Dodaj do ulubionych

Linie 1 , 2 i 7

IP: *.24.rev.vline.pl 08.10.08, 21:52
Witam Was forumowicze . Mam do Was następujące pytania :)
Od niedawna linie 1 i 2 jeżdżą rzadziej niż przed ŁTRem 1 zaczeła jeździć co 15 minut a dwójka co 10 minut.Jak wiadomo linie 1 obsługują Chocianowice i Telefoniczna a linie 2 obsługują Telefoniczna i Dąbrowskiego.Moje pytanie do brzmi:
Czemu te linie jeżdżą rzadziej niż przed ŁTRem skoro są obsługiwane przez dwie zajezdnie?

Co do linii 7 mam propozycje nowej trasy:
DĄBROWA-Dąbrowskiego,Kilińskiego,Piłsudskiego,Mickiewicza,Kościuszki,
Zachodnia,Legionów,Konstantynowska-ZDROWIE - Częstotliwość : co 15 minut w dni robocze , w weekendy co 20 minut
Obserwuj wątek
    • Gość: magik Re: Linie 1 , 2 i 7 IP: *.retsat1.com.pl 09.10.08, 00:16
      > Czemu te linie jeżdżą rzadziej niż przed ŁTRem skoro są obsługiwane przez dwie
      zajezdnie?

A jakie ma znaczenie z ilu zajezdni jest obsługiwana dana linia?
      Przewoźnik ma określoną liczbę składów i tyle. Jak "gdzieś" potrzebny jest
      dodatkowy skład, to "gdzieś" ten skład będzie musiał ubyć.
      Od lipca powstała dodatkowa linia 16/16A. Jak sądzisz skąd wzięli wagony do
      obsługi tej linii?
      Po prostu "pocięli" rozkłady linii 1, 2, 3, 6, 7 i 11.

> Co do linii 7 mam propozycje nowej trasy:
      > DĄBROWA-...-ZDROWIE

A co na to powiedzą mieszkańcy Kozin?
      • wichrzyciel Re: Linie 1 , 2 i 7 09.10.08, 01:43
        Gość portalu: magik napisał(a):

> Od lipca powstała dodatkowa linia 16/16A. Jak sądzisz skąd wzięli wagony do obsługi tej linii?

Z całym szacunkiem Drogi Magiku, ale wzięli je np. z "przedŁoTRowej" jedenastki, którą wówczas obsługiwały osiemsetpiątki a teraz nowych 10 PES plus Citki.

> Po prostu "pocięli" rozkłady linii 1, 2, 3, 6, 7 i 11.

Pocięty rozkład jest wynikiem w części niewydolnością krańcówek (vide: Kurczaki. Choć to co ZDiT pokazuje w przypadku Zgierskiej i Helenówka zdaje się temu nieco przeczyć) i w największym stopniu zamówieną przez ZDiT wielkością przewozów.

> > Co do linii 7 mam propozycje nowej trasy:
        > > DĄBROWA-...-ZDROWIE
        >
        > A co na to powiedzą mieszkańcy Kozin?

Linia na Koziny jest do uwalenia i czy to się nam podoba czy nie prędzej czy później zniknie. Poza tym tradycyjnie przypominam, że nie oznacza to wcale likwidacji tramwaju na Kozinach (vide: 8 i 13 na Al. Włokniarzy).
        • Gość: magik Re: Linie 1 , 2 i 7 IP: *.retsat1.com.pl 10.10.08, 14:01
          > Z całym szacunkiem Drogi Magiku, ale wzięli je np. z "przedŁoTRowej"
          jedenastki, którą wówczas obsługiwały osiemsetpiątki a teraz nowych 10 PES plus
          Citki.

A mi się wydawało że kilka "805" poszło na żyletki, lub posłużyło jako części
          zamienne. Wyczyny "Adasia z pilotem od telewizora" odegrały w tym znaczącą rolę.
          Nic wieczne nie jest.

> Pocięty rozkład jest wynikiem w części niewydolnością krańcówek (vide: Kurczaki)

To sądzisz że z powodu jednej krańcówki zredukowano rozkłady połowy linii
          tramwajowych w mieście?

> Linia na Koziny jest do uwalenia i czy to się nam podoba czy nie prędzej czy
          później zniknie. Poza tym tradycyjnie przypominam, że nie oznacza to wcale
          likwidacji tramwaju na Kozinach (vide: 8 i 13 na Al. Włokniarzy).

Faktycznie. Utrzymywanie torowiska na Srebrzyńskiej tylko dla jednej linii w
          dodatku kursującej co 20min. troszkę nieciekawie wygląda.
          Nie sądzę aby ZDiT zdecydowało sie na remont tego torowiska w najbliższym czasie.

• wichrzyciel Re: Linie 1 , 2 i 7 10.10.08, 15:58
            Gość portalu: magik napisał(a):

> A mi się wydawało że kilka "805" poszło na żyletki, lub posłużyło jako części
            zamienne. Wyczyny "Adasia z pilotem od telewizora" odegrały w tym znaczącą rolę.
            Nic wieczne nie jest.

Zgadzam się. Ale też nowych sztuk dziesięć przybyło. W Łodzi nie mamy problemów
            z niewystarczającą ilością taboru. Już prędzej ze stanem technicznym pojazdów
            (wynikającym z tzw. oszczędności) i brakiem obsługi.

> To sądzisz że z powodu jednej krańcówki zredukowano rozkłady połowy linii
            tramwajowych w mieście?

Z powodu tej krańcówki obcięto takt głównie 6 i 15 oczywiście. Z powodu
            uruchomienia 16 uznano, że pozostałe linie na Zachodniej/Kościuszki trzeba też
            odchudzić (rzekomo byłoby za ciasno), siódemka natomiast dopóki uzupełnia ją 96
            nie pojedzie częściej. A i później też rzecz nie jest pewna...

Podstawowy powód cięć w rozkładach podałem - tyle ZDiT uznał, że potrzeba. A
            konkretniej na tyle go stać.

> Faktycznie. Utrzymywanie torowiska na Srebrzyńskiej tylko dla jednej linii w
            dodatku kursującej co 20min. troszkę nieciekawie wygląda.
            > Nie sądzę aby ZDiT zdecydowało sie na remont tego torowiska w najbliższym czasie.

Ani w najbliższym ani w najodleglejszym.
    • gothmucha Re: Linie 1 , 2 i 7 09.10.08, 09:20
      Gość portalu: Obcy1982lodz napisał(a):

> Co do linii 7 mam propozycje nowej trasy:
      > DĄBROWA-Dąbrowskiego (...)

A może tak od razu zlikwidować pętlę na Śląskiej, co?
      • teufel Re: Linie 1 , 2 i 7 09.10.08, 14:18
        Obcy toż to nasz stary ulubieniec z Dąbrowy znany też jako Krzysiek
        • slavekk Re: Linie 1 , 2 i 7 09.10.08, 14:32
          teufel napisał:

> Obcy toż to nasz stary ulubieniec z Dąbrowy znany też jako Krzysiek

Proszę mi sobie porządną dzielnicą niczego nie wycierać ;-)
          • Gość: gosc Re: Linie 1 , 2 i 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 15:57
            Ta, naprawde? Dąbrowa to wylęgarnia dresiarzy i hamska armia moherowych beretow.
    • Gość: Jarek Re: Linie 1 , 2 i 7 IP: *.toya.net.pl 09.10.08, 22:49
      Chyba Kościuszki nie przyjmie więcej linii na zaproponowanym przez
      Ciebie odcinku.
    • Gość: gość Re: Linie 1 , 2 i 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 15:59
      Ja bym skierował 7 od Śląskiej przez Kopcińskiego, Narutowicza, Konstytucyjną, Pomorską, Legionów na Koziny. 15 z super częstotliwością nie wystarcza na ul. Pomorskiej.
    • Gość: sebar Re: Linie 1 , 2 i 7 IP: *.toya.net.pl 12.10.08, 19:08
      Zostawmy linię 7 na Kozinach i dajmy jej spokój!
      Ponadto jestem zwolennikiem powrotu do układu linii tramwajowych
      sprzed wielkiej reformy!
      Szkoda tylko, że już nie ma tylu torowisk (Rudzka, Broniewskiego,
      Czerwona, Wólczańska, Wróblewskiego, Złotno, Aleksandrów itd...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka