Dodaj do ulubionych

pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!!

IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 18:57
czy ktos mógłby mi powiedzieć coś nie cos na temat ZARARUSZTRY?? i religii
stworzonej przez niego??
Obserwuj wątek
    • Gość: mch Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 19:06
      Gość portalu: szpilkaaa napisał(a):

> czy ktos mógłby mi powiedzieć coś nie cos na temat ZARARUSZTRY?? i religii
      > stworzonej przez niego??

E, a co to takiego??? To była taka religia? Nazwa cokolwiek dziwna. Przychodzi
      mi na myśl musztarda, musztra, rausz, ruszt. :)
    • geograf Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! 19.09.03, 19:11
      Chodzi chyba o _zaratustrę_ i _zaratustryzm_

Google Twoim przyjacielem. Wybierz sobie:
      www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=Zaratustryzm&lr=lang_pl
    • Gość: łażej Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 19.09.03, 19:16
      Faktycznie jak napisał Geograf chodzi raczej o Zaratustrę.

Za encyklopedią Onetu: "Zaratusztrianizm, zaratustryzm, zoroastryzm, religia
      staroperska powstała w wyniku dokonanej przez Zaratusztrę między IX a VI w.
      p.n.e. reformy mazdaizmu. Jego świętą księgą jest Awesta, zwłaszcza
      przypisywane Zaratusztrze Gaty, i Jasna (szczególnie tzw. Jasna siedmiu
      rozdziałów) - wykład doktryny i rytuału zaratusztrianizmu.

Głosi on, że pomiędzy bogiem światła, dobra i prawdy Ahura Mazdą (Ormuzd), a
      duchem ciemności, zła i kłamstwa, związanym z materią Angra Mainju (Aryman)
      toczy się walka, zapoczątkowana wtargnięciem Angra Mainju w sferę światłości.
      Po jego stronie stoją demony, szczególnie złe duchy planetarne, natomiast po
      stronie Ahura Mazdy dobre i święte duchy, tzw. Amesza Spenta (Święci
      Nieśmiertelni).

Poglądy te tworzą składową dualistyczną zaratusztrianizmu - jest on jednak
      religią monoteistyczną, gdyż najwyższą czcią otacza tylko Ahura Mazdę, jego
      właśnie uznając za wyłącznego stwórcę świata i reguł moralnych. Człowiek,
      składający się wg zaratusztrianizmu z pierwiastka duchowego i cielesnego, jest
      uwikłany w walkę dobra ze złem i w każdym ze swych czynów opowiada się po
      którejś ze stron. We właściwym wyborze mają mu pomagać: daena (lub din -
      sumienie), urwan (lub rawan - rodzaj wewnętrznego zmysłu pozwalającego odróżnić
      dobro od zła) i frawaszi (anioł-stróż). Ów doczesny wybór ma skutek w życiu
      przyszłym, w wyniku sądu pośmiertnego człowiek może zostać zbawiony lub spadnie
      do piekieł z podobnego do ostrza miecza mostu Czinwat, po którym będą musieli
      przejść wszyscy zmarli, może też trafić do miejsca pośredniego (rodzaj
      czyśćca), gdzie dokona się jego oczyszczenie.

Wg apokaliptyki irańskiej, przy końcu świata pojawi się Saoszjant (Zbawiciel),
      nastąpi zmartwychwstanie umarłych oraz ostateczne starcie między dobrem a złem
      zakończone zwycięstwem dobra i odnowieniem stworzenia - we Wszechświecie
      zapanuje wówczas szczęście i pokój.

Zaratusztrianizm stał się religią państwową za panowania Sasanidów (III-VII w.
      n.e.), zastępując konkurujący z nim zurwanizm."

• Gość: szpilkaaa Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 19:32
      jestescie kochanie.tak macie racje pomyliłam się:)
      • Gość: mch Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.03, 19:34
        Zdradź do czego ta wiedza była potrzebna? Tak z ciekawości pytam.
        • geograf Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! 19.09.03, 19:44
          historia.
          program 1 klasy nowego liceum.
          • igrek_oficjalny Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! 19.09.03, 19:49
            A Ty skąd to wiesz? :-) to teraz we wrześniu na historii nie uczymy sie juz o
            Biskupinie??? pozdr
            • geograf Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! 19.09.03, 20:13
              program gimnazjum, liceum w kwestii historii jest bardzo pdobny. rozni sie
              rozbudowaniem tematu.
              zaczyna sie od najstarszych cywilizacji. Zaratusztryzm jest raczej tylko wspominany.
              Skąd wiem?? Wiem.
              O biskupinie w ogóle się nie mówi. Program poczatków Państwa Polskiego (Polanie,
              Wiślanie etc.) jest sciśnięty.
              • igrek_oficjalny Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! 19.09.03, 20:21
                Mam przed sobą książke Historia 1 H. Manikowskiej. Rzeczywiście o Biskupinie
                ani słowa, zwłaszcza, że podtytułksiązki to..."średniowiecze" :-) Jest za to
                pierwszych plemionach słowiańskich, o Chrobrym i o odkryciach geograficznych.
                No cóż-patrząc po tematach i pobieżnie po stronach-o tej religii ani słowa.
                Pozdr

p.s. ostatnio coraz częściej, gdy szukam czegoś w ksiązce/gazecie łapię sie na
                tym, że myślę jak tu włączyć opcje "wyszukaj(na tej stronie)". To chyba jakiś
                zły objaw...
    • Gość: f. Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! IP: 81.219.160.* 19.09.03, 19:58
      hehehe...
      • Gość: med_max Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! IP: 212.191.1.* 19.09.03, 20:17
        Tako rzecze Zaratustra
        Jak rozpusta, to rozpusta!;)
        • fleurette Re: pomóżcie mi!!!!!PROSZE!!!!! 19.09.03, 20:18
          jaka zaratustra?? zararusztra!! hehe, ale mi humor poprawiliście!!!:DD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka