Dodaj do ulubionych

"Nie lubię poniedziałków"

IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 13:09
Witam

Oglądałem wczoraj film j.w. i uwagę moją zwróciły przegubowe "ogórki". O ile
ja pamiętam, to nasze miały środkowe drzwi (pierwsze w przyczepie) 4-
skrzydłowe, a te w w-wie mają wszystkie drzwi jednakowe 2-skrzydłowe i
przyczepy jakby trochę dłuższe. Czy były dwie wersje tych autobusów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: "Nie lubię poniedziałków" IP: *.tpnets.com 24.10.03, 13:24
      Tak, w filmie moją uwagę przyciągnęły za to solówki 13N i trajtki. Zwłaszcza
      tramwaje były ładne, nowiutkie.
    • teufel Re: "Nie lubię poniedziałków" 24.10.03, 14:58
      Ja znam film :Nie lubię poniedziałku":P
    • Gość: luki Re: 'Nie lubię poniedziałków' IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 24.10.03, 15:57
      Gość portalu: M.E. napisał(a):

> Witam
      >
      > Oglądałem wczoraj film j.w. i uwagę moją zwróciły przegubowe "ogórki". O ile
      > ja pamiętam, to nasze miały środkowe drzwi (pierwsze w przyczepie) 4-
      > skrzydłowe, a te w w-wie mają wszystkie drzwi jednakowe 2-skrzydłowe i
      > przyczepy jakby trochę dłuższe. Czy były dwie wersje tych autobusów?

Tak, były dwie wersje przegubowych ogórasów. Bez wdawania się w oznaczenia był
      przegubowiec krótszy i dłuższy (różniły się długością naszepy i właśnie
      kształtem tych drzwi). W Łodzi były tylko te krótsze z 4-skrzydłowymi drzwiami.

pzdr,
      luki
      • Gość: luki foto IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 24.10.03, 17:16
        Łódzkie tak wyglądały:

republika.pl/plockibus/plock/DZJ/239_ap.html

luki
      • sluzbowo 3 typy przegubowych ogórków 24.10.03, 20:28
        Jeśli chodzi o ścisłość, to były trzy wersje przegubowych "ogórasów".

1) www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_ap62.htm

Jelcz MPA AP-62, stworzony w 1962 r. w Warszawie z 2 rozbitych autobusów SKODA
        706 RTO. Potem dokumentację przekazano do zakładów w Jelczu, które przejęły
        produkcję nadając oznaczenie ...

2) www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_ap02.htm

... Jelcz AP-02. W wyniku ujawnienia wad, którymi były m. in. zachodzenie
        przyczepy na zakrętach i zbyt duży promień skrętu, zdecydowano się na skrócenie
        przyczepy i nowemu modelowi nadano oznaczenie ...

3) www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_jelcz021.htm

... Jelcz 021. Oprócz skrócenia przyczepy o 2 metry, zamontowano także szersze,
        czteroskrzydłowe drugie drzwi. I, o ile mnie pamięć nie myli, to po Łodzi
        śmigały te ostatnie.

Wszystkie informacje pochodzą z fajnej stronki www.przegubowiec.com/

pzdr

sluzbowo
        • Gość: luki Re: 3 typy przegubowych ogórków IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 24.10.03, 21:01
          sluzbowo napisał:

> Jeśli chodzi o ścisłość, to były trzy wersje przegubowych "ogórasów".

Nie, były 2 rodzaje, przeczytaj uważnie. Był długi MPA AP-62 (22 sztuki
          zbudowane w Warszawie w latach 1962-63), który został zaadopotowany przez
          Jelcza i produkowany w latach 1964-67 jako AP-02 oraz krótki AP-021 produkowany
          przez Jelcza w latach 1967-70. Są 2 rodzaje, bo pierwsze 2 typy mimo różnych
          oznaczeń niczym sie nie różniły.

> ... Jelcz 021. Oprócz skrócenia przyczepy o 2 metry, zamontowano także
          szersze,
          >
          > czteroskrzydłowe drugie drzwi. I, o ile mnie pamięć nie myli, to po Łodzi
          > śmigały te ostatnie.
          >
          To też napisałem w innym poście. :)

pzdr,
          luki
          • sluzbowo Re: 3 typy przegubowych ogórków 25.10.03, 00:12
            Różnica, jakkolwiek subtelna by nie była, polegała przecież na tym, że jelcze
            AP-62 powstawały z połączenia dwóch niezależnych przedtem 706 RTO, natomiast AP-
            02 rodziły się jako AP-02. To miałem na myśli. Producent chyba też, bo zmienił
            oznaczenie typu.

pzdr

sluzbowo
            • sluzbowo Re: 3 typy przegubowych ogórków 25.10.03, 00:29
              Popełniłem nadużycie. Mianowicie nazwałem AP-62 jelczem, co nie jest prawdą.
              Prawidłowa nazwa tego autobusu to MPA AP-62.

pzdr

sluzbowo
              • Gość: luki Re: 3 typy przegubowych ogórków IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 25.10.03, 11:16
                sluzbowo napisał:

> Popełniłem nadużycie. Mianowicie nazwałem AP-62 jelczem, co nie jest prawdą.
                > Prawidłowa nazwa tego autobusu to MPA AP-62.
                >

OK, umówmy się więc, że były 3 rodzaje przegubowych ogórasów, z czego 2
                pierwsze miały subtelne różnice jak np. nazwa producenta i typu. :)
                Wagony generacji N produkowane były w Chorzowie, Sanoku, Gdańsku i Świdnicy i z
                tej przyczyny nikt im nawet nie zmieniał oznaczenia. :)

pzdr,
                luki
                • sluzbowo Re: 3 typy przegubowych ogórków 25.10.03, 11:46
                  Dobra, umówmy się ... ale na piwo :-) Pogadamy, podyskutujemy ..

pzdr

sluzbowo
    • Gość: łażej Re: "Nie lubię poniedziałków" IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 25.10.03, 11:32
      A czy są gdzieś w sieci zdjęcia z wnętrza ogórasów?? Pamiętam jak przez mgłę
      jazdę takim cudem, coś mi się kojarzy z wielką skrzynią silnika w środku (ale
      mogę się mylić)

pozdrawiam
      • thomasch Re: 'Nie lubię poniedziałków' 27.10.03, 21:42
        Gość portalu: łażej napisał(a):

> A czy są gdzieś w sieci zdjęcia z wnętrza ogórasów?? Pamiętam jak przez mgłę
        > jazdę takim cudem, coś mi się kojarzy z wielką skrzynią silnika w środku (ale
        > mogę się mylić)
        >
        > pozdrawiam

To to! Ja też pamiętam ledwo co ogórasy, ale akurat ten element wnętrza
        (skrzynia) utkwił mi w pamięci.
        Też pozdrawiam.
        • sluzbowo Re: 'Nie lubię poniedziałków' 28.10.03, 22:39
          Przy najbliższej okazji polecam oglądanie serialu "Daleko od szosy" - jest
          sporo fajnych ujęć z komunikacją łódzką w roli głównej, z ogórasami też!

pzdr

sluzbowo
          • thomasch Re: 'Nie lubię poniedziałków' 29.10.03, 00:16
            sluzbowo napisał:

> Przy najbliższej okazji polecam oglądanie serialu "Daleko od szosy" - jest
            > sporo fajnych ujęć z komunikacją łódzką w roli głównej, z ogórasami też!
            >
            > pzdr
            >
            > sluzbowo

Znam ten serial prawie na pamięć, ale przy okazji powtórek staram się nie
            przegapić ai jednego odcinka. Na końcu jak lecą napisy jest widok na ul.
            Narutowicza z okien Telewizji Łódź :-)
            • Gość: luki Re: 'Nie lubię poniedziałków' IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 29.10.03, 13:04
              thomasch napisał:

> Znam ten serial prawie na pamięć, ale przy okazji powtórek staram się nie
              > przegapić ai jednego odcinka. Na końcu jak lecą napisy jest widok na ul.
              > Narutowicza z okien Telewizji Łódź :-)

Chyba raczej na początku. :) 1975 rok - czyli czas kiedy królowały przeguby i
              to one na tym ujęciu są w roli głównej. Najbardziej fikuśne są te skręcające na
              skrzyżowaniu Narutowicza/Kilińskiego, to linia 28.

luki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka