Dodaj do ulubionych

TEN-T i plany kolejnych połaczeń

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:54
Na stronach Ministerstwa Infrastruktury znalazłem ciekawe informacje. Pomijając wniosek o rozszerzenie sieci TEN-T, wyczytać można trochę informacji na temat liczby odprawionych pasażerów w latach poprzednich i planowany wzrost ruchu w latach następnych. Ponadto zamieszczono informacje o nowych stałych i czarterowych połączeniach. Trochę trudno w to wszystko uwierzyć, ale może..

www.mi.gov.pl/files/0/1786995/PROJEKTYLOTNICZE.pdf
"..W roku 2007 z usług PL Łódź skorzystało ponad 308 tysięcy pasażerów. Średnioroczna dynamika wzrostu liczby obsłużonych pasażerów wynosiła odpowiednio: 2007/2006: 42%; 2006/2005: 1.100%; 2005/2004: 190%.
Zgodnie z długookresowymi prognozami portu lotniczego, pasażerski ruch lotniczy w PL Łódź wzrośnie z oczekiwanej liczby 634.176 pasażerów w 2008 r. (wzrost o 103% w stosunku do roku 2007) do ok. 868.896 w roku 2009 (wzrost 37%). W roku 2010 lotnisko obsłużyć powinno już liczbę 1.019.544 pasażerów (co stanowić będzie roczny wzrost o ponad 17%).."

"..Obecna siatka połączeń lotniczych:
Połączenia krajowe: Bydgoszcz (BZG).
Połączenia międzynarodowe: Edynburg (EDI), Liverpool (LPL), Notthingam East Midlands (EMA), Londyn (STN), Dublin (DUB), Kopenhaga (CPH), Berlin (TXL), Wieden (VIE), Tel-Awiw (TLV), Monastyr (MIR), Antalaya (AYT), Hurghada (HRG).
Siatka docelowa:
Dodatkowo połaczenie krajowe – Warszawa (WAW), Rzeszów (RZE), Szczecin (SZZ).
Dodatkowo połaczenia miedzynarodowe: Lanzarote, Malaga, Amsterdam, Ateny, Belfast, Bergen, Birmingham, Bristol, Bruksela, Paryż, Faro, Rzym, Florencja, Larnaca, Almeria, Monachium, Mediolan, Palma Mallorca, Saloniki, Teneryfa, Wenecja, Walencja, Jerez de la Frontera, Zurich, Frankfurt.."

Prawda, że trudno w to uwierzyć?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Nagano Re: TEN-T i plany kolejnych połaczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 19:22
      Jest Szczecin i Rzeszów, a nie ma Krakowa i Gdańska
      Jest Lanzarotte, Almeria, Faro, Jerez de la Frontera a nie ma Moskwy,
      Sztokholmu, Oslo czy Helsinek (Te śródziemnomorskie destynacje to rozumiem
      całoroczne czartery?)

> Prawda, że trudno w to uwierzyć?
      prawda :)
      • Gość: MarcinK brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 19:29
        I ciekawe, że nikt nie ma planów lotów z Łodzi do USA i Kanady. Swego czasu był
        zainteresowany przewoźnik. Teraz jak zniesiono wizy do kanady, a niebo nad
        Atlantykiem zostało uwolnione należałoby się postarać o przewoźnika (choćby
        sezonowego) w tym kierunku.

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: pidzyn Re: brak USA i Kanady IP: 193.15.99.* 10.07.08, 21:39
          A pas startowy nie jest czasem za krótki aby transatlantyki z pełnymi zbiornikami i kompletem pasażerów mogły wystartować ??
          • Gość: lol Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 22:40
            w krk w poz sa takie same pasy a tam lądują takie samoloty, dla ciekawostki w
            poz był an-225
            • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 11.07.08, 12:21
              Gość portalu: lol napisał(a):

> w krk w poz sa takie same pasy a tam lądują takie samoloty, dla ciekawostki w
              > poz był an-225
              w KRK jest droga kołowania a w POZ jest inne zakończenie pasa niż na EPLL, jest
              szeroko i AN mógł sobie pozwolić na wykręcenie ale i tak wystartował na pusto bo
              by nie dał rady :)

Ale samoloty do USA spokojnie wystartowałyby z Łodzi
              • Gość: Nagano Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 17:40
                > Ale samoloty do USA spokojnie wystartowałyby z Łodzi

Nawet 757-200 WL na upartego doleci do Nowego Jorku.
              • Gość: lol Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 19:36
                nawiązywałem tylko do długości pasa, a nie do kołowania
                • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 11.07.08, 21:47
                  na takiej długości pasa to większość samolotów wyląduje ale co potem ? ? ma stać
                  na końcu i nic już nie zrobić ? samolot musi wylądować i skołować na appron i
                  potem polecieć dalej (chyba, że jest to jego ostatni lot i ląduje, kołuje i
                  zostaje na lata)

jeszcze jest pytanie czy nasz pas wytrzyma takie obciążenie (najstarsza część)
                  • Gość: MarcinK Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 21:59
                    767 zawróci na obecnym pasie.

MK
                    • maxxman Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 00:12
                      B767 --> przestarzała konstrukcja --> coraz mniej linii na tym lata. Dla Łodzi -
                      może A330, a w ogóle to B787. Czyli raczej przyszłość.

mx
                      • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 12:41
                        B767 jest cały czas produkowany :!
                        • maxxman Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 13:28
                          Co wcale nie zmienia faktu, że jest mocno zleżałą konstrukcją --> znasz jakąś
                          renomowaną europejską linię która kupiła 767 w ostatnich latach? Przypomnij mi,
                          bo mam problemy z przypomnieniem sobie nazwy takiej linii ;-p

Pozdro,
                          mx
                          • Gość: Nagano Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 15:33
                            Fakt, europejscy przewoźnicy nie zamawiali w ostatnich latach 767, ale już np.
                            Japan Airlines, All Nippon tak, a to chyba renomowani przewoźnicy?
                            • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 18:32
                              W Europie nie jest to popularny typ samolotu jednak jest w ciągłej produkcji i
                              modernizacji bo najstarszy model Boeing 767-200 jest już nie produkowany, a
                              najnowszy 767-400ER można powiedzieć ze z 2000 roku więc nie jest to stary
                              samolot :) A330 jest z 1992 roku więc też to nie jest super nowość, a chyba nie
                              myślisz , że z EPLL latałby B777 <hahaha> lub coś większego :] teraz max to jest
                              B767 lub coś w stylu 767
                              • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 18:36
                                a co do B787 to chyba, że LOT zrobiłby takie połączenie a LOT coś za EPLL nie
                                przepada więc bym na to nie liczył.. jak patrzę na linie jakie latają do Polski
                                to nie ma tutaj nic ciekawego poza kilkoma połączeniami Lufy i BA a reszta to
                                jest low cost i tyle.. nie ma nic bardziej ekskluzywnego..największy samolot
                                jaki lata z Polski regularnie to 767 a w innych krajach to minimum B777, w
                                Polsce nie ma porządnych połączeń, gdzie Emirates, American Airlines, Delta itp.
                                można wymieniać i tylko patrzeć w niebo jak te linie latają ale nie do Polski
                                tylko dalej....Warszawa stolica a tylko prawie lata LOT i tani
                                przewoźnicy....czemu nie ma tych linii jakie wyżej wymieniłem ? ?
                              • maxxman Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 19:29
                                piotr-pajor napisał:

> myślisz , że z EPLL latałby B777 <hahaha> lub coś większego :]

Chyba nie znasz moich poglądów prezentowanych na tym forum od ładnych paru latek
                                by mnie posądzać o taką wiochę ;-p A i powiem ci więcej: nie wierzę w pojawienie
                                się na EPLL w najbliższych latach bezpośrednich połączeń za ocean, głównie z
                                powodów ekonomicznych. B787 - jak się już wreszcie złoży i wdroży - może za
                                paaarę latek będzie tu w jakiś wyjątkowych okolicznościach zaglądał. Większe
                                maszyny - B777, B747 - tylko w wersjach cargo, o_ile/jak_tylko nasz port będzie
                                gotowy do obsługi takich maszyn.

Co do B767: nadal uważam, że na obecne czasy to rzęch. Spójrz na przetarg na
                                nowe cysterny lotnicze USAF'u: w finalnej grze zostały maszyny na bazie A330 i
                                B767 i kto wygrał? ;-) Zapewne wiesz kto wygrał, a jak nie wiesz to ci
                                podpowiem, że Wzgórze w D.C. przez dwa tygodnie hulało z nerwów bo nie była to
                                maszyna ich ukochanego, rodzimego producenta którego tak bardzo lubią
                                subsydiować ;-)
                                • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 12.07.08, 21:16
                                  ja też nie wierzę w pojawienie się połączenia za ocean..ja czekam aż będzie
                                  więcej połączeń, jestem na lotnisku od ładnych kilku lat i pojawienie się
                                  pierwszego B738 było wielkim wydarzeniem i teraz czekam na nowe linie i na nowy
                                  terminal, który już niedługo powstanie.
                                  • kamilrtk Re: brak USA i Kanady 13.07.08, 18:54
                                    Panowie chyba zapomnieliście, że Nasz port jest portem młodym,
                                    raczkującym a mamy tak jak inne wieksze lotniska pas startowy(2500),
                                    teraz doszła nowa płyta postojowa, bedzie budowany T3 niedługo, nie
                                    wiem jak bedzie z droga kołowania... Źle...! Mało...! Nie możemy
                                    porównać naszego lotniska do Poznania czy Krakowa bo to są lotniska
                                    które które funkcjonują od dłuższego czasu...Jestem na lotnisku 4
                                    razy w tygodniu napewno i widze postępny teraz jest rozkopane przy
                                    T1 bo jest budowany parking na samochody, jest kończona droga od
                                    ulicy zamiejskiej praktycznie pod samo T2 co niewątpliwie bedzie
                                    dużym ułatwieniem w przemieszczaniu i dojechaniu na miejsce.

Pozdrawiam
                                    • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 13.07.08, 20:46
                                      Ja też jestem bardzo często na lotnisko, może i częściej niż Ty i dość aktywnie
                                      działam na EPLL. Ja nigdy nie narzekałem na lotnisko więc nie wiem skąd takie
                                      wnioski, spójrz w inne tematy i poczytaj to zobaczysz, że jestem w tych kilku
                                      procentach ludzi, którzy są na lotnisku, wiedzą co się dzieje i co ma być i
                                      bronią jak mogą lotniska na forum, a nie jak większa grupka, pisze tylko, że to
                                      źle, a w innych portach to jest tak a u nas zawsze źle i źle, nigdy nie byli na
                                      lotnisku i piszą pierdoły bo nie wiedzą co się dzieje. Wpadnijcie na EPLL przed
                                      napisaniem bzdur i pogadajcie z osobami, które tam są i spędzają więcej czasu
                                      niż Wy i coś wiedzą. Jeśli macie jakieś pytania to służę pomocą i postaram się
                                      jak najlepiej Wam odpowiedzieć, a jak sam nie będę znał odpowiedzi to postaram
                                      się ją zdobyć i przekazać i chciałbym doczekać takich dni, jak tutaj ktoś
                                      napisze pozytywnego na temat lotniska, że T3 jest ładny i funkcjonalny, że to co
                                      się dzieje będzie skutkowało tylko na + dla lotniska...

POZdrawiam
                                      ------------
                                      Piotr Pajor
                                      EPLL SPOTTER
                                      • Gość: Jojo Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 22:08
                                        Łubudubu, łubudubu, niech nam żyje prezesa naszego klubu, niech żyje nam. To
                                        śpiewałem ja Jarząbek...

Żenada, klakierzy pajaców.

J.
                                      • ww_lodz Re: brak USA i Kanady 13.07.08, 23:00
                                        piotr-pajor napisał:
                                      • ww_lodz Re: brak USA i Kanady 13.07.08, 23:01
                                        piotr-pajor napisał:
                                        > Jeśli macie jakieś pytania to służę pomocą i postaram się
                                        > jak najlepiej Wam odpowiedzieć, a jak sam nie będę znał odpowiedzi
                                        to postaram
                                        > się ją zdobyć i przekazać

To się zapytaj pana prezesa kiedy będą ogłaszane jakies nowe
                                        połączenia z Łodzi :D
                                        • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 14.07.08, 13:22
                                          ww_lodz napisał:

> To się zapytaj pana prezesa kiedy będą ogłaszane jakies nowe
                                          > połączenia z Łodzi :D

Będą ogłoszone jak będą pewne :) i jak będzie jakiś przewoźnik, który będzie
                                          chciał latać na EPLL....linia musi mieć kasę z połączeń :]
                                          • ww_lodz Re: brak USA i Kanady 15.07.08, 00:53
                                            piotr-pajor napisał:
                                            > Będą ogłoszone jak będą pewne :) i jak będzie jakiś przewoźnik,
                                            który będzie
                                            > chciał latać na EPLL....linia musi mieć kasę z połączeń :]

Zaskoczyłeś mnie :]
                                            • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 15.07.08, 09:15
                                              A czego się spodziewałeś, że napiszę tak jest 20 nowych połączeń ? ?

Funkcjonujemy dopiero 2 LATA !!! jest bardzo dobrze jak na ten okres.
                                          • Gość: Wilczy Re: brak USA i Kanady IP: *.p.lodz.pl 15.07.08, 10:00
                                            piotr-pajor napisał:

> > (...) kiedy będą ogłaszane jakies nowe połączenia z Łodzi :D
                                            >
                                            > Będą ogłoszone jak będą pewne :)

To naprawdę pozytywna zmiana. Wcześniej, o ile się nie mylę, zdarzało się
                                            władzom lotniska ogłaszać połączenia, które nigdy nie doszły do skutku.

Brawo :)
                                      • Gość: Zdzichu Re: brak USA i Kanady IP: 78.152.218.* 13.07.08, 23:17
                                        Czy wiesz moze kiedy nowa plyta postojowa bedzie dostepna dla
                                        samolotow? Dziekuje za odp i pozdrawiam.
                                        • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 14.07.08, 13:20
                                          Nowa płyta postojowa ma być czynna w okolicach września tego roku. Takie są
                                          przepisy i się tego nie przyśpieszy.
                                          • Gość: Zdzichu Re: brak USA i Kanady IP: 78.152.216.* 14.07.08, 22:05
                                            Dziekuje za odp. pozdrawiam
                                      • kamilrtk Re: brak USA i Kanady 14.07.08, 19:04
                                        > Ja też jestem bardzo często na lotnisko, może i częściej niż Ty i
                                        dość aktywnie
                                        > działam na EPLL. Ja nigdy nie narzekałem na lotnisko więc nie wiem
                                        skąd takie
                                        > wnioski

Jeżeli masz problemy z czytaniem i wyciąganiem wnisków to nie wiem
                                        jakim cudem znalazłeś sie w liceum 26...!! Przecież napisałem a
                                        zresztą szkoda słów...!! Pokaż mi miejsce gdzie napisałem, że ja
                                        narzekam na nasze lotnisko...??!! Nie uważaj sie za wszechwiedzącego
                                        w stosunku do mnie osobiście bo wiem tyle co ty i rozmawiamy z tymi
                                        samymi osobami OSOBIŚCIE.

> napisze pozytywnego na temat lotniska, że T3 jest ładny

No ja to napisze nie dlatego że byś chciał bo jest i jeszcze jedno
                                        do piotrka. O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE!! To że tobie się to podoba
                                        to co całej łodzi ma się on podobać...? Bezsens z twojej klawiatury
                                        płynie...!! Oczywiście chodzi o temat T3...!!
                                        • Gość: kolega Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 21:17
                                          a przy okazji demolujesz ludziom domy :D
                                        • Gość: J. Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 21:33
                                          Drugi głupi klakier zarządu. Poszoł stąd!

J.
                                          • Gość: kolega Re: brak USA i Kanady IP: *.centertel.pl 14.07.08, 22:13
                                            nie klakier zarządu, spotter po prostu, który robi zdjęcia i sie
                                            przy okazji troche zna na rzeczy

ale cóż....
                                          • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 14.07.08, 22:14
                                            Gość portalu: J. napisał(a):

> Drugi głupi klakier zarządu. Poszoł stąd!
                                            >
                                            > J.

sam idź z tego forum !!!
                                            • Gość: J. Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:01
                                              Wal się liżydupo prezia. Byłem tu znacznie wcześniej niż ty. Tacy ignoranci pod
                                              pozorem merytoryki, a tak naprawdę kolesie zarządu lotniska robią lotnisku i
                                              miastu niedźwiedzią przysługę tuszując nieudacznictwo. Ty, koleś Nowy i inne
                                              podobne dupowłazy.

J.
                                              • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 15.07.08, 18:24
                                                buahaha
                                                • Gość: J. Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 22:21
                                                  Śmiej się śmiej ignorancie i liżydupo...
                                              • Gość: Retkinia Re: brak USA i Kanady IP: *.centertel.pl 15.07.08, 18:48
                                                Gość portalu: J. napisał(a):

> Wal się liżydupo prezia. Byłem tu znacznie wcześniej niż ty. Tacy
                                                ignoranci pod
                                                > pozorem merytoryki, a tak naprawdę kolesie zarządu lotniska robią
                                                lotnisku i
                                                > miastu niedźwiedzią przysługę tuszując nieudacznictwo. Ty, koleś
                                                Nowy i inne
                                                > podobne dupowłazy.
                                                >
                                                > J.

Wal sie na morde stara cie tak wychowała boli cie to ze gowno wiesz
                                                jesteś nikim taki sie urodziłeś i takim nieudacznikiem
                                                zostaniesz...!! Jak bym takiego jak ty spotkał pod progiem to bym
                                                za....ł Jesteś internetowym kaleką...Żal mi ciebie...!!
                                                • Gość: J Re: brak USA i Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 22:21
                                                  Co dupowłaza boli, że jest nikim...
                                        • piotr-pajor Re: brak USA i Kanady 14.07.08, 22:17
                                          kamilrtk napisał:

Kamil ja nawiązywałem do całego tematu na temat LOTNISKA, nie do Twojej
                                          wypowiedzi lecz do wszystkich tutaj napisanych..

a co do T3 to na tym forum nie ma nic na + tylko ze jest do bani itp itd, ktoś
                                          napisał ze w innym mieście jest lepszy bo lepsza pracownia arch. robiła a
                                          okazało się, że to ta sama, jak ludzie nie wiedzą o co kaman to piszą pierdoły i
                                          tak na tym forum jest było i będzie...potraficie tutaj narzekać tylko, że jest
                                          źle i nie piszę o Tobie Kamil bo Ciebie dobrze znam i wiem co myślisz o EPLL :)
    • Gość: darex A jak to się ma do strategii lufthansa consulting? IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.07.08, 21:46
      • cardiacus etapy strategii 10.07.08, 23:28
        Więcej nie mogę znaleźć. W każdym bądź razie niewiele ta informacja wnosi. Podobno pierwsze wyniki mamy odczuć na wiosnę 2009 (wcześniej mówiono o jesieni 2008) - nowe połączenia (??)

www.uml.lodz.pl/_plik.php?plik=aktualnosci_pliki/klaster_lodzki.pdf
        Po ściągnięciu - strona 43.
        • Gość: kaj oczywiście wpis do TEN-T Kwiatkowski &Grubski już IP: *.tktelekom.pl 15.07.08, 22:43
          dawno załatwili u swojego kolegi Grabarczyka a teraz PO wyłącznie się zajmują PR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka