Gość: xxx IP: *.toya.net.pl 12.08.08, 18:40 a wandale i kibole już się cieszą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sleepysheep Awaria na dzień dobry... 12.08.08, 18:57 Tuż po godzinie 12 udałam się na przystanek u zbiegu ulic Kościuszki i Mickiewicza, by wsiąść tam w jedyny dowożący mnie do domu tramwaj linii 11. Ku mojemu zaskoczeniu okazało sie, że tablice zamontowane na przystankach wyświetlają już planowany czas podjazdu kolejnych tramwajów, choć jak można się było dowiedzieć z pojawiającego się co kilka minut komunikatu - czasy te nie musiały mieć zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. Jednak podczas czekania rzeczywiście kilka (większość) tramwajów przyjechała zgodnie z podaną informacją - widocznie takie miałam szczęście...do czasu. Do czasu, gdy nie zaczęło chodzić o mój tramwaj. Według podanej informacji tramwaj linii 11 miał na rzeczonym przystanku pojawić się za 16 minut - według rozkładu, powinny być to 2 minuty, pomijam fakt, że sam tramwaj kurować powinien co 10 minut...no ale opóźnienia się zdarzają, więc czekam. Czekam. Czekam. Gdy odliczanie doszło gdzieś tak do minut 8, nagle ni z tego ni z owego, znów zaczęło wskazywać 16 minut (coś przeoczyłam? Taki szybki ten tramwaj, że nawet go nie spostrzegłam jak przyjechał i pojechał dalej?). Nauczona jednak doświadczeniem ostatnich miesięcy, że 11 jeździ jak chce, a nie tak jak chcieliby tego jej pasażerowie (nie wspominając o rozkładzie), wsiadłam w cokolwiek i dojechałam do przystanku na ulicy Piotrkowskiej przy Sieradzkiej. Tam znów tablica informacyjna, a z niej wynika, iż 11 winna zjawić się za 2 minuty. Jednak po 30 minutach nadal nie było po niej śladu (jak również kolejne 30 minut później, gdy już nieco przybliżyłam się do miejsca swojego zamieszkania autobusem linii 50, który notabene również spóźniony i zatłoczony stanął w korku w okolicach Ronda Lotników Lwowskich). Reasumując - dwie myśli mnie podczas dzisiejszej półtora godzinnej podróży do domu naszły (podróży, która nie powinna trwać dłużej niż 30 minut łącznie z dojściem z przystanku do domu). Po pierwsze - szkoda, że pomimo super tras i nowoczesnych tramwajów dzień w dzień muszę zastanawiać się, ile dziś czekać będę na tramwaj (jak wspomniałam, jedyny który do mnie dojeżdża - swoją drogą czemu linia 46 nie jest aktywna na dawnej trasie?). Ja rozumiem, że rozkopane ulice, remonty, kanalizacja...ale nie oszukujmy się, zdecydowana większość z tych awarii i opóźnień swoje przyczyny znajduje gdzie indziej (mój ulubiony - spadek napięcia...nie pamiętam, żeby wcześniej to się tak często zdarzało - może to ta klimatyzacja za dużo prądu ciągnie?). Natomiast myśl druga - może mi się tylko zdawało, ale na owych tablicach także miały pojawiać się informacje o awariach powodujących opóźnienia...szkoda, że dziś ich nie było. ps. swoją drogą nie zauważyłam, żeby jakoś dużo ludzi zwracało na owe tablice uwagę - wszyscy i tak zgodnie z przyzwyczajeniem szli do rozkładów, licząc, że jakiś tramwaj wyjątkowo przyjedzie zgodnie z tym, co tam napisano...ale to zapewne kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Awaria na dzień dobry... IP: *.prokom.pl 12.08.08, 19:44 Na tych tablicach wyświetlano JEDYNIE informacje o odjazdach linii 11.... Jakby inne nie jeździły w ogóle. Tak było przez południem. Na niektórych niesmiało pjawiajy sie jakieś poijedyńcze odjazdy niektórych linii (jakby kursowały raz na godzinę....) Na razie wysłali na te wyświetlacze jakieś demo - dane aby udowodnić że niby już działają... To co na wswietlaczu a to co na przystanku w rzeczywistości.... Teraz będą przez kilka miesięcy dostrajać.... a potem skończy sie na wyświewtlaniu reklam albo informacji o imieniania - jako najważniejszych dla pasażerów - wzorem informacji wewnątrz pojazdów ;) Dodam jedno - jeden z tych wyświetlaczy jest całkowicie martwy - Zachodnia/Zielona (kierunek południowy dodam choć to zbędne bo jednoznacznie podałem przystanek tramwajowy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Dwa juz zepsute.... IP: *.prokom.pl 13.08.08, 10:20 Zachodnia / Zielona Zachodnia / Legionów kier. północny. 2 z 6 obok których codziennie przejeżdżam. Rewelacyny wynik 33% awaryjności. Jak widac te atrapy są wyśmienicie dopasowane do norm jakości MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Dwa juz zepsute.... IP: 193.238.16.* 13.08.08, 15:19 Jak zwykle mijasz się z prawdą. Nie działają 4 tablice (w tym 3 kompletnie, jedna wyświetla tylko godzinę). Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Co ma być na tablicach? oczywiście imieniny 12.08.08, 19:46 Tak jak sleepysheep napisała, dobrzeby było aby nie tylko informacje o godzinie przyjazdu się pojawiały na świetlnych tablicach na przystankach ale np. o awariach, opóznieniach itd. A może inne....ale to chyba trzeba wymusić na MPK w drodze protestów, manifestacji itp. Myslę, obawiam się, że MPK nie wpadnie na wiele takich pomysłów sama tj. nt. co tam by napisać. Te poglady oparte są na doświadczeniu z PKP i nowych pociągów Łódź-Warszawa w których tez są tablice które wyświetlają informacje. PKP doszło do wniosku ze najbardziej potrzebną infomacją jest czyje są dzisiaj imieniny a nie np. jaki będzie nastepny przystanek i za jaki czas tak aby podróżny zwłaszcza zagraniczny czy nieobeznany z trasą czy rozkładem opóznień mógł się przygotowac do wysiadki. Mówie wam, jeśli nie przyciśnie się do muru MPK to skończy się na listach imienin na tych tablicach zamiast jakichkolwiek informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan studiego Re: Co ma byc na tablicach? oczywiscie imieniny IP: *.pl 12.08.08, 21:13 na razie wyswietlacze sa w fazie testow, bedzie i informacja o awariach i opoznieniach. zgadzam sie natomiast ze to idzie za wolno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI testy czego? IP: *.prokom.pl 13.08.08, 10:18 Wyśwkietlania wklepanego tekstu? Informacje na wyświetlaczach ani nie są: - w żaden sposób skorelowane ze sobą (kązdy następny wyświetla zupęłnie inną kolejke odjazdów) - sa zwykłym wklepanym tekstem - gdyby to był efek działania docelowego oprogramowania to by nie było zjadania godziny odjazdu (ktoś w[pisał źle godzinę????) Wysłano teksty na wyświetlacze by pokazac ze niby są już uruchomione. Typowe zamiatania brudów pod dywan - specjalność MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: testy czego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 10:24 Poprawnie to wygląda tak tramwaj (sterownik SRG3100P z modułem GPS/GSM) -> centrala ruchu ZDiT (taka nowość ;) ) -> tablice. Ale: -nie wszystkie tramwaje jeżdżące wczoraj na trasie ŁTR miały sterowniki (fuszerka ze strony MPK) -ZDiT-owi coś powierzyć to jakby prosić o porażkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: testy czego? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.08, 18:56 Boze co za kolek. OSSR bedzie dostrajane przez 3 miesiace (wynika to m.in. ze zmian w organizacji ruchu, np. na Zachodniej), a same tablice beda dzialaly poprawnie na poczatku wrzesnia. Obecnie trwaja testy, czy to az takie trudne do zrozumienia? W Wa-wie juz pol roku walcza ze swoim systemem i nie moga do konca tego zgrac, a w Lodzi na Mickiewicza - Kosciuszki w kier. polnocnym juz 90% kursow bylo dobrze wyswietlanych (reszta nie miala GPS). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 21:08 Mam nadzieję,że sygnalizacja świateł na tej trasie również zostanie dostrojona.Jechałam 11-tką od Kniaziewicza do Czerwonej i ze zgrozą obserwowałam jak na każdym,dosłownie na każdym skrzyżowaniu nasza "BŁYSKAWICA" zatrzymuje się na czerwonych światłach a później na przystanku za skrzyżowaniem.Gratuluję tak szybkiej realizacji projektu,w tak trudnych warunkach,oby jednak został on zrealizowany do końca w każdym zakresie.Zatem czekam na obiecaną "zielona falę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 21:46 A przepraszam może ktoś wie kiedy się dostroją zwrotnice bo jednak chyba to jest ważniejsze. Np na Rondzie Lotników pręt metalowy, jak rozumiem mikroprocesorowo sterowany, jest nadal podstawowym narzędziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.devs.futuro.pl 13.08.08, 08:08 nie tylko tam na paru innych skrzyzowaniach nadal motorniczy uzywa tego "mikroprocesora" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 10:25 Jest już lepiej. Ale i tak obciachem jest, że linia ruszyła po trasie bez automatycznych zwrotnic (ponoć producent napędów się nie wyrobił) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark.o ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.retsat1.com.pl 12.08.08, 22:23 cos czuje ze bedzie tak samo jak z wyswietlaczem na krancowce na wyszynskiego... troche podzialal i stoi martwy od conajmniej 3 lat. pogratulowac mpk udanych inwestycji. ps. juz dawno przesiadlem sie na rower, w centrum jestem tak samo szybko, natomiast mam pewnosc ze dojade na czas i ze wogole dojade .. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: 193.238.16.* 12.08.08, 22:35 Wiadomo: - rower na tablicy świetlnej jest zawsze poprawnie opisany - rower ma zawsze zielone światło - rowerowa klima zawsze działa idealnie - na rowerze nigdy nie kapie na głowę - rower nigdy się nie psuje A tego wszystkiego przecież brakuje tramwajowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark.o Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.retsat1.com.pl 12.08.08, 23:19 - zawsze - patrzac odpowiednio daleko do przodu ma - nawet w najbardziej gorace dni jest lepiej niz w tramwaju, kwesta kondycji ;] - czasami kapie, ale rzadko .. - poruszam sie zrobionym herculesem z 78, i faktycznie nigdy mnie nie zawiodl.. w przeciwienstwie do mpk 'A tego wszystkiego przeciez ...' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdurowstrzymywacz Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.chello.pl 12.08.08, 23:04 Olsztyn też bardzo kocha firmę TYCO. Tylko w Olsztynie są jeszcze na dodatek lokalni specjaliści ds. ruchu drogowego. Słynni na całą Polskę, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: 194.150.250.* 12.08.08, 23:26 Czy taki przeintelektualizowany system to nie jest przerost formy nad treścią. Przecież jak jest znana pozycja tramwaju to i czas przejazdu z niewielkim błędem.To co tu sie ma dostrajać.Informacja o awariach i tak musi być wprowadzana recznie(chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" 12.08.08, 23:47 Ośmielam się przypomnieć, że „ŁTR” nie jest regionalnym – jest tramwajem miejskim, przynajmniej jak dotąd. I żadne tablice tego nie zmienią. Potrzebny jest remont torowiska do Pabianic i Zgierza. Bo linie P i 16 do ŁTR zaliczyć na razie nie można. Może więc nie używajmy fałszywych słów, zaciemniających obraz rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.pai.net.pl 13.08.08, 00:49 Projekt nazywa sie ŁTR, zrealizowano jego pierwszy etap, to nie powod, zeby zaraz nadawac mu nowa nazwe, bo ktos tam szuka dziury w calym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.devs.futuro.pl 13.08.08, 08:12 A w ktorej pieciolatce bedzie realizowany drugi, trzeci i kolejny etap... Przypomnijmy sobie Jak partia mowi ze da to mowi a jak mowi ze zabierze to zabierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.pai.net.pl 13.08.08, 09:25 > drugi, trzeci i kolejny etap... Nie ma tylu. W tej pieciolatce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulther Re: ŁTR: wyświetlacze "się dostrajają" IP: *.cec.eu.int 13.08.08, 08:49 Kibole i wandale sie ciesza? Przeciez w sasiedniej Warszawie taki system dziala i nie zostal zniszczony przez kiboli, dlaczego mialby pasc ich ofiara w Lodzi? Swoja droga warto w przyszlosci dostawic takie tablice na calej linii:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jypli Poziom łódzkiej Gazety zszedł poniżej IP: 165.72.200.* 13.08.08, 08:55 expressu ilustrowanego... Żal... Odpowiedz Link Zgłoś
doodster ale mają sprzęt! 13.08.08, 11:30 "Za dwa, trzy tygodnie system będzie w pełni aktualny. Potrzebujemy trochę czasu, by komputer przetworzył wszystkie dane" ZX Spectrum to przetwarza? Czy może jakąś Odrę skądś wyciągnęli? Mogę im pożyczyć jakieś PIII, stoi w piwnicy i się kurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt Re: ale mają sprzęt! IP: *.astral.lodz.pl 13.08.08, 14:54 Nie chodzi o prędkość PRZETWARZANIA informacji, tylko o czas potrzebny na ich ZEBRANIE. Czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: ale mają sprzęt! 13.08.08, 15:16 "Potrzebujemy trochę czasu, by komputer PRZETWORZYŁ wszystkie dane" O co Ci chodzi? Ja czytam ze zrozumieniem, ten Pan wyraźnie nie rozumiał, co mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ale mają sprzęt! IP: 195.69.82.* 13.08.08, 18:45 > ten Pan wyraźnie nie rozumiał, co mówi. Albo PAN REDAKTOR nie rozumial i popisal glupoty. Wypowiedzi cytowane w gazetach nie sa w 100% zgodne z tym co faktycznie ktos powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś