Dodaj do ulubionych

Co czwarty autobus nie przyjeżdża!

IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 18:52
Mieszkańcy Nowego Tarfu i Myślenic - strzeżcie się!
Obserwuj wątek
    • Gość: Smutna Jerzy K. IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 19:22
      Głosowałam dwa lata temu na Kropę, bo myślałam, że choć paskudny to
      przynajmniej uczciwy. Dzisiaj widzę: przekręt za przekrętem,
      wiceprezydenci przed sądem, CBA w magistracie. Co dalej? Czy
      niedługo będziemy czytać o Jerzym K. przebywającym na Smutnej?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jerzy K. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:46
        Ja glosowalem wczesniej. W ostatnich wyborach - nie - bo zawiódł mnie już wtedy.
        Jaki jest było już wiadomo przed ostatnimi wyborami, więc dziwię się, że
        glosowałaś na niego.
        • Gość: fin Re: Jerzy K. IP: 193.238.16.* 23.08.08, 01:05
          A na kogo należało głosować :>
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jerzy K. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:42
            To każdy powinien rozważyć w swoim sumieniu. Fakt wybór był ciężki i należało
            głosować na mniejsze zło... Bo albo osoba, która miała by jakieś szanse miała
            promilowe poparcie, albo po prostu namaszczenie partii.
    • Gość: gosc Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.pai.net.pl 21.08.08, 19:44
      Moim zdaniem pan Berger zamiast rozkladac rece i nie wiedziec
      powinien po prostu poprosic prezesa Wasowicza o wyjasnienia. Albo
      przyznac wprost kogo chce/chcial wkrecic na jego stolek, Makowski,
      niedoszly prezydent zapowiadal po cichu ze powymienia kogo sie da
      (rzecz jasna nie tylko w mpk)
      • Gość: jan Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 20:19
        Bo 13 proc. pojazdów MPK przyjeżdża na przystanek wcześniej niż to wynika z
        rozkładu jazdy, 60 proc. - spóźnia się, zaś 25 proc. w ogóle nie przyjeżdża.

100-13-60-25=2
        nie bądźmy pesymistami, spójrzmy na to z drugiej strony -to aż 2% przyjeżdża na
        czas :)
        • Gość: gosc Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.pai.net.pl 21.08.08, 20:34
          No to niesłychane. Tracimy sto pięćdziesiąt procent ciepła!
          • Gość: kierownikciepłowni Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.toya.net.pl 27.08.08, 16:05
            Co? 150%? Wyłączać natychmiast!
            • Gość: gosc Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 16:23
              Panie dyrektorze ja wiedzialem, że pan potrafi podjac prawidlowa
              decyzje. Władek! Ej! Tak, tak!
        • pietro Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! 21.08.08, 20:34
          w MPK mnie już nic nie zdziwi.
    • Gość: Ela Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 20:37
      Lewica jak zwykle mąci! Myśli,że łodzianie nie pamiętają, jak
      wyglądało miasto (MPK też) pod jej rządami.Ja pamiętam i w życiu nie
      zagłosuję na lewicę. I wszystkim zdecydowanie to odradzam.
    • Gość: gość Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:09
      To jest nieprawda. Jeżdzę dużo komunikacją miejską i poza naprawde pojedynczymi przypadkami, autobusy przyjeżdzają. Opóźnienia - tak, ale 2-3 minutowe, dopuszczalne (do 4 min.). Tak więc artykuł to poprostu bzdury. Ilość wypadających kursów zwiększy się od września - większe wykorzystanie taboru, ale tak fatalnie (25%, sic!) nie będzie.

Gorzej z tramwajami. ŁTR to bubel, dzień w dzień opóźnienia i awarie. Niech ten tramwaj sobie jeździ, ale broń boże niech go nie chcą skomunikować z autobusami na np. Pabianickiej (z 62, 63 i 68), bo naiwny lud w to uwierzy, a potem 68 ucieknie z przed nosa i dzielny pasażer czekając 45 minut na następny autobus będzie śpiewał, że kocha łódzki system przesiadek.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:50
        > To jest nieprawda. Jeżdzę dużo komunikacją miejską i poza naprawde pojedynczymi
        > przypadkami, autobusy przyjeżdzają. Opóźnienia - tak, ale 2-3 minutowe, dopusz
        > czalne (do 4 min.). Tak więc artykuł to poprostu bzdury. Ilość wypadających kur
        > sów zwiększy się od września - większe wykorzystanie taboru, ale tak fatalnie (
        > 25%, sic!) nie będzie.

Chyba nie piszesz o Łodzi, bo ja też jeżdżę dużo i wiele autobusów nie
        przyjeżdża w ogóle. Podobnie jest z tramwajami. Stan taboru jest taki, że mamy
        najmłodszy w Polsce tabor wraków.
    • Gość: joachim mierzwa spoznienia do 4 minut - no ok IP: *.4web.pl 22.08.08, 01:16
      ale niedopuszczalne jest to zeby autobusy i tramwaje odjezdzaly z przystankow ok
      4 minut wczesniej. "73" jadace z radogoszcza dopiero przy drewnowskiej wyrownuje
      czas odjazdu. a do tego momentu zostawia za soba pasazerow z opadnieta ze
      zdumienia szczeka ze oto wlasnie autobus im uciekl przed czasem.
    • Gość: Marcin Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: 212.191.130.* 22.08.08, 07:56
      Ja jeszcze 2-3 miesiące temu wieszałem psy na MPK, bo codziennie gdy wracałem z
      pracy 1 albo oba autobusy którymi jeżdżę były spóźnone lub w ogóle nie
      przyjeżdżały. (na szczęście rano, gdy jechałem do pracy nie miałem takich
      problemów).

W tej chwili poprawiło się, bo nie mam już takich problemów.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:51
        Bo teraz są wakacje i jeździ mniej autobusów...
    • Gość: arek74 Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:27
      Ludzie o czym Wy piszecie. Jakis czas temu przyjechalem ze Szczecina do Lodzi i
      jak zobaczylem cos takiego na rozkladzie jazdy to normalnie mnie zatkalo ze
      zdziwienia. Autobusy maja jezdzic punkualnie i nie istnieje cos takiego jak
      dopuszczalne opoznienie. Jeszcze moge wybaczyc sporadyczne spoznienia w centrum
      gdy sa korki, ale z poslizgiem przyjezdzaja rowniez autobusy dojezdzajace od
      strony Aleksandrowa, czy cmentarza na Szczecinskiej (pisze o sytuacji na
      Teofilowie, bo ta akurat znam), a od tamtej strony to akurat korkow raczej nie
      ma. Poza tym rzeczywiscie wiele autobusow rzeczywiscie nie przyjazdza i nikt za
      to nawet nie ma zamiaru przepraszac podroznych, bo i po co. Jak jestem zmuszony
      jechac do pracy autobusem, to nigdy nie wiem czy dojade na czas, czy tez
      "wypadna" z trasy dwa kolejne kursy (swoja droga to wyrazenie po raz pierwszy
      uslyszalem w Lodzi).
      Przepraszam za tek dlugi wywod, ale komunikacja autobusowa lodzka jest fatalna i
      w zaden sposob nie mozna na niej polegac.
      • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 11:29
        > jak zobaczylem cos takiego na rozkladzie jazdy to normalnie mnie
        zatkalo ze
        > zdziwienia. Autobusy maja jezdzic punkualnie i nie istnieje cos
        takiego jak
        > dopuszczalne opoznienie

Istnieje, tylko zacofany Szczecin jeszcze na to nie wpadł.
        • Gość: nototak Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 12:13
          > > jak zobaczylem cos takiego na rozkladzie jazdy to normalnie mnie
          > zatkalo ze
          > > zdziwienia. Autobusy maja jezdzic punkualnie i nie istnieje cos
          > takiego jak
          > > dopuszczalne opoznienie
          Porównaj sobie wielkość Łodzi i Szczecina i długość tras, jakie obsługuje komunikacja miejska i dopiero potem się produkuj...
          • Gość: are Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 12:30
            Wielkosc Szczecina ok 450 tys mieszkancow, wielkosc Lodzi ok 800 tys. Jednakze,
            Szczecin jest rownie rozlegly jak Lodz, wezcie mape, to miasto lezy po 2
            stornach sporej rzeki, dojazd z Dabia, os. Slonecznego, Podjuch, Chojny jest
            rownie dlugi jak z najdalszych zakatkow Lodzi, tak wiec porownianie tych dwoch
            miast jest jak najbardziej zasadne.
            Ale moze znajdziecie kogos, kto wypowie sie na temat funkcjonowania komunikacji
            publicznej w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Warszawie, Gdansku, ciekawe jak Lodz
            wypada na ich tle?

• Gość: j Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: 194.24.175.* 22.08.08, 12:32
            ja mogę porównac Łódź z Wawą - jeszcze 2 lata temu jak tam
            mieszkałam była dopuszczalna tolerancja spóźnienia 2 min. ... chyba
            nie muszę tutaj przytaczać argumentów, które miasto jest większe,
            bardziej zaludnione i teoretycznie powinno mieć większe problemy
            komunikacyjne...

Chodziłam do szkoły średniej w Wawie i przez całe 4 lata ,a potem 2
            lata studiów, przejeżdzałam autobusem i tramwajami z jednego końca
            Wawy na drgi i muszę przyznać że tylko w godzinnach rannych autobusy
            miały opóźnienia (ale zawsze przyjeżdżały) z tramwajami nie było
            takeigo problemu prawie wogóle (chyba że miały trasę przez most
            śląsko-dąbrowski, gdzie była wspólan jezdnia z samochodami - ale
            nawet tutaj rozkład był tak ustawiony, że to przewidywał)

co do Łodzi to od jakiś 2 tyg. jeżdżę 2 od strony rydza i
            zaobserwowałam, że rzeczywiscie co 2-3 nie przyjeżdża. zdażyło się
            to nawet w niedzielę o godzinie 15tej!!!
            Za to od strony teofilowa przyjeżdża za wcześnie...
            już nawet nie mam siły dzwonić do MPK - które twierdzi,że za
            informację na przystankach odpowiedzialny jest zarząd dróg i właśnie
            dostaję 3 pismo przesłane do mojej wiadomości, które obie instytucje
            przesyłają sobie nawzajem ze skargą którą złożyłam 1 lipca...
            żenada
            niech się wezmą za robotę tłuki jedne, a nie kręcą lody byznesmeny w
            nowym targu...
            • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 13:04
              > które miasto jest większe,
              > bardziej zaludnione i teoretycznie powinno mieć większe problemy
              > komunikacyjne...

Nie teoretycznie, bo praktycznie. Tak właśnie: większe problemy
              komunikacyjne ma Warszawa.

Aktualnie ze względu na braki kadrowe dziennie nie wyjeżdża ok. 10%
              całej obsady taborowej. No ale o tym się w Expressie Ilustrowanym
              nie pisze.

O wypadkach tramwajowych, które są na porządku dziennym wspomnę
              tylko tym jednym zdaniem.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:54
            Nie ma co porównywać, mieszkam w Łodzi i wiem, że może być inaczej - bo było!
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:53
        Niestety dobra była przed przyjsciem pana wąsowicza, teraz równia pochyła w dół...
        • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 19:01
          Bzdury opowiadasz, albo nie wiesz co to równia pochyła. W 2004 roku
          było fatalnie, ale teraz się poprawiło.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:09
            Co się poprawiło? Kupiono kilka nowych autobusów, które niewłaściwie
            eksploatowane za rok- dwa będą wyglądały jak pozostałe... A jeśli mówisz
            poprawiło się to co masz na myśli? Nie przyjeżdżające 3 kolejne
            autobusy/tramwaje? To są zdarzenia sprzed miesiąca-dwóch - teraz są wakacje to
            nie przyjeżdża najwyżej jeden...
            • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 19:43
              > Kupiono kilka nowych autobusów

Kilka? 180 autobusów to jest kilka? To jest prawie połowa taboru. W
              ciągu trzech lat. To największa chyba wymiana taboru w historii
              spółki z o.o., a dla ciebie to "kilka".

I o czym tu z tobą dyskutować, mistrzu Kaczusiu?
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:53
                Bo nie było innego wyboru, reszta padła po prostu... Zresztą jakiś rok temu
                jechałem jednym takim na linii 78 i koło mu odpadło podczas jazdy... Bo tak są
                wspaniale konserwowane... Więc przy takiej konserwacji za 2-3 lata - te pierwsze
                zakupione będą wrakami Teraz już niektóre są w gorszym stanie niż te 10-cio
                letnie zakupione od niemców. A i je też pewnie wliczałeś do świeżo zakupionych?
                Niestety obrona polityki MPK jest z góry skazana na niepowodzenie, jeśli są
                ludzie którzy pamiętają jak działało MPK w 2000 roku. Wtedy też było paru
                narzekaczy, ale tamte czasy i obecne to przepaść. Teraz jest tragicznie.
                • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 21:05
                  Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> Bo nie było innego wyboru, reszta padła po prostu...

Aha, to jeśli nie było innego wyboru to można w żywe oczy kłamać i
                  pisać, że kupiono KILKA autobusów. Doskonała retoryka, rodem z
                  Jacusia Kurskiego.
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:40
                    Nie - ponieważ te kilka autobusów wiosny nie czyni jak widać. Co widać po tym
                    jak kursują i jak się psują.
                    • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 23.08.08, 01:10
                      > Nie - ponieważ te kilka autobusów wiosny nie czyni jak widać

Ale już przecież pokazałeś, że nie stać cie na bycie obiektywnym,
                      doprawdy: już nie trzeba więcej.

> Co widać po tym
                      > jak kursują i jak się psują.

Co widać. To, że jakiś autobus nie przyjeżdża to najczęściej kwestia
                      braku kierowcy a nie awarii. Ale przecież ty wiesz lepiej, bo
                      mądrości czerpiesz z EI i kolektywu pana Henryka

W tym mitycznym twoim roku 2000 do którego to się odwołujesz również
                      były wykolejenia (po oddaniu skrzyżowania Zielona-Gdańska trzy razy
                      na tydzień w tym samym miejscu; ale teraz to by był skandal!,
                      szczególnie, że teraz są fora internetowe, gdzie każdy Kaczus może
                      wypisywać swoje racje), również 57 potrafiło nie przyjechać przez 30
                      minut a potem zjawiało się stado autobusów tej linii itp. A nagonka
                      łódzkich brukowców na MPK nie zaczęła się wcale jak przyszedł
                      Wąsowicz - zaczęła się jak tylko Cityrunnery zaczęły jeździć po Łodzi
                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:36
                        > > Co widać po tym
                        > > jak kursują i jak się psują.
                        >
                        > Co widać. To, że jakiś autobus nie przyjeżdża to najczęściej kwestia
                        > braku kierowcy a nie awarii. Ale przecież ty wiesz lepiej, bo
                        > mądrości czerpiesz z EI i kolektywu pana Henryka

Nie - EI nie czytam, a mądrości czerpię z tego co widzę. Nierzadko zdarza mi się
                        mijać "rozkraczony" autobus tudzież samemu jestem zmuszony wysiąść, dojść do
                        najbliższego przystanku i czekać na kolejny. Po prostu z jednej strony nie
                        wyjeżdżają i tu rzeczywiście nie mogę mieć pewności, czy to ze względu na stan
                        techniczny, czy na brak kierowców, ale te które "padają" na trasie to widzę.
                        Więc proszę tu nie wciskać mi jakiś powiązań z nijakim panem Henrykiem.
                        • Gość: fan studiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.pl 23.08.08, 11:19
                          nie czytasz, powiadasz? a te komentarze pod artykulami na naszemiasto.pl podpisane "Kaczus (Tomek)" pisze jakis inny Kaczus i to do tego tez Tomek? Co za zbieg okolicznosci, nie dosc, ze macie tak samo na imie to jeszcze rownie durne ksywy
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:49
                            Tam są najwyżej artykuły z IE. IE jako takowego nie kupuje i nie czytam.
                            • Gość: fan studiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.pl 23.08.08, 23:47
                              wystarczy ze czytasz artykuly i bezkrytycznie kupujesz to co tam pieprza. obserwuje cie juz od jakiegos czasu
                • irasiad.prof.kaczynskiego Gwoli ścisłości 22.08.08, 21:19
                  > 10-cio
                  > letnie zakupione od niemców. A i je też pewnie wliczałeś do świeżo
                  zakupionych?

Nie, nie wliczałem, ja nie potrzebuję naginać faktów tak jak ci
                  którzy głoszą jedyne słuszne zdanie na temat MPK
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:05
                    Jedynie słuszne, bo nim codziennie podróżujemy i jak jest widzimy, a jak ktoś
                    sieje propagandę sukcesu nie ruszając się z za biurka, to jego problem
                    • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Gwoli ścisłości 23.08.08, 01:00
                      Ja też podróżuję codziennie i jakoś nigdy mi się nie zdarzają takie
                      cuda jak rzeczonym "wam"
                      • Gość: fin Re: Gwoli ścisłości IP: 193.238.16.* 23.08.08, 01:05
                        Bo to pewnie piesek Bergera
                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:40
                        To powiem tak, albo kłamiesz, że codziennie podróżujesz, albo masz niesamowite
                        szczęście. Albo te pojazdy MPK to limuzyna, którą podjeżdża po Ciebie kierowca
                        tej firmy, by Cię dowieźć do pracy.
                        • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Gwoli ścisłości 23.08.08, 11:16
                          A to ci argument. A ja powiem, że ty kłamiesz.
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:49
                            No to powiedz.
                            • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Gwoli ścisłości 24.08.08, 16:49
                              Słowo daję, jak z małym dzieckiem.

KŁAMIESZ.

Już? Zadowolone bobo?
                              • Gość: Kaczus (Tomek) Fatamorgana.... IP: *.dialog.net.pl 25.08.08, 08:54
                                wiem.. Mam widocznie zwidy. Dziś też pewnie jechałem w miarę nowym Volvo (miało
                                system kamer i telewizję reklamową), który miał problemy z ruszeniem, gdy tylko
                                silnik mu gasł... Informacja o trasie, numerze autobusu itp również nie była
                                wyświetlona, natomiast jedyna informacja o tym - jakiej linii to autobus była
                                napisana odręcznie na kartce i położona przy szybie. Ale nie - to na pewno mi
                                sie tylko wydawało... Przecież w Łodzi jest świetny tabor autobusów.
          • Gość: gość Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:04
            Przestać siać bzdury pieseczku. Poprawiło sie tylko dlatego, że kupiono troche autobusów, ale pomimo spłaty długów stan autobusów pozostał taki jaki był w trakcie największych oszczędności. Te, które kupiono juz po twoim fatalnym roku 2004 już teraz wyją, zjeżdzają awaryjnie i są strasznie brudne. Tak więc jak dla mnie plus i minus = zero.

P.S. Ta twoja ksywka wcale nie jest śmieszna. Powiem więcej - jest idiotyczna. Pozdrawiam piesku.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:07
              Prawdopodobnie jakiś kierownik z bożej łaski boi się o stanowisko. Autobusy to
              oczywiście widzi, jak je odlicza w zajezdni. Później już go nie interesują, bo
              nimi nie podróżuje.
      • Gość: Kruszyna Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:06
        A od kiedy to komunikacja szczecińska jest lepsza od łódzkiej???? W Szczecinie
        mieszkałam 29 lat, i nie była nigdy dobra. A o komunikacji nocnej nie wspomnę,
        bo ta właściwie nie istnieje. Dobrze, że był czas, gdy taksówki były tańsze niż
        nocny bilet... Ostatni raz miałam okazje korzystać z niej pod koniec ub. roku, i
        też i stan tramwajów (30-40 letnie helmuty) i autobusów pozostawia wiele do
        życzenia.
        Od lat 6 mieszkam w Łodzi, na Teofilowie, i przyznaję, komunikacja sie
        pogorszyła przez ten czas dość znacznie. Ale w dalszym ciągu jest lepsza od
        szczecińskiej.
    • Gość: Tomek Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.toya.net.pl 22.08.08, 14:45
      81 i 87 spóźniają się i rano przyjeżdża co drugi.Potem jeżdżą "stadami"
    • and_nowak Skoro to jest sp. z o.o. to... 22.08.08, 15:48
      Skoro MPK to jest spółka z o.o. to jej celem jest przynoszenie zysków
      udziałowcom. Dla osiągnięcia tego celu może kupić PKS w Nowym Targu, albo
      lodziarnię w Łebie. Może nawet rozpocząć hodowlę krasych wołów, ...tylko jaki to
      ma związek z transportem miejskim w Łodzi?

Może lepiej było podzielić tego molocha i mieć kilka konkurujących ze sobą firm.
      Praktyka pokazuje, że to zazwyczaj działa.
      Bo obecnie mamy quasi-monopol, czyli dalej po staremu.
      • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 22.08.08, 17:28
        > Może lepiej było podzielić tego molocha i mieć kilka konkurujących
        ze sobą firm

Oczywiście - zafundujmy sobie "kilka" razy większy burdel
        organizacyjny.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 18:12
          Nie - to ma sens. Tylko, że dodatkowo musiałoby konkurować i z prywatnymi
          firmami. Przetargi na poszczególne linie autobusowe o określonym rozkładzie i o
          określonym komforcie. Za to stała zapłata miesięczna. Tyle, że kary za
          opóźnienia i wielkie kary - jeśli autobus nie przyjedzie w ogóle. Sprzedażą i
          kontrolą biletów powinna zająć się inna spółka. Bilety były by miejskie po prostu.
          • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 22.08.08, 18:28
            Odnosilem się do kwestii samego podziału. Dopóki nie będzie w Łodzi
            ZTMu/ZKMu z prawdziwego zdarzenia (patrz Gdynia) to takie historie
            można wsadzić sobie między bajki.
          • doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 11:48
            Ale bilety są już miejskie!! Kupując bilet płacisz ZDiT'owi, a nie MPK. Nie
            rozumiem tylko, dlaczego nie są organizowane przetargi na obsługę linii, tylko
            wszystko dostaje z założenia MPK.
            • Gość: gosc Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 12:34
              A czy on napisal, ze nie sa, glupku?
              • doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 12:55
                Czy ja cię obraziłem w jakikolwiek sposób?
                • Gość: gosc Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:01
                  Do czego zmierzasz? Gdybys ty mnie obrazil, to co, zadawalbym pewnie
                  rownie madre pytania? Ktos zawsze obraza pierwszy
                  • doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 13:10
                    Zmierzam wyłącznie do tego, dlaczego nazwałeś mnie głupkiem.
                    • Gość: gosc Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:25
                      To trzeba bylo tak od razu powiedziec
                      • doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 13:31
                        Zatem może łaskawie wytłumaczysz zasadność twojej wypowiedzi?
    • romeo14 Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! 22.08.08, 19:58
      Skoncentrujmy się jednak na Łodzi, dobrze?

Nik nie zauważył a faktem jest, że przyczyną wypadających z
      rozkładów autobusów tudzież tramwajów jest brak wystarczającej
      ilości kierowców i motorniczych.Ostanio, wieczorową porą, 40 min.
      czekałem na "10", jedna nie przyjechała, normalnie wg wakacyjnego
      rozkładu jeździ co 20 min...
      Znajomy "motorowy" wyjaśnił mi, że koledze skończyły się "godziny" i
      musiał zjechać do zajezdni i nie był to bynajmniej wypadek
      incydentalny...Dodał, że po zjechaniu wszystkich
      rozkładowych "szczytowych" kursów na takie niespodzianki musimy być
      przygotowani...
      Nie wiem, czy płakać czy śmiać się.
      • Gość: magik Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.retsat1.com.pl 22.08.08, 21:36
        > Nik nie zauważył a faktem jest, że przyczyną wypadających z
        > rozkładów autobusów tudzież tramwajów jest brak wystarczającej
        > ilości kierowców i motorniczych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=66795163&a=67645065
        • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! 22.08.08, 21:59
          Chyba bardziej chodzi o to, że w żadnym z tych mądrych artykułów (GW
          i brukowiec) tego nie zauważono. Za to zdaje się w obu pan Berger
          rozkłada ręce i nie wie.
          • Gość: magik Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.retsat1.com.pl 22.08.08, 22:17
            > Za to zdaje się w obu pan Berger
            > rozkłada ręce i nie wie.

A skąd ma niby wiedzieć. Sam jeździ (pewnie) wypasioną bryką i KM ma w wielkim
            poważaniu. Jest sezon ogórkowy, a chłopina ma od czasu do czasu parcie na
            szkoło. W TV go nie chcieli, to chociaż w prasie błysnął, sam pewnie nie wie czym.
            • Gość: fin Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: 193.238.16.* 23.08.08, 00:36
              > A skąd ma niby wiedzieć. Sam jeździ (pewnie) wypasioną bryką i KM ma w wielkim
              > poważaniu. Jest sezon ogórkowy, a chłopina ma od czasu do czasu parcie na
              > szkoło. W TV go nie chcieli, to chociaż w prasie błysnął, sam pewnie nie wie cz
              > ym.

I to jest chyba najlepsze podsumowanie całej tej "akcji"
              Nie przypuszczałbym, że kiedyś tak bardzo zgodzę się z twoim zdaniem
              Komuszki spychane na margines polityki chwytają się czego się da.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:38
                A mi to rybka - jakie są przyczyny artykułu - ważne, że w końcu powstają i może
                w końcu zacznie się coś zmieniać na lepsze, bo na razie jest tragicznie.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:12
        Od kilku lat jest tak, że na trasę wyjeżdża tylko część wozów na linię. Nie nie
        wyjeżdżają wszystkie.Przyczyny są mi obojętne. Dodatkowo, te które wyjadą łapią
        awarie. W 2000 roku, że tak przypomnę, jak zachodziło prawdopodobieństwo awarii,
        wysyłany był autobus, który przejmował pasażerów, tamten szedł do przeglądu i
        naprawy, teraz dopiero jak się rozkraczy na trasie jest problem, albo jak
        policja zabierze dowód rejestracyjny.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:22
        Jest zarówno problem z kierowcami, jak i z fatalnym stanem. Część autobusów
        wypada z trasy, bo ma awarię, a część rzeczywiście nie wyjeżdża w ogóle. I już
        mi się zdarzyło czekać na 96, gdzie 2 kolejne nie przyjechały, a trzeci
        przyjechał krótki... ja wsiadałem przystanek za krańcówką, 2 przystanki dalej
        nie dosiadł się już nikt. I to nie dlatego, że nie czekał, tylko, że się nie
        zmieścił. Mimo tej ilości nowych autobusów 3 miesiące temu podobna sytuacja na
        linii 83, tyle, że tam ludzie przestali się mieścić trochę dalej - bo tu widać
        trochę mniej ludzi potrzebuje tą trasą jechać.
    • Gość: magik Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie IP: *.retsat1.com.pl 22.08.08, 23:08
      Najważniejsze to być dobrze zorganizowanym ;)

www.youtube.com/watch?v=fBfQgcLvg-c&NR=1
    • Gość: fan studiego Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.pl 23.08.08, 11:17
      Kaczus, kto cie tu zapraszal, oszolomie, malo glupot na forum naszemiasto.pl wypisujesz to jeszcze tu musisz?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:50
        Sam jesteś oszołom. A ja się zapytam, kto Ciebie zapraszał.
        • Gość: fan studiego Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.pl 23.08.08, 23:48
          ja jestem oplacany
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.08, 10:33
            Widzisz, a a robie to dla swojego dobra, bo nie lubię prowadzić samochodu, żona
            ze względów zdrowotnych prawa jazdy nie może mieć, a na szofera mnie nie stać,
            więc chcę, by w końcu komunikacja miejska działała tak jak w latach, gdy MPK
            starało się o certyfikat ISO. I na prawdę, możesz w to nie wierzyć, ale nawet
            nie wiem, kto pisze artykuły o MPK dla EI (skoro, jak twierdzisz są dla EI), dla
            mnie istotne jest to, że odbywa się tam dyskusja na ten temat. I chcę wypowiadać
            na ten temat swoje zdanie i mam nadzieję, iż przyczyni się to w końcu do poprawy
            komunikacji w Łodzi. Nie liczę na to, że w najbliższym zasie będziemy mieli
            miasto tak zarządzane jak jest Monachium, z taką komunikacją, ale chyba warto
            brać przykład z lepszych i dążyć do tego, by żyło nam się lepiej. Co do wyborów
            to na pierwszą kadencję poparłem Kropka, ponieważ podobało mi się to co robił
            będąc ministrem. Natomiast przez pierwsza kadencje pokazał, że będąc
            prezydentem, bardziej martwi się o przyjaciół niż o Łodzian. Samo martwienie się
            o przyjaciół nie jest jako takie złe, tylko będąc prezydentem Łodzi trzeba
            bardziej troszczyć się o Łodzian i mieć ich właśnie za najważniejszych
            przyjaciół. W ostatnich wyborach już nie głosowałem na pana Kropiwnickiego. Bo
            mnie zawiódł. Żeby nie było - nie głosowałem również na przedstawicieli lewicy,
            a przedstawiciela PO poparłem dopiero w drugiej turze - jako mniejsze zło.
            Szkoda, że w Łodzi tak małe poparcie mają ludzie nie namaszczeni przez wielkie
            partie, a tacy, którzy dla Łodzi chcą pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka