Dodaj do ulubionych

Inwestujemy, że aż strach

IP: *.toya.net.pl 14.07.09, 22:16
Inwestują - źle, nie inwestują - też źle. Najłatwiej krytykować i
nic nie robić!
Obserwuj wątek
    • Gość: leko To pachnie bankructwem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.09, 22:24
      I bankructwem się skończy.
      • Gość: zorientowany Joński nawet nie wie na co wydał nasze 170 mln IP: *.toya.net.pl 14.07.09, 22:33
        To ma być droga kołowania, a nie drugi pas. Warto o tym wiedzieć jak
        się nad tym głosuje, panie radny.
    • nefnef Inwestujemy, że aż strach 14.07.09, 22:58
      Inwestycje to kwestia ryzyka. A co z koncertami? czy stać nas na wydawanie
      kwot rzędu kilkaset tysięcy-milion złotych kilka razy rocznie na rozrywkę?
    • Gość: Ketnman Re: Inwestujemy, że aż strach IP: *.chello.pl 14.07.09, 23:11
      Tomaszewski nie tyle myśli o prezydenturze ile dobrze wie, że prezydentem nie
      będzie, bo nie ma na to szans.

Tak było jest i będzie - trzeba wówczas nadmuchać kupę sennomarzeniowych
      projektów i od każdego pod stołem procencik, dwa procenciki. Jak są duże, nikt
      się nie skapnie.
    • Gość: Miszal Re: Inwestujemy, że aż strach IP: *.toya.net.pl 14.07.09, 23:52
      Dokladnie. Jak wyborcza nie ma o czym pisac to pisze bzdury! No
      comments... To juz lepiej wstawcie porzadne zdjecie (ale dobrze
      podpisane, bo i to nie zawsze wam sie udaje!) zamiast tworzyc takie
      kocopoly.
    • ulther Inwestujemy, że aż strach 15.07.09, 09:18
      Lublinek ma miec drugi pas? To jakas nowosc, moze chodzi o droge
      kolowania?
      • Gość: MAciek Re: Inwestujemy, że aż strach IP: 212.160.240.* 15.07.09, 09:35
        Pana radnego Jońskiego ie interesują takie szcegóły. Chodzi o
        dymienie anie dobro miasta.
    • Gość: Maciek Inwestujemy, że aż strach IP: 212.160.240.* 15.07.09, 09:18
      Oczywiscie że trezba inwestowac bo Łódx ma zaległości. Niepokoi mnie
      tylko, że nie słychac nic o inwestowaniu w komunikacje publiczna
      (duże projekty z rozmachem a nie łatanie dziur) i ani widu ani
      słychu o rewitalizacji centrum. Tymczasem nasz wizerunek i
      inwestycje w dziedzinach rozwolowych (a nie w fabryki tektury)będą
      zalezały własnie od tego jak prezentuje się centrum miasta.
      • Gość: do skutku Inwestowanie? Wywalanie kasy w błoto IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.07.09, 09:46
        A miasto popłynie w finansową przepaść.
        • Gość: Elwisz Czosnek Re: Inwestowanie? Wywalanie kasy w błoto IP: *.toya.net.pl 15.07.09, 10:35
          > A miasto popłynie w finansową przepaść.

Wchodzisz do sklepu który ostatnie malowanie miał 30 lat temu.
          Oświetlenie jak widać też swój czas miało kilkanaście lata temu. Towar
          nie pierwszej świeżości, ale taki który zawsze się sprzedawał. Za to
          właściciel trzyma w kasie gotówkę - na czarną godzinę.

Wchodzisz do sklepu, w którym widać że właściciel dba o odpowiednie
          oświetlenie by towar był widoczny na nowoczesnych regałach. Ściany są
          pomalowane i czyste. O towar dba córka właściciela, jeździ, sprowadza -
          kombinuje. W kasie jest gotówka na bieżące opłaty i na towar.

Który sklep bardziej Cię przekonuje do zakupów - zaniedbany czy
          zadbany. Przecież i tak żadnemu sprzedawcy do kasy nie zaglądasz...

A w taki sposób patrzą na miasta inwestorzy jak Ty na sklep. Oni mogą
          zostawić gotówkę czy miejsca pracy.

Okopanie się i przeczekanie najgorszego - no fatalne rozwiązanie
          problemu o nazwie „kryzys”. Trzeba mądrze i rozważnie inwestować, ale
          trzeba! Czy Łódź robi to z rozwagą, to inna historia. Zresztą ilu
          Polaków, tyle zdań na temat.
    • Gość: Lipiram Inwestujemy, że aż strach IP: *.abris-capital.com 15.07.09, 10:29
      1) Nie ma co najeżdżać na dziennikarza - musi pisać bo taka jego robota. Pisze o
      potencjalnych tragediach aby ludzie przeczytali jego artykuł. Jak widać po
      komentarzach (najlepiej po tych negatywnych) cel osiągnął.

2) "Kryzys" jest świetną okazją na to aby inwestować. a) koszty wykonania są
      niższe, b) większa dostępność środków i wykonawców. Ten kto próbował remontować
      miekszanie w 2008/2008r. wie o czym mowa.

3) Infrastruktura jest potrzebna Łodzi jak deszcz na pustyni. Bardzo dobrze, że
      są plany na takie inwestycje jak MTŁ (która z tego powodu, że śmierdzi i się
      rozpada) sukcesywnie traci kolejne imprezy na rzecz Poznania, Wrocławia i
      innych, którzy zawczasu doinwestowali w odpowiednie zaplecze targowe. Lotnisko
      (nazywam tak obecny Lublinek nieco na wyrost) też musi się rozwinąć aby stanowić
      sensowną alternatywę dla Warszawy. I nie chodzi tu bynajmniej tylko o dodatkowe
      pasy lądowania, kołowania, zawracania czy cokolwiek. Na lotnisko trzeba mieć
      możliwość sensownie dojechać, zaparkować i w ludzkich warunkach się odprawić.

3) Co z tego, że Tomaszewski robi to pod publikę. Niech robi i nie obchodzi mnie
      jaki ma w tym prywatny interes. Jak te projekty powstaną, będą służyć i co
      najważniejsze zarabiać na siebie i dawać możliwości zarabiania innych firmom.
      Kropa też za pierwszej kadencji robił cośtam cośtam po to aby zrobić grunt pod
      wybory na drugą kadencję. I dobrze, najwyraźniej tylko wybory motywują naszych
      samorządowców do działania. Zatem wykorzystajmy ten wyjątkowy zryw pana
      Tomaszewskiego.

Moim zadenim Tomaszewski i tak nie wygra, bo wszyscy wiedzą że jest to przydupas
      Kropy, który boi się samodzielnie myśleć.

4. I ostatnie - kwestia kasy. Łódzkie, paradoksalnie ze względu na to że się do
      tej pory obijało z inwestycjami, ma chyba najlepsze możliwości na pozyskanie
      nowych środków na finansowanie. Czy to finansowanie z rynku komercyjnego, czy
      funduszy. Należy to wykorzystać, bo jak banki znów poluzują wymagania kredytowe,
      to Wrocław, Poznań, Trójmiasto & company tak zarzucą instytucje wnioskami, że
      bidole na mało przebojową Łódź nie będą mieli czasu.

• Gość: MAciek Re: Inwestujemy, że aż strach IP: 212.160.240.* 15.07.09, 10:43
        I niech to co napisał przedmówca przyswieca nam wszytskim. Bo jest
        to prawda prawda i jescze raz prawda. Czas się obudzić i ruszyć do
        ostrego biegu. Bo od płaczu, narzekania jeszcze nigdy nikomu nie
        przybyło. Wykorzystajmy wreszcie nasze atuty a mamy ich naprawdę
        dużo.
      • Gość: andrzej lotnisko konkurencja dla warszawy? LOL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 14:52
        to jakas paranoja jak sen o olimpiadzie zimowej w zakopanem.
        Tu nie ma miejsca na porzadne lotnisko. Chociazby z powodu blokady rozwoju
        centrum miasta z punktu widzenia budowy wysokich budynkow.
        To lotnisko trzeba dofinansowac ale sensownie. Nie marzyc o konkurencji dla
        warszawy bo na to nie ma szans. Tak samo jest idiotyzmem rozbudowa cargo na
        lublinku.
        Sto razy wolalbym aby ta kasa poszla w rozwoj drog i polaczen kolejowych z
        warszawa + porzadne lotnisko pomiedzy. Ktos mi powie, ze to mrzonki .. ale niech
        spojrzy na obecne propozycje dot. lublinka. Ja nie musze miec lotniska pod
        nosem. wystarczy mi, ze do niego dojade w 20-30 min pociagiem. w 40 - 60 min do
        warszawy.
    • Gość: ktoś Re: Inwestujemy, że aż strach IP: 89.108.203.* 15.07.09, 11:28
      Za rok wybory, w tym roku wydadzą wszystkie pieniądze swoim (w końcu rodziny i
      znajomi pracują w urzędzie i spółkach) a potem niech się martwią inni.
      Tomaszewski chyba wie, że nie obejmie stołka w przyszłym roku po Kropku to się
      dogaduje z Radnymi i wypłukuje miasto z kasy... Mam nadzieję, że Prokuratura się
      nimi zajmie i zajrzy do ich kieszeni w końcu!!! Życzę Wam tego Urzędnicy z
      Miasta Łodzi, bo gorszej komuny niż teraz to chyba w tym mieście nie było!!!!
    • Gość: cmr Inwestujemy, że aż strach IP: *.4web.pl 15.07.09, 11:55
      Pan Joński przekracza już granice wszelkiej hipokryzji!! Jakiś czas temu
      urządził wielką konferencję na temat: "Jak w Łodzi się nie inwestuje i jak mało
      pieniędzy na inwestycję się wydaje, i ile ON by wydawał, gdyby został
      Prezydentem". A teraz ma czelność wypominać nadmierne wydatki... ŻAL.

A Tomaszewski, cóż - dla mnie nieważne jest już w jakim celu wszystkie te
      inwestycje, ważne, że w ogóle mają miejsce.
    • Gość: gm Re: Inwestujemy, że aż strach IP: *.cdma.centertel.pl 15.07.09, 13:31
      Inwestycje sa potrzebne ale trzeba je powiazac z realiami gospodarczymi o
      mozliwosciami finansowymi.A tu jak widać wielka improwizacja. Ciekawe czy ktoś
      ma jakiś plan finansowy zwiazany z obsługa tych inwestycji , kosztem deficytu i
      mozliwościami splacenia zaciągniętych kredytów.Mam wrażenie ,że duzy udzial
      "humanistów" w społeczeństwie a wiec takze wśród rzadzących skutkuje brakiem
      potrzeby policzenia skutków ekonomicznych decyzji w pewnym sensie politycznych
    • Gość: pawel Inwestujemy, że aż strach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 22:44
      Ludzie!!!
      Lotnisko,Brus,MTŁ a drzewa i kwiatka nie potrafią zasadzić czy o zieleń w
      mieście zadbać. Popatrzcie na wjazd 1 od Katowic na wysokości Matki Polki, nędza
      i bida. Połamane nędzne krzaczyny! UMŁ nie potrafi zainwestować parę tysięcy w
      estetykę miasta a miliony im się marzy wydawać. Na dzień dobry wjeżdżający do
      miasta już widzi jak jest fajnie. Łódź to miasto bez finezji i polotu.Mam gdzieś
      miliony na lotnisko. Ja chcę prostych chodników, ścieżek rowerowych,zieleni przy
      pasach drogowych,estetycznych elewacji i ładnych nowych budynków mogą być 5
      piętrowe a nie aż 100 piętrowe.
      Napisałem to słowa z dużym żalem. Liczyłem w ostatnich latach na więcej...

• Gość: MAciek Re: Inwestujemy, że aż strach IP: 212.160.240.* 16.07.09, 10:36
        MAm takie same przemyslenia. Tez mi to dokucza. Ale to nie może
        oznaczać braku inwestycji. Potrezbne sa te duż ei te małe.
        • Gość: leko Inwestujemy aż do krachu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.09, 21:02
          Naiwni co sądzą inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka