Dodaj do ulubionych

PiS doi Ślązaków

01.07.06, 10:35
"Jak zdecydował rząd, 80 proc. pieniędzy dla województw będzie podzielone
według liczby mieszkańców regionów, 10 proc. dostaną regiony o PKB na
mieszkańca niższym niż 80 proc. średniej krajowej, ostatnie 10 proc. - regiony
o stopie bezrobocia wyższej od 150 proc. średniej krajowej. Niezadowolone będą
na pewno województwa śląskie i małopolskie, które w tym wariancie (były
rozważane jeszcze dwa inne) mają relatywnie mniej unijnych dotacji."
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3452040.html
Pamiętam, parę tygodni temu, grupa "śląskich" posłów PiS-u ogłosiła, że będzie
walczyć do upadłego o sprawiedliwe pieniądze dla Górnego Śląska. Zagrozili, że
jeśli rząd przeforsuje jednak propozycje niekorzystne dla Śląska, wystąpią z
klubu PiS-u. Oczekuję więc teraz od nich tego kroku.

PiS pokazał po raz kolejny, że cały Górny Śląsk (również woj.opolskie dostało
najmniej) jest dla nich krową dojną. Ciekawe co na to powiedzą ich przyjaciele
z ROPŚ-a, którzy tyle razy podkreślali już jak ważny jest dla nasz region i
tyle razy okazywało się, że na nic prócz pustosłowia nie można od nich oczekiwać?
Obserwuj wątek
    • Gość: :-) Przeca Slonzoki gosowouy na PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:04
      • oppelner_os Slonzoki glosowaly na CDU/CSU 01.07.06, 11:05
      • Gość: :-) Re: Przeca Slonzoki gosowouy na PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:14
        W typowo slonskich miastach wygraly Kaczory:-)
        • black.ok Re: Przeca Slonzoki gosowouy na PiS 01.07.06, 21:45
          eichi się chyba rozpłacze, ja ci mówię, eichi, emigracja, tam gdzie rządzi CDU-
          CSU
          • eichendorff Re: Przeca Slonzoki gosowouy na PiS 02.07.06, 13:51
            black.ok napisał:

> eichi się chyba rozpłacze, ja ci mówię, eichi, emigracja, tam gdzie rządzi
            > CDU-CSU

Żeby Twoi ziomkowie mogli jeszcze bardziej rozkradać moją śląską ojczyznę?
            Hahahaha! Niedoczekanie Twoje! :-)))))))))))))))))
    • rico-chorzow Re: PiS doi Ślązaków 01.07.06, 21:48
      A który Polak nie doił Sląska,Slązaków?
      • Gość: Slazak dlatego trzeba Autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:54
        • Gość: gość jak ci trzeba, to se zrób IP: *.chello.pl 01.07.06, 23:58
          ale nas w te swoje świństwa nie mieszaj...
          • oppelner_os Re: jak ci trzeba, to se zrób sam gosciu:))) 02.07.06, 00:00
            Te wasze sprawki ze Strzelec nas nie interesuja. My wolimy dziewczyny, w
            przeciwienstwie do ciebie i bravo, he he
          • rico-chorzow Re: jak ci trzeba, to se zrób 02.07.06, 00:04
            Gość portalu: gość napisał(a):

> ale nas w te swoje świństwa nie mieszaj...

Jakie świństwo autonomia Górnego Sląska?,była przyznana przez Polskę,więc
            świniami są Polacy,którzy nie respektują własnych ustaw.
            • Gość: gość świni do koryta tez czasem trzeba żryc nasypać... IP: *.chello.pl 02.07.06, 07:45
              • rico-chorzow Re: świni do koryta tez czasem trzeba żryc nasypa 02.07.06, 07:47
                Smakowało?
            • Gość: gość widać smakowało,skoro tak kwiczecie IP: *.chello.pl 02.07.06, 08:02
              za zawartością tego koryta
              • rico-chorzow Re: widać smakowało,skoro tak kwiczecie 02.07.06, 08:33
                :))),dosypać?
                • Gość: gość dolej se oleju do łba, choć nie wiem, IP: *.chello.pl 02.07.06, 08:41
                  czy w tym stadium to coś pomoze
                  • rico-chorzow Re: dolej se oleju do łba, choć nie wiem, 02.07.06, 09:03

> czy w tym stadium to coś pomoze

Pomyje dobra rzecz dla świni,dolać?
                    • Gość: gość świadki Jehowy dziś nie świętują? IP: *.chello.pl 02.07.06, 09:06
                      może pora na małe nabozeństwo?
                      • rico-chorzow Re: świadki Jehowy dziś nie świętują? 02.07.06, 09:18

> może pora na małe nabozeństwo?

Tak,ale nie w polskim kościele narodowym.
                        • Gość: gość to spadaj śpiewać hymny IP: *.chello.pl 02.07.06, 09:31
                          • rico-chorzow Re: to spadaj śpiewać hymny 02.07.06, 20:08
                            Pewno nie polskie:)
                            • Gość: gość a nie, byłaby to profanacja... IP: *.chello.pl 02.07.06, 20:11
    • bartoszcze Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 15:12
      Oj, Eich, a słyszałem kiedyś, że znasz się na funduszach europejskich:)
      Przecież zasadą jest, że są one kierowane przede wszystkim do regionów
      biedniejszych..
      • Gość: gość dla nich jedyna zasada polega na tym, IP: *.chello.pl 02.07.06, 15:40
        żeby pluc na Polskę-zawsze, wszędzie i z każdej pozycji
      • settembrini Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 16:01
        tylko to, wedle jakich kryteriow uznaje sie region za biedniejszy, to juz
        decyzja stricte polityczna.
        • Gość: gość czy PKB i stopa bezrobocia to nie są IP: *.chello.pl 02.07.06, 16:11
          kryteria obiektywne? decyzja słuszna to ta, która słuzy nam , niesłuszna to ta,
          która nie służy nam. pan jesteś biały Kali, panie settembrini
          • settembrini Re: czy PKB i stopa bezrobocia to nie są 02.07.06, 16:21
            wez pkb i stope bezrobocia m.in. bytomia, siemianowic slaskich czy rudy
            slaskiej, w ktorych mieszka wiecej ludzi niz w calym podlaskiem, dodaj niezbedne
            inwestycje na ochrone srodowiska (tarnowskie gory).
            niech o swoja moralnosc kazdy sie toszczy z osobna.
            • Gość: gość w województwie podlaskim nieszka 1220 tys. ludzi IP: *.chello.pl 02.07.06, 16:28
              więc nie opowiadaj bzdur. a o twoja moralnośc ja się nie troszczę, tylko ją
              oceniam na podstawie twoich wypowiedzi , a także twoich kumpli, arnoldów,
              slezanów i ricusiów
              • settembrini Re: w województwie podlaskim nieszka 1220 tys. lu 02.07.06, 16:36
                to teraz policz liczbe ludnosci powiatow w woj. slaskim o stopie bezrobocia
                odpowiadajacej przytoczonemu przez eichendorfa kryterium. ja nie zsumowalem
                tego, ale jestem przekonany, ze wynik bedzie zblizony. katowice, gliwice,
                bielsko biała mocno zawyzaja statystyke (naleza do powiatow grodzkich o jednych
                z najlepszych w polsce wynikach gospodarczych, jednak maja ograniczony wplyw na
                mozliwosci mieszkancow sasoadujacych miast).
                • Gość: gość tego typu rozumowanie IP: *.chello.pl 02.07.06, 16:39
                  doprowadza do wniosku,ze każdy obywatel powinien dostać oddzielna dotację z UE,
                  bo na przykład ja mieszkajac w Katowicach, ktore sa miastem bogatym, zarabiam
                  zdecydowanie za mało. w ten sposób mozna zmanipulować wszystko
                  • settembrini Re: tego typu rozumowanie 02.07.06, 16:50
                    dowiedz się najpierw, co to sa fundusze strukturalne oraz fundusz spójności, do
                    czego służą, wedle jakich kryteriów i dla kogo są przyznawane. do tego dochodzi
                    niezbyt, według mnie, udany podział na regiony statystyczne. nigdzie poza
                    slaskiem nie ma tyle miejsca do popisu dla restrukturyzacji. metodologicznie
                    rzecz biorac stworzenie regionow statystycznych bylo konieczne, ale biorac pod
                    uwage tak zroznicowana pod wzgledem ekonomicznycm aglomeracje slaska (bytom-
                    najbiedniejsze miasto w polsce), jest to koncepcja calkowicie chybiona.
                    • Gość: gość te referaty sobie daruj IP: *.chello.pl 02.07.06, 16:53
                      a według jakich danych Bytom jest najbiednieszym miastem w Polsce- może ten
                      temat przedyskutujemy?
                      • Gość: gość słucham: według jakiej metodologii Bytom IP: *.chello.pl 02.07.06, 17:04
                        jest najbiedniejszym miastem kraju? czy jest to jedyna istniejąca metodologia
                        wyliczenia tego stanu rzeczy? a może sa inne, tylko twoim kolegom nie przypadły
                        do gustu? chetnie sie zapoznam
                        • settembrini Re: słucham: według jakiej metodologii Bytom 02.07.06, 19:55
                          o przepraszam, najbiedniejszym miastem powyzej 100.ooo mieszkancow jest
                          sosnowiec, na drugim bodajze bytom. chodzil swego czasu ranking rzeczpospolitej,
                          wprost albo polityki. jesli szanowny interlokutor sobie zazyczy, poszukam linku.
                          w kazdym badz razie dwa lub trzy najbiedniejsze miasta w polsce sa wlasnie w
                          woj. slaskim.
                          • Gość: gość bodajże...czyni dużą różnicę... IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:56
                            radzę byc ścisłym, bo gawiedź się z ciebie natrząsa...
                            • settembrini Re: bodajże...czyni dużą różnicę... 02.07.06, 20:01
                              gawiedz w postaci twojej osoby nie stanowi dla mnie zadnego stresu. radze
                              przesledzic temat, bym nie musial podstawowych informacji linkowac. poza tym nie
                              stanowi moja minimalna pomylka zadnej roznicy, wszystkie miasta znajduja sie w
                              tym samym okregu statystycznym i jednym wojewodztwie.
                              • Gość: gość mówiąc o gawiedzi miałem na myśli slezana... IP: *.chello.pl 02.07.06, 20:04
                                a moje pytanie jest nadal aktualne...powołujac się na jakimś tam ranking
                                Rzeczpospolitej, którego nawet nie potrafisz przytoczyć, nie odpowiadasz mi w
                                żaden sposób na moje pytanie
                                • settembrini Re: mówiąc o gawiedzi miałem na myśli slezana... 02.07.06, 20:07
                                  platny serwis rzepy:
                                  www.rzeczpospolita.pl/serwisy/login.php?setcookie=1&return=/gazeta/wydanie_060512/ekonomia/ekonomia_a_14.html
                                  plus watek na silesianie:
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=41708095&a=41708095
                                  polecam. czasem wystarczy samemu poszukac.
                                  • Gość: gość sorry, ale w tym wątku nie ma słowa o Bytomiu IP: *.chello.pl 02.07.06, 20:10
                                    wszystko ci sie pieprzy...może slezan patrzy ci na ręce i stąd te nerwy...
                                    • settembrini Re: sorry, ale w tym wątku nie ma słowa o Bytomiu 02.07.06, 20:13
                                      to zrzeknij sie jutrzejszej maslanki i zaplac za dostep do serwisu rzepy.
                                      • Gość: gość nawet jeśli to zrobie, to nadal nie będzie to IP: *.chello.pl 02.07.06, 20:15
                                        odpowiedź na moje pytanie....gawiedź spoglada w napieciu, więc powinienes się
                                        sprężyć!
                                        • settembrini Re: nawet jeśli to zrobie, to nadal nie będzie to 02.07.06, 20:25
                                          ja tobie nic nie musze udowadniac, ty nawet nie masz pelnej wiedzy, na podstawie
                                          ktorej moglibysmy toczyc pogawedke.
                                          • Gość: gość tak , takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem! IP: *.chello.pl 02.07.06, 20:29
                                            ja wiem lepiej , bo ja jestem PANEM ŚlĄZAKIEM. i to jest właśnie to, na czym
                                            opiera się wasza "wyższość".juz wolę opelnera, może głupi, ale nie aż tak!
                                            hahahahaha
                                            • oppelner_os Re: tak , takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem! 02.07.06, 23:21
                                              Myslalem, ze po 4 miesiacach nieco zmadrzales.

P.S. Pozdrowienia dla cioteczki-prokurator:))))
                                              Nadal sledzi nasze forum?
                                              • zamek10 forum nie, ale ciebie mamy na oku, możesz być 02.07.06, 23:40
                                                spokojny, hemoroidy masz jak w banku! hahahaha
                                                • oppelner_os bla bla bla ble bla bla...........:)))))))))) 02.07.06, 23:42
                                                  • zamek10 [...] 02.07.06, 23:48
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                  • oppelner_os mcmax? Nie znam sorry 02.07.06, 23:59
                                                    Masz jakies problemy emocjonalne?

Spadaj synek na drzewo po orzechy:))))
                                                  • zamek10 [...] 03.07.06, 00:01
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                  • oppelner_os Re: 03.07.06, 00:03
                                                    Lecz sie synek, dobrze radze!
                                                  • oppelner_os Dlugo petaku masz zamiar mnie obrazac? 03.07.06, 00:07
                                                    Kazdy mogl wstawic moj tekst na to wasze forum!
                                                  • zamek10 ciebie obrażać! hahaha 03.07.06, 00:10
                                                    powtarzam po raz ostatni, nawet nie próbuj sie tam pokazywać. siedź tu w tym
                                                    gó..e i liżcie se wzajemnie dupy
                                                  • oppelner_os Spadaj! 03.07.06, 00:19
                                                  • zamek10 całuski , panie settembrini 03.07.06, 00:11
                                                    wreszcie poczuł się pan , jak prawdziwy mężczyzna!
                                                  • oppelner_os Wypad klamco! 03.07.06, 00:19
                                                  • Gość: gość czy jestem kłamcą, to się jeszcze przekonasz IP: *.chello.pl 03.07.06, 00:21
                                                    za krótkie rączki mają twoi kumple
                                                  • oppelner_os Ty masz za krotkie raczki zamek vel gosc /Milik 03.07.06, 00:22
                                                    To twoja robota Milik? Nie przypuszczalem, ze jestes tak prymitywny.
                                                  • Gość: gość jeszcze się spotkamy IP: *.chello.pl 03.07.06, 00:24
                                                    i przekonasz się, jak BARDZO jestem prymitywny
                                                  • oppelner_os Wlasnie pokiwalem glowa ze wspolczuciem 03.07.06, 00:26
                                                    Zal mi ciebie i twoich bliskich:(
                                                  • oppelner_os Nudzisz synek bardzo a myslalem, ze zmadrzales 03.07.06, 00:37
                                                    Te twoje obiecanki sa g...no warte milik. Idz ty lepiej na to forum Ukraina i
                                                    nie truj wiecej, he he

• slezan Re: całuski , panie settembrini 03.07.06, 12:52
                                                    zamek10 napisał:

> wreszcie poczuł się pan , jak prawdziwy mężczyzna!

Wiem, że mu zazdrościsz, ale będę się modlił, byś kiedyś także mógł zakosztować
                                                    tego uczucia:-).
          • oppelner_os Re: czy PKB i stopa bezrobocia to nie są 02.07.06, 16:28
            Mozliwe sposoby podzialu pieniedzy:

Algorytm 1.

80 proc. pieniędzy dla województw dzieli się według liczby ich mieszkańców, 10
            proc. dostają regiony o PKB na mieszkańca niższym niż 80 proc. średniej
            krajowej, ostatnie 10 proc. - regiony o stopie bezrobocia wyższej od 150 proc.
            średniej krajowej.

Algorytm 2.

Tzw. metoda berlińska. Bierze pod uwagę wielkości PKB na głowę i uwzględnia
            liczbę mieszkańców.

Algorytm 3.

Uwzględnia liczbę ludności (60 proc. wagi) i PKB na mieszkańca (40 proc.
            wagi[/quote]

Głównym przegranym jest Śląsk, do którego co prawda popłynie prawie 1,6 mld
            euro, ale gdyby wybór padł na tzw. wariant trzeci (algorytm 60/40, liczony
            liczbą ludności i odwrotnością PKB na mieszkańca), to dostałby o 290 mln euro
            więcej niż teraz. - Przyjęte rozwiązanie jest niesprawiedliwe dla Slaska a
            korzystne dla Mazowsza.
            • Gość: gość do Śląska zaliczasz też Częstochowę i Sosnowiec, IP: *.chello.pl 02.07.06, 16:30
              jak z tego wynika
            • Gość: gość ja znam najlepszy sposób podziału IP: *.chello.pl 02.07.06, 17:15
              cała kasa w ręce RAŚ! i to w tym wszystkim chodzi, nie, chłopaki? tylko miejmy
              odwagę głośno to powiedzieć
        • bartoszcze Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 22:59
          Akurat teraz Śląsk jest słabszy politycznie:) zwłaszcza w porównaniu z czasami
          Buzka.
          A trudno wypracować rozsądny algorytm w oparciu o dane z jednostkowych
          miejscowości (czy uwzględniłeś jedną z najbogatszych gmin w Polsce, leżącą na
          Śląsku), nie mówiąc o pomieszaniu tego z ochroną środowiska (to akurat ani z
          liczebnością, ani z zamożnością żadnego związku nie ma). Namieszałeś:)
      • eichendorff Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 10:02
        bartoszcze napisał:

> Przecież zasadą jest, że są one kierowane przede wszystkim do regionów
        > biedniejszych..

Są 3 cele polityki regionalnej UE. Cel 1 - pomoc wszystkim regionom o poziomie
        PKB poniżej 75% średniej unijnej. I właśnie całe terytorium RP leży w obszarze
        zaintresowania celu pierwszego. Na marginesie dodam, że z celu drugiego i
        trzeciego finansowane są inwestycje w znacznie bogatszych regionach (przede
        wszystkim "starej" UE).
        Druga sprawa: pomoc kierowana jest do regionów a nie do państw. Jeśli więc
        państwo dzieli kasę nie szanując jakichkolwiek zasad sprawiedliwości, a nawet
        wbrew stanowisku Komisji Europejskiej, to coś chyba jest nie tak.
        Nikt nie twierdzi, że ściana wschodnia nie powinna dostać więcej € niż inne
        województwa. Otwartą kwestią jest natomiast to czy ściana wschodnia powinna
        dostać wielokrotność extra-środków wynegocjowanych przez Marcinkiewicza na
        grudniowym szczycie w Brukseli, a inne województwa (w tym śląskie i opolskie)
        wielkie gó.. czyli mniej niż inne regiony (w tym zachodnioeuropejskie,
        które "nie mieszczą" się w celu pierwszym czyli mają wyższy PKB niż 75%
        średniej unijnej).
        Poniżej wkleję link do artykułu, który potwierdza to, że nie tylko mnie nie
        podoba się ten sposób "podziału"
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3318502.html
        • bartoszcze Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 11:26
          No zaraz.
          Jeżeli raptem 20%$ środków ma być dzielone wg kryteriów "zamożności", to
          dlaczego zaraz nazywasz to brakiem jakichkolwie zasad sprawiedliwości (notabene
          logik powiedziałby, że przy tych kryteriach zasady sprawiedliwości są jak
          najbardziej zachowane:) ale to OT)? Tym bardziej, że sam przyznajesz, że ściana
          wschodnia ma prawo do większych środków. Argument o środkach wyszarpanych przez
          Marcinkiewicza o tyle jest chybiony, że dostał te środki właśnie dla ściany
          wschodniej (są to było nie było najbiedniejsze regiony w całej Unii,
          przynajmniej do końca roku), a poza tym ni cholery nie umiem się tej
          wielokrotności doliczyć.
          Dla uniknięcia wątpliwości dodam, że bardzo chętnie bym wiedział w naszym
          województwie dodeatkowe środki unijne:) tylko jakoś mi rozmiar larum nie
          przystaje do zagadnienia..
          • eichendorff Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 12:13
            To nie ja pierwszy podniosłem larum, lecz "śląscy" posłowie PiS-u. Co im się -
            notabene - chwali.
            Sprawa wygląda tak: w czasie grudniowego szczytu w Brukseli Marcinkiewicz
            najpierw wynegocjował wyższe fundusze dla całego terytorium RP, a na samym
            końcu dostał od Angeli Merkel extra 100 mln € na ścianę wschodnią.
            Aby to otrzymać posłużył się wyliczeniami, że ściana wschodnia dostanie w
            ramach RPO (Regionalnych Programów Operacyjnych) kwotę X. Teraz jednak
            zmieniony został algorytm użyty do obliczeń i okazuje się, że to nie kwota X,
            lecz o wiele większa. Oczywiście by ściana wschodnia dostała więcej niż X + 100
            mln, trzeba było zabrać innym województwom.
            Przypomnę tylko, że wstępnie ustalona kwota X dla RPO ściany wschodniej i tak
            była o wiele wyższa niż kwoty przeznaczone na RPO w innych województwach. Teraz
            dysproporcje są już GIGANTYCZNE.

Prawda jest taka, że z 3 wariantów wybrany został ten, który jest najbardziej
            niekorzystny dla Górnego Śląska i przeciwko któremu opowiadała się - ustami
            komisarz Hubner - Komisja Europejska. Już sam ten fakt sprawia, że będę głośno
            protestował przeciwko takim praktykom. Dodatkowej oliwy do ognia dolewa sprawa
            osobistego zaangażowania się pana Gosiewskiego, który - wbrew stanowisku wielu
            ekspertów i wewnątrzpartyjnych pisowskich doradców - lobbował właśnie za
            wyborem tego nieszczęsnego - dla nas - wariantu. Nie trzeba więc chyba
            wspominać, że podział wg tego kryterium nie ma nic wspólnego z logiką i zdrowym
            rozsądkiem.
            Pozostaje jeszcze kwestia wykorzystanie funduszy, gdyż samo ich przyznanie nie
            jest równe realizacji projektów. I tu właśnie eksperci są zgodni: ściana
            wschodnia zadławi się takim ogromem kasy i nie wykorzysta lwiej części
            przyznanych jej środków. A to może mieć nawet takie konsekwencje, że Polska
            stanie się płatnikiem netto...
            • soso3 Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 12:40
              eichendorff napisał:

> Pozostaje jeszcze kwestia wykorzystanie funduszy, gdyż samo ich przyznanie
              nie
              > jest równe realizacji projektów. I tu właśnie eksperci są zgodni: ściana
              > wschodnia zadławi się takim ogromem kasy i nie wykorzysta lwiej części
              > przyznanych jej środków. A to może mieć nawet takie konsekwencje, że Polska
              > stanie się płatnikiem netto...
              >
              Niestety!!!!
              Fundusze rozdzielono na zasadzie "kto ile potrzebuje", bez analizy, "kto ile
              może wykorzystać". Obawiam się, że w kolejnym okresie programowania (po 2013)
              Polska dostanie dużo mniej pieniędzy niż w nadchodzącym. Po prostu kraj się
              zadławi i funduszy nie wykorzysta!!!!
              • eichendorff Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 13:25
                soso3 napisał:

> Fundusze rozdzielono na zasadzie "kto ile potrzebuje", bez analizy, "kto ile
                > może wykorzystać".

Gdyby przeprowadzono przynajmniej analizę "kto ile potrzebuje" podział byłby
                całkiem inny gdyż uwzględnionoby choćby potrzeby związane z restrukturyzacją
                przemysłu ciężkiego czy pauperyzacją całych dzielnic.
                Tu dokonano analizy: "kto ma wyżej postawionych kolesiów". Okazało się, że pan
                Gosiewski ma lepsze "chody" niż np. pan Polaczek.
                • bartoszcze Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 14:33
                  eichendorff napisał:

> soso3 napisał:
                  >
                  > > Fundusze rozdzielono na zasadzie "kto ile potrzebuje", bez analizy, "kto
                  > ile
                  > > może wykorzystać".
                  >
                  > Gdyby przeprowadzono przynajmniej analizę "kto ile potrzebuje" podział byłby
                  > całkiem inny gdyż uwzględnionoby choćby potrzeby związane z restrukturyzacją
                  > przemysłu ciężkiego czy pauperyzacją całych dzielnic.
                  > Tu dokonano analizy: "kto ma wyżej postawionych kolesiów". Okazało się, że pan
                  > Gosiewski ma lepsze "chody" niż np. pan Polaczek.
                  >
                  myślenie "kto ile potrzebuje" też zawodzi, bo raczej należałoby analizować "kto
                  ile jest w stanie wykorzystać" - przy czym obie metody właśnie z zasadami
                  sprawiedliwości mogą się kłócić
                  a że Edgar ma potężne chody, to wiadomo, vide stacja kolejowa Włoszczowa (na
                  szczęście pociągi ze Śląska jadące CMK mają się tam nie zatrzymywać)
                  • rico-chorzow Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 14:42
                    A po co miałyby się tam zatrzymywać?
                  • eichendorff Re: PiS doi Ślązaków 03.07.06, 14:58
                    Mam nadzieję, że teraz już wiesz "po co to larum" ;-)
    • Gość: eurfanatik Re: PiS doi Ślązaków IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.07.06, 16:21
      I tak od lat najbardziej pokrzywdzone jest Mazowieckie, bo ono napedza rozwoj w
      tym calym kraju i najbardziej doplaca do innych. Ironicznie jakos nie widze
      protestow plynacych stamtad, tylko z regionu slasko-malopolskiego. Widac na
      Mazowszu wola brac sie za robote a nie tylko wyciagac reke...
      • oppelner_os Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 16:29
        Wylacz z Mazowsza Warszawe i otrzymasz prawdziwy obraz mazowieckiej
        przedsiebiorczosci.
      • settembrini Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 16:30
        regiony statystyczne zostaly opracowane tak a nie inaczej. sprawa byla juz
        niejednokrotnie poruszana. woj. mazowieckie mocno cierpi na statystykach
        zawyzanych przez warszawe. rowniez kwestia korzysci osiaganych przez warszawe
        byla wielokrotnie poruszana. ja uwazam, ze status stolecznosci przynosi temu
        miastu kolosalne korzysci. chyba ciagle nie doceniamy mocy lobbingu i wplywu
        bliskoci centrum decyzyjnego na lokacje inwestycji.
        • slezan Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 19:15
          Nasz "gość" wziął sobie chyba do serca hasło z billboardów z Żurawskim -
          "Postaw na Polskę" - i teraz nie może dojść do siebie po mundialowej
          kompromitacji. Jego żałosne skamlenie odbija się echem po FS:-).
          Milik - to tylko sport. Wyluzuj, bo żyłka Ci pęknie.
          • Gość: gość hahaha,dobre... IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:30
            wyciągnęli cie z piwiarni,żeby cos wymyślić...hahaha. no, faktycznie, długo
            myslałeś....żenujacy jesteście wszyscy razem
            • slezan Ktoś potrafi pomóc temu kłębkowi kompleksów? 02.07.06, 19:40
              Przykro mi czytać, jak stajesz się ulubionym obiektem kpin. Chciałbym Ci pomóc,
              bo serce się kraje, kiedy się z Ciebie tak gawiedź natrząsa. A przeciez jesteś
              dobrym człowiekiem - tylko bardzo nieszczęśliwym:-).
              • settembrini Re: Ktoś potrafi pomóc temu kłębkowi kompleksów? 02.07.06, 19:51
                podobno z przyrodzenia wszyscy sa dobrzy, tylko czasem system edukacji wykrzywia
                charaktery :)
              • Gość: gość dobre...to juz koniec twojej argumentacji? IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:55
                tak tez sądziłem...że w końcu zejdziesz do tego poziomu...
                • Gość: gość cześć, slezan IP: *.chello.pl 02.07.06, 20:41
                  przenoszę się na forum Ukraina...tutejszy poziom mnie zniesmaczył,może tam
                  znajde kogoś , kto reprezentuje soba coś więcej, niż wy.a jak kiedyś zostaniesz
                  śląskim konsulem w Sosnowcu, to cię odwiedzę
                  • bartoszcze no to nam zaraz poziom skoczy:))) 02.07.06, 22:56

• bravor Re: no to nam zaraz poziom skoczy:))) 03.07.06, 10:16
                      tobie już skoczył poziom, winnetou i nadal zwyżkuje.
      • arnold7 Re: PiS doi Ślązaków 02.07.06, 23:16
        Gość portalu: eurfanatik napisał(a):

> I tak od lat najbardziej pokrzywdzone jest Mazowieckie, bo ono napedza rozwoj w
        > tym calym kraju i najbardziej doplaca do innych.

Tak, rozliczanie rachunkow telefonicznych z calego kraju to napedzanie rozwoju
        calego kraju:)
        • soso3 algorytmy 03.07.06, 10:48
          Jakby na to nie patrzeć, przyjęcie trzeciego algorytmu jest
          najniekorzystniejsze dla Śląska i Małopolski. Fundusze strukturalne przeznacza
          się dla najbiedniejszych regionów, ale w skali UE, a tu wszystkie regiony w
          Polsce traktowane sa jednakowo.
          Śląsk ma najwi ekszy potencjał, więc przy podziale środków powinno się
          kierować nie tyle potrzebami, co mozliwościami. Zreszta typowo terytorialny
          charakter ma fundusz spójności, więc o ścianie wschodniej mozna by pomysleć
          przy okazji tegoż instrumentu.
          W ostatniej "Polityce" jest niezły artykuł o polskiej ścianie wschodniej;
          poziom wykorzystania środków unijnych nie przekracza tam 15-18%.
          Jedno nie ulega wątpliwości - dostaliśmy po dupie, nie potrafimy sie promowac
          ani walczyć o swoje!
    • eichendorff Awantury ciąg dalszy... 04.07.06, 10:12
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3460439.html
      • soso3 Re: Awantury ciąg dalszy... 04.07.06, 12:15
        PiS stosuje starą metodę rosyjskich władców udzielnych, którzy traktowali swój
        kraj niczym prywatny folwark. Nawyki tych panów niczym nie różnia się od
        samodzierżawia czy bolszewizmu - władza według nich nie jest po to by służyć,
        ale po to by wymagać i batożyć.
        Mentalnie tym ludziom bliższy jest Ural niż cywilizacja łacińska!
    • albrecht1 Re: PiS doi Ślązaków 04.07.06, 12:43
      eichendorff napisał:

> PiS pokazał po raz kolejny, że cały Górny Śląsk (również woj.opolskie dostało
      > najmniej) jest dla nich krową dojną.

To już tradycja. Każda centralistyczna partia w tym kraju traktuje nasz region
      jako kolonię zarządzaną w sposób rabunkowy, w imię krótkowzrocznych interesów
      akurat rządzących. W imię maksymy- a po nas choćby potop.
      • Gość: józwa beznogi jedynie konsekwentna, oparta na IP: *.chello.pl 04.07.06, 12:49
        nieśmiertelnych naukach Marksa, Engelsa, Lenina, Stalina walka klasy
        robotniczej, chłopstwa oraz inteligencji pracującej naszego regionu może zmienić
        ten stan rzeczy. niech żyje RAŚ,niech żyje walka o autonomiczny Śląsk, precz z
        caratem!
        • albrecht1 Re: jedynie konsekwentna, oparta na 05.07.06, 14:44
          Gość portalu: józwa beznogi napisał(a):

> nieśmiertelnych naukach Marksa, Engelsa, Lenina, Stalina walka klasy
          > robotniczej, chłopstwa oraz inteligencji pracującej naszego regionu może
          zmieni
          > ć
          > ten stan rzeczy. niech żyje RAŚ,niech żyje walka o autonomiczny Śląsk, precz z
          > caratem!

Dowcip dobry, choć sprzeczny z faktami.
          Potwory i Spólka, nie oni jedni zresztą, stosują politykę- silne
          scentralizowane państwo lekiem na wszelkie bolączki. Za PRL, a za caratu
          również ten centralizm był jeszcze większy. Efekty znamy.
          Z kolei państwa federalne, pierwsze z brzegu Stany Zjednoczone, po pierwsze nie
          popadły w grzech autorytaryzmu, nie zniszczyły lokalnych więzi, lecz przeciwnie
          opierając się na nich doszły do dobrobytu. Podobnie w okresie międzywojennym,
          pomimo rozlicznych utrudnień to autonomiczne woj. śląskie było najbogatszym
          regionem przedwojennej Polski.
    • bartoszcze o "dojeniu" cd:) 05.07.06, 11:45
      Tym razem link do Airborella, który za mnie skomentowal zadymę w kontekście
      badań dynamiki rozwoju regionów.
      airborell.blox.pl/2006/07/Krzywdza-nas-czyli-o-podziale-srodkow-unijnych.html
      Od siebie rzucę tylko uprzejmie, że skoro jako jedno z 16 województw mamy
      otrzymać 1/10 środków unijnych, to nie jest to znowu wcale taka katastrofa
      (wszak można by środki podzielić "po równo"..)
      Chociaż oczywiście ekstra kasa zawsze mile widziana.

• Gość: Pytek Re: o "dojeniu" cd:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:43
        A co, dali robotne majoom dokuodac' do lynioow patyntowyh ze "ostlandoow"?
        • zamek10 miło mi,że uważasz mnie za robotnego.... 05.07.06, 13:45
          ale poleniuchować tez lubię....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka