Dodaj do ulubionych

Wandalizm przy pomniku Dekalogu

IP: *.toya.net.pl 10.03.09, 22:48
Po co banery wybudujcie synagogi
Obserwuj wątek
    • Gość: Magnus Dux Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: *.50.rev.vline.pl 11.03.09, 02:20
      Jest pomnik, więc po co jeszcze coś stawiać obok. Najlepsze rozwiązanie to nie umieszczać konstrukcji, które mogą zostać zniszczone. Mnie jako podatnika nie stać, żeby Straż Miejska pół dnia i całą noc stała autem we dwóch i pilnowała tego. A jak powstaną takie miejsca gdzie indziej, to pytam - tam też będzie całodobowe pilnowanie, wszak miejsc obecności społeczności żydowskiej było dużo??? Pozostawiam każdemu do uznania...
    • minipolak Lodz to miasto lumpenproletariatu 11.03.09, 03:48
      Czego mozna sie spodziewac.
      Prosze poczytac historie Lodzi.
      Od 1945 roku.
    • minigry.amor.pl Wandalizm 11.03.09, 07:36
      10 lat temu na moim osiedlu walczono z wandalami niszczącymi lepsze
      samochody(rysowali i kopali auta). Walczono w taki sposób, ze
      niszczono ubrania wandalowi jak go złapano. Poskutkowało, ale metoda
      była stresująca dla wszystkich. Jaka jest skuteczna i mądra metoda
      na wandalizm? Chyba jej nie wymyslono...
    • markus.kembi Re: Wandalizm przy pomniku Dekalogu 11.03.09, 10:58
      Niestety, nie zniszczyli tej konstrukcji. A szkoda, bo to metalowo-betonowe straszydło jest tak obrzydliwe, że oczy bolą patrzeć. Nie mogli postawić jakiejś rzeźby, tylko coś takiego? Gdzie był plastyk miasta, gdy to stawiali?
      • Gość: jan Re: Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 11:51
        podpisuje się pod postami nikity i markusa.kembiego
        na znak pamięci o przeszłości miasta powinno wybudować się synagogę w jednym z
        miejsc w których stała -albo idealne odwzorowanie albo co lepsze konkurs
        architektoniczny na całkowicie nową lecz silnie nawiązującą do tradycyjnych form
        tych obiektów
        stawianie banerów z synagogami jest równe stawianym banerom przy trasach o
        większym ruchu -zaśmiecają miasto! wyglądają paskudnie i co śmieszniejsze
        kosztują nie mało...
      • brite Re: Wandalizm przy pomniku Dekalogu 11.03.09, 14:18
        > to metalowo-betonowe str
        > aszydło jest tak obrzydliwe, że oczy bolą patrzeć.

Otóż to.
        Upamiętnić synagogę można było tablicą w stylowym obramowaniu, o mniejszych
        gabarytach, ale ładniejszą.
        A to coś stojące w parku przypomina estetyką reklamowe stelaże z początku lat 90.

A sam fakt, że w parku mogło dojść do takiego aktu wandalizmu pokazuje dobitnie,
        jak fałszywe są przechwałki służb porządkowych o bezpiecznym mieście.
        Przestępstwo przeciw mieniu (zwane pieszczotliwie wykroczeniem) jest powszechne.
    • Gość: ja Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: *.bremultibank.com.pl 11.03.09, 11:20
      ... ci wandale byli skutecznie obserwowani z radiowozów
      policyjnych... odwaga naszych policjanntów jest pod dużym znakiem
      zapytania ...
    • Gość: gosc Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: *.gprs.plus.pl 11.03.09, 11:57
      to wyraz uwielbienia Kropiwnickiego
    • Gość: Bartosz Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: 217.153.10.* 12.03.09, 14:29
      Niestety, artykuł jest trochę naciągany. Mieszkam koło tego miejsca i
      codziennie przechodzę koło tego banera. Niestety rasizmu, antysemityzmu nie
      było w tym zdarzeniu wcale. Materiał został porwany przez dzieci, które
      odkryły, że jest świetnym materiałem na jazdę na śniegu z pobliskiej górki.
      Niestety, banalne lecz prawdziwe.

Z przykrością muszę również przyznać, że od chwili powstania tego banera nie
      widziałem pod nim, żadnego znicza, a jak zaznaczyłem jestem tam codziennie, a
      często i 2 razy dziennie. Z tego co usłyszałem od ludzi w parku pomysł raczej
      nie spotkał się z przychylnością mieszkańców (ale to już nie ten temat).

Nie twierdzę, że nie był to wandalizm, ale robienie z tego aktu antysemityzmu
      to przesada. Rzeczywistość okazuje się bardziej trywialna niż się tego
      spodziewać można.
      • wirusx Re: Wandalizm przy pomniku Dekalogu 12.03.09, 21:14
        Bartosz napisał(a):
        Niestety rasizmu, antysemityzmu nie
        > było w tym zdarzeniu wcale
        -----------------------------------------------
        "Niestety" ? Jesteś idiotą, czy tylko analfabetą?
        • Gość: Bartosz Re: Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: 217.153.10.* 13.03.09, 08:46
          Nie, nie jestem... A że nie potrafisz odnaleźć nutki ironii w wypowiedzi to nie
          znaczy, że ja jestem idiotą czy analfabetą!
          Odwołałem się ironią do próby wyszukania sensacji "niestety muszę zmartwić
          autora, ale mija się z prawdą twierdząc, że to był antysemicki lub rasistowski
          wandalizm." Czy tak Panu/Pani poliglocie pasuje?

A świadczyć może to o ograniczeniu Twoim lub szukaniu zaczepki za wszelką cenę,
          ale nie zamierzam zniżać się do poziomu obrażania kogokolwiek.
    • Gość: kurpik Wandalizm przy pomniku Dekalogu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 22:09
      To okropne! Nie mieści mi się w głowie jak ludzie mogą być
      nietolerancyjni. Jestem katolikiem i lubię Żydów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka