Gość: nnick IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 18:52 Mieszkańcy Nowego Tarfu i Myślenic - strzeżcie się! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Smutna Jerzy K. IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 19:22 Głosowałam dwa lata temu na Kropę, bo myślałam, że choć paskudny to przynajmniej uczciwy. Dzisiaj widzę: przekręt za przekrętem, wiceprezydenci przed sądem, CBA w magistracie. Co dalej? Czy niedługo będziemy czytać o Jerzym K. przebywającym na Smutnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jerzy K. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:46 Ja glosowalem wczesniej. W ostatnich wyborach - nie - bo zawiódł mnie już wtedy. Jaki jest było już wiadomo przed ostatnimi wyborami, więc dziwię się, że glosowałaś na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Jerzy K. IP: 193.238.16.* 23.08.08, 01:05 A na kogo należało głosować :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jerzy K. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:42 To każdy powinien rozważyć w swoim sumieniu. Fakt wybór był ciężki i należało głosować na mniejsze zło... Bo albo osoba, która miała by jakieś szanse miała promilowe poparcie, albo po prostu namaszczenie partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.pai.net.pl 21.08.08, 19:44 Moim zdaniem pan Berger zamiast rozkladac rece i nie wiedziec powinien po prostu poprosic prezesa Wasowicza o wyjasnienia. Albo przyznac wprost kogo chce/chcial wkrecic na jego stolek, Makowski, niedoszly prezydent zapowiadal po cichu ze powymienia kogo sie da (rzecz jasna nie tylko w mpk) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 20:19 Bo 13 proc. pojazdów MPK przyjeżdża na przystanek wcześniej niż to wynika z rozkładu jazdy, 60 proc. - spóźnia się, zaś 25 proc. w ogóle nie przyjeżdża. 100-13-60-25=2 nie bądźmy pesymistami, spójrzmy na to z drugiej strony -to aż 2% przyjeżdża na czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.pai.net.pl 21.08.08, 20:34 No to niesłychane. Tracimy sto pięćdziesiąt procent ciepła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownikciepłowni Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.toya.net.pl 27.08.08, 16:05 Co? 150%? Wyłączać natychmiast! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 16:23 Panie dyrektorze ja wiedzialem, że pan potrafi podjac prawidlowa decyzje. Władek! Ej! Tak, tak! Odpowiedz Link Zgłoś
pietro Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! 21.08.08, 20:34 w MPK mnie już nic nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 20:37 Lewica jak zwykle mąci! Myśli,że łodzianie nie pamiętają, jak wyglądało miasto (MPK też) pod jej rządami.Ja pamiętam i w życiu nie zagłosuję na lewicę. I wszystkim zdecydowanie to odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:09 To jest nieprawda. Jeżdzę dużo komunikacją miejską i poza naprawde pojedynczymi przypadkami, autobusy przyjeżdzają. Opóźnienia - tak, ale 2-3 minutowe, dopuszczalne (do 4 min.). Tak więc artykuł to poprostu bzdury. Ilość wypadających kursów zwiększy się od września - większe wykorzystanie taboru, ale tak fatalnie (25%, sic!) nie będzie. Gorzej z tramwajami. ŁTR to bubel, dzień w dzień opóźnienia i awarie. Niech ten tramwaj sobie jeździ, ale broń boże niech go nie chcą skomunikować z autobusami na np. Pabianickiej (z 62, 63 i 68), bo naiwny lud w to uwierzy, a potem 68 ucieknie z przed nosa i dzielny pasażer czekając 45 minut na następny autobus będzie śpiewał, że kocha łódzki system przesiadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:50 > To jest nieprawda. Jeżdzę dużo komunikacją miejską i poza naprawde pojedynczymi > przypadkami, autobusy przyjeżdzają. Opóźnienia - tak, ale 2-3 minutowe, dopusz > czalne (do 4 min.). Tak więc artykuł to poprostu bzdury. Ilość wypadających kur > sów zwiększy się od września - większe wykorzystanie taboru, ale tak fatalnie ( > 25%, sic!) nie będzie. Chyba nie piszesz o Łodzi, bo ja też jeżdżę dużo i wiele autobusów nie przyjeżdża w ogóle. Podobnie jest z tramwajami. Stan taboru jest taki, że mamy najmłodszy w Polsce tabor wraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim mierzwa spoznienia do 4 minut - no ok IP: *.4web.pl 22.08.08, 01:16 ale niedopuszczalne jest to zeby autobusy i tramwaje odjezdzaly z przystankow ok 4 minut wczesniej. "73" jadace z radogoszcza dopiero przy drewnowskiej wyrownuje czas odjazdu. a do tego momentu zostawia za soba pasazerow z opadnieta ze zdumienia szczeka ze oto wlasnie autobus im uciekl przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: 212.191.130.* 22.08.08, 07:56 Ja jeszcze 2-3 miesiące temu wieszałem psy na MPK, bo codziennie gdy wracałem z pracy 1 albo oba autobusy którymi jeżdżę były spóźnone lub w ogóle nie przyjeżdżały. (na szczęście rano, gdy jechałem do pracy nie miałem takich problemów). W tej chwili poprawiło się, bo nie mam już takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:51 Bo teraz są wakacje i jeździ mniej autobusów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek74 Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:27 Ludzie o czym Wy piszecie. Jakis czas temu przyjechalem ze Szczecina do Lodzi i jak zobaczylem cos takiego na rozkladzie jazdy to normalnie mnie zatkalo ze zdziwienia. Autobusy maja jezdzic punkualnie i nie istnieje cos takiego jak dopuszczalne opoznienie. Jeszcze moge wybaczyc sporadyczne spoznienia w centrum gdy sa korki, ale z poslizgiem przyjezdzaja rowniez autobusy dojezdzajace od strony Aleksandrowa, czy cmentarza na Szczecinskiej (pisze o sytuacji na Teofilowie, bo ta akurat znam), a od tamtej strony to akurat korkow raczej nie ma. Poza tym rzeczywiscie wiele autobusow rzeczywiscie nie przyjazdza i nikt za to nawet nie ma zamiaru przepraszac podroznych, bo i po co. Jak jestem zmuszony jechac do pracy autobusem, to nigdy nie wiem czy dojade na czas, czy tez "wypadna" z trasy dwa kolejne kursy (swoja droga to wyrazenie po raz pierwszy uslyszalem w Lodzi). Przepraszam za tek dlugi wywod, ale komunikacja autobusowa lodzka jest fatalna i w zaden sposob nie mozna na niej polegac. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 11:29 > jak zobaczylem cos takiego na rozkladzie jazdy to normalnie mnie zatkalo ze > zdziwienia. Autobusy maja jezdzic punkualnie i nie istnieje cos takiego jak > dopuszczalne opoznienie Istnieje, tylko zacofany Szczecin jeszcze na to nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nototak Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 12:13 > > jak zobaczylem cos takiego na rozkladzie jazdy to normalnie mnie > zatkalo ze > > zdziwienia. Autobusy maja jezdzic punkualnie i nie istnieje cos > takiego jak > > dopuszczalne opoznienie Porównaj sobie wielkość Łodzi i Szczecina i długość tras, jakie obsługuje komunikacja miejska i dopiero potem się produkuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 12:30 Wielkosc Szczecina ok 450 tys mieszkancow, wielkosc Lodzi ok 800 tys. Jednakze, Szczecin jest rownie rozlegly jak Lodz, wezcie mape, to miasto lezy po 2 stornach sporej rzeki, dojazd z Dabia, os. Slonecznego, Podjuch, Chojny jest rownie dlugi jak z najdalszych zakatkow Lodzi, tak wiec porownianie tych dwoch miast jest jak najbardziej zasadne. Ale moze znajdziecie kogos, kto wypowie sie na temat funkcjonowania komunikacji publicznej w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Warszawie, Gdansku, ciekawe jak Lodz wypada na ich tle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: 194.24.175.* 22.08.08, 12:32 ja mogę porównac Łódź z Wawą - jeszcze 2 lata temu jak tam mieszkałam była dopuszczalna tolerancja spóźnienia 2 min. ... chyba nie muszę tutaj przytaczać argumentów, które miasto jest większe, bardziej zaludnione i teoretycznie powinno mieć większe problemy komunikacyjne... Chodziłam do szkoły średniej w Wawie i przez całe 4 lata ,a potem 2 lata studiów, przejeżdzałam autobusem i tramwajami z jednego końca Wawy na drgi i muszę przyznać że tylko w godzinnach rannych autobusy miały opóźnienia (ale zawsze przyjeżdżały) z tramwajami nie było takeigo problemu prawie wogóle (chyba że miały trasę przez most śląsko-dąbrowski, gdzie była wspólan jezdnia z samochodami - ale nawet tutaj rozkład był tak ustawiony, że to przewidywał) co do Łodzi to od jakiś 2 tyg. jeżdżę 2 od strony rydza i zaobserwowałam, że rzeczywiscie co 2-3 nie przyjeżdża. zdażyło się to nawet w niedzielę o godzinie 15tej!!! Za to od strony teofilowa przyjeżdża za wcześnie... już nawet nie mam siły dzwonić do MPK - które twierdzi,że za informację na przystankach odpowiedzialny jest zarząd dróg i właśnie dostaję 3 pismo przesłane do mojej wiadomości, które obie instytucje przesyłają sobie nawzajem ze skargą którą złożyłam 1 lipca... żenada niech się wezmą za robotę tłuki jedne, a nie kręcą lody byznesmeny w nowym targu... Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 13:04 > które miasto jest większe, > bardziej zaludnione i teoretycznie powinno mieć większe problemy > komunikacyjne... Nie teoretycznie, bo praktycznie. Tak właśnie: większe problemy komunikacyjne ma Warszawa. Aktualnie ze względu na braki kadrowe dziennie nie wyjeżdża ok. 10% całej obsady taborowej. No ale o tym się w Expressie Ilustrowanym nie pisze. O wypadkach tramwajowych, które są na porządku dziennym wspomnę tylko tym jednym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:54 Nie ma co porównywać, mieszkam w Łodzi i wiem, że może być inaczej - bo było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:53 Niestety dobra była przed przyjsciem pana wąsowicza, teraz równia pochyła w dół... Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 19:01 Bzdury opowiadasz, albo nie wiesz co to równia pochyła. W 2004 roku było fatalnie, ale teraz się poprawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:09 Co się poprawiło? Kupiono kilka nowych autobusów, które niewłaściwie eksploatowane za rok- dwa będą wyglądały jak pozostałe... A jeśli mówisz poprawiło się to co masz na myśli? Nie przyjeżdżające 3 kolejne autobusy/tramwaje? To są zdarzenia sprzed miesiąca-dwóch - teraz są wakacje to nie przyjeżdża najwyżej jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 19:43 > Kupiono kilka nowych autobusów Kilka? 180 autobusów to jest kilka? To jest prawie połowa taboru. W ciągu trzech lat. To największa chyba wymiana taboru w historii spółki z o.o., a dla ciebie to "kilka". I o czym tu z tobą dyskutować, mistrzu Kaczusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:53 Bo nie było innego wyboru, reszta padła po prostu... Zresztą jakiś rok temu jechałem jednym takim na linii 78 i koło mu odpadło podczas jazdy... Bo tak są wspaniale konserwowane... Więc przy takiej konserwacji za 2-3 lata - te pierwsze zakupione będą wrakami Teraz już niektóre są w gorszym stanie niż te 10-cio letnie zakupione od niemców. A i je też pewnie wliczałeś do świeżo zakupionych? Niestety obrona polityki MPK jest z góry skazana na niepowodzenie, jeśli są ludzie którzy pamiętają jak działało MPK w 2000 roku. Wtedy też było paru narzekaczy, ale tamte czasy i obecne to przepaść. Teraz jest tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 22.08.08, 21:05 Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a): > Bo nie było innego wyboru, reszta padła po prostu... Aha, to jeśli nie było innego wyboru to można w żywe oczy kłamać i pisać, że kupiono KILKA autobusów. Doskonała retoryka, rodem z Jacusia Kurskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:40 Nie - ponieważ te kilka autobusów wiosny nie czyni jak widać. Co widać po tym jak kursują i jak się psują. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok 23.08.08, 01:10 > Nie - ponieważ te kilka autobusów wiosny nie czyni jak widać Ale już przecież pokazałeś, że nie stać cie na bycie obiektywnym, doprawdy: już nie trzeba więcej. > Co widać po tym > jak kursują i jak się psują. Co widać. To, że jakiś autobus nie przyjeżdża to najczęściej kwestia braku kierowcy a nie awarii. Ale przecież ty wiesz lepiej, bo mądrości czerpiesz z EI i kolektywu pana Henryka W tym mitycznym twoim roku 2000 do którego to się odwołujesz również były wykolejenia (po oddaniu skrzyżowania Zielona-Gdańska trzy razy na tydzień w tym samym miejscu; ale teraz to by był skandal!, szczególnie, że teraz są fora internetowe, gdzie każdy Kaczus może wypisywać swoje racje), również 57 potrafiło nie przyjechać przez 30 minut a potem zjawiało się stado autobusów tej linii itp. A nagonka łódzkich brukowców na MPK nie zaczęła się wcale jak przyszedł Wąsowicz - zaczęła się jak tylko Cityrunnery zaczęły jeździć po Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:36 > > Co widać po tym > > jak kursują i jak się psują. > > Co widać. To, że jakiś autobus nie przyjeżdża to najczęściej kwestia > braku kierowcy a nie awarii. Ale przecież ty wiesz lepiej, bo > mądrości czerpiesz z EI i kolektywu pana Henryka Nie - EI nie czytam, a mądrości czerpię z tego co widzę. Nierzadko zdarza mi się mijać "rozkraczony" autobus tudzież samemu jestem zmuszony wysiąść, dojść do najbliższego przystanku i czekać na kolejny. Po prostu z jednej strony nie wyjeżdżają i tu rzeczywiście nie mogę mieć pewności, czy to ze względu na stan techniczny, czy na brak kierowców, ale te które "padają" na trasie to widzę. Więc proszę tu nie wciskać mi jakiś powiązań z nijakim panem Henrykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan studiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.pl 23.08.08, 11:19 nie czytasz, powiadasz? a te komentarze pod artykulami na naszemiasto.pl podpisane "Kaczus (Tomek)" pisze jakis inny Kaczus i to do tego tez Tomek? Co za zbieg okolicznosci, nie dosc, ze macie tak samo na imie to jeszcze rownie durne ksywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:49 Tam są najwyżej artykuły z IE. IE jako takowego nie kupuje i nie czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan studiego Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.pl 23.08.08, 23:47 wystarczy ze czytasz artykuly i bezkrytycznie kupujesz to co tam pieprza. obserwuje cie juz od jakiegos czasu Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Gwoli ścisłości 22.08.08, 21:19 > 10-cio > letnie zakupione od niemców. A i je też pewnie wliczałeś do świeżo zakupionych? Nie, nie wliczałem, ja nie potrzebuję naginać faktów tak jak ci którzy głoszą jedyne słuszne zdanie na temat MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:05 Jedynie słuszne, bo nim codziennie podróżujemy i jak jest widzimy, a jak ktoś sieje propagandę sukcesu nie ruszając się z za biurka, to jego problem Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Gwoli ścisłości 23.08.08, 01:00 Ja też podróżuję codziennie i jakoś nigdy mi się nie zdarzają takie cuda jak rzeczonym "wam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Gwoli ścisłości IP: 193.238.16.* 23.08.08, 01:05 Bo to pewnie piesek Bergera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:40 To powiem tak, albo kłamiesz, że codziennie podróżujesz, albo masz niesamowite szczęście. Albo te pojazdy MPK to limuzyna, którą podjeżdża po Ciebie kierowca tej firmy, by Cię dowieźć do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Gwoli ścisłości 23.08.08, 11:16 A to ci argument. A ja powiem, że ty kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:49 No to powiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Gwoli ścisłości 24.08.08, 16:49 Słowo daję, jak z małym dzieckiem. KŁAMIESZ. Już? Zadowolone bobo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Fatamorgana.... IP: *.dialog.net.pl 25.08.08, 08:54 wiem.. Mam widocznie zwidy. Dziś też pewnie jechałem w miarę nowym Volvo (miało system kamer i telewizję reklamową), który miał problemy z ruszeniem, gdy tylko silnik mu gasł... Informacja o trasie, numerze autobusu itp również nie była wyświetlona, natomiast jedyna informacja o tym - jakiej linii to autobus była napisana odręcznie na kartce i położona przy szybie. Ale nie - to na pewno mi sie tylko wydawało... Przecież w Łodzi jest świetny tabor autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:04 Przestać siać bzdury pieseczku. Poprawiło sie tylko dlatego, że kupiono troche autobusów, ale pomimo spłaty długów stan autobusów pozostał taki jaki był w trakcie największych oszczędności. Te, które kupiono juz po twoim fatalnym roku 2004 już teraz wyją, zjeżdzają awaryjnie i są strasznie brudne. Tak więc jak dla mnie plus i minus = zero. P.S. Ta twoja ksywka wcale nie jest śmieszna. Powiem więcej - jest idiotyczna. Pozdrawiam piesku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:07 Prawdopodobnie jakiś kierownik z bożej łaski boi się o stanowisko. Autobusy to oczywiście widzi, jak je odlicza w zajezdni. Później już go nie interesują, bo nimi nie podróżuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruszyna Re: Dopuszczalne opoznienie do 4 minut ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 19:06 A od kiedy to komunikacja szczecińska jest lepsza od łódzkiej???? W Szczecinie mieszkałam 29 lat, i nie była nigdy dobra. A o komunikacji nocnej nie wspomnę, bo ta właściwie nie istnieje. Dobrze, że był czas, gdy taksówki były tańsze niż nocny bilet... Ostatni raz miałam okazje korzystać z niej pod koniec ub. roku, i też i stan tramwajów (30-40 letnie helmuty) i autobusów pozostawia wiele do życzenia. Od lat 6 mieszkam w Łodzi, na Teofilowie, i przyznaję, komunikacja sie pogorszyła przez ten czas dość znacznie. Ale w dalszym ciągu jest lepsza od szczecińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.toya.net.pl 22.08.08, 14:45 81 i 87 spóźniają się i rano przyjeżdża co drugi.Potem jeżdżą "stadami" Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Skoro to jest sp. z o.o. to... 22.08.08, 15:48 Skoro MPK to jest spółka z o.o. to jej celem jest przynoszenie zysków udziałowcom. Dla osiągnięcia tego celu może kupić PKS w Nowym Targu, albo lodziarnię w Łebie. Może nawet rozpocząć hodowlę krasych wołów, ...tylko jaki to ma związek z transportem miejskim w Łodzi? Może lepiej było podzielić tego molocha i mieć kilka konkurujących ze sobą firm. Praktyka pokazuje, że to zazwyczaj działa. Bo obecnie mamy quasi-monopol, czyli dalej po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 22.08.08, 17:28 > Może lepiej było podzielić tego molocha i mieć kilka konkurujących ze sobą firm Oczywiście - zafundujmy sobie "kilka" razy większy burdel organizacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 18:12 Nie - to ma sens. Tylko, że dodatkowo musiałoby konkurować i z prywatnymi firmami. Przetargi na poszczególne linie autobusowe o określonym rozkładzie i o określonym komforcie. Za to stała zapłata miesięczna. Tyle, że kary za opóźnienia i wielkie kary - jeśli autobus nie przyjedzie w ogóle. Sprzedażą i kontrolą biletów powinna zająć się inna spółka. Bilety były by miejskie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 22.08.08, 18:28 Odnosilem się do kwestii samego podziału. Dopóki nie będzie w Łodzi ZTMu/ZKMu z prawdziwego zdarzenia (patrz Gdynia) to takie historie można wsadzić sobie między bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 11:48 Ale bilety są już miejskie!! Kupując bilet płacisz ZDiT'owi, a nie MPK. Nie rozumiem tylko, dlaczego nie są organizowane przetargi na obsługę linii, tylko wszystko dostaje z założenia MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 12:34 A czy on napisal, ze nie sa, glupku? Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 12:55 Czy ja cię obraziłem w jakikolwiek sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:01 Do czego zmierzasz? Gdybys ty mnie obrazil, to co, zadawalbym pewnie rownie madre pytania? Ktos zawsze obraza pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 13:10 Zmierzam wyłącznie do tego, dlaczego nazwałeś mnie głupkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:25 To trzeba bylo tak od razu powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
doodster Re: Skoro to jest sp. z o.o. to... 25.08.08, 13:31 Zatem może łaskawie wytłumaczysz zasadność twojej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
romeo14 Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! 22.08.08, 19:58 Skoncentrujmy się jednak na Łodzi, dobrze? Nik nie zauważył a faktem jest, że przyczyną wypadających z rozkładów autobusów tudzież tramwajów jest brak wystarczającej ilości kierowców i motorniczych.Ostanio, wieczorową porą, 40 min. czekałem na "10", jedna nie przyjechała, normalnie wg wakacyjnego rozkładu jeździ co 20 min... Znajomy "motorowy" wyjaśnił mi, że koledze skończyły się "godziny" i musiał zjechać do zajezdni i nie był to bynajmniej wypadek incydentalny...Dodał, że po zjechaniu wszystkich rozkładowych "szczytowych" kursów na takie niespodzianki musimy być przygotowani... Nie wiem, czy płakać czy śmiać się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.retsat1.com.pl 22.08.08, 21:36 > Nik nie zauważył a faktem jest, że przyczyną wypadających z > rozkładów autobusów tudzież tramwajów jest brak wystarczającej > ilości kierowców i motorniczych. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=66795163&a=67645065 Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! 22.08.08, 21:59 Chyba bardziej chodzi o to, że w żadnym z tych mądrych artykułów (GW i brukowiec) tego nie zauważono. Za to zdaje się w obu pan Berger rozkłada ręce i nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.retsat1.com.pl 22.08.08, 22:17 > Za to zdaje się w obu pan Berger > rozkłada ręce i nie wie. A skąd ma niby wiedzieć. Sam jeździ (pewnie) wypasioną bryką i KM ma w wielkim poważaniu. Jest sezon ogórkowy, a chłopina ma od czasu do czasu parcie na szkoło. W TV go nie chcieli, to chociaż w prasie błysnął, sam pewnie nie wie czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: 193.238.16.* 23.08.08, 00:36 > A skąd ma niby wiedzieć. Sam jeździ (pewnie) wypasioną bryką i KM ma w wielkim > poważaniu. Jest sezon ogórkowy, a chłopina ma od czasu do czasu parcie na > szkoło. W TV go nie chcieli, to chociaż w prasie błysnął, sam pewnie nie wie cz > ym. I to jest chyba najlepsze podsumowanie całej tej "akcji" Nie przypuszczałbym, że kiedyś tak bardzo zgodzę się z twoim zdaniem Komuszki spychane na margines polityki chwytają się czego się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:38 A mi to rybka - jakie są przyczyny artykułu - ważne, że w końcu powstają i może w końcu zacznie się coś zmieniać na lepsze, bo na razie jest tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:12 Od kilku lat jest tak, że na trasę wyjeżdża tylko część wozów na linię. Nie nie wyjeżdżają wszystkie.Przyczyny są mi obojętne. Dodatkowo, te które wyjadą łapią awarie. W 2000 roku, że tak przypomnę, jak zachodziło prawdopodobieństwo awarii, wysyłany był autobus, który przejmował pasażerów, tamten szedł do przeglądu i naprawy, teraz dopiero jak się rozkraczy na trasie jest problem, albo jak policja zabierze dowód rejestracyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjeżdża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:22 Jest zarówno problem z kierowcami, jak i z fatalnym stanem. Część autobusów wypada z trasy, bo ma awarię, a część rzeczywiście nie wyjeżdża w ogóle. I już mi się zdarzyło czekać na 96, gdzie 2 kolejne nie przyjechały, a trzeci przyjechał krótki... ja wsiadałem przystanek za krańcówką, 2 przystanki dalej nie dosiadł się już nikt. I to nie dlatego, że nie czekał, tylko, że się nie zmieścił. Mimo tej ilości nowych autobusów 3 miesiące temu podobna sytuacja na linii 83, tyle, że tam ludzie przestali się mieścić trochę dalej - bo tu widać trochę mniej ludzi potrzebuje tą trasą jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie IP: *.retsat1.com.pl 22.08.08, 23:08 Najważniejsze to być dobrze zorganizowanym ;) www.youtube.com/watch?v=fBfQgcLvg-c&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan studiego Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.pl 23.08.08, 11:17 Kaczus, kto cie tu zapraszal, oszolomie, malo glupot na forum naszemiasto.pl wypisujesz to jeszcze tu musisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:50 Sam jesteś oszołom. A ja się zapytam, kto Ciebie zapraszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan studiego Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.pl 23.08.08, 23:48 ja jestem oplacany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co czwarty autobus nie przyjezdza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.08, 10:33 Widzisz, a a robie to dla swojego dobra, bo nie lubię prowadzić samochodu, żona ze względów zdrowotnych prawa jazdy nie może mieć, a na szofera mnie nie stać, więc chcę, by w końcu komunikacja miejska działała tak jak w latach, gdy MPK starało się o certyfikat ISO. I na prawdę, możesz w to nie wierzyć, ale nawet nie wiem, kto pisze artykuły o MPK dla EI (skoro, jak twierdzisz są dla EI), dla mnie istotne jest to, że odbywa się tam dyskusja na ten temat. I chcę wypowiadać na ten temat swoje zdanie i mam nadzieję, iż przyczyni się to w końcu do poprawy komunikacji w Łodzi. Nie liczę na to, że w najbliższym zasie będziemy mieli miasto tak zarządzane jak jest Monachium, z taką komunikacją, ale chyba warto brać przykład z lepszych i dążyć do tego, by żyło nam się lepiej. Co do wyborów to na pierwszą kadencję poparłem Kropka, ponieważ podobało mi się to co robił będąc ministrem. Natomiast przez pierwsza kadencje pokazał, że będąc prezydentem, bardziej martwi się o przyjaciół niż o Łodzian. Samo martwienie się o przyjaciół nie jest jako takie złe, tylko będąc prezydentem Łodzi trzeba bardziej troszczyć się o Łodzian i mieć ich właśnie za najważniejszych przyjaciół. W ostatnich wyborach już nie głosowałem na pana Kropiwnickiego. Bo mnie zawiódł. Żeby nie było - nie głosowałem również na przedstawicieli lewicy, a przedstawiciela PO poparłem dopiero w drugiej turze - jako mniejsze zło. Szkoda, że w Łodzi tak małe poparcie mają ludzie nie namaszczeni przez wielkie partie, a tacy, którzy dla Łodzi chcą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś