Gość: gosc nawet okręceni w prześcieradła IP: *.gprs.plus.pl 25.05.08, 08:17 urzędnik ma obowiązek pracować w zgodzie z przepisami prawa i poszanowaniu praw obywatela i człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponocnejzmianie Re: nawet okręceni w prześcieradła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 08:53 Po pierwsze - skoro źle zarabiają, to zgodnie z radami internautów odchodzą. Tylko po co potem robicie afery że w biurze informacji turystycznej Urzędu Miasta nikt nie zna angielskiego i nie może się dogadać z cudzoziemcem? Po kiego grzyba ktoś ze studiami i znajomością języka ma pracować na mikre pieniądze? Po prostu sobie poszedł poszukać lepszej pracy. Po drugie - co do protestu związkowców UW - administracja rządowa zarabia gorzej niż samorządowa, a od początku roku rząd kombinuje jak by tu urzędnikom nie dać pieniędzy, które teoretycznie ma do dania. Ostatnie wieści mowią coś o przydzieleniu 80 czy ponad 100 zł.brutto na etat. Na jesieni ewentualnie. No, majątek jak cholera. Przeciętny obywatel nie wie o prawdziwym eksodusie pracowników z administracji. Wieją starzy (na emerytury - niskie, ale często wyższe od zarobków) i wieją młodzi, którzy pracę dla idei mają w d... Tak więc po paszport będziecie drodzy państwo stać w dłuuugich kolejkach a na jego wydanie czekać pól roku, po dowód osobisty takoż itd. itd. Cieszycie się że urzędniow biją, ale rykoszetem to wy dostaniecie.Najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: *.aster.pl 25.05.08, 08:58 No W Swetrach Przynamniej Będą Wyglądali Jak Ludzie A Nie Jak Urzędasy... I BArdzo Dobrze , Przyjemniej będzie w urzędzie widzieć ludzi zamiast odpicowanych za nasze pieniądze nierobów :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 10:36 Ja jestem elektrykiem w firmie państwowej , zarabiam 1150 złotych na czteroosobową rodzinę i chociażbym chodził w slipach to i tak nie mam szans na podwyżkę a w sklepach wszystko drożeje. Tusk nam obiecał wszystkim podwyżki więc też czekam ... > _1. Obrona praw pracowników, obniżenie kosztów pracy i wzrost płac. _2. Wspieranie przedsiębiorczości i zmiana prawa na korzystniejsze dla pracowników i pracodawców. _3. Radykalne uproszczenie prawa podatkowego, gospodarczego i trybu poboru ZUSu. _4. Obniżenie składek ZUS dla mało zarabiających. _5. Likwidacja (zastąpienie) niekorzystnego drugiego filaru funduszy emerytalnych _6. Wzrost płac pracowników sektora publicznego oraz ustawa antykominowa. _7. Ujednolicenie niejednoznacznego prawa podatkowego w Polsce _8. Wzrost płac nie tylko tym grupom zawodowym, którzy strajkują i wzrost zasiłków dla bezrobotnych. _9. Wydłużenie urlopu macierzyńskiego 10. Podatek liniowy i pomoc ze strony państwa dla najsłabszych. 11. Realizacja polityki historycznej. 12. Ograniczenie deficytu. 13. Bezpieczne wprowadzenie Euro. 14. Zahamowanie wzrostu inflacji. 15. Większe środki na rozwój i edukacje. 16. Uproszczenie procedur zakładania firm. 17. Prywatyzacja kluczowych firm polskiej gospodarki. 18. W przypadku firm należących do Skarbu Państwa - rzetelne wybierania zarządów i rad nadzorczych. 19. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego. 20. Wsparcie projektów infrastrukturalnych UE dot. bezpieczeństwa energetycznego. 21. Znaczne przyśpieszenie budowy obwodnic i autostrad. 22. Wyeliminowanie barier prawnych blokujących szybki rozwój infrastruktury. 23. Nowe trasy kolejowe i reforma PKP 24. Powszechny dostęp do szerokopasmowego Internetu szczególnie dla najuboższych i niepełnosprawnych. 25. Wprowadzenie możliwości załatwiania spraw państwowych (podatki itp.) przez Internet. 26. Gospodarczy “powrót Polski nad morze” i "Śląsk". 27. Mądre wykorzystywanie funduszy europejskich i ograniczenie biurokracji. 28. Decentralizacja władzy. 29. Wsparcie rozwoju regionalnego. 30. Modernizacja wsi i rolnictwa. 31. Usprawnienie procesu składania wniosków o dotacje unijne. 32. Reforma instytucji publicznych obsługujących rolnictwo. 33. Ekologiczna produkcja żywności. 34. Wytwarzanie biopaliw i biogazów. 35. Reforma systemu ubezpieczeniowego rolników. 36. Rozwój rybołówstwa. 37. Ochrona środowiska i wyłączenie świateł mijania w samochodach. 38. Wdrożenie programu Natura2000 39. Wprowadzenie polityki solidarnego państwa. 40. Ułatwienie młodym startu zawodowego i rychłe powroty Polaków z emigracji. 41. Darowanie zaległości w Urzędzie Skarbowych dla Polaków, którzy pracowali za granicą. 42. Obniżenie bezrobocia i cud Irlancki w polsce. 43. Długoterminowe uniknięcie zagrożeń demograficznych. 44. Rozwój edukacji przedszkolnej na terenach wiejskich. 45. Podniesienie pensji nauczycielom. 46. Zmiana mechanizmów finansowania edukacji. 47. Zwiększenie miejsc pracy dla ludzi powyżej 50 roku życia. 48. Reforma emerytalna i Odebranie przywilejów renty dla UBeków, WRON, PZPRowców, i agentów WSI. 49. Prywatyzacja i uzdrowienie służby zdrowia znaczna poprawa jakości usług, Walka z łapówkarstwem. 50. Komputerowe wypisywanie recept w celu uniknięcia pomyłek w aptekach 51. darmowe leki dla dzieci do 18 lat 52. Zwiększenie powszechnego dostępu do służby zdrowia. 53. Podwyższenie pensji pracownikom służby zdrowia. 54. Podział NFZ na kilka konkurencyjnych zakładów ubezpieczeniowych. 55. Reformacja polityki refundacji leków. 56. Ułatwienie zdobywania specjalizacji lekarzom, sędziom, notariuszom, komornikom, prawnikom. 57. wprowadzenie w 2009 r kas fiskalnych we wszystkich dziedzinach działalności 58. Ułatwienie osobom niepełnosprawnym zdobycie wykształcenia i pracy. 59. Rozwój społeczeństwa obywatelskiego. 60. Zmiana ustawy o organizacjach pożytku publicznego i wolontariacie. 61. Stabilizacja finansowa sektora kultury. 62. Organizacja Euro 2012 63. Program “Boisko w każdej gminie” 64. Wsparcie sportu wyczynowego. 65. Odbudowa zaufania obywateli do władzy 66. Ograniczenie przywilejów władzy 67. Likwidacja zagrożeń korupcyjnych. 68. Poważne zmiany w prokuraturze. 69. Reforma prawa karnego. 70. Zmiana systemu odbywania kar. 71. Efektywne prowadzenie walki z przestępczością. 72. Zapewnienie bezpieczeństwa i praworządności w Polsce. 73. Budowa systemu ochrony i ratownictwa ludności. 74. Tańsze lekarstwa dla emerytów. 75. Dokończenie reformy administracji publicznej. 76. Wprowadzenie e-dowodu osobistego. 77. Zmiana sposobu prowadzenie polityki zagranicznej. 78. Dbanie o interesy Polski w UE 79. Udział Polski w dbaniu o bezpieczeństwo światowe. 80. Likwidacja tajnych podsłuchów zainstalowanych urzędach administracji państwowej 81. Uzawodowienie Wojska. 82. Zakończenie misji w Iraku w 2008 r. 83. dekomunizacja i odebranie przywilejów byłym pracownikom SB 84. Likwidacja możliwości skorumpowanych przetargów i prywatyzacji. 85. Rozliczenie zagrabionych majątków, fortun. 86. Likwidacja abonamentu RTV oraz likwidacja horrendalnie wysokich odpraw dla pracowników TVP 87 Zlikwidowanie KKRITV i obniżenie wynagrodzeń pracownikom TVP - poprawa jakości 88. Obniżenie podatków i “danin publicznych” i ograniczenie wydatków budżetowych na kościół. 89. Likwidacja dominacji kościoła w polityce polskiej. 90. Ograniczenie malwersacji finansowych na najwyższych szczeblach władzy. 91. Likwidacja setek przepisów, które paraliżują pracę służb odpowiadających za stan dróg. 92. Szybsza budowa mieszkań i wzrost zatrudnienia. 93. Szkolenia dla bezrobotnych z EFS i praktyki w firmach wraz z realnymi ofertami pracy. 94. identyfikacja i likwidacja pralni brudnych pieniędzy. 95. Likwidacja mafii sterujących cenami paliw w polsce. 96. Rozwiązanie problemu z instalacją w polsce tarczy antyrakietowej. 97. Szeroko idące zmiany w kierunku uporządkowania prawa w polsce. 98. Zmiany w konstytucji i prawie o podwójnym obywatelstwie. 99. Zniesienie imunitetów dla posłów, imunitet TYLKO dla Premiera, Prezydenta, Marszałaka Sejmu i Sekretarza Stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
desidero1 urzędnik, mydło i woda 25.05.08, 11:14 Na mydło i wodę zarobi, garniaka Gucciego miec nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: urzędnik, mydło i woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.08, 13:23 Doczytałam do tego miejsca i jestem przerażona. O narodzie polski jesteś bliski wyginięcia. Skąd w was tyle nienawiści do drugiego człowieka??? Dlaczego poniżanie innych sprawia wam tyle satysfakcji? Oby to, czego życzycie innym spotkało również was samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amorozo Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 13:36 Jak lubia to dlaczego nie, dla mnie moga chodzic w samych majtkach i podkoszulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Swetry - bardzo dobrze!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 13:39 mnie się to bardziej podoba niż te służbowe nudne garsonki albo garnitury, w swetrze też można dobrze wyglądać, podwyżek i tak nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry 25.05.08, 13:49 problem tkwi nie w swetrach czy garniturach, tylko w ogolnie negatywnym nastawieniu urzednikow do swiata po czesci im sie nie dziwie, jesli chodzi o zarobki, ale to jest koszmar wiekszosci Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
olaola76 Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry 25.05.08, 14:30 mam znajoma ktora pacuje w um. Skonczylysmy te same studia, ja pracuje w korporacji od 9 do 18 ona razem z mezem w magistracie od 8 do 16 jest bardzo zadowolona jak sadze, bo w czasie gdy ja pracuje ona ma czas zaprowadzic dziecko do przedszkola zalatwic lekarza czy zakupy a po pracy czas na spacer z dzieckiem. Ja nie mam takiego komfortu musze korzystac z pomocy niani badz dziadkow. Urlop spedza na zagranicznych wojazach a caly czas slysze jaka to ma niewdzieczna i malo platna prace. Jak jej zaproponowalam miejsce u mnie w fimie za dwa razy takie pieniadze to stwierdzila ze jej sie nie oplaca bo dziecko na tym straci nie dodala tylko ze musialaby uczciwie pracowac a nie zalatwiac prywate w czasie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andron Re: Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: 212.160.172.* 25.05.08, 14:46 święte słowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponocnejzmianie Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 16:16 Olaola, jak każdy przeciętny zjadacz chleba nie odróżniasz urzędów. Mowa jest tu o administracji rządowej (wiesz co to jest rząd?) a nie samorządowej i po co się wtryniasz z koleżanką z Urzędu Miasta, który ma zarobki dużo lepsze niż budżetówka. Jak Ci tak źle w korporacji idź do Urzędu Miasta będziesz miała "kokosy i nicnierobienie". Odpowiedz Link Zgłoś
olaola76 Re: 26.05.08, 10:24 Prawda jest taka ze przecietny zjadacz chleba placi (chyba slyszales o podatkach???) na utrzymanie urzednika z budzetowki i na urzedy centralne i samorzadowe. Jak sie nie podoba mozna zmienic tylko skoro mozna wszystko zalatwic w czasie pracy to po co tracic swoj prywatny czas? Lepiej narzekac na brak kasy i jeczec niz uczciwie pracowac, a jak sie juz pracuje to ze zbolala mina jaki to ja biedny urzednik jestem i jak dla mnie to dla podkreslenia tego faktu moga chodzic nawet we wlosienicach. ps. jak zawsze czytanie ze zrozumieniem sie klania - czy ja powiedzialam ze mi zle? - kwestia logistyki i tyle. Z dobrego serca chcialam kolezance pomoc ale woli narzekac nad swoim urzedniczym losem - jej sprawa. I innych biednych narzekajacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przednocnązmianą Re: olaola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 19:00 Narzekasz że w swojej korporacji musisz pracować do godziny 18.00. No to się nie przepracowujesz. Można opowiadać legendy czego to urzędnicy nie robią w godzinach pracy, można poopowiadać co się robi w godzinach pracy w korporacjach. Dużo ciekawiej by było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przednocnązmianą Re: Olaola pisze na forum w godzinach pracy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 19:10 Widzę, że ostro "tyrasz" w tej korporacji. W czasie dnia pracy na forum. I tak do 18-tej musisz się męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 14:44 dla mnie to mogą chodzić w stringach i bokserkach.miłe dla oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm jedyny prawdziwy program juwenalii uł!!! IP: *.toya.net.pl 25.05.08, 15:59 www.mmlodz.pl/605/2008/5/19/ zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: *.mobileonline.telia.com 25.05.08, 16:51 Zredukowac Polska biurokracje o polowe i bedzie po 500 zl. podwyzki.I wdedy bedz kabinowac jak wszystko uproscic aby sie wyrobic z papierkami.A nuda w pracy sprzyja wprowadzaniu bzdurnych pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sh4dow Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: *.nat.student.pw.edu.pl 25.05.08, 16:53 Polsce potrzeba malej liczby wykwalifikowanych dobrze platnych urzednikow. Zbyt duzo u nas zle oplacanych, nie odpowiedzialnych za swoje decyzje decydujacych o byc/niebyc firmy i jeszcze wszyscy sie dziwia skad w polsce taka korupcja. Jak chca komukolwiek dac podwyzke to niech najpierw nierobow zwolnia (osobiscie znam osoby ktora sa urzednikami wiec wiem ze jest ich cala masa) to pieniadze zaraz sie znajda. P.S. prypominam ze to PiS ograniczyl nabor z konkursow a PO nic w tej sprawie nie zrobilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajace won Czas na zmiane pracy. A nie strajki! IP: *.bredband.comhem.se 25.05.08, 17:20 W cerfurze was przyjma nawet w t-shircie. A nikt was niepotrzebuje razem z tym clalym magistratem itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Prosty i skuteczny pomysł. IP: *.ghnet.pl 25.05.08, 17:36 Wystarczy wydać prawo zezwalające urzędnikom na konfiskatę majątków, których pochodzenie nie jest udokumentowane. W przełożeniu na codzienne życie powinno to oznaczać, że od konkretnego dnia każdy powinien móc bezzwłocznie okazać dokumenty na posiadane nieruchomości i ruchomości. Brak dokumentów oznaczać powinien utratę majątku, o którym nie wiadomo, skąd pochodzi. Uczciwe, proste, bardzo skuteczne i rozwiązuje problemy podwyżek dla administracji. W dodatku niektórzy tak pewni siebie na tym forum straciliby tę pewność wraz z pierwszą kontrolą skarbową. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Prosty i skuteczny pomysł. 26.05.08, 09:43 faszyzmu ci sie zachciewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Popieram!!! IP: *.nm.e-zet.pl 25.05.08, 19:48 Właśnie odeszłam z wojewódzkiego. Miałam 1000 zł na rękę. Teraz mam 2,5 raza więcej. Prawda jest tak że z mojego 14 - osobowego oddziału w UW zostały jeszcze dwie osoby. Czyli odeszli prawie wszyscy merytoryczni. Inżynierowie i prawnicy. Nie wiem jak to jest w innych wojewódzkich, ale w moim byłym wydziale brakowało ludzi. Kolejni pracownicy odchodzili, na ich miejsce brano co najwyżej stażystów (tak taniej). Robotę dorzucano zatrudnionym, ewentualnie dodając dodatek 200 zł brutto. W urzędach wojewódzkich zarabia się żałośnie. Trzysta razy lepiej jest w samorządach, gdzie zresztą teraz my - pracownicy z wojewódzkich - tłumnie sie przenosimy. Ci wszyscy co tu piszą idiotyzmy typu "zwolnić ich" często nie odróżniają samorządówki (gdzie przerost zatrudnienia jest ogromny i gdzie zatrudnia się krewnych i znajomych królika) od administracji rządowej. Taka jest prada że mamy prawo jakie mamy i ktoś je musi stosować. Szybciej i sprawniej sprawę załatwi urzędnik z wiedzą, z doświadczeniem i dobrze wynagradzany. Tymczasem można zauważyć, że ucieczka urzędników ma miejsce w tych wydziałach, gdzie potrzebna jest wiedza merytoryczna (geodezja, architektura, środowisko, fundusze, finanse). Z wydziałów tzw "organizacyjnych" nikt nie ucieka. Protest urzędników łódzkiego UW popieram w całej rozciągłości. Nie może być tak, że pracownik rozpoznający odwołanie od pozwolenia na budowę zarabia gorzej iż sprzątaczka. Za wiedzę trzeba płacić (tak jak płacimy dziś za usługi)i ekipa rządząca wreszcie sobie z tego zdać sprawę powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popatrz-na-Włochy Marzenie ściętej głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:00 polega na tym,że żadna rządząca ekipa nie wprowadzi jasno określonych zasad służby cywilnej - bo przezież o tym piszesz - premiujących kompetentnych fachowców. Powód jest prosty: po wygranych wyborach nie będzie mozliwości zapewnienia ciepłych posadek swoim działaczom. Inne kraje już dawno - i z powodzeniem - rozwiązały ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były-zusman Niech przyjdą pracować w ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 20:51 to się nauczą,jak zaoszczędzić na garnitur przy zarobkach 1600 zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe brzydki swetry a la Kononowicz. w garniakach wam źle. IP: 212.76.37.* 26.05.08, 05:50 źle w nich wyglądacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghb Urzędnicy: Albo podwyżki, albo swetry IP: 195.136.148.* 26.05.08, 06:23 zwolnic z pracy tych darmozjadow. W Polsce jest 1, 5 miliona zbednych etatow urzedniczych, podatnicy juz nie wyrabiają... Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Zwolnic 70% z nich, a reszcie kupic garnitury 26.05.08, 09:39 powinno wtedy wystarczyc, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicior Jak dla mnie to moga chodzic nago. IP: *.fidelity.com 26.05.08, 10:58 Zwlaszcza te dupeczki co to golym okiem widac ze dostaly prace za szybkie zdejmowanie majtek. Jedyny ich atut to ladne cycki. Odpowiedz Link Zgłoś