jarkoni 08.06.09, 18:06 No i to cała Łódź.. Urzędasy najgorsi w tym kraju, a wiem o czym mówię.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abb jest durny to dostał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 18:23 Nikt mu nie kazał podpisywać mandatu, gdyby chcieli to wezwaliby Policję i jeszcze by się okazało, że zapłaciliby za niezasadną interwencję barany. Potulność niektórych ludzi jest zadziwiająca, zero sprzeciwu, asertywności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.zb.lnet.pl 08.06.09, 18:25 No dobra, ale kto dostaje mandat? Rodzic, który za siebie kasuje bilet więc nie powinien dostać mandatu, czy dziecko, którego kanar nie może wylegitymować, więc nie może też spisać jego danych? :> Odpowiedz Link Zgłoś
kam-ka Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 08.06.09, 21:39 > No dobra, ale kto dostaje mandat? Osoba dorosła, pod której opieką było dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.zb.lnet.pl 08.06.09, 21:46 czyli jak rozumiem dziecko nie może dostać mandatu? w takim razie mandatu nie może dostać osoba niepełnoletnia a więc w przypadku złapania osoby niepełnoletniej jadącej bez biletu należy najpierw wezwać prawnego opiekuna? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A jak mogą egzekwować regulamin? 08.06.09, 18:33 Postawcie się na chwilę w sytuacji kanara. Wiem, to zwykle są straszne palanty, też ich nie lubię. ;-) Mimo to spróbujcie. I co kanar może zrobić? a) przyjmować na wiarę wiek każdego dziecka do pierwszych pryszczy włącznie b) żądać jakiegokolwiek dowodu na wiek dziecka - czyli dokładnie tego co zrobił. Czy przepisy są do d...? Czy powinny regulować jakim kwitem ma się okazywać rodzic? NIE! Absolutnie NIE! Bo wtedy każda zmiana dokumentów będzie oznaczała, że przepisy są do wymiany, a każdy nowy dokument nie będzie honorowany! To rodzic powinien pomyśleć! TAK! RODZIC! Skoro zamierzam skorzystać ze zniżki to muszę mieć na to "podkładkę" - dokument. Jaki? Ano ...taki jaki mam, np. odpis aktu urodzenia, paszport, może kwitek z przedszkola, cokolwiek. Tu zwrócę uwagę, że taki stary dowód miał swoje zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klekle Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: 149.226.255.* 08.06.09, 19:11 Cytat- "Naszemu czytelnikowi udało się uniknąć kary, ale kosztowało go to sporo czasu i nerwów. - Musiałem wziąć wolny dzień w pracy. Trzy razy biegałem z dokumentami, bo okazywało się, że brakuje jakiejś pieczątki. Dopiero gdy znalazłem akt urodzenia, anulowano mandat - opowiada" No, trochę się uśmiałem. Rodzic biegał z dokumentami z pieczątką, ale aktu urodzenia nie znalazł. Jaki to rodzic, który nie wie, gdzie ma akt urodzenia dziecka ? Ludzie, rozumiem że może i te przepisy są do niczego, ale akt urodzenia dziecka to jest podstawowy dokument dla rodzica i rodzic powinien wiedzieć, gdzie go ma w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 19:44 A jak ktoś sobie zażyczy walizkę dokumentów to też będzież woził? nie ma to jak stado baranów, które potulnie idzie na rzeź Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.t3 Re: A jak mogą egzekwować regulamin? 08.06.09, 19:58 No dobrze, ale w sumie ja tez chyba stane w obronie kanara - nie musi sie znac na dzieciach - ja sama nie umialabym oszacowac czy dziecko ma 3 czy 4 lata. A rodzice - jesli chce skorzystac z ulgi powinien wiedziec, ze musi miec przy sobie dokument stwierdzajacy wiek dziecka. Przeciez ja - korzystajac z komunikacji miejskiej lub PKP wiem, ze jako studentka musze miec legitymacje i o ile kontrolerzy w autobusach rzadko o nia prosza o tyle w pociagach zawsze. Skoro mam znizke i korzystam z tego przywileju, to jakies obowiazki tez mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: *.cdma.centertel.pl 09.06.09, 10:54 A jakby tak 5 latek pojechał bez biletu to miasto by zbankrutowało?Przecież i tak zarówno urzednicy jak i MPK utrzymywane jest z podatków. Wiec można by obywatelom tego miast troche odpuścić. A poza tym chciałbym zobaczyc jak kanar egzekwuje bilet od grupy dresów.Zawsze łatwiej sie wyżywać na ojcu z małym dzieckiem albo emerycie , który trzęsacymi sie rekami szuka legitymacji niz młodym niepokornym.Kanarzy powinni być widoczni , powinni robic wrażenie ,że jest ich duzo i dzialac w ten sposób prewencyjnie a nie na zasadzie łapanki. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Głupia argumentacja 09.06.09, 11:37 Twoją wypowiedź można sprowadzić do dwóch tez: 1. Inni też kradną (dresiarze) 2. 5-latek też dziecko. OK, to wprowadźmy ulgi dla każdego dziecka. Albo żadnych ulg. Tylko, że na razie rozmawiamy jak egzekwować ISTNIEJĄCE przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Głupia argumentacja IP: *.cdma.centertel.pl 09.06.09, 12:05 Egzekwowanie przepisów tez ma swoje granice.Przepisy sa dla ludzi a nie odwrotnie.Czy to znaczy ,że durne przpisy mają byc za wszelką cenę przestrzegane bez wzgledu na konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 21:42 and_nowak napisał: > To rodzic powinien pomyśleć! TAK! RODZIC! Skoro zamierzam skorzystać ze zniżki > to muszę mieć na to "podkładkę" - dokument. Jaki? Ano ...taki jaki mam, np. > odpis aktu urodzenia, paszport, może kwitek z przedszkola, cokolwiek. Zgadzam się całkowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: *.cdma.centertel.pl 09.06.09, 10:43 and_nowak napisał: > Postawcie się na chwilę w sytuacji kanara. Wiem, to zwykle są straszne palanty, > też ich nie lubię. ;-) Mimo to spróbujcie. Nie chcę sie stawiać w roli kanara i nie chcę rozumieć ich "trudnej"pracy.Uważam ,że za przejazd trzeba płacic i jazda na "gapę "to jest ewidentna kradzież ale nie mozna też traktować wszystkich jak potencjalnych przestępców. Lepiej jednemu gapowiczowi odpuscic niz pastwic sie bezpodstawnie na kimś kto jest bez winy tylko przez niedorobionych urzedników nie moze tego udowodnić.Ciekawe jak sie bedziesz czuł gdy kanar uzna że bilet skasowałeś nie dosyc "niezwłocznie".Brak ustanowienia jasnych i jednoznacznych reguł prowadzi do dominacji kanarów, policji, strażników miejskich i innych aparatów represji.W państwie nie nastawionym na represje taki aparat powinien w błahych przypadkach pouczyć i odpuścic a powazne bezwzględnie ścigac . A u nas jest odwrotnie. Aparat wyżywa się na słabych a odpuszcza łobuzom. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Demagogia 09.06.09, 11:40 Czas skasowania biletu jest jasno określony - przed dojechaniem do następnego przystanku. Nie widzę powodu, by odpuszczać komukolwiek, a żądanie dokumentu potwierdzającego zniżkę to kontrola, a nie traktowanie jak złodzieja. Równie dobrze kanar mógłby PYTAĆ o bilety zamiast je sprawdzać - w końcu dlaczego traktować ludzi jak złodziei... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Demagogia IP: *.cdma.centertel.pl 09.06.09, 12:08 I tu sie mylisz. Niestety juz byłbys przestepca . Bilet należy skasować niezwłocznie po wejściu do pojazdu. Co to znaczy niezwłocznie i czy można chociażby dojśc do siedzenia i położyc torby z zakupami to mnie nie pytaj bo zależy to do uznania kanara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzieju Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: 194.196.49.* 09.06.09, 11:33 oczywiscie ze A!! uwierzyc, kontoler z gory zalozyl ze ojciec dziecka klamie, a powinno byc odwrotnie. Po za tym ile w ciagu roku zyka na tym komunikacja miejska 1000 zl na rok?? straszne pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: A jak mogą egzekwować regulamin? 09.06.09, 11:42 Idąc twoim tokiem rozumowania wprowadźmy zasadę zaufania: kanar będzie PYTAŁ o bilet, a nie SPRAWDZAŁ. Jakoś nikt się nie czepia, że np. studenci muszą pokazywać legitymację. A biedny tatuś nie może wozić jednego kwitka w portfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: A jak mogą egzekwować regulamin? IP: *.cdma.centertel.pl 09.06.09, 12:14 Rozumiem ,że dzieci do 4 lat powinny byc zakolczykowane bo przeciez moga jechac z dowolnym opiekunem nie koniecznie prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papuga Zamknij japę, kanarze IP: *.chello.pl 09.06.09, 13:59 Ty i tak swoje na lewo zarobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clodz MPK Łódź IP: *.toya.net.pl 08.06.09, 20:07 MPK Łódź buduje konsekwetnie swój wizerunek. To im coś dorzucę. tnij.org/mpklodz . Teraz już nie tylko: bezpiecznie, czysto, szybko, ale i z wysokim standardem obsługi klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujr "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.ekspres.net.pl 08.06.09, 20:10 dziecko to dziecko widac chyba ze male a wieksze chodzi do szkoly i to powinno wystarczyc bo mamy w Polsce obowiazek nauczania podstawowego wiec legitymacja niepotrzebna i tyle,tak jest w wielu krajach. Starsze owszem legitymacja z Liceum czy Studencka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIMOTA "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.09, 20:43 Jaki kwitek y pryedsykola ? Moze jeszcze od proboszcza... Legitymacje ubezpieczeniowa lub ksiazeczke zdrowia chyba kazdy ma.. Nie chce sie komus wozic papierow... zawsze moze kupic bilet. Kanar zapewne ma byc ducham sw i czytac w mysalch... Obowiazek szkolny jest od 7 roku, nie 4 i 100% frekwencji w zadnej szkole nie ma... Co za ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: 78.8.192.* 08.06.09, 21:04 Na basenie widzialem rozwiązanie wysokościowe - jak ktoś jest niższy, ma bilet ulgowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.adsl.alicedsl.de 08.06.09, 21:16 matołki zapomniały w ustawie dopisać np książeczka zdrowia dziecka a tatko ? no faktycznie jakiś mało rozgarnięty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: 78.8.192.* 08.06.09, 21:35 Książeczka zdrowia - jest dokumentem w 90% zbędnym, więc nie ma się co dziwić, że ktoś może nawet nie pomyśleć o tym by ją miec przy sobie... Czy idąc do sklepu muszę mieć przy sobie wszelkie dokumenty, od własnego aktu urodzenia, po akt ślubu, akty własności ect? - nie przesadzajmy. Tym bardziej, że ktoś może się przyczepić, że właściwie, akt urodznia może być od innego dziecka, przecież nie ma zdjęcia. Rozwiazania powinny byc przede wszystkim proste, jak będą skomplikowane, będą tworzyć się problemy i "afery" opisywane przez różne periodyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 21:45 l.Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a): Czy idąc do > sklepu muszę mieć przy sobie wszelkie dokumenty, od własnego aktu urodzenia, po > akt ślubu, akty własności ect? Nie. Ale jeśli chcesz skorzystać z rabatu, to weź ze sobą kartę rabatową tego sklepu. Jak nie chce ci się jej nosić - płać bez rabatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.zb.lnet.pl 08.06.09, 21:49 A który z "dokumentów" dziecka zawiera zdjęcie stwierdzające zgodność danych ze stanem faktycznym? Bo tak to na jedną książeczkę zdrowia może całe miasto jeździć, przecież nie jest nigdzie napisane że dziecko tylko z własnym rodzicem może wsiąść do tramwaju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELBING Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 21:56 Jeżdzę z decyzją o nadaniu PESELU. Mała karteczka z okrągłą pieczątką i PESELE-m w ramce. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 08.06.09, 22:40 W tym przypadku nie rozumiem o co halo.Jakoś ci kontrolerzy muszą sprawdzać wiek dziecka.Wina leży wyłącznie po stronie rodzica.Czego się facet spodziewał??? Ja mam dla syna wyrobiony dowód osobisty (przed wyjazdem na wakacje), ale jeśli ów pan nie ma (nie musi), to przecież kartka formatu A 4 - a taki jest akt urodzenia - złożona razy dwa swobodnie mieści się w kieszeni. Facet przesadza. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylbyt Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 09.06.09, 08:34 DO sana.i Człowieku co ty za głupoty wygadujesz. Masz dowód osobisty dla trzylatka to twoja sprawa. Gdyby każdy chciał dziecialowi wyrobić dowód to urzędy by znowu się zablokowały. A noszenie aktu urodzenia dziecka przy sobie to kolejna głupia twoja propozycja. Winni są urzędasy,którzy nie dopracowali zarządzenia a chamstwo i niekompetencje tych pseldo kontrolerów widoczne jest prawie w kazdym tramwaju. A MOŻE TAK Z URZĘDU PRZY ZGŁOSZENI URODZENIA TAK Z AUTOMATU WYDAWAĆ DOKUMENT DLA DZIECKA I BYŁOBY PO SPRAWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 09.06.09, 09:35 to raczej ty głupoty wypisujesz... ja swojemu dziecku też wyrobiłem dowód osobisty i mam na 10 lat z głowy tego typu problemy, a poza tym nie muszę mieć paszportu jak się za granicę wybieram (poza UE z dzieckiem nie jeżdżę) - same plusy... a o urzedy się nie martw - szał wymiany starych dowodów na nowe już sie zakończył i w referatach odpowiedzialnych za wydawanie tych dokumentów nie tylko nie są zbytnio przeciążeni pracą ale w ogóle za bardzo nie maja co robić (ot, kilka dowodow tygodniowo do wyrobienia), więc nic się nie zablokuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtf Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.paylane.park.gdynia.pl 09.06.09, 15:10 Naprawde musza? W prawie polskim obowiazuje zasada domniemiania niewinnosci, wiec to kontroler powinien udowodnic dziecku (lub rodzicowi), ze mu sie darmowy przejazd nie nalezy, jesli sadzi na oko, ze dziecko skonczylo 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.acn.waw.pl 20.06.09, 13:42 Mogl sie zapytac dziecka, jesli chodzi o wiek sa nadzwyczaj prawdomowne... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepokorna "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.134.rev.vline.pl 08.06.09, 22:44 A jak to widzicie pasażer powinien zmieścić się w 10 minut wg rozkładu a jedzie 20 to co?Ostatnio przykładem jest Niciarniana od Przybyszewskiego do Piłsudskiego,potrafisz stać 5 minut zanim znajdziesz się na Piłsudskiego,kto ma za to płacić ja ,gdzie mieszczę się w 10 minutach"kanarów " to nie obchodzi chociaż ostatnio Pani kanarek uwzględniła moje racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Typowe w Polsce IP: *.wroclaw.mm.pl 08.06.09, 22:59 czemu nie można pokazywać biletu kierowcy, albo u niego go kupować? Po co taka policyjna instytucja jak kanar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Cork Re: Typowe w Polsce IP: 89.204.253.* 09.06.09, 00:14 Taka instytucja jak kanar jest w Polsce potrzebna,bo w Polsce jakby wszyscy mieli wysiadać i wsiadać tylko przednimi drzwiami i kupować bilet u kierowcy (a tak to wygląda w Anglii i Irlandii)to by się wzajemnie pozabijali,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Typowe w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:46 Przy malym natęrzeniu ruchu jest to rozsadne, ale nie przy duzym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.dpws.nsw.gov.au 09.06.09, 00:55 To jakas kolejna paranoja. Przeciez po pierwsze kontrolerzy, ochroniarze itp nie maja ponoc prawa legitymowac. To moze tylko policja. Moga spytac sie o dane lub wezwac policje i to wszystko. I tak jest na calym swiecie. Po drugie jesli nie ma przepisu to nie mozna go stosowac. W Sydney, Australia, uczniowie nie maja zadnych legitynmacji ale wiadomo, ze kazdy w wieku szkolnym ma prawo do znizki i to wuystarcza. Gdy jechalem pociagiem z lodzi do Warszawy z moim 13 letnim synem musialem doplacic do normalnego biletu bo syn nie mial legitymacji szkolnej. Nie mielismy ze soba tez paszportow wiec nie moglismy udowodnic, wieku syna. W Australii nie mamy zadnych dowodow i jakos ludzie zyja. Wiec koniecznosc udowadniania wieku dziecka i biegania ze swiadetctwem urodzenia i innymi dokumentami by uniknac mandatu to juz lekko mowiac gruba przesada. To tacy kontrolerzy powinni byc odpowiednio przeszkoleni i ukarani za marnowanie czasu i pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.acn.waw.pl 09.06.09, 06:56 rugie jesli nie ma przepisu to nie mozna go stosowac. W Sydney, > Australia, uczniowie nie maja zadnych legitynmacji ale wiadomo, ze > kazdy w wieku szkolnym ma prawo do znizki i to wuystarcza. Gdy U nas prawo do zniżki ma tylko uczeń a nie "każdy w wieku szkolnym" a uczeń to osoba legitymująca się stosownym dokumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macko z Bogdanca Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: 83.101.72.* 09.06.09, 08:24 > U nas prawo do zniżki ma tylko uczeń a nie "każdy w wieku szkolnym" a uczeń to > osoba legitymująca się stosownym dokumentem. Owsem kady.. do 18tego roku zyciz mamy w Polsce OBOWIAEK skolny, o ktorym mowia inne przepisy.Wiec prepisy mowia o tym, ze kazdy ucen ma prawo do niki i jednocesnie inne prepisy mowia, e KADA osoba w wieku szkolny to UCEN. Nie ma innej opcji. rodzice, ktorych dzieci nie sa zapisane do zadnej szkoly maja spore problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:50 Tylko, że jest obowiązek kształcenia, więc każda osoba w pewnym wieku jest w zasadzie uczniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:49 Raczej nie kontrolerzy, a ustawodawcy... W Polsce wymyśla sie prawo tak, by można było je interpretować na tysiąc sposobów, a później często zmienia interpretacje, miast pisać prawo prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 09.06.09, 08:37 Wina kanara, bo dał mandat? Wina ojca, bo nie zabrał ze sobą czegoś co poświadcza wiek dziecka? No przestańcie. Cała ta sytuacja to wyłącznie wina stukniętych urzędasów, którzy w całym kraju tylko siedzą i wymyślają jak tu zatruć życie obywateli. Najpierw zmiana dowodów, w których nie ma już daty urodzenia dziecka. No ok, skoro mają takie być to niech będą, ale po jaką cholerę w takim razie wymyślać taką uchwałę, że dziecko do 4 rż jeździ za darmo, skoro w nowym dowodzie nie ma daty jego urodzenia i nie ma jak udowodnić, że ono ma 3 lata, a nie 4. Wymyślają coś, co się kupy nie trzyma, doskonale wiedząc, że nie ma nigdzie daty urodzenia dziecka w dowodzie. Racja, że nikt nie wozi ze sobą jakiegoś aktu urodzenia czy książeczki zdrowia! Nikt nie ma takiego obowiązku. Za to obowiązkiem urzędasów jest, jak już coś wymyślają, dopiąć to na ostatni guzik. A nie potem tłumaczyć się, że uchwała nie określa. No to k...wa trzeba było ppomyśleć nad taką, co by określała. Teraz człowiek musi latać do wszawych urzędów i anulować kary, bo w urzędach siedzą imbecyle, którzy mają na coś pomysł, ale na jego realizację braknie już sił tudzież rozumu. @klekle się śmiał, że ojciec nie wie gdzie ma akt urodzenia dziecka. Jeśli nawet nie wie, to nie ma on obowiązku latać do urzędów i się tłumaczyć, że nie jest wielbłądem, bo jakiemuś urzędasowi nie chciało się dopracować uchwały. Wszystko wina tego urzędu i chorego systemu w tym kraju. Wszystko tylko, żeby utruć życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.adm.agh.edu.pl 09.06.09, 09:11 W Krakowie w regulaminie jest napisane, że w przypadku dzieci do lat 4 wystarczy oświadczenie opiekuna dziecka - przecież dzieci mogą jechać nie tylko z rodzicami, ale także z babcią, dziadkiem, ciocią, wujkiem itp. Oświadczenie opiekuna - drodzy Łodzianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro40 "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.toya.net.pl 09.06.09, 09:15 A dlaczego wogóle ojciec przyjął mandat, jezeli racja była po jego stronie??? Przecież każdy, kto jest pewien swoich racji, MA PRAWO ODMOWY PRZYJĘCIA MANDATU!!! W takiej sytuacji durne kanary, albo odstąpią od wypisania (bo nie będzie im się chciało latać do sądu), albo MPK, lub firma która ich zatrudnia, skieruje sprawę do sądu. Jeżeli nie ma nakazu (a nie ma!!!), aby dziecko poruszające się na terenie naszego kraju, miało wyrobiony dokument dowodzący jego tożsamości, to oznacza, że Państwo w tej sytuacji zakłada wiarę rodzicowi (na gębę). Dokument typu metryka, też nie jest wiarygodny, bo jakiś nadgorliwy kanar zawsze może poddać w wątpliwość wiarygodność metryki, bo może to być, jego zdaniem, metryka młodszego brata, albo młodszego dziecka sąsiada. Dzieci wcale nie muszą nosić tego samego nazwiska, co prawni opiekunowie. Sprawa w sądzie zajełaby rodzicowi tyle samo, albo mniej czasu, co latanie po biurach MPK z wyjaśnieniami, z tą różnicą, ze pewnie MPK zostałoby obciążone kosztami rozprawy, bo ojciec dopełnił wszelkich nałożonych na niego przez Państwo formalności. A jeżeli takich rozpraw byłoby więcej, to firma przewozowa sama zdyscyplinowałaby kanarów, do logicznego stosowania przepisów. Ciekawy jestem, dlaczego "odważne kanary" tak się czepiają dziecka i starszych osób, a jakoś nie słyszy się o problemie jazdy bez biletu stada kiboli na jakiś mecz...czyżby MPK fundowało im darmowe bilety, połączone z mozliwością dewastacji taboru w bonusie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Świetnie napisane! Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 09:33 Nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIMOTA "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.09, 09:26 Chcieli zrobic ludziom dobrze, ci jak zwykle maja pretensje... No nie przewidzieli, ze "matoly" nie wiedza czym jest dokument tozsamosci... Kanary moze nie maja uprawnien legitymowania, tak samo jak my nie mamy obowiazku kozystania z ulgi. Powtarzam, jak sie komus cos nie podoba i ma problem moze poprostu kupic bilet, albo rower... To moze do sklepikarza tez pretensje, ze dziecku nie sprzeda wodki, bo nie ma "uprawnien" do legitymowania i powinien uwierzyc na slowo... ? Niech zniosa te ulgi i bedzie po klopocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 10:22 Sorry, ale to urzędnicy i radni są dla nas, a nie my dla nich. Od nas dostają swoje uposażenia i powinni opracowywać prawo dla ludzi, a nie utrudniać im zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.cdma.centertel.pl 09.06.09, 11:07 Komuna i kaczyzm wypalił wam chyba mózgi.Zamiast od władzy wymagać przyjaznego państwo stajecie po stronie porabanych urzedsów.Zastanówcie sie nad proporcjami.Organy państwa powinny być jak leśniczy , który dba o zwierzyne i nie pozwala mnożyc sie pasożytom a nie jak kłusownik ,który mysli tylko o ustrzeleniu zwierzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konka "Kanary" mają władzę wieśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 09:29 Na naszym terytorium jesteście psami. Cichutko siedzieć sobaki i ani drgnąć. Profesorki, magisterki i inne bydło. Jak chcemy to zrobimy małą prowokację i jesteście ujebani do końca życia. Cała władza w ręce "Kanarów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golll "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: 188.33.124.* 09.06.09, 10:13 a co za problem wyrobić dziecku dowód osobisty, ja tak zrobiłam i mam problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 10:25 Bo nie ma takiego obowiązku... Tak samo jak radni/urzędnicy w niektórych miejscowościach wypoczynkowych każą zostawiać w zastaw za kajak/rower wodny/cokolwiek dowód osobisty. Też jest bzdurą i narażają nie zdających sobie z tego sprawy pracowników na karę nawet więzienia za przetrzymywanie dokumentów jako osoby do tego nieuprawnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepokorna Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.134.rev.vline.pl 10.06.09, 20:15 Masz rację nikt nie ma prawa zatrzymać Dowodu Osobistego oprócz Policji ,Sądu ,Prokuratury ale te Urzędy muszą mieć uzasadnienie. A obywatel nawet nie jest zmuszony do noszenia z sobą Dowodu Osobistego.To następna sprawa -sporna.Mieć czy nie mieć przy sobie D.O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: 78.8.192.* 10.06.09, 21:34 Co więcej - za bezprawne przetrzymywanie takich dokumentów grozi kara więzienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleks "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.acn.waw.pl 09.06.09, 11:18 lepiej później zauważyć problem niż wcale:-) Odpowiedz Link Zgłoś
liqier "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 09.06.09, 11:22 Bez względu na wszystko, nie widzę powodów dawania kanarom aktu urodzenia dziecka do ręki. Ani dowodu osobistego również. Może to być ewentualnie książeczka zdrowia. Może niedługo będzie trzeba legitymować się babci klozetowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klops Jak jest sie pi..., to sie dostaje madaty IP: *.sggw.waw.pl 09.06.09, 11:25 nastepnym razem nie gadaj z kanarami, to i spokoj Ci dadza Odpowiedz Link Zgłoś
rina02 Re: Jak jest sie pi..., to sie dostaje madaty 20.06.09, 13:02 W moim przypadku zawsze działają słodkie oczka i zapewnienie, że kupuję migawkę regularnie co miesiąc od czterech lat, płacę za nią 44 złote, a akurat dzisiaj zostawiłam ją w innej torbie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
turaj1 "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" 09.06.09, 14:40 w koncu to sa prywatne firmy żyjące z " operacji " na gapowiczach.... a jak czasem gapowicz kanara ten tego ! to wielka afera, sie robi !!! najchętniej zawsze łapią starszych ludzi lub dzieci bo "dresy" nie jeżdżą tramwajami czy też busami ;/;/;/; i cóż złapany "dres" może się wkur.....i kanara oskubać :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepokorna Re: "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.134.rev.vline.pl 10.06.09, 20:01 Masz rację ,,dres może" się wk..... i co wtedy- kanar wylatuje ze środka komunikacji a staruszka ,czy matka z dzieckiem co mu zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwre "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: 188.33.80.* 11.06.09, 18:43 Skoro za parkowanie samochodem w mieście muszę płacić, to za przejazdy MPK już tego nie robię - to komunikacja miejska nie transport prywatny. Bilety są zbyt drogie by je kupować, ponadto dlaczego mam płacić za 10 minut skoro jadę 3? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Jaki ludzki kanar. A mógł pavulonem. IP: *.acn.waw.pl 20.06.09, 10:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś "Kanary" wystawiają mandaty "na oko" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 12:58 A prezydent w tym czasie zajmuje się walką o jakieś święto trzech króli.. Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś