Dodaj do ulubionych

napisy MPK na Narutowicza

IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 21:14
Dzisiaj przyszło mi jechać Składową i Narutowicza. Ze składowej nie
ma jak wjechać w Narutowicza w kierunku Kilińskiego?
Za to na pasach do skrętu w Uniwersytecką są wymalowane napisy MPK!
Co one niby mają znaczyć?
Jaracza nie daje się jechać! Północna w okolicach parku
Helenowskiego ma jeden wspólny pas dla obu kierunków ruchu! Rano
żeby skręcić z Północnej w Kilińskiego czekałem 5 minut, do Jaracza
dojechałem po 15 minutach! A Ogrodowa/Zachodnie ma być dalej
zamknięta!

Rewelacja :(((
Obserwuj wątek
    • Gość: magik kolejny babol w wykonaniu drogowców IP: *.retsat1.com.pl 01.10.08, 22:03
      > Za to na pasach do skrętu w Uniwersytecką są wymalowane napisy MPK!

O rany. Co za d__ek to wymyślił?

Sądziłem że pojawi się znak P-22 BUS który oznacza, że pas jezdni, na którym
      jest on namalowany przeznaczony jest tylko dla komunikacji publicznej,
      No może wyjątkowo jeszcze TRAM - spotykany w niektórych miastach, ale MPK. (!!!)
      To dlaczego jeżdżą po nim autobusy KORO, Bursiak itp.

Czy ZDiT nie potrafi zadbać o to, aby łódzkie ulice były oznakowane zgodnie z
      kodeksem drogowym?

Dlaczego nie stosuje się w Łodzi znaków P-17 linia przystankowa (znak ten
      wskazuje długość odcinka drogi, na którym zabrania się zatrzymywania pojazdów
      nie będących pojazdami komunikacji publicznej)?

drogowe.republika.pl/poz.htm
      • atreck Re: kolejny babol w wykonaniu drogowców 01.10.08, 22:11
        Niech to ktoś uwieczni na pamiatkę. Aby nasi potomkowie mogli
        zobaczyć jakie orginalne pomysły mięli urzędnicy naszego wesołego
        miasta.
        Podobno nasz ZDiT bedzie też malował na każdym skrzyżowaniu znak w
        postaci prostokąta a w nim złozone ręce z wiszącym paciorkiem. To ma
        byc znak, dla przyszłych super akcji odmawiania koronek do Faustyny.
      • irasiad.prof.kaczynskiego Re: kolejny babol w wykonaniu drogowców 02.10.08, 09:00
        Tyle samo są warte tabliczki typu "Nie dotyczy MPK"
        • vemod Re: kolejny babol w wykonaniu drogowców 02.10.08, 13:19
          "P-22 bus - oznacza, że pas jezdni, na którym jest on namalowany przeznaczony
          jest tylko dla komunikacji publicznej"

- to powinno być tu na Narutowicza oraz na Piotrkowskiej na całej szerokości
          torowiska tramwajowego. Znak poziomy "MPK" jako nie zdefiniowany w Prawie o
          Ruchu Drogowym może pełnić co najwyżej funkcję ozdobną, czemu nie zdziwiłbym
          się, bowiem cały układ oznakowania poziomego w rejonie pl. Dąbrowskiego wygląda
          jak jeden wielki artwork jakiegoś szalonego artysty, nie zaś jak układ znaków
          służących organizacji ruchu. Dodatkowym bajerem jest sposób wyprowadzenia pasów
          autobusowych z fragmentów wspólnych z torowiskiem - przechodzą one, np. przy
          Uniwersyteckiej, w pas do lewoskrętu dla samochodów, czyli autobus ma sobie
          zjechać na prawo od tramwaju, by wraz z samochodami czekać na fazę do skrętu w
          lewo, kiedy to tramwaje staną, by je przepuscić. Nie pomyślano o tym, że autobus
          mógłby sobie skręcać w lewo bezpośrednio z buspasa, przepuszczając ewentualnie
          tramwaj jadący z przeciwka. Już sobie wyobrażam blokowanie całego buspasa przez
          autobus wciskający się na ten pas do lewoskrętu całkowicie zakorkowany przez
          samochody - wszak autobus chcący zająć pas nadjedzie z lewej jego strony i bedzi
          musiał ustąpić pierwszeństwa samochodom z prawej. Na szczęście dziś jeszcze
          sygnalizacja przy Uniwersyteckiej nie działała.
          • Gość: MPK Re: kolejny babol w wykonaniu drogowców IP: 217.97.129.* 02.10.08, 13:54
            Jadąc ulicą widziałem tylko chaos rysunków namalowanych na jezdni,
            które wywoływały ewidentną niepewność jak je interpretować.

Na zdjęciu w GW widzę taki układ znaków poziomych w kolejności z
            kierunkiem jazdy:
            strzałka lewoskrętu
            napis MPK
            strzałka na wprost

Ktoś może to zinterpretować?
            Oczywiście napis MPK to takie grafitti bez umocowania w prawie i
            jako element wprowadzający zamieszanie powinno być natychmiast
            zlikwidowane, a malarz odpowiednio ukarany ;)
            • vemod Re: kolejny babol w wykonaniu drogowców 02.10.08, 14:55
              > Oczywiście napis MPK to takie grafitti bez umocowania w prawie i
              > jako element wprowadzający zamieszanie powinno być natychmiast
              > zlikwidowane, a malarz odpowiednio ukarany ;)

ZTCW, każdy nowy układ drogowy przed oddaniem jest pod kątem prawidłowości
              oznakowania pionowego i poziomego sprawdzany przez Policję Drogową i oni wydają
              zgodę na dopuszczenie do ruchu. No, ale w końcu jakie miasto, taka pewnie i
              policja...
    • Gość: MPK w GW jest zdjęcie z fragmentem i napisem MPK IP: 217.97.129.* 02.10.08, 09:02
      Ktoś podejmie się objaśnić co to ma wspólnego z przepisami?
    • Gość: . Re: napisy MPK na Narutowicza IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.10.08, 10:03
      O mamo! Kocham ZDiT. Przystanki autobusowe nie mogą być przy skrzyżowaniu, bo
      "przepisy nie pozwalają". Ale malowanie znaków sprzecznych z kodeksem drogowym -
      a co tam. Za co te 120 tęgich głów bierze pieniądze? Kompletny brak wiedzy w
      temacie i chęci do działania jest w miarę typowy dla sporej części urzędników,
      ale z reguły ci urzędnicy chociaż są w stanie ściśle stosować się do
      istniejących przepisów! Szympansa w ZDiT zatrudnić - zamiast pensji wystarczy
      pudło bananów na tydzień, a chociaż szkód mniej narobi!
      • Gość: magik Re: napisy MPK na Narutowicza IP: *.retsat1.com.pl 04.10.08, 10:55
        Byłem wczoraj na tym odcinku Narutowicza, aby ten bałagan na własne oczy
        zobaczyć. Faktycznie na asfalcie wymalowane duże litery MPK, choć muszę przyznać
        że w niektórych miejscach (przynajmniej tam gdzie można) domalowano również BUS
        - wygląda to PASKUDNIE.

Inną sprawą jest reakcja samych kierowców (nawet tych zawodowych) na te cudowne
        literki "MPK". Kierowcy PKS-ów z innych miast traktowali ten wymysł dosłownie i
        jadąc z dworca przy Fabrycznym ulicą Narutowicza skręcali w lewo w Uniwersytecką
        z !! prawego pasa !! wszak lewy jest tylko dla MPK - REWELACJA.
        Skręcali z pasa dla jazdy na wprost przecinając linię ciągłą.

Chyle niskie pokłony dla naszych "inżynierów" z ZDiT.

A tak swoją drogą to niezłych lobbystów ma to MPK skoro przekonali urzędników
        miejskich do łamania prawa lub ci urzędnicy reprezentują poziom zbliżony do
        położenia tych napisów.
        • Gość: MPK napisów BUS nie było !!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 12:31
          Nadal mnie ciekawi, co znaczy strzałka na wprost i skręt w lewo na
          jednym pasie????
          Czy wolno wjechać na pas z napisem BUS i czy wolno skręcać w tą
          Uniwersytecką?

Ja byłem tym oznakowaniem całkowicie zaskoczony i zdezorientowany!
          Czyli to oznakowanie jest złe, bo nieczytelne dla kierowców!!!
          • Gość: magik Re: napisów BUS nie było !!! IP: *.retsat1.com.pl 04.10.08, 12:48
            1. "skręt w lewo" - strzałka powinna być duża i pozwala na skręt z tego pasa
            wszystkim użytkownikom w lewo.
            2. napis BUS wraz z małą strzałką "na wprost" - informuje że z tego pasa również
            mogą korzystać pojazdy KM (nie tylko MPK) jadące na wprost.

Tak powinno to wyglądać.

W Łodzi skomplikowano to do granic możliwości. Zamiast BUS wstawiono MPK, a
            namalowane strzałki są tej samej wielkości co wielu użytkowników doprowadza do
            szewskiej pasji.
            • Gość: MPK Re: napisów BUS nie było !!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 15:13
              Ze stron gazety zniknęło to zdjęcie, ale mam kopię!!!
              Przed wysepką tramwajową jest pas do skrętu na plac Dąbrowskiego, na
              tym pasie jest też strzałka na wprost!!! Na wysepkę???
              • Gość: magik Re: napisów BUS nie było !!! IP: *.retsat1.com.pl 04.10.08, 15:28
                Jadąc od strony wschodniej (od ul.Tramwajowej) autobusy i tramwaje mają jeden
                wspólny wydzielony pas MPK :/ czy jak kto woli BUS od samej Tramwajowej.
                Samochody poruszają się "swoim" pasem. Widać to na tym zdjęciu:
                gtlodz.eu/img15844.search.htm
                W kierunku przeciwnym, od strony P.O.W. do skrzyżowania ze Sterlinga dochodzą 3
                pasy (od lewej):
                1. wydzielony dla tramwaju
                2. do skrętu w lewo dla wszystkich użytkowników drogi (na pl.Dąbrowskiego) z
                którego prosto mogą pojechać autobusy MPK (linie 51, 53, 58*, 60, N4) - prosto
                tzn. na przystanek.
                3. do jazdy na wprost dla wszystkich użytkowników drogi.

*- linię 58/A nie obsługuje MPK (!!!)

To ujęcie pokazuje sam przystanek, na który wjadą autobusy z tego pasa dla
                skręcających w lewo.
                gtlodz.eu/img15798.search.htm
                • Gość: MPK wspólny przystanek tramwaj/autorbus? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 19:12
                  nie wiedziałem.
                  To pierwszy taki przystanek w Łodzi (na wysepce/torowisku)?
                  • Gość: STUDI Re: wspólny przystanek tramwaj/autorbus? IP: *.prokom.pl 06.10.08, 10:53
                    Jeśli za kryterium przyjąć datę przekazania do eksploatacji - to trzeci.
    • Gość: mgik >> niestety inny napis niż BUS jest dopuszczalny<< IP: *.retsat1.com.pl 04.10.08, 13:02
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
      z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. (Dz. U. z dnia 12
      października 2002 r.)

§ 91.
      1. Znak P-22 "BUS" oznacza pas ruchu przeznaczony dla ruchu pojazdów
      wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.
      2. Znak P-23 "rower" oznacza drogę lub jej część (pas ruchu) przeznaczoną dla
      ruchu rowerów jednośladowych.
      3. Na pasie ruchu mogą być umieszczone inne niż określone w ust. 1 i 2 napisy
      lub symbole oznaczające jego przeznaczenie.

www.v10.pl/prawo/Rozporzadzenie,z,dnia,31.07.2002,r.,w,sprawie,znakow,i,sygnalow,drogowych,171.html

Zatem w myśl zapisu § 91. ust. 3 można pas ruchu oznaczyć innym napisem określa
      jego przeznaczenie - np. "MPK".

A to z kolei oznacza że kierowcy tych pojazdów:
      gtlodz.eu/img15818.search.htm
      gtlodz.eu/img15817.search.htm
      powinni być ukarani mandatami, ponieważ korzystają z pasa przeznaczonego tylko
      dla MPK, pomimo że świadczą usługi przewozowe dla miasta (w domyśle na zlecenie
      ZDiT).

I mamy typową kwadraturę koła.
      ZDiT zleca obsługę linii 58/58A przewoźnikowi (firma KORO), któremu jednocześnie
      NIE POZWALA podjechać na przystanek.
      Bo jakiś urzędnik dla swojego widzimisia zamiast oznakować zgodnie z ww.
      rozporządzeniem

"§ 91. ust. 1. Znak P-22 "BUS" oznacza pas ruchu przeznaczony dla ruchu pojazdów
      wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach."

ograniczył przeznaczenie pasa ruchu tylko do pojazdów MPK.

TYLKO w Łodzi coś takiego mogli wymyślić.
      • Gość: MPK czy po pasach z napisem MPK mogą IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 20:39
        jeździć inne pojazdy? Oczywiście chodzi o te pasy do skrętu w
        Uniwersytecką i na plac Dąbrowskiego (jadąc od strony POW)?
        Z twoje wypowiedzi i sposobu wykonania znaków, można sądzić, że nie!
        W każdym razie u wielu kierowców wywoła to dezorientację!
      • vemod Re: >> niestety inny napis niż BUS jest d 04.10.08, 21:27
        Po pierwsze - nie ma czegoś takiego jak "MPK", jest "MPK Łódź sp. z o. o." jeśli
        już chcemy czepiać się do końca :)

Po drugie:
        > 1. Znak P-22 "BUS" oznacza pas ruchu przeznaczony dla ruchu pojazdów
        > wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.

- to idiotyzm na poziomie już centralnie wydanego rozporządzenia, bo niby
        dlaczego przewóz musi być "odpłatny"? A jeżeli jakaś linia jest z jakichś
        powodów choćby przez dzień bezpłatna (choćby przez jeden dzień), to co? - nie
        wolno takiemu pojazdowi wjeżdżać na ten pas!

Generalnie natomiast to oparłbym się na zasadzie "nie traktuj jako złośliwości
        czegoś co można wytłumaczyć głupotą" - chodziło o wydzielony pas dla KM -
        autobusowo-tramwajowy, no ale przecież tramwaj to nie "BUS" (oczywiście nikt w
        ZDiT na oczy nie widział tego rozporządzenia)- no to napisano "MPK", że niby to
        pojęcie obejmuje zarówno autobusy jak i tramwaje :)))
        • Gość: Maciej_M Re: >> niestety inny napis niż BUS jest d IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.10.08, 09:34
          > > 1. Znak P-22 "BUS" oznacza pas ruchu przeznaczony dla ruchu pojazdów
          > > wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.
          >
          > - to idiotyzm na poziomie już centralnie wydanego rozporządzenia, bo niby
          > dlaczego przewóz musi być "odpłatny"? A jeżeli jakaś linia jest z jakichś
          > powodów choćby przez dzień bezpłatna (choćby przez jeden dzień), to co? - nie
          > wolno takiemu pojazdowi wjeżdżać na ten pas!

A gdyby pokusić się o inną interpretację.
          PŁATNY - czyli opłacany. A czy robi to pasażer kupując bilet czy market
          opłacając przewoźnika to można przyjąć że jest płatny.

Ale wydaje mi się, że (przyznam się że nie chciało mi się tego szukać w
          przepisach) na przewóz pasażerów na liniach regularnych należy otrzymać
          zezwolenie odpowiedniego organu administracji terenowej, pojazdy powinny mieć
          odpowiednio oznaczoną relację, a na przystankach muszą być umieszczone
          odpowiednie informacje o rozkładzie jazdy. Przy tym się nie upieram.

Gdyby w Łodzi urzędowali ludzie poważni to nie staraliby się wymyślić czegoś na
          siłę tylko poszukali sobie np. w internecie jak wygląda oznakowanie ulic i pasów
          A+T w innych miastach (Kraków) lub innych krajach.
          Maciej_M
    • parkomat u mnie działa 05.10.08, 18:30
      Wczoraj wieczorem specjalnie przejechałem się (samochodem) ul.
      Narutowicza w obie strony. Moim zdaniem oznakowanie jest poprawne,
      nie miałem żadnego problemu ze zorientowaniem się, który pas jest do
      czego. Bardzo fajnie, że są wydzielone pasy dla komunikacji
      publicznej.

Zgodzę się jedynie, że napis "MPK" jest bez sensu - chociaż moim
      zdaniem wcale nie wprowadza on w błąd nawet kierowców z innego miasta
      czy zza granicy - skoro jest pas, oznakowany jakimś tajemniczym
      skrótem, to się po prostu nim nie jedzie i tyle. Jedyna zagadka to
      dlaczego autobus KORO nie może jechać tym pasem (a jeśli może, to na
      podstawie czego?)
      • camelot Re: u mnie działa 05.10.08, 18:56
        A ja jestem ciekawy jak będziemy jeździć jak zasypie to wszystko np. śnieg. Na
        pamięć???
        • parkomat Re: u mnie działa 05.10.08, 19:30
          pewnie tak samo, jak po wszystkich innych ulicach, gdzie są dwa (lub więcej)
          pasy ruchu

P.S. jest też na Narutowicza oznakowanie pionowe, jak dla mnie także czytelne
          • Gość: fin Re: u mnie działa IP: 193.238.16.* 05.10.08, 20:07
            Dla Ciebie tak, Camelot ma problem ze zrozumieniem podstawowych pojęć...
    • Gość: magik ... i na Piotrkowskiej IP: *.retsat1.com.pl 09.11.08, 13:42
      Jak widać ZDiT za wszelką cenę chce utrzymać monopol MPK w obsłudze komunikacji
      miejskiej.
      W tym tygodniu napisy MPK pojawiły się również i na pietrynie.

gtlodz.eu/img16409.htm

Wraz z wydzielonym pasem MPK pojawiły się również separatory, których na
      Narutowicza niestety nie ma :(

gtlodz.eu/img16410.htm
      • Gość: barnaba Re: ... i na Piotrkowskiej IP: *.lodz.msk.pl 09.11.08, 15:19
        Humor polega na czymś innym- nie można ukarać kierowcy mandatem za wjazd na tak
        oznakowany pas. Znaku "MPK" nie ma w Kodeksie Drogowym :)
        • Gość: magik Re: ... i na Piotrkowskiej IP: *.retsat1.com.pl 09.11.08, 16:40
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=85406187&a=85517499

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka