Dodaj do ulubionych

dowód/paszport

IP: *.toya.net.pl 27.11.08, 21:41
Mam pytanie, czy lecąc do Wielkiej Brytanii mogę legitymować się plastikowym
dowodem osobistym , czy potrzebuję paszport.??
Obserwuj wątek
    • Gość: Nagano Re: dowód/paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 22:13
      Wielka Brytania nie jest w strefie Schengen, więc trzeba mieć paszport
      • protz Re: dowód/paszport 27.11.08, 22:33
        Nie trzeba miec paszportu, Schengen nie ma tu nic do rzeczy.
        • Gość: profes79 Re: dowód/paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 23:36
          NIe trzeba paszportu - wystarczy dowod plastikowy.

Jednak zwroce uwage ze w UK juz dowod ci nie wystarczy - prawie
          zawsze w razie koniecznosci legitymowania sie wolaja o paszport a
          nie o id.

A dla kolegi z postu nr 2 - dowod wystarczy zawsze przy podrozy do
          kraju ue + do niektorych krajow jak np. Norwegia.
          • Gość: Albert Re: dowód/paszport IP: *.cable.ubr11.dals.blueyonder.co.uk 28.11.08, 00:23
            Wolac sobie moga, ale masz prawo okazac tylko ID card. Wolaja bo w
            UK na razie odpowiednikow polskich dowodow nie ma.
            Pozdr,\
            Albert
            • Gość: Lodz airport Re: dowód/paszport IP: *.toya.net.pl 28.11.08, 06:36
              Czyli rozumiem, że mogę lecieć spokojnie.?
              • Gość: Ulther Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 28.11.08, 07:43
                Jak najbardziej spokojnie. Tylko nie posiej gdzies dowodu:P
            • Gość: profes79 Re: dowód/paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 14:00
              Prawo to moze i masz, ale bedac w UK polski dowod przydal mi sie tylko w Home
              Ofice bo to jedyne miejsce gdzie go honorowano - wszedzie indziej wolano
              paszport/prawo jazdy.
              • Gość: Albert Re: dowód/paszport IP: *.cable.ubr11.dals.blueyonder.co.uk 28.11.08, 23:14
                To moze nie zrozumiales dokladnie czy chodzi o dowod czy paszport.
                Nikt nie ma prawa po przylocie z Polski do UK zadac paszportu jezeli
                ktos okazuje dowod. I nigdy nikogo nie zawrocono.
                Pozdr,
                Albert
                • Gość: profes79 Re: dowód/paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 14:30
                  Ale ja nie mowie o zawracaniu - po prostu ID nie funkcjonuje w codziennym zyciu.
                  Nawet jak sie do biblioteki zapisywalem to wolali paszport a ID nie chcieli.
                  Moze jakbym byl wystarczajaco uparty to cos bym wywalczyl ale watpie. Z noszenia
                  dowodu wyleczylem sie od razu po pierwszej wizycie w agencji pracy.
          • Gość: Ulther Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 28.11.08, 07:43
            Nie....wystarczy dowod osobisty, jestesmy w UE.
            • Gość: Nagano Re: dowód/paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 12:59
              O, to mnie zaciekawiliście tym :) Ode mnie zawsze wołano paszport, ale dobrze
              wiedzieć
              • protz Re: dowód/paszport 28.11.08, 15:04

Zgadzam sie, ze wolac sobie moga. Skoro mnie wpuszczaja na dowod do swojego
                kraju to juz ich problem, ze nie mam paszportu.
                • Gość: lublinek Re: dowód/paszport IP: *.toya.net.pl 28.11.08, 18:16

Dokumentem wymaganym w podróży międzynarodowej jest ważny paszport, a od 1 maja
                  2004 roku pasażerowie narodowości polskiej podróżujący w obrębie UE mogą
                  posługiwać się przy przekraczaniu granicy również dowodem osobistym.

Obywatele RP, którzy nie dokonali zmiany starych dowodów na nowe, mogą
                  podróżować za okazaniem starego dowody TYLKO DO KOŃCA 2007r.
                  • stanish Re: dowód/paszport 29.11.08, 22:44
                    Podróżować można na dowód ale jak się chce jakieś sprawy załatwiać
                    na miejscu to już trzeba się okazać paszportem.
                    • Gość: perry Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 10.12.08, 08:42
                      Dowód osobisty, oczywiście nowy, wystarcza do podrózowania po
                      wszystkich krajach UE i strefy Schengen, więc nie ma znaczenia czy
                      jakiś kraj UE nie jest w Schengen (W. Brytania i Irlandia), czy jest
                      w Schengen a nie jest w UE (Islandia, Norwegia i ostatnio
                      Szwajcaria).

Dowód jest absolutnie wystarczający do przekraczania granicy i do
                      poruszania się w obrebie UE i Schengen, natomiast paszport może być
                      przydatny przy dłuższym pobycie.

Pozdrawiam - P.
                      • Gość: perry Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 10.12.08, 08:55
                        A, sorki, są w UE a nie są (jeszcze) w Schengen również Bułgaria i
                        Rumunia, bo jeszcze muszą cos dostosować.

UE i Schengen to dwie niezależne rzeczy, tyle że obie - z korzyścią
                        dla nas - nakładają się i uzupełniają.
                      • Gość: Jojo Re: dowód/paszport IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.12.08, 18:27
                        Dokładnie tak. W czasach jak jeszcze w Polsce były ważne stare dowody (zielone
                        książeczki) to znałem pewnego szefa linii lotniczej, który na taki dowód
                        swobodnie podróżował do UK.

J.
                        • Gość: Lodz airport Re: dowód/paszport IP: *.toya.net.pl 10.12.08, 19:51
                          Dzięki za pomoc wracam zaraz po sylwestrze tj 2. stycznia z East Midlands. pozd.
                          • Gość: nyo napisz ile osób leciało w samolocie IP: 91.193.160.* 10.12.08, 22:33
                            mozesz zapytać Panią na check-in, ale jak nie to chociaż poprosze o procentowe obłożenie samolotu :) dziękuję Miłęgo sylwestrowania
                        • Gość: perry Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 12.12.08, 11:15
                          Jak najbardziej. Od momentu wejścia do UE mogliśmy podróżować
                          również na stare dowody, do końca 2007 r. Przy czym w UK ze względu
                          na brak ich dowodów osobistych zapewne mogą się zdarzać przypadki,
                          że ktoś bez problemu legitymował się starym dowodem, może nawet
                          zanim byliśmy w UE, jak i że czasem jakiś policjant przy
                          legitymowaniu jeszcze teraz prosi o paszport, może odruchowo a może
                          czasem i z niewiedzy.

He he, a "Misia" Barei pamiętacie...? :-)))

Tak więc dowód spoko, a paszport - jak ktoś już napisał - chyba przy
                          stałym pobycie (ponad 3 miesiące???), dokładnie mozna to pewnie
                          sprawdzić na www.msz.gov.pl .

Tak na marginesie, nie zapomnę, jak dokładnie dzień po naszym
                          wejściu do UE leciałem do Wenecji przez Wiedeń, gdzie przechodziłem
                          granicę Schengen, i to było super uczucie, kiedy austriacka
                          strażniczka graniczna tylko przesunęła dowód przez czytnik i z
                          uśmiechem powiedziała "welcome in Europe" :-) Jak ktoś jeździł
                          wcześniej do Austrii, choćby na narty, to pamięta jacy oni wówczas
                          byli "uśmiechnięci"... No, a teraz to już i w Schengen jesteśmy :-)

Pozdrowionka & miłego dzionka :-)
                          • Gość: Lodz airport Re: dowód/paszport IP: *.toya.net.pl 14.12.08, 11:51
                            A słuchajcie mam jeszcze takie pytanko, czy można fabrycznie zapakowaną wędlinę
                            włożyć do bagażu podręcznego i czy DVD też tam mogę włożyć.?
                            • Gość: perry Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 14.12.08, 14:19
                              Ale mnie zastrzeliłaś :-) Kiełbachy nigdy nie woziłem, ale skoro w
                              sklepach na niektórych lotniskach można kupić np. markowe wędliny to
                              pewnie można też wieźć je w kabinie. Co do dvd to masz na myśli
                              jedną czy kilka płyt czy odtwarzacz? To może zależeć od maksymalnych
                              wymiarów bagażu kabinowego. Laptopa można mieć na pewno, ale zarówno
                              o dvd jak i wędlinę lepiej zapytaj, np. telefonicznie w linii
                              lotniczej, z której usług będziesz korzystać, lub na lotnisku. Masz
                              też link do strony Lublinka z artykułami zabronionymi. Ale ja bym
                              upewnił się telefonicznie:

www.airport.lodz.pl/lista_przedmiotow_zabronionych
                              Pozdrawiam - P :-)
                              • Gość: perry Re: dowód/paszport IP: *.aster.pl 14.12.08, 14:36
                                Oj, w razie czego przepraszam za pomylenie płci - mailowałem
                                równolegle z koleżanką i formy żeńskiej użyłem czysto odruchowo :-)
                                • Gość: Lodz airport Re: dowód/paszport IP: *.toya.net.pl 14.12.08, 16:15
                                  Chodzi mi o odtwarzacz... Nie chce wkładać go do bagażu rejestrowanego bo się
                                  boję, że go nie dowiozę w jednej części. Dzięki.
                                  • Gość: adam Re: dowód/paszport IP: *.toya.net.pl 14.12.08, 17:14
                                    Mozesz wziac do podrecznego. Nie bedzie problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka