Dodaj do ulubionych

Penner - menel

23.01.11, 08:43
Menele na Ślonsku.
Jeszcze pora lot tymu cołkym przizwojity czowiek... dzisioj tragedia
niesamotna-samotna.blog.onet.pl/JEDZENIE-ZE-SMIETNIKA,2,ID420189673,n
Kto wiy, wielu z nos tako prziszłoś czekała, mimo fajnych zawodow, abo jako takigo wykształcynio, jakby my z tego "raju sarmatow" sie niy wyniyśli
Obserwuj wątek
    • Gość: dojczobejschleiser Re: Penner - menel IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.11, 10:00
      BRAWO CIRANO NARESZCIE AUTOBIOGRAFIA . Piyrszol rezerwuja dlo mnie... BITTE.
      • cirano Re: Penner - menel 23.01.11, 11:18
        Właz nazot do hasioka siyroto, bo padniesz z głodu i ino smrodu narobisz
    • Gość: taksobiemyslę Re: Penner - menel IP: *.protonet.pl 23.01.11, 13:11
      cirano napisał:

> Menele na Ślonsku.
      > Jeszcze pora lot tymu cołkym przizwojity czowiek... dzisioj tragedia
      >
      rel="nofollow">niesamotna-samotna.blog.onet.pl/JEDZENIE-ZE-SMIETNIKA,2,ID420189673,n
      > Kto wiy, wielu z nos tako prziszłoś czekała, mimo fajnych zawodow, abo jako tak
      > igo wykształcynio, jakby my z tego "raju sarmatow" sie niy wyniyśli

Witam!
      - Problem marginesu społecznego jest znany od niepamiętnych czasów. Tak jest i tak chyba będzie do końca świata. Przezorna polityka społeczna może to zjawisko w dosyć dużym stopniu łagodzić, ale go raczej nie jest w stanie wyeliminować. Pewnego rodzaju dowodem roztropności władz lokalnych jest podjęta uchwała Rady Miejskiej Tarnowitz (Tarnowskie Góry) gdzieś z roku 1908 nt. walki z żebractwem. Żebractwo w Tarnowitz w owym czasie było bardzo rozpowszechnione. Najpierw zadano sobie trud rejestracji wszystkich miejskich żebraków. Przeanalizowano wiele przypadków pojedynczych żebraków. Okazało się, że tylko część z nich ok. 40% to nieudacznicy lub pechowcy życiowi, cała reszta to pasożyci społeczni. Zauważono również b. ciekawą rzecz, że ok. 50% żebraków przybywa do miasta z Polski (z za Brynicy). Postawiono na dwa typy działań profilaktycznych:
      a) zaostrzono kontrolę graniczną na Brynicy pod katem przepływu żebractwa.
      b) wyasygnowano z kasy miejskiej poważną kwotę na prace społeczne dla dotychczasowych żebraków, oraz naukę zawodu dla nich
      Na efekty nie trzeba było długo czekać. Po 5 latach żebractwo prawie zniknęło z krajobrazu miasta!
      Niestety w/w dane z kroniki miasta T. Góry są zamierzchłą historią. Teraz żebractwo kwitnie, nic dziwnego skoro promuje się tu specjalność priwiślańskiego kraja, której najgłośniejszym osiągnięciem jest Wielka Żebrania tj. WOŚP.
      A więc masz rację, ze Wschodu nic dobrego Ślaska nie czeka.

- Co zaś do zalinkowanego bloga, to mam mieszane uczucia odnośnie autora/autorki. Styl pisaniny zdradza osobę lekko niezrównoważoną, acz mocno egzaltowaną. Moja diagnoza jest: niespełnienie seksualne.
      Pozdrawiam.
    • cirano Re: Penner - menel 24.01.11, 09:09
      Bieda i żebractwo to zjawiska występujące masowo dziś w całej Polsce. Bolesne dla mnie, że i na "bogatym i pracowitym" Ślonsku.
      Czego to my sie pod gorolym dochrapali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka