Powiedz! Nawet nie wiesz jak lubię konwulsje, ale żeby się nie przewrócić siedzę w fotelu. > Patrzmy realnie. Nie możemy żądać od Watykanu, żeby myślał o każdym mieście na > świecie, czy nawet w Polsce. Nie od Watykanu tylko od (konkretnie) Papieża. I nie żadać tylko oczekiwać. > To miasta starają się o wizyty znamienitych osób, > bo > jest w tym konkretny interes. Każda pielgrzymka papieża, to niezłe pieniądze. > Watykan płaci za przygotowanie wizyty. Coś mi się nie chce wierzyć żeby Watykan za cokolwiek płacił, nawet samolot powrotny trzeba podstawić. Jesteś pewna? > I tak, jak napisałam wcześniej: jak mias > to > te pieniądze wykorzysta, zależy od władz miasta. I tu chwała Millerowi, że o > Łodzi pomyślał. Myślę że o sobie. Następne wybory (samorządowe) już bardzo blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Łódż dla papieża IP: 10.0.219.* 08.01.02, 21:07 Watykan na 100% daje pieniadze na przygotowanie wizyty Papieża w miejscu pielgrzymki... a poza tym do tych co się wcześniej kłócili o słuszności wizyty RODZINY Millera u papieża- Miller za nich zapłaci i co? zaskoczyło??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Łódż dla papieża IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 22:48 Gość portalu: geograf napisał(a): > Watykan na 100% daje pieniadze na przygotowanie wizyty Papieża w miejscu pielgr > zymki... Skoro tak to wielki i szczery szacunek dla Watykanu. > a poza tym do tych co się wcześniej kłócili o słuszności wizyty RODZINY Millera > u papieża- Miller za nich zapłaci i co? zaskoczyło??? To chyba raczej Millera zaskoczyło, że dziennikarze wyciągnęli temat. Dlatego zapłacił. Bardzo bym chciał w ten sam sposób płacić podatki - jak mi coś wykryją to ja łaskawie (po zastanowieniu oczywiście) zapłacę i jeszcze będę się domagał podziwu dla moje łaskawości. Odpowiedz Link Zgłoś