Dodaj do ulubionych

Łódź napełnia energią

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 21:08
Tiaa, właśnie ponad godzinę światła nie było w całej okolicy Dołów. Lepiej
Kropiwnicki wziął by się za jakąś robotę. Zmiany nazw ulic, ciągłe wycieczki
do Izraela i Stanów, i durne reklamy nie zaświecą nam światełka w domach...
Obserwuj wątek
    • nefnef Łódź napełnia energią 15.09.08, 21:38
      Może zacznijmy wydawać pieniądze na rzeczywistą poprawę wizerunku Łodzi – na
      początek poprawmy estetykę i funkcjonalność szkół (no nie tych wyższych, bo tu
      się bardzo poprawia), aby uczniowie nie uciekali na wagary. Przecież, za
      przeproszeniem, rzygać się chce, gdy widzi się szkoły (z zewnątrz są tak
      obskurne, że do środka już wchodzić się nie chce), a ich otoczenie przyciąga o
      zmierzchu meneli, żuli i innych pijaczków oraz wandali.
      • ander_epll Re: Łódź napełnia energią 15.09.08, 23:37
        Dlatego trzeba walczyć z tym malkontenctwem cały czas, do upadłego, aż do
        skutku. Kiedyś się musi udać. Bardzo mnie cieszy jak dużo Łódź nadrabia w
        ostatnich latach, zaledwie kilka lat, a duże lub ogromne postępy widać niemal w
        każdej dziedzinie. Takie kampanie jak "Młodzi w Łodzi" muszą trwać, być
        widoczne, one również powoli lecz skutecznie zmieniają sposób myślenia Łodzian o
        własnym mieście. Moim zdaniem cała nadzieja właśnie w młodych, w kolejnych
        generacjach, które teraz są na etapie liceum, studiów, a które za kilka lat będą
        tworzyć i napędzać Łódź. Dbajmy o nich, pokazujmy co się dzieje, co się zmienia,
        zainteresujmy, zainspirujmy, zbudujmy więź. Wszystko jest na dobrej drodze. Już
        osiągneliśmy duże postępy. A będzie jeszcze lepiej, bo ten rosnący postęp widać.
        Tego nie dostrzegą ludzie szukający w każdej sprawie, w kazdej informacji
        chociaż ziarnka pesymizmu i powodu do krytyki. Tego nie dostrzegą również
        ludzie, którzy tak naprawdę nie interesują się na poważnie tym co się w Łodzi
        dzieje, co się zmienia teraz i co zmieni się w perspektywie kilku najbliższych
        lat. Jestem pewien, że kiedyś dojdziemy do punktu, w którym Ci malkontenci w
        końcu się delikatnie mówiąc uciszą. Idziemy dalej do przodu bez względu na ilość
        kłód pod nogami. Oby tak dalej:)

"Rome wasn`t built in a day" :)
        • Gość: bunio Łodź stoi w miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 07:55
          Może cię zasmucę ale dla mnie jako dla osoby przyjezdnej nic w łodzi
          się nie zmieniło.
          Jeżdze do Łodzi od 5 lat raz w roku i musze przyznac ze w porównaniu
          do innych dużych miast Łodź stoi w miejscu. Oczywiście wiem ze
          buduje się hala i funkcjonuje manufaktura, ale dwie inwestycje na
          tyle lat w drugim co do wielkoscie mieście w Polsce to tragedia.
          W Łodzi nadla ścisłe centrum to slumsy, dworzec tragiczny, brak
          biurowców i ekskluzywnych hoteli. Mało tego nawet wizytówka Łodzi
          ulica Piotrkowska ostatnio podupadła.
          Naprawde jesli wizytówką waszego miasta jest centrum handlowe to
          bardzo źle o Łodzi świadczy
          • Gość: tm Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.toya.net.pl 16.09.08, 09:56
            Zgadzam się ! Łódź stoi cały czas w porcie. Nigdzie nie płynie.
            Centrum handlowe i jedna hala to rzeczywiście śmieszne w porównaniu
            do tego co działo się w innych wielkich miastach od 2004 roku.
            Dodatkowo podupadłą ulica Piotrkowska, a wiele innych miejsc w
            centrum nadaje się do kręcenie scen wojennych "tuż po
            bombardowaniach".Ostatnio mówi się wiele o projekcie nowego centrum.
            Mam nadzieje , że zostanie on zrealizowany. Niestety póki co
            osiągnięcia Pana K. prezentują się bardzo mizernie. Ale cóż...już 2
            lata temu było tak samo a jednak ciemny lud zagłosował. O tym, że w
            Łodzi mało się dzieje świadczy chciażby szum medialny wokół małej
            niewiele wnoszącej kampani bilbordowej. Na konice: mam nadzieje ,że
            za 2 lata zmienie zdanie o obecnej administracji po tym jak będę
            mógł zobaczyć w końcu efekty ich ośmioletniej pracy - czego sobie i
            im życzę.
          • ander_epll Re: Łodź stoi w miejscu 16.09.08, 14:42
            Wasze wypowiedzi tylko mnie utwiedziły w przekonaniu, że totalnie nic nie wiecie o tym co się dzieje w Łodzi, macie zerowe pojęcie o łódzkich inwestycjach. Akurat inwestycji biurowych jak i hotelowych jest w Łodzi bardzo dużo (malkontenci wymieńcie conajmniej trzy biurowe lub hotelowe inwestycje - [jest ich o wiele więcej]), a w planach jest ich jeszcze więcej. Podobnie rzecz ma się z inwestycjami mieszkaniowymi. W kwestii infrastruktury komunikacyjnej (drogi, torowiska, ścieżki rowerowe, system rowerów miejskich, lotnisko) też można zauważyć rosnący postęp. Zapewne tacy z Was znawcy Łodzi, że nic nie wiecie o strategii Ulicy Piotrkowskiej, która zakłada kompletną przemianę Naszej wizytówki w ciągu najbliższych lat. Nie dało się o tym nie słyszeć czytając chociaż jedną łódzką gazetę dziennie. A może powiecie coś o łódzkich festiwalach? Zapewnie nawet nie znacie kilku, mimo, że odbywa się ich u nas wielokrotnie więcej. Nie wiecie o planowanych dużych inwestycjach przemysłowych i usługowych. Nie wiecie o wielkich, międzynarodowych imprezach sportowych, które będą się u nas odbywać w najbliższych latach. Cieszy mnie, że chociaż jeden z Was coś słyszał o Nowym Centrum. Warto się tym zainteresować, bo to inwestycja conajmniej gigantyczna na skalę światową, która kompletnie odmieni wizerunek Łodzi nie tylko w skali kraju. Ach no tak, jestem łodzianinem (przez małe "ł") więc powinienem powiedzieć, że pewnie nic nie powstanie, nie ma pieniędzy i na pewno się nie uda. Nie! jestem Łodzianinem i rzygać mi się chce na takie gadanie, które tu prezentujecie.

Nie komentujcie skoro macie zerową wiedzę o tym co się w Łodzi dzieje.

A żeby się dowiedzieć nie trzeba wiele. Ja nie jestem alfą i omegą, po prostu codziennie przeglądam w internecie łódzkie wydanie Gazety Wyborczej i serwis www.lodz.naszemiasto.pl. Poza tym od kilku lat czytam świetne forum: www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=704 w którym jak na tacy wyłożone są wszystkie informacje o inwestycjach w Łodzi, małych i dużych. Zapraszam, poświęćcie pół godziny i wejdźcie tam na wątki poświęcone łódzkim sprawom. Może to otworzy Wam trochę oczy?

Dworzec tragiczny? Zapewne głównie chodzi Ci o Fabryczny. Za rok o tej porze ciężki sprzęt będzie wyburzał całą okolicę przygotowując gigantyczny wykop pod nowy podziemny dworzec PKP i PKS, które zapoczątkują wieloletnią budowę w tej okolicy Nowego Centrum Łodzi.

O biurowcach nawet nie chce mi się pisać, bo za dużo by tu tego było. Centrum biurowe Zenit na Sienkiewicza, biurowiec GTC na Kościuszki, Cross Point na Rydza-Śmigłego, biura w dawnych zakładach Polmatex-Majed, biurowiec Ghelamco na Tuwima, Forum 76, Textorial Park, Zielona Office, biurowiec Ole na Politechniki itd itd. Większość z tego jest w trakcie realizacji, przejdźcie się i zobaczcie jak postępują budowy, jak pracują żurawie i rosną mury.

Hotele? Andels ****, Novotel ***, Hilton *****, Ambasador ***, Rossenbluma ****, róg Piotrkowskiej i Radwańskiej ****, lada miesiąc rusza przetarg na sprzedaż działki tuż przy remontowanym właśnie Placu Dąbrowskiego przeznaczoną pod hotel z conajmniej **** gwiazdkami. Zęby ostrzy sobie Sheraton.

W UMŁ jest kilkanaście (chyba dokładnie 12) wniosków o budowę wysokościowców przekraczających 100 metrów z przeznaczeniem na biura i apartamenty. Wszyscy czekają na zgodę Urzędu Lotnictwa Cywilnego.

Mógłbym tak długo pisać. Chciałem pokazać chociaż namiastkę dobrych wiadomości, których jest wiele wiele więcej. Nie chcę budować atmosfery wrogości tylko zachęcam do zagłębienia się w łódzkie sprawy, aby mieć pełen obraz sytuacji Łodzi. Dopiero wtedy dyskutujmy o ciemnych i jasnych stronach Naszego miasta.

pozdrawiam
            • Gość: bunio Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 15:42
              A wiesz ile w Łodzi buduje się obecnie biurowców klasy A?
              Jeden i będzie to pierszey tego typu budynek w łodzi.
              Ile jest hoteli 5 gwiazdkowych? 1

jeden Hilton w budowie.

Jesli dla 800 tys miasta 1 hotel i jeden biurowiec to dużo to ja nie
              mam o czym rozmawiać
              • ander_epll Re: Łodź stoi w miejscu 16.09.08, 18:06
                Gość portalu: bunio napisał(a):

> A wiesz ile w Łodzi buduje się obecnie biurowców klasy A?
                > Jeden i będzie to pierszey tego typu budynek w łodzi.
                > Ile jest hoteli 5 gwiazdkowych? 1
                >
                > jeden Hilton w budowie.
                >
                > Jesli dla 800 tys miasta 1 hotel i jeden biurowiec to dużo to ja nie
                > mam o czym rozmawiać

Biura klasy A z tego co wiem mają byc w GTC, Forum 76, Aurusie i Synergii. Co najmniej. Chociaż podobno są jakieś podgrupy tych klas. Znasz wymienione inwestycje? Do tego jeszcze dojdzie Manhattan Higher na Piotrkowskiej z częścią biurową i chociażby Zielona Office.

Hotele? Łódź owszem ma ogromne zaniedbania w tej sferze, ale liczba inwestycji hotelowych różnego standardu wyraźnie wskazuje na ożywienie tego sektora w mieście. 5 gwiazdek będzie w Hiltonie, zmodernizowanym Hotelu Grand plus hotelu na Placu Dąbrowskiego. Warta odnotowania jest coraz bogatsza oferta ciekawych "czterogwiazdkowców", które będą budowane lub są w trakcie budowy. Nie zapominajmy o kolejnych inwestycjach, o których na razie nie mówi się głośno, a które wkrótce ujrzą światło dzienne. Luka w branży hotelowej jest na tyle duża w Łodzi, ze ożywienie będzie widoczne jeszcze conajmniej przez 5 lat. Zapewniam Cię, że kilka niespodzianek pojawi się już niedługo.
            • Gość: . Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.08, 19:04
              > Zapewne tacy z Was znawcy Łodzi, że nic nie wiecie o strategii Ulic
              > y Piotrkowskiej, która zakłada kompletną przemianę Naszej wizytówki w ciągu
              naj bliższych lat.

Jeśli takie bzdury piszesz o tej pożal się Boże strategii, to raczej sam
              udowadniasz, że niewiele wiesz na temat tego co się dzieje w Łodzi. To nie jest
              żadna strategia, tylko zbiór luźnych truizmów i frazesów sprowadzających się z
              grubsza do tego, że psie kupy należy sprzątać z chodników. Nie zakłada żadnej
              przemiany, co najwyżej malowanie trawy na zielono - jak to urzędnicy mają w
              zwyczaju. Klasyczna Piotrkowska potiomkinowska. No i na okrasę kretyński pomysł
              przerobienia Placu Wolności na największą w Polsce szklarnię bez jakichkolwiek
              roślin.

> A może powiecie coś o łódzkich festiwalach?

Przede wszystkim to, że są praktycznie nieznane poza Łodzią, a i promocja
              wewnętrzna jest kiepska. Od strony promocji wyróżnia się na razie Vena Festiwal.
              Za to upadek promocji FD4K poza Łodzią bardzo boli.

> Warto się tym zainteresować, bo to inwestycja conajmniej gigantyczna na skalę
              światową,

W skali światowej conajmniej niewiele widziałeś i mało wiesz, skoro piszesz
              takie rzeczy. Takich realizacji było wiele w różnych miejscach świata z różnym
              powodzeniem. Wiele w skali o wiele większej niż w Łodzi, co więcej - z udziałem
              wyśmienitej architektury, a nie dezurbanistyki szkoły łódzkiej, dworcem w
              piwnicy i poziomym wieżowcem. Ogromną szansą z tego centrum jest dla Łodzi
              Muzeum Energii - bo być może wreszcie będziemy mieli placówkę muzealną, której
              nie będzie wstyd komuś pokazać.

> która kompletnie odmieni wizerunek Łodzi nie tylko w skali kraju.

Jak odmieni - to pogadamy.

>Nie! jestem Łodzi
              > aninem i rzygać mi się chce na takie gadanie, które tu prezentujecie.

A ja jestem Łodzianinem i mam dość walących się i planowo niszczonych zabytków,
              pomazanych murów, konającej komunikacji miejskiej, upadku przestrzeni
              publicznej, śmiesznych zarobków, kolejnych pomników i nowych patronów ulic,
              przecinania wstęg, dezintegracji przestrzeni miasta, urbanistycznej nudy,
              niefunkcjonalności przestrzeni miejskiej, pospolitego bandziorstwa, dworców z
              koleją muzealną, rozjeżdżania miasta przez samochody, hałasu, smrodu, śmietnika
              i wszechobecnych psich (żeby tylko) gó*ien walających się gdzie popadnie. A nade
              wszystko mam dość robienia ze mnie idioty przez urzędników - nieudaczników,
              którzy próbują mi wmawiać, że to co opisałem to jest normalna rzecz i że tak ma
              być. Nie, nie tak ma być i urzędnicy są odpowiedzialni za to, że od wielu lat
              miasto zamiast się zmieniać trwa w tym chocholim tańcu.
            • Gość: . P.S. IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.08, 19:15
              > Dworzec tragiczny? Zapewne głównie chodzi Ci o Fabryczny.

Tragiczne są oba. Nie wiadomo który gorszy. I oba straszą przede wszystkim pustką.
              Widziałeś plany nowego fabrycznego? To nie będzie dworzec, tylko piwnica w
              dodatku kompletnie bez obsługi komunikacyjnej, czyli nie spełniająca swojej
              PODSTAWOWEJ funkcji, o funkcji recepcyjnej nawet nie wspominam. Chcesz zobaczyć
              nowoczesny dworzec - obejrzyj sobie główny dworzec w Berlinie i zobacz wszystkie
              rzeczy, których w Łodzi nie będzie.

lada miesiąc rusza przetarg na sprzedaż
              > działki tuż przy remontowanym właśnie Placu Dąbrowskiego

Słyszę to od 2 lat.

> W UMŁ jest kilkanaście (chyba dokładnie 12) wniosków o budowę wysokościowców pr
              > zekraczających 100 metrów z przeznaczeniem na biura i apartamenty.

Miasta nie zmieniają pojedyncze bezładnie wznoszone wieżowce. Można być
              nowoczesnym, fantastycznym miastem bez choćby jednego wieżowca, a można być
              zapyziałą dziurą mając ich wiele. W Petersburgu Putin buduje kilkusetmetrowy
              wieżowiec dla Gazpromu. To wcale nie znaczy, że miasto zmieni się na lepsze.
              Akurat wieżowce są Łodzi potrzebne, jak świni telefon. Posłużą do zaspokojenia
              ego i wmawiania ludziom, że przecież jest nowocześnie, bo jest wieżowiec. Tak w
              stylu "dlaczego Sieradz zasługuje na miano stolicy województwa? - bo ma rondo".
              Miejsca i symbole "nowoczesności" się zmieniają, wieś pozostaje.
            • Gość: tm Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.toya.net.pl 17.09.08, 10:38
              "Nie dało się o tym nie słyszeć czytając chociaż jedną łódzką gaz
              etę dziennie"

Czytając słyszeć...cóż....
              Oprócz tego, że czytam to również chodzę po śródmieściu i widzę.
              Jeśli zobaczę zrealizowane projekty to tak jak napisałem zmienie
              zdanie. Dzisiaj widać w centrum niespotykany na skalę światową syf,
              brud i odpadające tynki plus menelstwo i cicholandy na
              Piotrkowskiej.
              Festiwale?
              - Faktem jest, że w tym roku K4K stał na wyższym poziomie. Niestety
              jednak nie udało się wywołać zbyt dużego zainteresowania mediów. Nie
              było promocji.("Zapewnie nawet nie zn
              > acie kilku, mimo, że odbywa się ich u nas wielokrotnie więcej".)
              Wydaję mi się ,iż bardzo mało ludzi spoza Łodzi przyjechało
              uczewstniczyć w festiwalu.
              - Rocznica nadania praw miastu i występy jakiegoś Arasha, Shaggiego
              i Kombi. Rzeczywiście jest się czym pochwalić.
              - Festiwal alternatywy w Ksieżym Młynie dopiero raczkuje. Byc może w
              przyszłości będzie to ciekawe wydarzenie.
              Imprezy sportowe?
              Cóż... euro 2012 . wniosek naszego miasta i wszystko w tym temacie.
              Wiem , że będą inne , ale to nie ta skala.
              Hotele, biurowce?
              Powinny już być wybudowane , a nie w sferze planów. To, że miasto o
              wilekości Łodzi musi posiadać taką infrastrukturę jest oczywsitę.
              Jej brak jest naganny.

Nowe Centrum..ma powstać. Niewiadomo tylko kiedy. narazie wiadomo
              tylko, że powinny ruszyć prace związane ze schowaniem dworca pod
              ziemię oraz z SSS. Co poza tym? Palny.plany.plany, konkretów
              niewiele. Środków też. To potrwa pewnie jeszcze z 20-30 lat zanim
              zostanie całkiem zrealziowane, jeśli w ogóle.

Podsumowując, jak zobacze zmiany to uwierze. Narazie jestem zmuszony
              o nich "tylko słyszeć czytając". bez napinki...pozdrawiam.
              • ander_epll Re: Łodź stoi w miejscu 17.09.08, 21:42
                No tak... "Jak zobaczę to uwierzę", a do tej pory będę gnoić i krytykować...

Już je widać. Festiwale mamy przez cały rok, bardzo różne i wiem, że ściągają
                one ludzie nie tylko z Naszego miasta. I naprawdę nie są to dwie pozycje na krzyż.

1 Festiwal Dialogu Czterech Kultur
                2 Łódź Biennale - Międzynarodowe Biennale Sztuki
                3 FOTOFESTIWAL - Międzynarodowy Festiwal Fotografii
                4 Explorers Festival - Międzynarodowy Festiwal Gór
                5 Międzynarodowy Festiwal Komiksu
                6 Festiwal Nauki, Techniki i Sztuki
                7 Parada Wolności
                8 Festiwal Mediów "Człowiek w Zagrożeniu"
                9 MEDIASCHOOL- Międzynarodowy Festiwal Szkół Film. i TV
                10 REANIMACJA – Międzynarodowy Festiwal Animacji
                11 Ogólnopolski Studencki Przegląd Piosenki
                Turystycznej YAPA
                12 Międzynarodowy Festiwal i Konkurs Indywidualności
                Muzycznych im. Aleksandra Tansmana
                13 KOLORY POLSKI - Wędrowny Festiwal Filharmonii Ł.
                14 Festiwal Kultury Chrześcijańskiej
                15 Łódzkie Spotkania Teatralne
                16 TROTUART - Międzynarodowy Festiwal Teatrów Ulicznych
                17 Ogólnopolski Festiwal Sztuk Przyjemnych i
                Nieprzyjemnych.
                18 Łódzkie Spotkania Baletowe
                19 Vena Festival
                20 Miedzynarodowy Festiwal Solistów Lalkarzy
                21 Międzynarodowe Biennale: Spotkania Tetaralne:
                “Terapia i Teatr”
                22 Ogólnopolski Przegląd Teatrów Dziecięcych DZIATWA
                23 Festiwal Piosenki Żeglarskiej KUBRYK
                24 Festiwal Literatury “Prope Mercatum”
                25 Festiwal Twórców “Powiększenie”
                26 Międzynarodowy Festiwal Filmów Przyrodniczych im. Władysława Puchalskiego
                27 Międzynarodowy Festiwal Odkrywców, Podróżników i Ludzi Aktywnych MEDIATRAVEL
                28 Festiwal Kina Niezależnego “Off, Jak Gorąco”
                29 Boat City Festival
                30 Kongres Iluzjonistów
                31 FLUO-SESSION Międzynarodowa Wystawa Młodej Sztuki Fluorescencyjnej
                32 Festiwal Haftu, Koronki i Rękodzieła
                33 Łódzki Przegląd Teatrów Amatorskich “ŁÓPTA”
                34 Spotkania Teatrów Miast Partnerskich
                35 Łódzki Festiwal Dobrego Smaku
                36 Łódzki Festiwal Chóralny CANTIO LODZIENSIS
                37 Międzynarodowe Warsztaty Folklorystyczne
                38 Otwarta Wystawa
                39 BMX Film Fest

To tak dla przykładu, bo nie są to wszystkie. Byłem na niejednym z nich i zawsze
                spotykałem tam ludzi nie tylko z innych miast Polski, ale co oczywiste również z
                zagranicy.

Imprezy sportowe to chociażby ME siatkarek w przyszłym roku, na które do nowej
                hali zjedzie na pewno kilka tysięcy kibiców m.in. z Hiszpanii, Chorwacji i
                Holandii. Finał tych mistrzostw również będzie w Łodzi, nie muszę mówić jakie
                będzie zainteresowanie takim wydarzeniem.

Zaraz po tym ME koszykarzy, czyli powtórka z rozrywki - zespoły z całej Europy
                plus kibice, ekipy, dziennikarze.

No i sprawa odleglejsza, ale również ważna czyli Mistrzostwa Świata siatkarzy w
                2014 roku, czyli bardzo dobra rekompensata porażki Łodzi z Euro 2012.

Na nowy dworzec środki są już zarezerwowane, a przetargi w toku. Za rok o tej
                porze prace się rozpoczną według aktualnego planu.

Na SSS póki co przyznane jest 96,5 mln złotych, swoją część dołoży miasto oraz
                Ministerstwo Kultury. Reszta to będzie kapitał prywatny, czyli hotele,
                restauracje, biurowce itd. które powstaną wokół dworca i SSS. Przetargi,
                projekty w tej sprawie na pewno zajmą niemało czasu. Ale z tymi 20-30 latami to
                już śmiesznie rzuciłeś. Max 8-10.

Brak biurowców, hoteli jest naganny. Dlatego się budują tak licznie teraz! I
                mimo, że późno jest to powód do zadowolenia, prawda? Mogło nic się nie dziać, a
                tak w ogólnej powierzchni biurowej klasy A po oddaniu wszystkich obecnie
                prowadzonych inwestycji, przegonimy chociażby Poznań.

I wszystko co wyżej napisałem to fakty, pewne i zatwierdzone. Nie żadne
                fanaberie i domysły. Czarno na białym. Jeśli nie wierzysz, postaram się
                udowodnić czy to na papierze czy dokumentami skoro tylko uwierzysz kiedy
                zobaczysz... A patrzysz?...

Pozdrawiam.
                • Gość: . Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.gprs.plus.pl 17.09.08, 22:14
                  > 2 Łódź Biennale - Międzynarodowe Biennale Sztuki

Jak jesteś taki na bieżąco to powinieneś wiedzieć, że w tym roku się nie
                  odbędzie, bo miasto powiedziało, że ma to gdzieś.

> 7 Parada Wolności

Że co proszę?

> 38 Otwarta Wystawa

???

Co ciekawe zapomniałeś o Camerimage :-)

A teraz odpowiedz na proste pytanie: jaką rangę maja te wydarzenia? Większość
                  powiatową (z różnych powodów, wcale nie koniecznie ze względu na poziom, który
                  bywa całkiem przyzwoity). Niewiele jest takich przyciągających większą liczbę
                  osób spoza Łodzi, ewentualnie województwa. To, że akurat Ty spotkałeś kogoś
                  "spoza" to niestety o niczym nie świadczy. Jak chcesz się dowiedzieć czegoś o
                  randze festiwali, a nie starcza Ci obiektywizmu, by samemu to ocenić, to odsyłam
                  do literatury. Bo to, że coś ma "międzynarodowy" lub "ogólnopolski" w nazwie, to
                  jeszcze nie świadczy o realnej randze wydarzenia.
                • Gość: tm Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.toya.net.pl 18.09.08, 17:13
                  tak, z tym Biennale i paradą wolnosci to pojechałeś... .

jak zostało juz napisane, taka liczba festiwali prawie milionwego
                  miasta nie może dzwić. dziwi jedynie ,że nawet jeżeli niektóre z
                  nich są na poziomie, to nkit nie zadbał o promocję i nawet o FD4K
                  poza naszym województwem nie wiele ludzi słyszało. dla porównania
                  zobacz jaką promocje ma festiwal Nowe Horyzonty we Wrocławiu,
                  Open'er w Gdańsku czy Malta w Poznaniu. nasze festiwale pod względem
                  medialności, liczby uczestników jak również (w więkoszści
                  przypadków - wyjątek: camerimage) prestiżu nie mogą się z nimi
                  liczyć.

to , że jest 1/3 kasy na SSS to fakt. mam nadzieję ,że pozostała
                  część też się znajdzie.
                  Zatwerdzone projekty? czarno na białym? to oświeć mnie jaki jest
                  dokładnie pomysł na Pitorkowską. co, kiedy i gdzie powstanie? kiedy
                  zaczną sie przebudowy i budowy. a kiedy skończą? i skąd kasa?
                  tak samo z Nowym Centrum. oprócz SSS i dworca to na razie brak
                  konkretów. Prywatny kapitał? ale są już jakieś szczegóły? kto, ile i
                  na co? A że ktoś gdzie sobie coś na papierze zatwerdził i ma to na
                  biurku a nawet się chwali, że ma i pokazuje? To nie wiele wnosi.
                  tak! uwierze jak zobaczę! empiria tylko i wyłącznie a nie gadanie
                  dla gazety, radia i telewizji.

Imprezy sportowe...tak zgadzam się to duża promocja. Ale fakt, że
                  nie ma nas nawet na liście rezerwowych euro 2012 to wielki skandal.i
                  chyba nic nie jest w stanie nam tego wynagrodzić... . Miastu dwóch
                  zasłużonych klubów piłkarskich z tradycjami i wielką liczbą kibiców.

ja nie krytykuję Łodzi z założenia. uważam , że miasto ma potencjał.
                  Nie ma niestety jednej przemyslanej strategii , która byłaby
                  konsekwetnie urzeczywistniana. Np. Łódź jako stolica sztuki
                  współczesnej, miasto z klimatem. Jest taki pomsł, prawda? to
                  dlaczego zamiast Łódź Biennale funduje sie nam Shaggiego i Arasha.
                  to jeden z wielu przykładów niekompetencji oraz braku spójnego
                  działania władz województwa i władz Łodzi. Można powiedzieć - nie
                  pierwszy. mam nadzieję ,że ostatni. oby tym razem nie skończyło się
                  na pomysłach i nie było tak, że zamiast Nowego Centrum stanie
                  wygódka... . Chociaż to może byłoby i spójne działanie... spójne z
                  Arashem.
                  pozdrawiam.
                  • Gość: tm Re: Łodź stoi w miejscu IP: *.toya.net.pl 18.09.08, 17:18
                    "nie mogą się z nimi
                    liczyć".
                    w sensie równać.
    • Gość: artuto nieźle wam idzie z lansem "święta 3 troli" IP: *.acn.waw.pl 15.09.08, 22:12
      jakieś podpisy nawet ludzie składają czytałem.

Posprzątajcie w tej Łodzi, zresocjalizujcie troli co zaczepiają
      turystów w centrum,zróbcie coś ponadprzecietnego na jakimś
      konkretnym polu innym niż propagandowym, może się zacznie
      poprawiać ! póki co
    • Gość: kameleon Zmiana prezydenta dalaby zastrzyk energii dla IP: *.toya.net.pl 15.09.08, 22:15
      miasta
    • hubar Re: Łódź napełnia energią 15.09.08, 22:23
      Ludzie, ale Wy jesteście beznadziejni. Niemal tak samo beznadziejni jak Łódź
      jaką widzicie i krytykujecie. Czy to jakaś choroba, aby dostrzegać same wady,
      czy inaczej już nie możecie? Nawet jak coś ciekawego się wydarzy, to zatrujecie,
      zgnoicie, ściągniecie do swojego poziomu i jeszcze podepczecie.
      Leczcie się, albo dostrzegajcie plusy naszego miasta. Bo tych plusów jest całe
      mnóstwo, tylko trzeba je umieć dostrzegać!
      • Gość: Rafał Re: Łódź napełnia energią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 22:35
        jestem za.. co za typowe łódzkie przypadki beznadziejności, dlaczego
        w tym mieście mieszka tyle malkontentów... miasto jest ok, natomiast
        jego mieszkańcy, którzy sami kreują wizerunke godni pożałowania....
        popieram Pana HUBARA
      • Gość: Miszal Re: Łódź napełnia energią IP: *.toya.net.pl 15.09.08, 23:33
        Hubar czesto ma racje choc nie zawsze. Ale tym razem zgadzam sie z nim
        w 100%! Malkontentom dziekujemy. Jak sami zaczniecie wierzyc w Łódź to
        wszystkim bedzie latwiej. A krytyka bez wzgledu no to sie dzieje
        szkodzi wszystkim, wam tez moi drodzy...
      • Gość: joachim mierzwa Re: Łódź napełnia energią IP: *.4web.pl 16.09.08, 01:20
        rozumiem ze tę akcje mamy traktowac tylko jako "sztuke dla sztuki". bez krytyki
        i doniesien do realiow.
        bo moze zanim tych nieszczesnikow z Płocka przysle sie do Łodzi pociagiem o
        5.58, to wypadaloby zadbac o cos, co sprawiłoby zeby im tu rzeczywiscie o tej
        porze nie bylo nudno.
        • Gość: . Re: Łódź napełnia energią IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.08, 19:19
          > bo moze zanim tych nieszczesnikow z Płocka przysle sie do Łodzi pociagiem o
          > 5.58, to wypadaloby zadbac o cos, co sprawiłoby zeby im tu rzeczywiscie o tej
          > porze nie bylo nudno.

Ależ podróż trwająca 4 godziny rozbawi ich do tego stopnia, że nie będą się
          nudzić. Z resztą obejrzą dworzec i będą musieli wracać, żeby zdążyć tego samego
          dnia :-P
      • Gość: . Re: Łódź napełnia energią IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.08, 19:22
        Widzisz. Istotą promowania jest pokazywanie zalet danego miejsca, a nie
        zaklinanie rzeczywistości. Żeby promować zalety, trzeba najpierw przezwyciężyć
        słabości, żeby je przezwyciężyć - trzeba je poznać. I z tą garścią myśli
        zostawiam Cię do Twojego następnego "olaboga, jacy jesteście beznadziejni".
    • Gość: Łodzianin Łódź napełnia energią IP: *.d1.pl 16.09.08, 09:27
      Ta kampania jest tak ssssssłaba że aż ręce opadają. Na pewno się z Łodzi nie
      wyprowadzam, ale to nie ze względu na tak marny gniot zrealizowany przez
      sssssłabą agencję.
      • Gość: b Re: Łódź napełnia energią IP: *.toya.net.pl 16.09.08, 10:37
        sssssssspadaj mały. kampania bardzo okej. podpisuje się pod Hubarem. 5
    • Gość: Pingo Łódź napełnia energią IP: *.crowley.pl 16.09.08, 16:24
      Łódzcy frustraci i malkontenci - nic się nie dzieje? To zróbcie coś żeby się
      działo. Jest kampania to się nie podoba, nie ma kampanii też się nie podoba. A
      jeśli chodzi o komentowaną akcję, to nie można na nią patrzeć tylko w wąskim
      kontekście bilbordów, wszystkie działania mają zainteresować programem Młodzi w
      łodzi i odsyłać na stronę, gdzie jest m.in info o stypendiach fundowanych przez
      urząd i innych takich, pracodawcach (np bardzo przydatne maile do czasami
      konkretnych osób z HR-u. A jak nie macie poczucia humoru, podobnie jak radny
      lewicy to sobie zobaczcie fragment Szkła KOntaktowego
      www.tvn24.pl/3711,1,szklo_kontaktowe.html
      Są ludzie którzy lepiej myślą o Łodzi niż wy miejscowi "patrioci".
      • Gość: Dante Re: Łódź napełnia energią IP: *.bugaj.pabianice.pl 16.09.08, 19:44
        Ja nie jestem frustratem ani malkontentem. Po prostu widzę jak to miasto wygląda na tle innych miast (polskich i europejskich), a wygląda naprawdę mizernie. Miasto ma potencjał, ale nie oszukujmy się do np. Wrocławia (który moim zdaniem jest przereklamowany) Łódź nigdy nie doskoczy. Promocja miasta jest ważna, ale żeby patrzeć w przyszłość trzeba coś zrobić, żeby nie trzeba było patrzeć pod nogi w centrum miasta. Czyli najpierw czystość i bezpieczeństwo, a dopiero później kultura itp. Nie widzę potrzeby estetyzowania syfu i wmawiania ludziom, że to klimat miasta.
        • Gość: tm Dante - 100% racji IP: *.toya.net.pl 17.09.08, 10:40
          j.w.
        • Gość: Pingo Re: Łódź napełnia energią IP: *.crowley.pl 18.09.08, 18:25
          Nikt tu nie estetyzuje i nie wmawia że to magiczne miasto, ziemia obiecana,
          chociaż uważam że miasto mimo syfu ma swój klimat, którym z pewnością
          zachwyciłoby się wielu cudzoziemców (nie tylko jakiś Lynch i inni artyści) i
          dlatego warto byłoby trochę posprzątać i zrobić kampanię dla cudzoziemców - byle
          nie przyciągać piwem za 5 zł w knajpie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka