Dodaj do ulubionych

Łódź podwodna :))

21.01.02, 22:12
Wczoraj udało mi się zabłądzić i to w mojej Rudzie!!!
Dziś kupiłam nowy plan Łodzi. Natychmiast po rozłożeniu zobaczyłam...łódź
podwodną!!! Płatna strefa parkowania zaznaczona ciemniejszym kolorem ma kształt
łodzi? okrętu?
A właściwie nasze miasto robi wrażenie ośmiornicy. Rozciągnięte w kierunku
północ - południe, z kilkoma odnóżami nowych osiedli.
A zielono naokoło! Aż miło popatrzeć! I ile ciekawostek można wyczytać!
Lubicie jeździć palcem po mapie? Ja bardzo lubię :)
Popatrzmy na miasto z lotu ptaka. I coraz niżej, coraz bliżej...
Znaleźliście coś ciekawego?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jasam Re: Łódź podwodna :)) 21.01.02, 23:21
      Jako jedno z ćwiczeń w topografii proponuję prześledzić tory kolejowe wewnątrz
      miasta. Potrafi zaskoczyć, gdzie można dojechać na lokomotywie.

pozdr.
    • yaa Re: Łódź podwodna :)) 22.01.02, 12:55
      Uwielbiam podróżować palcem po mapie. Nie tylko po Łodzi. Najchętniej tam,
      gdzie nigdy nie byłem. Znałem kiedyś dostć dobrze np. stan New Jersey, delte
      Nilu oraz Amsterdam. Nie mówiąc o mojej ukochanej Nowej Zelandii.
      Pozdrawiam i życzę miłych podróży
      Yaa
    • grover Re: Łódź podwodna :)) 22.01.02, 13:57
      Jak byłem mały, zawsze z moim młodszym bratem bawiliśmy się świetnie przy
      planach miast u naszej babci. Miała ich całe sterty, a my siadaliśmy,
      rozkładaliśmy je i bawiliśmy się, że tam mieszkamy. Jeździliśmy do pracy, do
      lasu i takie tam wszystko palcem po mapie, bawiliśmy się świetnie.
      Swoją drogą kilka tych miast potem odwiedziłem...
      Piękne czasy, dawno tego nie robiłem, może dziś spróbuję??
    • Gość: jmaws Re: Łódź podwodna :)) IP: 195.117.97.* 22.01.02, 14:12
      Też uwielbiam studiować plany miast,pomimo,że nigdy w nich nie byłem i
      najprawdopobniej nigdy w nich nie będę.Najbardziej interesują mnie miasta z
      komunikacją tramwajową - mogę bez końca analizować układ sieci i przebiegi
      linii tramwajowych.To takie moje hobby, podejrzewam ,że jest więcej osób o
      podobnych zainteresowaniach.
      • Gość: MyNowi dlatego chcemy podforum, klubu lub świetlicy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 14:18
      • Gość: geograf Re: Łódź podwodna :)) IP: 10.0.219.* 22.01.02, 16:38
        oooj tak, jest ich więcej:))
        uwielbiam wyciagnoac mapy z lat '70 i '80, rokładac i patrzec na dawne trasy autobusów i tramwajów... niektóre wydaja się dzisiaj tak absurdalne..... I uwielbiam to....- a to że miasto nasze kochane jest jak ośmironica dobrze widac na mapie tylko linii tramwajowych:))
        • Gość: Saper Re: Łódź podwodna :)) IP: *.toya.net.pl 22.01.02, 20:15
          W mapach, tak jak w książkach jest zawarta jakaś magia. Pozwala uruchomić
          wyobraźnię, przenieść się gdzieś daleko, za oceany, albo w dawne czasy. To
          pozornie tylko zwykły zadrukowany kawałek papieru, a działa na człowieka
          bardziej niż telewizja z internetem razem wzięte. Ja też kocham mapy i plany.
      • Gość: flip Re: Łódź podwodna :)) IP: *.p.lodz.pl 23.01.02, 01:05
        A ile bylo zmartwienia, jak numery linii gdzies ginely albo byly na dwoch
        trasach obok siebie! A zdarzalo sie to nieraz.

A jakie miasto z tramwajem jest najbardziej? Dla mnie to Turyn - ale on musial
        zostac przeze mnie osobiscie wrysowany, bo leniwi Wlosi nie zaznaczaja
        tramwajow w ogole - albo ich nie wyrozniaja od innych rzeczy.
      • Gość: BEREK Re: Łódź tramwajowa...a może już nie Łódź? IP: *.ds1-op.adsl.cybercity.dk 23.01.02, 03:07
        ... mieszkam już nie w Łodzi ... ale tu gdzie mieszkam nie ma (już)
        tramwajów... szkoda... zawsze je lubiłem, czasem z koniczności (jak jeździłem
        nimi do szkoły), czasem były mi potrzebne (jak zmarznięty stałem na
        przystanku), ale zawsze je lubiłem.. stare wagony, które miału dziwny zapach...
        zapach przejechanych kilometrów po łódzkich szynach, zapach pomieszanego smaru
        ze spalonymi klockami węglowymi (BTW... to czego używa się na pantografach
        do "ślizgania" się po "drucie"), zapach Łodzi... kiedy wsiadając do tramwaju o
        8:00 czułem jeszcze zapach skrystalizowanego potu, który omiatał cały wagon,
        zapach łódzkich włókniarek podąrzających wcześniej, tym samym wagonem do
        przędzalni...której jużteraz nie ma.
        Ciekaw jestem, jak teraz wyglądają łódzkie tramwaje??
        Kiedyś (dawno temu) miałem wykaz numerów tramwajów (tak, tak... po numerach
        bocznych) jakie reklamy wożą na sobie...
        • Gość: geograf Re: Łódź tramwajowa...a może już nie Łódź? IP: 10.0.219.* 23.01.02, 15:02
          wejdź na stronę www.mpk.lodz.pl, tam masz zdjęcia przynajmniej poszczególnych modeli...

a skad drogi gośc pisze??
    • zamek Re: Łódź podwodna :)) 23.01.02, 00:58
      Ładnych dwadzieścia parę lat temu mój Tato miał jedną z licznych chwil geniuszu
      wychowawczego, proponując swojemu pierworodnemu wspólne podklejenie nieco
      sfatygowanego planu Łodzi. Potem dał mi go do pooglądania i od tego momentu
      rodzice właściwie mieli już ze mną spokój. W 1980 kupili mi pierwszy własny
      plan miasta, który dotąd ma poczesne miejsce wśród rodzinnych szpargałów. Potem
      zacząłem sam rysować własne plany i udoskonalać istniejące (jeżeli ktoś życzy
      sobie kupić alternatywny projekt rozbudowy Białegostoku wraz z wprowadzeniem 10
      linii tramwajowych, to służę), projektować krańcówki tramwajowe, przebiegi
      linii kolejowych i autostrad tudzież uskuteczniać inne urbanistyczne zabawy.
      Dotąd leży tuż koło mojego biurka projekt nowej polskiej metropolii, pracowicie
      wykreślanej już na studiach (!), a leżącej..., nie, nie powiem gdzie, bo mnie
      wszyscy forumowi urbaniści wyśmieją :( . W każdym razie - niedaleko stąd i ŁTR
      tam oczywiście dociera :))
      A obecnie kilkudziesięciocentymetrową półkę nad kompem ściśle wypełniają plany
      i mapy.
      To jak myślicie - lubię mapy czy nie?
      Pozdrawiam
      • grover Re: Łódź podwodna :)) 23.01.02, 01:02
        Pojuszę się na odpowiedź i powiem, że tak. :))
        Może jednak powiesz gdzie ta metropolia??

Pozdrawiam.
      • Gość: BEREK JEZU .... IP: *.ds1-op.adsl.cybercity.dk 23.01.02, 03:12
        .. witam w klubie... albo Ty mnie powitaj w swoim...

identycznie...

pozdrawaim i witam... Bartek ... ber_berek@wp.pl

• ninna Re: Łódź podwodna :)) 23.01.02, 15:07
      he he

Wy co tak uwielbiacie planowanie miast i tramwajow. Nie zastanawialiscie sie
      nad tym zeby kupic Train Tycoon, Sim Train. Czy jak to tam sie nazywa...

A co do innego miasta z tramwajami - Göteborg

NINNA
      • Gość: geograf Re: Łódź podwodna :)) IP: 10.0.219.* 23.01.02, 15:22
        ja tam mam swojego Traffic giant'a i się ciesze tymi pojazdami:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka