Dodaj do ulubionych

O tym jak skubie się państwo

IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.03, 21:23
Banalne wydarzenie.Kobieta stojąc na chodniku otwiera drzwi auta
a przejeżdżający ulicą (rowerem) facet zostaje jej na drzwiach. Gość stłukł
sobie kolano, napisał oświadczenie, że nie życzy sobie pogotowia,potwierdził
to Policji która spisała protokół czy jak się to nazywa, rozeszli się do
domów. Potem okazuje się, ze gość ma jakąś pomroczność jasną ale przebłyskiem
świadomości zapewne szuka znajomych i kładzie się w szpitalu. Robi papiery.
Potem wynajmuje radcę prawnego. Ten robi mu papiery dla towarzystwa
ubezpieczeniowego na stłuczone kolano tak, że tamten dostaje z polisy kobiety
6.000. Wszyscy zadowoleni gość ze stłuczonym kolanem, prawnik ( "twarde prawo
ale prawo" ), towarzystwo ubezpieczeniowe (bo spełnia ważną społecznie rolę)z
wyjątkiem ubezpieczających się na coraz wyższe kwoty. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • nowy.nie.nowy Re: O tym jak skubie się państwo 20.12.03, 21:34
      CO O TYM SĄDZIMY?
      JESLI JEST TO AUTENTYCZNY PRZYPADEK I TWOJA WERSJA JEST PRAWDZIWA (TZN. NIE
      DOZNAŁ ŻADNEGO USZCZERBKU NA ZDROWIU) TO NASTĄPIŁO WYŁUDZENIE I TY JAKO PRAWY
      OBYWATEL POWINIENEŚ DONIEŚĆ O TYM POLICJI CZY INNYM ORGANOM, ABY PAŃSTWO NIE
      ZOSTAŁO OSKUBANE.
      A SWOJĄ DROGĄ TO "PAPIERY" ZE SZPITALA NIE WYSTARCZĄ GDYŻ U UBEZPIECZYCIELI SA
      JESZCZE KOMISJE LEKARSKIE. JA WŁAŚNIE MAM TAKĄ KOMISJĘ ZA SOBĄ KTÓRA UZNAŁA 0
      (SŁOWNIE:ZERO) PROCENT UTRATY ZDROWIA I OTRZYMAŁEM ZA SWÓJ WYPADEK 0
      (SŁOWNIE:ZERO)ZŁOTYCH. NATOMIAST JEŚLI DOZNAŁ JAKICHŚ URAZÓW I OTRZYMAŁ
      SŁUSZNIE ODSZKODOWANIE TO TWÓJ TEKST JEST ZWYCZAJNYM POMÓWIENIEM.
      • Gość: med_max Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.03, 21:43
        Ja dowiedziałem się o tym, gdy ta kobieta a moja żona straciła zniżki w PZU.Nie
        wydaje mi się to zbyt sprawiedliwe. A nie bierzesz pod uwagę ewentualnych
        powiązań prawników ubezpieczycieli i komisji? Tyle się ostatnio mówi
        o aferach...;)
        • Gość: Polizei Wszystko prawdopodobnie było ukartowane IP: *.toya.net.pl 20.12.03, 23:14
          Twoja żona otworzyła te drzwi z premedytacją.
          Prawda?
          Niech Ci się przyzna jaka część z tych 6000 tysięcy trafiła do jej kieszeni.
          A jeśli nie powie, to znaczy że to był jej kochanek.
    • Gość: flip Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.p.lodz.pl 20.12.03, 21:43
      Wyludzenie? A ile to razy cos sie stlucze - i ze naprawde dowiadujemy sie za
      pare godzin? Otworzyla nie patrzac - byl wypadek - byl szmal. Normalne chyba.
      • Gość: med_max Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.03, 21:48
        Jasne, tylko ile tego szmalu i za co?
        • Gość: flip Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.p.lodz.pl 20.12.03, 21:51
          6000 to jest duzo? Dla nas nie. Nawet na Japonie nie wystarczy. :-)
          A za co to sie juz nie dowiemy. Moze bylo za co.
          • Gość: med_max Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.03, 21:56
            Na pewno było za co. Uczta sie. Podobno żule na Legionów rzucają się pod auto i
            coś z tego mają. Uczta sie.
            :)
            • Gość: flip Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.p.lodz.pl 20.12.03, 21:59
              Nie rozumiemy: co innego rzucac sie pod samochod, co jest wina pieszego, a co
              innego otwierac drzwi bezrozumnie, co jest wina kierowcy.
              • Gość: med_max Re: O tym jak skubie się państwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.03, 22:10
                Przeciez mówiłem uczta się!:) I jedno i drugie czynione jest bardzo
                rozumnie.Matrix czyni to tak, aby nie rozumieć, nie wnikać i nie interesowac
                się. Flipom z okazji Świąt życzę aby zawsze rozumnie otwierali drzwi a jak juz
                zdarzy im się otworzyć nierozumnie aby nie przejeżdżał akurat tamtędy rozumny
                rowerzysta z radcą na ramie, zdolności percepcji których ( bo do tanga trzeba
                dwojga)przekroczą zdolności percepcji Flipów.:) Wesołych Świat!:)
                • Gość: g@mdan Re: O tym jak skubie się obywateli. IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.12.03, 11:57
                  Med_maxie
                  Dorzucę kilka uwag "starego doświadczonego" w tym temacie.
                  Kierowca otwierający drzwi swojego samochodu musi upewnić się, czy to komuś
                  nie zagraża. Ale jednocześnie rowerzysta (i każdy inny pojazd) ma obowiązek
                  utrzymać przepisową odległość od omijanego pojazdu, t.j. 1 metr.
                  Skoro rowerzysta "został" na drzwiach to znaczy, że nie zachował tego warunku.
                  Jest więc współwinnym wypadku. A to już zmienia kwestie odszkodowania.
                  Firma ubezpieczeniowa podejmuje działania przede wszystkim na podstawie
                  protokołu policyjnego lub ewentualnie na podstawie orzeczenia ludzi biorących
                  udział w wypadku (obu osób współwimmych w Twoim przypadku), a nie tylko jednej.
                  Poszli na łatwiznę.
                  Poszkodowany przez firmę ubezpieczeniową ma prawo wglądu do dokumentów, które
                  były podstawą do wypłaty odszkodowania, w tym do protokołu Policji. Tu musi
                  być napisane, kto zawinił.
                  Jeśli są wątpliwości co do poszkodowanego rowerzysty to wiedz, że
                  odszkodowanie należy się za doznany trwały uszczerbek na zdrowiu i ewentualne
                  nieuniknione koszty w trakcie leczenia (np. taksówki jak ktoś nie może
                  samodzielnie chodzić). Gdy w grę wchodzą pieniądze, o które warto się bić to
                  pozostaje droga sądowa z powództwa cywilnego. Powołany przez sąd lekarz-biegły
                  może ocenić t r w a ł y uszczerbek zdrowia poszkodowanego. Jeśli nie
                  stwierdzi to odszkodowanie się nie należy.
                  Niestety dochodzenie swoich racji to u nas droga długa i wyboista.
                  Pozdr.
                  • Gość: flip Re: O tym jak skubie się obywateli. IP: *.p.lodz.pl 21.12.03, 14:46
                    Czy ten metr obowiazuje rowniez od pojazdu zaparkowanego? Bo wtedy, przy
                    rzedzie zaparkowanych pojazdow na chodniku, kloci sie to z przepisem, ze
                    rowerzysta powinien jechac skrajem jezdni.
                  • Gość: med_max Re: O tym jak skubie się obywateli. IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.12.03, 16:11
                    Serdeczne dzięki za tak kompetentną i rzeczową wypowiedź. Przełknąłem już tą
                    gorzką pigułkę i nie zamierzam dochodzić swojej racji. Musiałbym być
                    małostkowy a tego nie cierpię. Tracę znizki niezależnie od tego czy tamtemu
                    wypłacą 100 zł czy 6000. Chodziło mi raczej o podzielenie się moim zdziwieniem
                    jak łatwo "zarobić". Przypuszczam, że to wierzchołek góry lodowej, ale to
                    przeciez zadanie nie dla mnie:)
                    Upierałbym się przy stwierdzeniu, że jednak poza skubnięciem obywatela skubie
                    się też państwo. Cwaniactwo rozszerza się na inne dziedziny życia, tworzą się
                    mody. Każdy kto nie kombinuje staje się dziwolągiem.
                    Tworzą się sieci wykształconych kombinatorów żerujących na tym, że "duży może
                    więcej".
                    • Gość: g@mdan Re: O tym jak skubie się obywateli. IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.12.03, 16:15
                      A ja mimo wszystko zajrzałbym do dokumentów ubezpieczyciela.
                      Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka