ixtlilto 26.12.03, 18:16 Gratuluję; mam tylko wątpliwości co do tego bycia przewodniczącym kilkudziesięciu tysięcy studentów... ciekawa jestem ile osób wiedziało o wyborach do Samorządu Studenckiego oraz ile wzięło w nich udział... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 26.12.03, 18:24 Ciekawy czy zwykły student wie wogóle o istnieniu Samorządu, ciekaw też jestem jaka była frekwemcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 22:44 Mieszkałam z nim 2 lata na tym samym piętrze... Jesli nie powiedziałeś/ałaś mi 'Cześć',zapomnij, że cię zauważył (nawet, jesli weszłoby mu się tuż pod nogi). Strasznie nieuprzejmy :/ Jedyne, co moge powiedzieć o tym wszystkim, co ostatnio dzieje się na PŁ to: KOLESIE. Ci ludzie tak naprawde nie robią NIC. Zero, null. Frekwencja? Wybory wyglądają tak: najpierw wisi plakat, którego i tak nikt nie czyta...W przeddzień wyborów po pokojach chodza kandydaci i obiecują złote góry. A w końcu i tak wygrywa ten, który spędził najwięcej czasu na imprezach... Aktualny przewodniczący miał brata, który pewien czas temu przetarł mu szlaki (był przewodniczacym mojego akademika). Tak wiec, kolesie sa nie tylko na samej górze - nawet w samorzadzie studenckim :P Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 22:53 Jak to jest, że znów(?) wygrywa osoba z akademika. Co do działalności tego Samorządu niechaj świadczy sama ich strona: www.samorzad.p.lodz.pl no ten banner o juwenalich jest boski! Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 22:57 Ech,oni w ogóle sa boscy ;) Najlepsze jest to, że przewodniczacy jest osoba, która ma problemy z zaliczaniem...Moim zdaniem, taka osoba powinna mieć co najmniej zadowalające wyniki...No, ale kolesie pomoga, zawszemożna na nich liczyc, no i prowadzący przymkna oko...W końcu to nie byle kto - sam przewodniczacy...(jak ja się cieszę, że on już nie jest moim sasaidem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:01 A mam takie pytanie związane z twoim niezadowoleniem. Skoro tyle osób nazeka na obecnych samorządowców to może czas ich zmienić? A Ty Saralee czemu nie chcesz być w Samorzadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:11 ja studia skończyłam rok temu :) A gdy trzeba było, to się działało...A czemu narzekam?Szkoda mi tego, co wypracowano przez tyle lat. Mam wrażenie,że dziedzictwo przodków powoli odchodzi w zapomnienie...Np. Juwenalia (pisze teraz o politechnice)-kiedyś naprawdę ludzie chcieli się bawić...teraz na zebraniach najważniejsi sa dostawcy browaru, a nie np. zespoły...Znacznie bardziej podobają mi się juwenalia na uniwerku :) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:19 Gość portalu: saralee napisał(a): > [...]Wybory > wyglądają tak: najpierw wisi plakat, którego i tak nikt nie czyta...W > przeddzień wyborów po pokojach chodza kandydaci i obiecują złote góry. A zwykły student (nie mieszkający w DSie) nie ma praktycznie szans na dowiedzenie się o wyborach, bo kartka z informacją o wyborach do nowego SS wisi pomiędzy ogłoszeniami o pracę, zdejmowaniem simlocków, wyjazdami zagranicznymi i imprezami... W tym roku chciano zrobić "kampanię na maxa". W planach było chodzenie po salach i informowanie w jakich dniach są wybory. Niestety było to na zasadzie: jak masz czas to połaź i pochodź. Suma sumarum do większości grup nikt nie dotarł :/ Głosują Ci co wiedzą, że mają głosować i wiedzą na kogo :( Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:29 Wszystkim aktualnym studentom PŁ, którzy chcieli (a nie mogli) wziąć udziału w wyborach polecam bardzo modne ostatnio hasło: Nam nie jest wszystko jedno ;) PS. Najlepszym wymysłem był Puchar Polibudy. Ciekawe, jakie skojarzenia maja ludzie, którzy nie studiują na PŁ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:32 saralee napisała: >Wszystkim aktualnym studentom PŁ, którzy chcieli (a nie mogli) wziąć udziału w >wyborach polecam bardzo modne ostatnio hasło: Nam nie jest wszystko jedno ;) Ze mną jest inaczej: ja mogłam wziąć udział; ale jak zobaczyłam z bliska jak to działa, to podziękowałam. System jest fatalny i kompletnie wyklucza osoby spoza DSów :/ Niestety przez to, że dotychczas SS działał wg regulaminu Rady Mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:34 System jest fatalny i kompletnie wyklucza osoby spoza DSów :/ Niestety przez to, że dotychczas SS działał wg regulaminu Rady Mieszkańców... ----> A czemu nie da sie go zmienić? Ciekawe .... ;) Mogę zapytac o wydział ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:40 saralee napisała: > A czemu nie da sie go zmienić? Ciekawe .... ;) Ponoć od nowego roku (kalendarzowego) SS ma działać wg nowego regulaminu (btw: stary praktycznie nie istnieje). Jak go widziałam przed ostatecznymi poprawkami to się załamałam :0 > Mogę zapytac o wydział ? :)) Od tego roku OiZ Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:44 aż tak źle? w sumie, czego spodziewac się po sporzadzających regulaminy...przecież najwazniejsze,żeby im było dobrze...A reszta? Przeciez to szara masa, która i tak się dostosuje. Brrr aż się zimno robi... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:48 saralee napisała: > aż tak źle? w sumie, czego spodziewac się po sporzadzających > regulaminy...przecież najwazniejsze,żeby im było dobrze...A reszta? Przeciez > to szara masa, która i tak się dostosuje. Brrr aż się zimno robi... Tyle tylko, że w akademikach mieszka 3tyś studentów; a pozostala "szara masa" to ponad 17tyś :/ O ile dobrze pamiętam to do sejmiku wchodzi: przewodniczący SS (DS) przewodniczący wydziałów (w większosci DS) przewodniczący wszystkich DSów (zamieszlaki w DSach) 8 przedstawicieli z każdego DS komentarz chyba zbędny... 17tyś studentów praktycznie nie ma swoich przedstawicieli w SS Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:54 no, tak między nami mówiąc, to z tych 17 tys. znaczną część stanowią zaoczni, którzy z oczywistych względów nie biorą udziału w wyborach...Ale całkowicie zgadzam się ze zdaniem: "17tyś studentów praktycznie nie ma swoich przedstawicieli w SS". Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 27.12.03, 23:59 saralee napisała: > no, tak między nami mówiąc, to z tych 17 tys. znaczną część stanowią zaoczni, > którzy z oczywistych względów nie biorą udziału w wyborach... Nie wiem czy się nie mylę, ale w tym roku był chyba wyznaczony termin do głosowania dla zaocznych.... Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 00:01 możliwe, ja (niestety) od roku nie uczestniczę aktywnie w życiu PŁ :) W poprzednich latach zaoczni tez mogli głosowac...ale...komu by się chciało... Odpowiedz Link Zgłoś
majass Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 30.12.03, 00:18 saralee napisała: > aż tak źle? w sumie, czego spodziewac się po sporzadzających > regulaminy...przecież najwazniejsze,żeby im było dobrze...A reszta? Przeciez > to szara masa, która i tak się dostosuje. Brrr aż się zimno robi... Ja mam taką wątpliwośc te Samorządy Studenckie to mają tyle wspólnego z prawdziwą "samorządnością" że lepiej nie mówić bo musiłabym uzyc kilku niecenzuralnych zwrotów Po drugie ludzie z Samorządu Politechniki są kompletnie nieżyciowi i pojawiają sie tylko tam gdzie mogą byc gdzieś wybrani(najlepiej po "Układzie" bo tak niestyty wyglądają wszelakie studenckie wybory do wszelkich studenckich organizacji np PSRP) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 00:43 Jeśli prawdą jest to co mówisz, to ja jestem ciekawy jakim prawem SS PŁ delegował swoich delegatów na Parlament Studentów RP i co jeszcze ciekawsze jeden z członków SS PŁ jest w Radzie wykonawczej PSRP www1.gazeta.pl/metroon/1,0,1779672.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.03, 00:43 Jestem studentem 4 roku. Ale o wyborach dowiedziałem się juz po - z gazety. To chyba były kolejne wybory typu: znajomy znajomego. Ale tak to już jest na naszej kochanej polibudzie, samorząd to jedna wielka klika. Najweselej jest przy rozdzielaniu miejsc w akademikach, ale to juz inna historia. Co nie panie przewodniczący :) Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 00:59 no, on może coś na ten temat powiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 01:13 Czy w SS PŁ liczą się tylko osoby z akademików? Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 09:27 Prawda jest taka,że SS PŁ jako taki nie funkcjonuje...Funkcje tego ciała pełni Rada Osiedla Akademickiego - głównie dlatego, że ludzie z Dsów (kiedyś) potrafili lepiej sie zorganizować...ALe chyba najwyzszy czas to zmienić :) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 12:11 saralee napisała: >Prawda jest taka,że SS PŁ jako taki nie funkcjonuje...Funkcje tego ciała pełni >Rada Osiedla Akademickiego - głównie dlatego, że ludzie z Dsów (kiedyś) >potrafili lepiej sie zorganizować...Ale chyba najwyzszy czas to zmienić :) Właśnie od 1.I.2oo4 ma działać Samorząd, wg osobnego regulaminu itd. Ma powstać prawdziwy SS i samodzielnie wykonywać swoje odowiązki. Niestety w dalszym ciągu są to ludzie z DSów :/ Nie podejrzewam więc aby dużo się zmieniło... ps. do przeprowadzonych w grudniu wyborów, spoza SS, zgłosiła się JEDNA osoba. To najlepiej ilustruje system działania SS. Jedna osoba SS nie zmieni :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ IP: 62.29.129.* 28.12.03, 18:04 > ps. do przeprowadzonych w grudniu wyborów, spoza SS, zgłosiła się JEDNA osoba. > To najlepiej ilustruje system działania SS. Jedna osoba SS nie zmieni :( przepraszam bardzo, ale ludzie z poza SS w większości nie mieli zielonego pojęcia, że odbywają się jakieś wybory. Czy mogę się zapytać jak one wyglądały i proszę jeszcze o ich datę. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 18:45 Gość portalu: student napisał(a): > Czy mogę się zapytać jak one wyglądały i proszę jeszcze o ich datę. Wybory wyglądały tak: stała ławka w Lodexie, w holu; z naklejoną kartką A4 z napisanym długopisem wyrazem "wybory". Przy ławce trzy osoby; na ławce karty go głowosania. Wpisując imię i naszwisko oraz numer indeksu dostawało się kartę do głosowania na kandydatów do senatu uczelni oraz samorządu wydziałowego. Liczba miejsc była równa liczbie kandydatów, więc karta do głosowania z nieskreślonymi nazwiskami była zaliczana jako ważna. (btw: już od kilku lat jest tyle samo kandydatów co miejsc). Kartę wrzucało się do pudła. Urna stała w Lodexie w poniedziałek 15 grudnia od 8:00 do 11:00; w stołówce od 14 do 16; w czwartek 11.12 chyba gdzieś na mechanicznym, w piątek głosowały oddziały zamiejscowe... Odólnie wybory trwały od 11 do 16.12. Niestety na stronie SS podana była tylko a data, więc osoba zainteresowana nawet nie wiedziałaby gdzie i kiedy dokładnie można zagłosować, oraz co należy mieć ze sobą. Ktoś może powiedzieć, że nieznajomośc prawa szkodzi; ale jak tu znać prawo, skoro nie jest powszechnie dostępny regulamin SS??! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 20:06 ixtlilto napisała: > Ktoś może powiedzieć, że nieznajomośc prawa szkodzi; ale jak tu znać prawo, > skoro nie jest powszechnie dostępny regulamin SS??! ## No to jak, jest ten regulamin czy go nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 20:14 hubar napisał: > No to jak, jest ten regulamin czy go nie ma? Od stycznia 2004 będzie. Znaczy się teraz też obowiązuje, ale z tego co pamiętam z 1986r. Ponieważ jako taki SS nie działał (nie potrafił się zorganizować), a regulamin dopuszczał taka możliwość; to fukcje SS pełniła Rada Mieszkańców (działająca wg własnego regulaminu), w skrócie nazywana Samorządem Studenckim; choć formalnie tylko p.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 11:48 u nas w swspiz tez jest grupa kolesi trzymających władze w SS i nic nie robią . wybory też są tylkio dla zorientowanych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 12:28 Dla zwykłego studenta wynik wyborów do SS nie ma żadnego znaczenia. Jak ktoś nie imprezuje i nie obraca się w tym gronie to mu to zwisa. A komu zależy i kto to jest "niezwykły" student? Ja takich osób nie spotkałem choć jestem z PŁ związany już 8 lat (z przerwami) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 28.12.03, 14:44 A co to znaczy, że ktoś jest "niezwykłym" studentem? Według mnie to do Samorządu powinny należeć którym się chce, mają zacięcie społecznika... Odpowiedz Link Zgłoś
majass Re: Nowy przewodniczący samorządu PŁ 30.12.03, 00:21 Gość portalu: studentka napisał(a): > u nas w swspiz tez jest grupa kolesi trzymających władze w SS i nic nie robią . > > wybory też są tylkio dla zorientowanych :)) O biedactwa , niezadowolenie z rządów Agnieszki...... Przeciez podobno tak u was jest wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Czy aby to zgodne z prawem? 29.01.04, 09:00 W dzisiejszym Dzienniku Łódzkim napisano, że wczoraj Senat uczelni zatwierdził regulamin... Przewodniczący stwierdza, że dotychczas Samorząd działał dzięki "dobrej woli władz uczelni". Co to ma być, a co z prawem, delegowaniem swoich przedstawicieli... CZY TO FAIR w stosunku do studentów? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Czy aby to zgodne z prawem? 29.01.04, 19:39 Dotychczas regulamin SS PŁ istniał, ale ponieważ wybierany skład nie sprawował się dobrze, więc role Samorządu przejęła Rada Mieszkańców (oficjalnie: p.o. SS PŁ- co dopuszczały oba regulaminy). W zeszłym roku został napisany nowy regulamin, odbyły się nowe wybory i SS ma działać już samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś