Gość: mix IP: 195.149.64.* 27.01.09, 15:12 Co to znaczy, że nadaje się do rozebrania??? Chyba do odbudowania, bo to jeden z symbloi PKWŁ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: heliogabal Spłonął zabytkowy dworek IP: *.dolsat.pl 27.01.09, 15:32 szkoda... mam miłe wspomnienia związane z tym dworkiem. Mam nadzieję że może jednak odbudują... Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Do jakiej rozbiórki??? 27.01.09, 15:35 Nie wolno dopuścić do sytuacji, gdy korzystniej jest spalić, niż odrestaurować. Tylko pieczołowita i kosztowna rekonstrukcja wchodzi w grę. Dwór jest wizytówką Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Logo Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich 27.01.09, 16:52 pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Logo_Parku_Krajobrazowego_Wzniesie%C5%84_%C5%81%C3%B3dzkich.svg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTS Widzew Re: Spłonął zabytkowy dworek IP: *.ms.lnet.pl 27.01.09, 15:54 A ja myślałem, że Iwaszkiewicz jest autorem opowiadania "Panny z Wilka". Gazeta.pl popełnia kolejny głupi błąd; znów znajduję tu jakieś niedopatrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Panny z Wilkami IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 15:59 Ciekawe w którym LO dziennikarz GW maturę zdawał...i czy zdał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Pewnie kupił maturę na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 11:03 Albo w trakcie pisania tych wypocin oglądał film "Tańczący z wilkami" i mu się troszku pomerdało w główce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andziulek11 Spłonął zabytkowy dworek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 16:03 Powinniście go odrestaurować.I zrobić tam muzeum a nie zaraz rozbierac.To był piękny dworek tylko nikt o niego nie dbał.Serce boli gdy sie patrzy na zdięcia z pożaru.Mieszkałam tam to był mój pierwszy dom.A teraz go chcą rozebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBO Re: Spłonął zabytkowy dworek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 14:23 Mieszkał tam mój teśc i jego bracia, którym Iwaszkiewicz udzielał korepetycji Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Tańczący z wilkami 27.01.09, 16:36 <<Dwór znajduje się w gminie Nowosolna na terenie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Pochodzi z przełomu XVIII i XIX wieku. Wybudowany został przez Tadeusza Plichtę. W latach 1911-1931 przebywał w nim Jarosław Iwaszkiewicz. Tablica jego pamięci wmurowana jest obok wejścia do budynku. Wspomnienia z tego miejsca pisarz zamieścił m.in. w "Książce moich wspomnień". Dwór z czterema kolumnami, stał się również miejscem akcji opowiadania "Panny z Wilkami".>> Wklejam dłuższy cytat, bo mam nadzieję, że korekta ten kwiatuszek poprawi. Przy pierwszym czytaniu nie zauważyłam tego byka - dla mnie to murowany kandydat do Złotej Muszli, tuż po zwolnieniu z GŁ Michała Jagiełły. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Tańczący z wilkami 27.01.09, 16:58 OOOO!!! Jaka szybka reakcja :)) -mi zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
yez.hodowca Jak to do rozbiórki!? 27.01.09, 19:07 Jak to nadaje się do rozbiórki? Chyba do porządnego odbudowania! Ziemia Łódzka - nie ukrywajmy - nie ma jakiejś imponującej liczby zabytków, w porównaniu z paroma innymi regionami kraju. Trzeba dbać i pielęgnować to co jest. A tu lekką ręką ktoś od razu skazuje ważny obiekt na zagładę. Myślenie takie, jak tego pana ze straży, jest karygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Jak to do rozbiórki!? IP: *.toya.net.pl 28.01.09, 11:04 wyluzujcie - to tylko opinia strażaka - facet, z punktu widzenia swojego zawodu, ocenia stan techniczny obiektu budowlanego i tyle. O przyszłości tego dworu na pewno nie będzie decydował. Odpowiedz Link Zgłoś
yez.hodowca Re: Jak to do rozbiórki!? 28.01.09, 14:03 Gość portalu: Autor napisał(a): > wyluzujcie - to tylko opinia strażaka - facet, z punktu widzenia > swojego zawodu, ocenia stan techniczny obiektu budowlanego i tyle. > O przyszłości tego dworu na pewno nie będzie decydował. Racja. Ale ktoś, kto zadecyduje, może się powoływać na opinię "eksperta" strażaka. Tylko że strażak jest ekspertem w swoim zawodzie, który nie ma wiele wspólnego z ochroną zabytków. Idąc tym tropem, krzywa wieża w Pizie również nadaje się do rozbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgk Re: Jak to do rozbiórki!?ukarać winnych odbudować! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 11:15 tak się traktuje ponad 200 letnie zabytki, 27 lat bez remontu, jak dbał o bezpieczeństwo właściciel, konserwator zabytków, kontrola p/pożarowa? strażaki chyba głównie ochotniki balują tam na okrągło po remizach, na festynach spartolili akcję i bredzą o rozbiórce lepiej niech zrobią zrzutę na to co uszanowali komuniści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Spłonął zabytkowy dworek IP: 89.243.35.* 28.01.09, 13:05 Pamietam wiele lat temu remontowały ten dworek Łódzkie PKZ-ety. Wielka szkoda. Widziałem też Pałac w Szczekocinach po akcji strażakow totalna ruina jak po powodzi wszystko zalane i zniszczone przez wode. A pożar powstał na strychu i jakby panowie strażactwo użyli piany czy proszku nie było by takich zniszczeń. W Byszewch też pewnie użyto wody ile sie da. Ciekawe czy napiszą coś jeszcze na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś