grba 03.01.05, 00:28 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/379.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawy Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.05, 01:16 co to te Kotowice i co nam chcesz przez ten artykul ma przekazac? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice 03.01.05, 06:47 Kotowice to gorolsko nazwa Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: *.protonet.pl / *.protonet.pl 03.01.05, 15:22 Niczego sobie, ciekawy fakt z dziejów okołośląskowych. Kolej żelazna śląska dawała dobry przykład do naśladowania i z tego należy się cieszyć, a nie malkontentować. Poza tym interesujący ten język, ta składnia z orzeczeniem na końcu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: 62.233.241.* 03.01.05, 17:20 Dzięki, Grba! Bardzo ciekawy artykuł prasowy z połowy XIX wieku, czyli z czasów, kiedy nie było jeszcze miasta Katowice. A nawet nie było jeszcze Sosnowca... który był wsią, nazywał się Sosnowice i należał do Sielca (obecnej dzielnicy Sosnowca). Nasuwa się więc wniosek, że nazwa naszego miasta Katowic (po niem. Kattowitz)... pochodzi od k o t a (!). A może by, kurna, zmodyfikować herb miasta i - między młotem a kowadłem - umieścić w nim... czarnego kota. Symbolicznie nawiązującego np. swą czernią do węgla, którego bogate pokłady zalegały pod tym przemysłowym miastem??? Kiedy jeszcze było ono wsią Kotowice. Co Wy na to??? (HKP) ... CZUWAJCIE, MIŁOŚNICY KOTÓW I KATOWIC (KOTOWIC) - (z niem. KOTTOWITZ???)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice 03.01.05, 17:36 Harcydupek, ty gupi ciulu, gorolski Tygodnik Ilustrowany, wydawany poza granicami Slaska, jest tak samo wiarygodnym zrodlem w zakresie historii Katowic, jak komunistyczna Trybuna Ludu. Proponuje siegnac do bardziej wiarygodnych danych: "Pod koniec XVI w. na gruntach należących do Kuźnicy Boguckiej kuźnik Andrzej Bogucki założył osadę Katowice, w której osiedliło się kilku zagrodników. Jej nazwa nova villa Katowicze (nowa wieś Katowice) pierwszy raz pojawiła się w protokole wizytacji parafii bogucickiej, w 1598 r. Według hipotezy Witolda Taszyckiego, pochodzi ona prawdopodobnie od pierwszego osiadłego w niej dzierżawcy gruntu o przydomku Kat; zgodnie z opinią Stanisława Rosponda zaś od lichych chat zagrodników, zwanych kątami. Do XVIII w. nazw Katowice i Kuźnica Bogucka używano zamiennie." www.mhk.katowice.pl/w-st-dzieje.html Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice 03.01.05, 20:29 arnold7 napisał: > Harcydupek, ty gupi ciulu, gorolski Tygodnik Ilustrowany, wydawany poza > granicami Slaska, jest tak samo wiarygodnym zrodlem w zakresie historii > Katowic, jak komunistyczna Trybuna Ludu. > > Proponuje siegnac do bardziej wiarygodnych danych: > > "Pod koniec XVI w. na gruntach należących do Kuźnicy Boguckiej kuźnik Andrzej > Bogucki założył osadę Katowice, w której osiedliło się kilku zagrodników. Jej > nazwa nova villa Katowicze (nowa wieś Katowice) pierwszy raz pojawiła się w > protokole wizytacji parafii bogucickiej, w 1598 r. Według hipotezy Witolda > Taszyckiego, pochodzi ona prawdopodobnie od pierwszego osiadłego w niej > dzierżawcy gruntu o przydomku Kat; zgodnie z opinią Stanisława Rosponda zaś od > lichych chat zagrodników, zwanych kątami. Do XVIII w. nazw Katowice i Kuźnica > Bogucka używano zamiennie." > > www.mhk.katowice.pl/w-st-dzieje.html Arnoldzie znowu ubarwiłeś nasze forum. Szkoda, że nie moge usłyszeć jak indoktrynujesz swoją gorolską żonę i swoje dzieci półkrwi gorolątka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: *.cable.ubr06.gill.blueyonder.co.uk 03.01.05, 17:42 > Co Wy na to??? > (HKP) > ... > CZUWAJCIE, MIŁOŚNICY KOTÓW I KATOWIC (KOTOWIC) - (z niem. KOTTOWITZ???)!!! Uwielbiam koty :D --------- "Sam sobie przeczysz, gdy piszesz że odezwa komunistów[30 lipca-GH] pozostała bez echa. Przecież następnego dnia wybuchło powstanie." napisal Aqua 14.12.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: 62.233.241.* 03.01.05, 21:36 Zaraz, zaraz, Panowie, to wszystko trzeba precyzyjnie wyjaśnić...! Pozwolę sobie zacytować tę informację źródłową, sprzed 146 laty (jakby nie było): "ODNOGA DROGI ŻELAZNEJ WARSZAWSKO-WIEDEŃSKIEJ pod nazwą ZĄBKOWICKO-KOTOWICKIEJ (...) Kolej ząbkowicko-kotowicka, (niewłaściwie katowicką z niemiecka od Katowitz, nazywaną)"(...) (koniec cytatu) Toż to może być o przełomowym znaczeniu informacja historyczna, obalająca dotychczas istniejące, fałszywe i pokutujące mity - o niemieckim rodowodzie, naszego ukochanego miasta (Kotowic). Arnold VII, ze względu na swoje wrodzone skłonności oraz kompleksy i niepoCHAMOWANE c h a m s t w o (co osobno pragnę podkreślić) zupełnie nie nadaje się i nie dorasta poziomem do tej dyskusji, zapoczątkowanej niezwykle eleganckim i interesującym materiałem źródłowo-historycznym, zaprezentowanym powyżej przez forumowicza Grbę. (Dzięki jeszcze raz, Grba!) Którego z tego miejsca pozwolę sobie drogą elektroniczną specjalnie ciepło, serdecznie i NOWOROCZNIE - POZDROWIĆ. (HKP) ... CZUWAJ, GRBA!!! (-) harc mistrz Kotowice, dnia 3 stycznia, Roku Pańskiego 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice 03.01.05, 22:50 Oj, harc mistrzu, od kiedy to źródła prasowe są cenniejsze niż opinie historyków? Czy dzisiejsze publikacje Naszego Dziennika, Faktu lub Trybuny mogą zostać uznane za wiarygodne opisy stosunków społecznych, nie mówiąc o faktach? Arnold zacytował jedynie, co na ten temat mówią historycy (ubolewam nad formalną stroną jego wypowiedzi), opierający się na dokumentach lepszych niż wywody pismaków. Ze swojej strony dorzucę, że Szarańca chyba nie sposób uznać za zwolennika niemieckości Katowic, a w "Osadach i osiedlach Katowic" pisze on to samo, co na stronie zalinkowanej przez Arnolda. Chyba że za cenniejszą uznamy bajdę zapodaną przez Ligonia, że wsią Katowice władał niejaki Kotowic, którego za okrucieństwo przezwano Katowicem, co się przełożyło na nazwę wsi.. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice 03.01.05, 21:25 No,dobre to,potwierdza że Polacy nie znali nazw śląskich miast,brakuje jeszcze korektura nazwy miasta Berlina,przecież jest też niewłaściwa,nazwa Berlin ma też słowiańskie korzenie,więc oczywiście polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Suplement: Lepszy KOT - niyż tyn MŁOT !!! IP: 62.233.241.* 03.01.05, 21:47 Oczywiście, herb miasta - miałem na myśli. (!?) (HKP) ... CUWAJCIE, KOTOWICZANIE!!! Tysz lubia koty... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Berlin SVP 03.01.05, 23:13 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/485.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Klasztor w Lubiążu 03.01.05, 23:16 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/541.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek polska propaganda IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.05, 23:41 juz kiedys pisalem, ze polska propaganda zaczela sie gleboko w XIX wieku a nie po 1945 lub po 1918. dziekuje polskie h. za przytoczenie nam dokumentow zrodlowych polskiej propagandy :) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: polska propaganda 04.01.05, 00:00 Gość portalu: Marek napisał(a): > juz kiedys pisalem, ze polska propaganda zaczela sie gleboko w XIX wieku a nie > po 1945 lub po 1918. > dziekuje polskie h. za przytoczenie nam dokumentow zrodlowych polskiej propagan > dy :) harcerze? herosi? husarze? huzarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: polska propaganda 04.01.05, 00:04 grba napisał: > > dziekuje polskie h. za przytoczenie nam dokumentow zrodlowych polskiej > > propagandy :) > > harcerze? > herosi? > husarze? > huzarzy? Na 99,99% miało być jedyne znane mareczkowi określenie (przepraszam, czasem jeszcze używał tego na "n"), ale widzę, że mareczek zapamiętał, że określenie to nie będzie więcej tolerowane.. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: polska propaganda 04.01.05, 00:18 grba napisał: > Gość portalu: Marek napisał(a): > > > juz kiedys pisalem, ze polska propaganda zaczela sie gleboko w XIX wieku > a nie > > po 1945 lub po 1918. > > dziekuje polskie h. za przytoczenie nam dokumentow zrodlowych polskiej > propagan > > dy :) > > > harcerze? > herosi? > husarze? > huzarzy? huroni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-ka Re: Klasztor w Lubiążu IP: *.telia.com 04.01.05, 00:50 W artykule zaciekawil mnie przyimek w stosunku do Slaska: "...slawne po calym swiecie jablka borsztowki zaszczepil i rozpowszechnil w Szlasku". Od kiedy przyimek "w" zostal w mowie polskiej zastapiony na "na"? Wiem, ze juz kiedys ktos napisal, ze przyimek "na" okresla kolonialne podejscie do Slaska przez Polske, ale czy zamiana tych przyimkow ma okreslony czas historyczny? Jak z tekstu w artykule wynika w polowie XIX wieku uzywano "w" zamiast "na". Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Klasztor w Lubiążu 04.01.05, 00:59 Gość portalu: S-ka napisał(a): > W artykule zaciekawil mnie przyimek w stosunku do Slaska: "...slawne po calym > swiecie jablka borsztowki zaszczepil i rozpowszechnil w Szlasku". > Od kiedy przyimek "w" zostal w mowie polskiej zastapiony na "na"? > Wiem, ze juz kiedys ktos napisal, ze przyimek "na" okresla kolonialne podejscie > > do Slaska przez Polske, ale czy zamiana tych przyimkow ma okreslony czas > historyczny? Jak z tekstu w artykule wynika w polowie XIX wieku uzywano "w" > zamiast "na". Wtedy,Górny Sląsk nie był kolonią polską,dlatego używano(w polskim)właściwych przimków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-ka Re: Klasztor w Lubiążu IP: *.telia.com 04.01.05, 01:21 Hmm... OK, ale dlaczego my, Slazacy, zaakceptowalismy to i tez mowimy "na". Czy dla nas Slask to tez kolonia? A poza tym pytalam o ewolucje jezykowa. Czy mozna ja odniesc do zdarzen historycznych?. Czy przyimek "na" uzywano juz przed 1922 rokiem czy dopiero po (co by potwierdzalo Pana teze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: 62.233.241.* 04.01.05, 01:48 Ciekaw jestem, kto też dla ówczesnych rdzennych mieszkańców wsi Kotowice (w 1859 roku) był obcym kolonistą lub tak zwanym "gorolem"??? No, kto?! ... CZUWAJ!!! PS: A h.Markowi, "ekspertowi" od polskiej XIX-wiecznej propagandy, współczuję umysłowego upośledzenia (po chrześcijańsku). - h.' skrót niemieckiego odpowiednika p. (pan). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-ka Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice IP: *.telia.com 04.01.05, 04:41 Z logiki z przyimkiem "w" lub "na" w stosunku do Slaska mozna wnioskowac, ze Polska w tym czasie (polowa XIX w) nie traktowala jeszcze Slaska jako kolonii uzywajac "w". Jesli natomiast dzisiejsze uzywanie "na" ma swiadczyc o traktowaniu Slaska jako kolonii (w znaczeniu wyzyskiwania ludzi i zasobow) to jest to bardzo ciekawy ewenement. Zwykle to rozwiniete panstwa opanowywaly kraje slabo rozwiniete. Tutaj jakby na odwrot. Kto byl kolonista we wsi Kotowice w 1859 r nie wiem. Moze dzieci z osciennych okolic lub jakas mlodziez (np. wszechpolska). Odpowiedz Link Zgłoś
grba Na i W 04.01.05, 08:19 "Kolonialne na", niezłe. w Wielkopolsce w Małopolsce na Mazowszu na Śląsku na Pomorzu na Mazurach w Warmii na Podhalu w łódzkiem w Lubuskim Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Na i W 04.01.05, 12:30 grba napisał: > "Kolonialne na", niezłe. > > w Wielkopolsce > w Małopolsce > na Mazowszu > na Śląsku > na Pomorzu > na Mazurach > w Warmii > na Podhalu > w łódzkiem > w Lubuskim No proszę,wyjąteki potwierdzają całą regułę - na i w -,dziękuję panie Grba Odpowiedz Link Zgłoś
grba Tygodnik Ilustrowany z 1860 R. Lompa 04.01.05, 08:23 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/439.jpg 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/686.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Tygodnik Ilustrowany z 1860 r. Elsner 04.01.05, 10:31 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/450.jpg 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/676.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Tygodnik Ilustrowany z 1860 r. Elsner IP: 62.233.241.* 04.01.05, 21:20 Czy to ten Elsner był nauczycielem Fryderyka Chopina? ... CZUWAJ, GRBA!!! Post scriptum: Bardzo ciekawe są te numery TYGODNIKA ILUSTROWANEGO. Pamiętam, jako małe dziecko, że u pewnej starszej pani, której pomagałem węgiel, albo drewno na rozpałkę nosić do domu, w starej szafie miała ona stos takich właśnie egzemplarzy TYGODNIKA ILUSTROWANEGO. Pozwalała mi je oglądać (bo tylko te rysowane obrazki mnie wtedy interesowały, teksty - nie). Nie wiedziałem, że to są drzeworyty (niektóre były na całą stronę i przedstawiały sceny historyczne z jakichś obrazów); fascynowała mnie technika ich wykonania: mnóstwo takich cienkich: białych lub czarnych kresek, układających się sensownie w detale owych obrazów i scen). Po jej śmierci, ktoś ten zbiór czasopism chyba przejął(?). Nie wiem, co się z nim stało. Może uległ zniszczeniu?... Co ciekawe, ta starsza i samotna kobiecina chciała mi te stosy gazet podarować, ale mnie wówczas czytanie wcale nie interesowało, a poza tym nie miałbym gdzie tego wszystkiego trzymać. Byłem urwisem i interesowała mnie bardziej piłka do kopania oraz... proca, w strzelaniu z której byłem niekwestionowanym mistrzem na swojej ulicy i w dzielnicy. Szkoda mi teraz tych czasopism... Odpowiedz Link Zgłoś
grba harc mistrzowi 05.01.05, 01:08 Kiedyś mieszkałem w mieście R. W niedzielę ubrany galowo, wyruszałem na uroczystośc rodzinną. Obok kontenera na śmieci stało spore kartonowe pudełko wypełnione papierami. Nie wiem co mnie podkusiło, ale zanurzyłem rękę i wyjąłem Doboszyńskiego, Gospodarkę narodową wydaną w latach 30-tych. Potem był: Renesans Ziomka, Kaskaderzy literatury, Zbyszewskiego Niemcewicz z przodu i tyłu, kilka XIX-wiecznych niemieckich podręczników historii dla szkół średnich, trochę gazet z lat 30-tych. Książki mnie zawołały! ps. To ten sam Elsner - nauczyciel Chopina. Przeczytałem kilka korespondencji z Dolnego Śląska i z Wrocławia, którego nazwę, jak głosił jeden cymbał, Polacy wymyślili w 1945 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: harc mistrzowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.05, 01:21 czy chcesz przez to powiedziec, ze "Slask zawsze polski" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tygodnik Ilustrowany z 1860 r. Elsner IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.05, 01:20 a ta szafa... czy ona byla na pewno polska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Tygodnik Ilustrowany z 1860 r. Elsner IP: 62.233.241.* 05.01.05, 02:31 Szafa???... Czterodrzwiowa, gdańska - wścibski Marku! (HKP) ... CZUWAJ, TROPICIELU MIENIA SZBROW'NITSCHE'GO!!! (Ha, ha, ha!!!***) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Tygodnik Ilustrowany z 1860 r. Elsner IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.05, 02:55 czyli nie polska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Tygodnik Ilustrowany z 1860 r. Elsner IP: 62.233.241.* 05.01.05, 20:18 Szafa???... Z trupem zmumifikowanego w 100 % obergruppenfihreraSS w środku. (HKP) ... CZUWAJ, OB.SSESSJONISSTO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Tygodnik Ilustrowany z 1859 r. Trzebnica 05.01.05, 20:39 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/006.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Tygodnik Ilustrowany z 1859 r. Wrocław 05.01.05, 20:44 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/030.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 r. Wrocław IP: *.protonet.pl / *.protonet.pl 05.01.05, 21:29 No, fajne rzeczy są na tych starych obrazkach. Ktoś kto uważnie czyta to zauważy i tam dowody na istniejący już wtedy konglomerat kulury śląskiej. Niestety większość z Was widzi, to tylko, co chce widzieć!! A, że propaganda też wtedy była, to już niestety inna sprawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 R. Kotowice 05.01.05, 23:09 Bardzo pięknie są tam opisani Zydzi w porównaniu z niemieckimi osadnikami,można zaraz odczuć miłość opisującego - do nich -.Pięknie jest opisany środek Wielkopolski,Poznań owa bajeczna osada trzech słowiańskich braci, Chwała temu pisarczykowi,Lech po odzyskaniu niepodległości bardzo szybko przytulił militarnie swych braci słowiańskich Czecha i Rusa,ci trzej bracia słowiańscy z owej bajecznej osady pałają miłością po dziś,nie wspominać o kuzynach. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Tygodnik Ilustrowany z 1859 r. Lignica 06.01.05, 01:38 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1859/foto/050.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mds3 Re: Tygodnik Ilustrowany z 1859 r. Lignica 06.01.05, 01:41 i co nam chcesz przez to powiedziec? na razie beznadziejnie spamujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Rudy Raciborskie alias Rudno w Górnym Szląsku 07.01.05, 17:16 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1861/foto/nn100.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Gołonóg 07.01.05, 17:36 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1862/foto/nn188.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Goczałkowice 07.01.05, 17:40 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1862/foto/nn212.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Goczałkowice 2 07.01.05, 17:40 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1862/foto/nn213.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Opole 07.01.05, 17:45 193-0-75-34.noname.net.icm.edu.pl/ti/1863/foto/n36.htm Odpowiedz Link Zgłoś